Thursday, December 29, 2011

Hot heart 500 poorer

 Wahhhh gitew tajuk, sentap emo. Semalam Hot-hot heart, hari ni dah cool heart sket.


Yesterday I was RM500 plus-plus poorer.
Ari tu kan aku citer aku diarahkan oleh En. Syukor LHDN yg kukasihi dipotong gaji oleh majikan RM500 plus-plus. Kira hasil bonus ntah bila2 la yg dia tak kira tu. Klu kira cam dah lepas tu buat bayo satu famili yg gaji bawah RM3k tu kan, yg gomen dok canang2 nak bagi tu kan... kemarin aku check kt Maybank2u amount gaji, short lah RM500 plus... wahhhhh bikin hati panas nih... tepon HR, ewahhhh tergelak2 lagi ko cakap ko tersalah key-in amount potong gaji utk bulan ni wah wah wah... sepatutnya dlm surat lembaga soh potong dlm RM80 gitew, sekali ko terus potong total sum.. eiiiiii...eiiiiiiii rasa nak cekik2 org tu dahhhhhh... aku kata bulan ni aku makan ikan masin lerrrrrr.. dia kata takkan sampai camtu kak... yelah, ko gaji berdebak2 ribu riban tak heran le... stok2 cam aku ni RM500 tu beso tu.. dah lepas wat bayo duit anak2 kt nursery, dah lepas duit pampers, susu, pahtu roadtax + insurance ketanya bulan ni lah nak kena renewnya, budak nak sekolah lahhh... pahtu baru jap anak terbang beratus lahhh....senang je ko ckp ko tersalah key in yerkkk....hot-hot heart yesterday one....membara2. Dok kak KL ni senah bedah kuar pintu umah je duit, kelas tapak kaki kita ni, bukan tinggal jejak tp tinggal duit. Memang le akak buleh survive utk bulan ni tp kesalahan cenggitu mmg buat naya kt orang lah. Cemana klu aku ni ibu tunggal? Mmg sah2 aku makan ikan masin je wat ikat perut, tu pun jenis ikan masin hok kecik bulu ayam tu, nak beli sardin dlm tin pun dah mahal. Dak pun beli telur 2-3 sarang gred D recycle le hari2 lauk telor goreng kicap ke, telur sambal ke.... dak pun aku ketuk pintu dapur ko mintak lauk sket, biasa ni buat keje salah-salah ni..... eh, tetiba my heart hot balik, astagfar urut dada.


 hot-hot heart terus rasa nak celebrate buley? pakwe mak ngan Ammar lepak umah semalam, aku call soh amik aku gi lunch date. Giler lepas tau gaji kena potong terus rasa jadi reksaksa hok kelaparan. To Viccuda off we went. eh Ammar dah terjuling2 mata tew kenapa tew???


owhhh kesian ko yek Ammar, tgh kekaguman tengok anak toke restoran main ipad bagai sampai lari2 soket mata, terus mintak sebiji kt omak, baiklah nak... baper biji ko nak? sebiji je? apa barang sebijik, mintaklah doploh bijik.









Wuihhh tengok tu sape hok kelaparang beno tu


 Muka sentap emo mak ko. Gaji omak dah kena potong jangan ngengada mintak ikan siakap beso godang 3 rasa ke, krap krung thai sawadikaa ka...makan jelah mana hok adew.

 Finally... I'm done with the appraisal. I never argue with the ratings, I trust my boss to be considerate and he knows best of my performance. Ada rezeki adalah... klu tak dek rejeki jadi cam semalam, 500 poorer, might be something wrong somewhere Allah tarik sikit rezeki, bersyukurlah dengan apa yang ada, masih boleh bernafas, masih boleh pi wat grocer, masih boley beli kasut sekolah anak, so who are you still complaining dis and dat? ~urut dada, urut dada ni nak sedapkan ati niiiii sob sob~



 And most of all, se hot-hot mana pun hati, balik keje terus jadi cair padam sume gunung berapi bila tgk anak2 esp. baby yg gelak2 bila diagah cenggini, terus lupa jadi miskin kejap. eh Aleesya, pipi ko cam kena cucuk botox dah omak nengok, tegang semacam jewk...


 Tu dalam paper beg tu ada bekal spageti, nak celebrate 500 poorer ngan bebudak opis, ari tu masa celebrate bola menang, aku ada masak spageti bawak opis, ada hok tak dan merasa, so ari ni bawak lagik kt hok tak dan merasa tu ari... maybe aku dah lama tak share rezeki tu lah pasai kena tarik sikit ihhh ada ke gitew???? setakat spageti tak dek hal nya nak tarik2 rezeki bagai merepek ko jah...


 anak apek manalah ni... owhhh pepagi buta ni, dimaafkan..


Kang pukul 10 kang mata dia terbukak lebo sket.


oklah babai dulu.

Wednesday, December 28, 2011

Final jap and my little kitchen

Aleesya dah masuk 8 bulan tapi semalam barulah dapat gi amik jap 6 bulan. Masa 6 bulan plus gitew doc Syed plak pi Haji sebulan, pastu dah masuk 7 bulan dia plak tak sihat berselang domam. Ni alang2 sihat sebelum dpt balik tak sihat cecepat le pi amik jap. Tu pun hidung dah nampak petanda nak selsema, anak aku klu anto balik kt nursery tu idung sempat bersih dlm seminggu je pahtu meleleh balik nak buek camno... sib baik gek le dia setakat ni cam lasak sket antibodi dr abang dia dulu, klu dak sekejap sakit sekejap sakit si Ammar ni masa baby nak masuk toddler dulu. Aleesya ni demam-demam ari tu tp tak le teruk sangat. Masa preggie ke dia dulu apa benda yg aku tak amik... kalsium, iron, neurogain, multivits, dan yg penting aku amalkan makan spirulina sepanjang preggie, highly recommended by many moms, ada senior masa sekolah aku dulu sama senasib ngan aku, mellitus-diabetis preggie, alhamdulillah sume anak2 dia sihat membeso. Dia pesan soh aku makan tu sepanjang preggie dulu. Aku tatau lah camana anak aku ni nti sbb masa panjang lagi kan, tp for sure, sepanjang preggie, staff2 keliling aku bersilih ganti demam-selsema-batuk time tu tp alhamdulillah... aku tak pernah berjangkit masa aku preggie tu. So aku makan Elken spirulina tu... wallahualam..... Tapi virus/bacteria sekrang ni tak boley nak dikata, dah bermutasi macam2 gaya, sbb tu macam2 penyakit baru dtg. Jadik dulu klu ada 3 serangkai lah, 4 serangkailah, sekrang tataulah dah baper2 rangkai dahhhh... relakan ajelah menadah peha anak kena jap.

 Gambar sekadar hiasan masa Aleesya pi amik jap 2 bulan. Huihhh anak eden klu dapat terkuaaa... huih lah jang oiiiii...buleh pocah soket telinga haha...tp start amik jap 5 bulan dia dah tak nangis dahhh... syabas mere bete mere khandan mere khurur heiii,, doc pun terkojot... semalam pun ia tak menangis, dua kali doc okojot samolah ngan den.. oleh sbb aku tak bawak health book dia maka aku tanya... betul ke dose ni? kata hok 5 bulan tu kuat, ni cam sama jek...teng teng teng....ate betuilah tu mak yong oiii.... jadi semalam habislah dose pneumococcal vaccine. Perghhhh giler mahal, dekat RM300 (termasuklah doc punya konsultan, gi private tokleh nak larilahh..). Pneumococcal punya dose mmg mahai sbb optional kan (ke aku salah info). Tak pelah nak... walau pun baju ko RM7 hinggit sepasang janji mak berikan yang terbaik utk anak2 omak dlm bab2 medical ni, selagi terdaya sob sob walau poket rabak... doc kata vaccine ni, vaccine tu, relakan jelah... cucuk le anak saya tuan doc, for her future's sake katakan.....

 Then semalam kan hujan berdebak-debak... balik klinik dah pukul 8 lebih. Pakwe mak ngan Ammar kelaporangggg tak amik lunch plak tu. Bawak bertenang, bawak bertenang para pencinta nasik semua...omak masuk dapur buat sup ayam campur sampah-sarap macam2 sampai ayam pun tak kelihatang...sup ayam full with veggies katakang...panas-panas hot-hot from the stove tgh cuaca sejuk2 lepas hujan...

 then tambah dengan the legendary sambal sardin... boh le cili api bagi lagik terangkat kepanasan....fuihhhh.... apa lagi nak dikatakang.. dah, makan seketul sorang jek jgn nak ngengada mintak lelebih dah memalam ni.....tgh2 snap gambo adalah terdengar soundtrack ... woiiiii.... dah lapo ni...jadi2 lah amik gambo tu..... ~baiklah bos, hamba yang menurut perintah~
 Sebenonya ada bibik sgt2 bagus dlm bab2 menyetelkan dapur lepas kita masak2, walau si Sukar (nama timangan dia kt kg, kan ke deme tu suka pendekkan nama, pahtu aku kata jgn dong... nti jadi sulit, panggil ko Arsih je ek..), walau pun dia tak pandai mengemas tp dia rajin mencuci, sekrang tau le nasib aku, lantak le campak benda2 ikut dan jerk...

 Nak-nak ada mokna hok makin buas dan lasak nih....ko nak masuk bakul ye fifi???


 Hai... aku tak kelihatan sikit mulalah menjerit terkua2...nak dok dapur pun tak senang... nak dibiokan hati pun tak senang, kang nak manjat macam2 pahtu tergolek doggg.. ari tu dia dah start panjat tangga, sengaja aku bio nak tengok, sampai 4 anak tangga jugaklah dia dapat panjat... brrrrrrr scary giler....atau pun jadi dewan bandaraya sume benda pun nak kutip pahtu puappppp dlm mulut haipppp biasa ni..... sekrang ni ko jadi tukang mop dapur plak dik....

sekian dulu apa ko merepek hari Rabu ni.

Saturday, December 24, 2011

baby food ; dis n dat

Ari ni ada citer Pandir ke pak pandir ke... citer cam mak Syarifah Amani ngan arwah Mustafa Nor dulu tu aku tak ingat dah nama drama 80-an tu....lebey kuranglah.... ari ni Apak eh off, so dia anto kami ke office n nursery...pagi tadi masa anto Aly kt nursery, lepas dah punggah barang2 dia, kim rambutan kampung sket kt Umi Ton, aku pun nak masuk balik lah dlm kete, sambil Apak eh ngan Ammar tunggu dlm kete tu, sekali pintu belakang tak rapat, aku pun tutuplah yg sebelah kanan tu sbb aku nak naik yg sebelah kiri, ari ni plak Ammar dok depan. Elok je aku tutup pintu tu terus vrooommmmm apak eh memecut tak toleh ke mana lagi, sbb aku dah lambat... tinggallah aku terkontang kanting tgh2 jalan melambai2 sambil sebelah tangan dok sengseng kain baju kurung siap2 sbb nak  naik kete...deyyyy punggahhhhh....aku ingat dah sedo aku tak de, pahtu punyalah lama aku kejong kt tengah jalan tu... dah le aku lambat...cam garfield lah aku jalan masuk umah Umi Ton, depa pakat gelak kt aku dahhh.. aku memula menyirap terus berdekah2 ketawa ngan diorang....nak tepon ngan henbeg ada dlm kete, pinjam tepon Umi Ton pun tak gunanya sbb henpon pakwe mak tu tgh charge kt umahhh.....15 minit cenggitu baru le apak eh patah balik... tu pun sbb Ammar yg perasan, asyek dok tanya Ummi mana? Ummi? tu pun laki mak blurrr lagik, dia kata buat apa tanya beradap2 ni? (maksud dia Ummi ada depan mata asal nak tanya lagik..)pandir lah laki mak ari ni..blurr habis.... dia klu tgh leka dengo berita kt radio tu lah pasalnya..eeeiyyyy geram betul aku ingatkan...klu lah tengah2 malam jadik camtu pitammmlah mak bertemankan Ju Onn sengsorang....

Meanwhile.....  boink boink...please knock my head with hammer...erkkk but not this type, (tp yg jenis main2 punya)...
mmg... aku dah hilang skill keparent-an agaknya... anak aku dah masuk 8 bulan, takut2 lagi nak bagi makan itu-ini, kesian ko dik.. makan baby food dlm tin lagik. Ari tu aku buat bubur nasi + carrot +potato... dia main lueh2 jerk... tak sudi nak makan mak masak tu...bukan kata dia, aku yg tua ni rasa pun cam takdek perasaang je, kan ke tak bley boh garam, next try buat bubur + broccoli + ikan bilis..haaaa.. baru le rela menadah mulut bila disua tu... baru le ada feeling rasa sket masin ikan bilis itew, walau pun omak kau rasa nak juling bau broccoli hok separa masak tu... next day bg benda hok sama dia tak sudi balik... so aku tuko le balik plus carrot n potato, but dis taim aku goreng bilis garing2 pahtu blend pahtu campur dlm bubur...haaa, sodap tu, mau jugalah kenit ni makang...

Source : Wholesomebabyfood
Banyak tu baby 8mths plus buley makan tew... nti nak pi market nak borong2 bendalah ni plak. harap2 si kecik ni nak makan, dia ni ikut mood, kenkadang dia mau kenkadang siap jerit2 marah protes lagik.. amboiiiii...nak bagi makan pung shushah...banyak songeh tu! nenekmoyang kome dedulu lenyek2 pisang je, sbb tu org dedulu tough.

Patut lah ari tu try suapkan dia mac n cheese kemain suka...aku plak dah riso kang anak aku sakit perut kangg..omak ko kan imaginasi tahap dewa, tgh dia kemain syok explore a new taste tu, aku terus stop bg dia teething rusk jek, bergigih le dia gigit bendalah tu. Teething rusk ni pun satu, bahaya gek, lelama dia tokak rusk tu senang jugak patah pahtu masuk mulut pahtu aiyarkkkk takut den terchokek kanggg, eiiyyy scary dow... always observe your baby when he/she's bitting 'em...mokna ni klu dah gigit teething rusk tu sepenuh2 hati dan perasaan cam dia dpt gigit ibu jari kaki dia tu

Ohhhh omak ko pun klu menelaah menu pung penuh perasaang jugak.


Nilah yang aku dapat kt Rantau Panjang,.... tak semena2 ada sale Tefal ni kt sinun. Plak tu kan tgh nak cari blender lain nak wat blend bubur Aleesya. Pahtu berangan nak wat juice itu ini, 6 mata tu pengisar dia tu.

Sekali... tak panjang umur ko....baru 2 kali pakai tu....aku tak tau lah salah aku ke, salah si Sukarseh tu, masa aku keluo kan from kabinet siap2 nak blend bubur Aleesya aku rasa aku dah letak elok2, tgh tgk tv tetiba bunyi benda jatuhhhh...sukarseh pandang aku, aku pandang dia... sekali...dah jadi bini Mat Tempe citer bujang lapok kecepak kecepurrr berlanggar motokar ekseden... cuma dialog aku haaaaa??? blender dah pecah??? terus Sukarseh kata aku letak senget masa keluokan tu, - habih klu dah tau senget apsal ko tak betulkan? aduhhhhhh.... masa tu dia basuh warmer botol susu/bekas bubur pahtu susun betul2 dekat ngan jug blender ni.. lalu gi mana aku tak curigain dongg?? hishhhh...gerrrrr....sib baik lah kau dah balik Kuantan, hilanglah sikit migrain mak ni...klu tak hari2 nak migrain.. klu pinggan mangkuk/kitchen gadjet aku hari2 klu nak pakai tak jumpa, ikut ati dia je nak letak kt mana... yg baiknya juga, fridge aku dah tak dek leftover food lagik... sume dia balun, kelas kau Sih, dulu memula dtg sedey ibu tau...ckp mkn sari 2 kali, baguslah dtg sini makan berkali2, syukurrrr tak membazirin, sampai lollypop Ammar hok tak habih boh dalam peti pung ko balun, ari tu aku masak lebih mashed potato ingat the next day balik keje nak makan ngan roast chicken lagik sekali pun licinnnn.....alhamdulillah....Sebulan juga Sukarseh dok umah aku, never once aku tinggalkan sikecik ngan dia, aku ada trust issue, bila pikir2 mmg kesian hanto anak kecik kt nursery ngan ramai bebudak, pahtu 2-3 org kompem meleleh  hingus...tp aku lagik percaya kt nanny yg dah 10 thn kenal ni, ntah lahhh, tak kompiden nak tinggal ngan maid, maybe nak cari org dekat2 umah yg nak mengasuh baby kita tgk lahhh...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meanwhile stok2 nak berangan ni..

Cheq suka belek2 mag ni...opis aku subscribe bendalah ni errrkkk... (aku hok masukkan dlm bajet yearly subscription kihkih), ko tgh2 stress2 manja gitew bukak ni terus rasa halaaaaaahaiii...kenapa chomel2 sgt gambo2 dlm ni??? marilah membina impian bersama2 ~sambil peluk gambo2 dlm ni~


Isn't it nice to have a back yard with these settings? pastu ada sebijik kolam cute. hari2 ko bbq kt sini, org2 kampung klu dtg umah ko kim lebih2 ubi kayu tu, kita bako! kita bako!
To be continued... year end dtg lagi...appraisal pun dtg lagi... good luck all.

Wednesday, December 21, 2011

Part 2 : tinggalkan kisah hatimu....

Dah dah takmo sesedey lagik...life goes on, tak pasal aku bawak negative vibes kt sini kang...aku pun jenis tak leh serius lelama walau dlm hati byk taman astakona. Setiap kita ada cerita tersendiri, ada bahagian masing2 di dunia ini. Setiap yg berlaku ada hikmahnya, kita yang hidup jadikan iktibar.

Jadi mari kita jalan2 ke East Cost. Masa pergi of course tak kena dgn musim, hujan cats and dogs sepanjang jalan. Tapi kita dah janji, kita nak melawat Kak Yah n famili, we tagged emak along sib baik lah emak buleh gagahkan diri bawak jenjalan dis time.

Wet yet beautiful morning at Setiu. Ada foggy-foggy lagik. It is so nice to wake up in the mornin and inhale a fresh breathe of air. Aku dream-dream nak settle down kt umah celah2 bukit bukau cenggini. Dah tak larat nak sedut udara beracun Klang Valley lagi wehhhh...sbb tu aku suka beno klu dpt escape sekali sekala kt umah akak aku ni....kt kaw. ni ramai retirees yg buat umah sepelaung2 dr umah org, very the privacy one, tp awas dongg.. aku tgk umah hok beradap ngan umah Kak Yah ni ada tower peninjau...sesilap ada hok tengah skodeng org dow... naya! Malam lepas ni, adalah aku jatuh terentak montot dulu lalu terduduk kt bwh tangga nak gi kolam tu. aiyarkkkkkk...sakit giler siaaa... dahlah tgh dokong si Aly, tp ibu punya kasih sayang mana buleh celen.... terkejap elok si Aly dlm dakapan aku owhhh so sweet ~dptkah kau bayangkan~ tapi sakitnya nak mamp...ngan lutut aku lagik terentak...aku dah lah ada back pain sejak dua menjak ni, makin menjadi2 lah adanya....kt situ dah berlumut, maklumlah dah lama terabondoned tempat tu...terus abang ipo aku tak pasal2 wat aktiviti memberus area tuh...pagi2 esok tu akak aku panggil tukang urut dtg umah... tu pun satu bab.. dah tak malu dah aku menjerit pekik ngan Makcik Yah tu, sakit siaaa dia urut... tp Makcik Yah tu cool je, sengeh2 tak baper bergigi tgk aku hok doh terpekik cam tarzan betina.....tp lepas tu rasa okdah...dah buleh terus ajak apak eh pi Rantau Panjang ngehngeh....



Paling best aktiviti makan2 even sampai ke malam kt anjung nih... mengadap a very nice view pahtu ko tak sedo ko dah menambah 2 pinggan harrrharrrhewwwkehkehkehterbatuk-terbatuk.... eh Insyirah lahhh... syirah kata..'makndak, boleh tak duduk umah kita 1000 hari?' -alahai Syirah... kalu lah kompeni makdak bagi surat cuti pelepasan dgn bergaji, jgn kata 1000 hari, 10 tahun pun bulehhhh.....


Kak Yah plak klu kami dtg musti jamu macam2, pepagi buta selain dr roti canainya, kuetiaw gorengnya, ada plak laksa hok beh giler nih... senak perut gue...pitamlahhhh jadik badan tong dram kuasadua nih.... kuasew!
on a 3rd day, Ammar's prayer has been answered. the weda is klea nohhhhhh... pagi petang siang malam dok terintai2 kolam ni, BIL kerahkan askar2 dia basuh kolam ni...tak sape pun sudi berendam sejak Hazim meninggal, there are no cheers and laughter ever since... dtg anak2 aku amik ko...terpekik terlolong berendam dlm kolam, hok kecik tu plak hermmmm biasa lah klu dpt terkua2 dia tuh...berbaloi2 cuaca panas setengah hari, dptlah ko berendam puas2 Ammar, bila hujan balik no more berendam, dia adalah got bad cough sepanjang dok sana



Hermmmm.. apa lagi nak dikata....aku klu terjun sah2 kepala terantuk lantai kolam ni, ni spesel utk bebudak jewkkk...takperlah, klu ada ijin tahun depan nak gi Sawak plak umah my bro Ajie, dia baru lepas buat mini pool siap ada tempat hok menggelegak apa ke nama tu kt umah dia, tgk le sape hok berendam siang malam, omaknya ke anak2nya ker... sian anak2 mak, mak tak mampu nak wat kolam2 bagai ni, kolah dlm bilik air buleh ler.....nti kita wat satu swimming pool atas atap umah kita dehhhh gegegge...
Nilah mini pool baru siap kt umah Ayah Chik ko Ammar, omak cilok dlm FB dia ngohngoh..dah macam kolam ikan pun ada omak tengok kuakuakuakkkk....ni Ammar belum tengok lagik ni, klu tak menggeletis nak ajak pi Kuching, insyaAllah klu omak dpt simpan duit bawah lipat kain tahun depan kita jumpa Ayah Chik ngan Cik Dayang ngan Mukhriz, buleh le ko berendam siang malam ngan Mukriz ngan Aleesya, dan omak berendam dlm jakuzi jadian tu (amin).

























Malam yg aku jatuh terduduk tulah we had bbq. Pun aku rasa utk kesekian kalinya since arwah passed away. Ni ustazah Syifaq tgh tersenyum malu simpulnya membako... kita bako! kita bako, syifaq! Nama dia Raudhatul Syifaq...nama dia tu adalah misi makbapak dia nak jadikan anak doctor satu hari nti, manalah tau.. like dotter like father...nama adik dia Rafhan Haziq.. masa memula deliver dulu, aku kata sesapa yang tgh makan sagun (tau ke sagun tu apa?)jgn sesekali sebut, takut tersemburr!!!








Hermmmm budak ni apa lagilahhhhh nak dikata... makangggg je mungggg ninhhhhhhhh!!!!

Ni yummy puding ni Kak Zah, hok pengurus pusat kecantikan akak aku buat. Kak Zah is like a sister to Kak Yah, buleh harap serba-serbi. klu aku gi Setiu, selalu dia buat facial kt aku, mandi susu, buat sauna belaka seme..... dis time around tak sompek den nak buat facial bagai, masa adalah sgt jeleskan Ai...

Fuyoooiiii... cam terel je ko dik, minat main piano ke Fifi??? herm, bila dia dah mula nak terkua2 tu, aku pasang je organ ni, kan ke ada lagu Demo tu...senyap kejap leka. Ni ada anak buah aku tinggalkan organ kt umah Kak Yah, kim salam le klu akak aku nak beli benda2 lagu ninggg hahaha....takpe lah dik...nti kita beli sebiji beso gedegang kt umah kita.
Oh, tengok aksi ni terus tak jadi. Dah penat leka terus dihempuk2nya organ tu...agaknya nak wat keluo bunyi muzik tu...ni baju aku beli kt Rantau Panjang RM7 hinggit jewk. Hujan2 stok2 baju nak pakai malam masa travel ni dah habih...ngam2 sia muat jewkkkk, acik hok jual tu soh amik saiz beso sket, aku kata takut tak muat beso sgt, sekali... ko ingat anak ko maintain kecik tu je ke? mmg sah2 sekali dua je buleh pakai baju ni pasal angkat tangan sikit dah nampat perut auwwww!!!

Oooooooohhhh.. ko suka gigit ibu jari kaki ye Fifi??? ni bukan lagik kokak, ni dah macam nak mamah jari kaki sendiri nih.... adalah background masa the new DYMM Yang DiPertuan Agong ditabalkan. Daulat Tuanku!

Haaaaaaa!!!! taupun sakit ko! Fifi kan dah tumbuh gigi, mustilah sakit klu gigit!!! Omak ko ni saiko, sekejap panggil Pocahontas, sekejap Aly, sekejap Mokna, sekejap Fifi... maafkan mak nak...nti ko beso sket omak panggil Pia plak, maybe dah beso ko dah gegurl sket.




Sebelum balik musti singgah kedai Kak Yah, aku beli strepsil je sebungkus kuangkuang...(beli versi free haaaa) aku dah serik nak beli supplement2 nih, aku tarak disiplin, besepah kt umah tak tertelan2 termasukle supplement dlm pantang camno tu?




On d way balik Kuantan, singgah K. Teganu. Mak aku klu sebut nak gi Pasar Payang dr tak larat jadik larat wat semi tawaf kt situ. Tp barang2 adalah mahalllllll.... ko pegi cuti sekolah masaklah... pasal org luo byk masuk so harga adalah cekik. Aku ingat nak beli kain sutera selai dua, tp harga dia adalah mahal dr last time aku pegi, gilo po? Ko klu nak pegi nak dpt murah sket gi masa puasa/nak dekat2 puasa, buleh dpt bargainable price. Aku klu masuk sini soh apak eh dok diam2, let me do the talking.. pasal klu dia ckp bau KL ngan loghat Perak terus hawhaw... owhhhhh matikkk....aku dah tong dram kuasadua, lengan aku makin perkasa, pipi aku dah labuhhhh...terimalah lagu Spoon rindu-serindunya bait terakhir... "Aku maluuuuuuuu....."

Owhhhhhh my moknaaaa...good girl juga klu bawak berjalan, janji aku yang dukung, kim salam lah nak boh dlm stroller, harghaaammmmm tak maunya dia...sudahnya aku rasa nak patah pinggang, stroller jadi tempat boh brg, ngan bapak dia pun dia takmo...abih tu camno? omak ko dah masuk peringkat osteoporosis dah anak oiiiiii...... my Miss P, my Fifi, my Aly, my Pia... sudah masuk 8mths! Sekrang ni makin buas adanya...klu dia bangun nak meniti kt sofa tu, dia main lepas je tangan dia masa nak landing... hoi seriauuu omak ko ni.... urut dado den... tp makin cheekier (ada ke ayat tu?)... dah makin murah senyumannnn, aku sengeh sikit je dia sengih balik... melawan tu! Bak kata nenek dia mahal betul senyumang....klu nak bg dia sengeh kena wat aksi kongkang dulu, la ni dah ok....klu amik dia kt nursery tgk aku kemain senyum manjang...tp gelak plak mahal, klu geletek baru le dengo gelak, tu pun 2 saat je...serius betul lah ko ni dik! Tapi klu dah kamuk2 nak tido tu tak bleh wat apa... menanah telinga omak ko ni dik oiiiiii......Happy 8th mths sugar bun! Semoga jadi anak yang solehah dan sihat dan ceria.
--------------------------------------------------------------

and bak kata omputih... talking about the devil...malam tadi menerima kunjungan balas dr kak Yah sefamili, nak habiskan cuti jingle bel agaknya tu, bawak anak2 jenjalan Klang Valley dan yang sewaktu dengannya...deme ni, masa memuda dulu sungguh pun belajo kt KL tp jalan kt area2 ni masih tersesat2 lagik dow...

 
So before I left to office, I cooked them nasi goreng kampung, roast chicken with some mashed potatoes and keropok, huihhh terel aku, tetiba ada org datang bangun awal masak2, che ke hari biasa... ko makan nasi lemak cap kedai jelah Ammar... kelas pinggan mangkuk aku kenkawin jek, belasah jelah nak cepat tu...capai mana hok dan jek...owh pepagi gambo blur giler mencik mak...




And kerahkan apak eh pi kt flat belakang umah... kt situ ada nasi lemak singgit hok supper yummy, ko pegi pukul 8 je dah sold out!!!


To be continued...Have a nice weekend ya.

Setiu revisited pt 1. Kisah hati....

 Kisah Hati...

 Even time won't heal when you lost someone you love so dearly at heart.
You can keep yourself busy with the house chores, doing some errands, etc. etc. but you just CAN'T get over with. And the memorable moments that you've shared with her/him will haunt you for the rest of your life. Now I know how it feels. My very own dear sister lives with tears every single day since her darling Hazim passed away. But how could she not? When she was cooking at the kitchen she swore she could still saw Hazim running here and there nearby, strangely talking about heaven non-stop few days before he left her forever, asking her mom whether he'll be in heaven or not if he died....when she was at the study area, she swore she could still saw him writing like a scholar when she told her son he'll be in heaven if he'd be a good boy, after she finished her solat, Hazim would approached her and gave a big hug and kiss saying he loved her so so biggg... and at nights...cruel, lonely nights, she still could feel the warmth of his body snuggling at her... how could she get over with???? dear God, please give her strength, for I, will collapse had I'd be in her place.

 Life could be so mean. Tapi jangan pernah menyalahkan takdir Illahi. Dia perancang yang terbaik, hidup kita telah di aturNya dengan elok. Tidak dia jadikan sesuatu tanpa sebab. Dia menghadirkan pelangi setelah hujan turun. Dia menghadirkan debunga harum lagi cantik setelah usai musim salju yang dingin...

As promised, we spent our unplanned holidays at Setiu, my sister's hidden 'palace' (well it's not a palace physically but our home is our palace no matter how small it is right). We intended to cheer them up. I've tried so hard to avoid any conversation that might related to arwah. Well atleast I could, but not her. Every single thing yg kami cakap akan terkeluar pasal arwah. Tgh happy masak2 tiba2 dia akan ckp, kt sini lah Hazim selalu lalu lalang kalau aku masak...terbayang2 lagi dia berlari anak kt sini.... and then she started to cry... nama Hazim tak pernah lekang dibibir... dia ckp nak buat macamana... budak tgh pandai itu ini, aku balik keje ada je dia yg sambut, bagi report itu ini apa yg jadik.... tidur pulak di hari2 terakhir hidupnya nak berkepit dgn aku je... masih rasa lagi hangat dia peluk aku....and then...he kept asking about heaven, last time dia tanya about heaven, 'mak,kalau adik mati nanti adik masuk syurga tak?' akak aku ckp, kena jadi budak baik, ikut ckp mak, tak tinggal sembahyang, rajin belajar... terus dia ambil buku nak baca, pulak tu pilih buku English... why English book?asked her mom... tak per lah kata arwah... di hari2 terakhir hidupnya juga dia kata dia takut tidur sorang... kata akak aku mmg dia agak ketakutan as if he saw something... so dia tido dgn akak aku, peluk kemas2... allahuakbar kata aku dlm hati... macamanalah akak aku tak separuh mati bila anak dia pergi... her son dah banyak bagi hint kt dia before dia pergi utk selamanya.....i held back my tears each time she talked about arwah sambil airmata berjuraian di pipi....berat betul dugaan dia...hanya sekejapan sahaja Allah pinjamkan Hazim pada dia, segala yang baik ada pada arwah, rajin solat tanpa disuruh, brilliant boy....tapi yang baik itulah yang Allah lebih sayang...

wet morning at Setiu.... monsoon season again... se gloomy hati tuan rumah.... everything looked abandoned.... cat pun dah pudar...akak aku kata dia tak suka hujan, hujan buat hati dia menangis...she's a school teacher, at the same time runs few businesses with his hb, cuti sekolah kali ni she can't stay home, dia takut jadi giler, she keeps herself bz with their shop lots in town, keluar pagi2 then late afternoon baru balik utk masak lunch, abang ipar aku, dari pagi sebuk kt klinik dia, balik utk lunch/dinner and then extend klinik dia sampai malam, that's how they keep themselves bz, tp hati tidak dapat dibohongi....you'll find empty spaces everywhere at home even though you still got 3 more children....

Kolam ni, tak pernah di refill airnya since Hazim passed away....

And Syirah... it's kinda miracle that she heals so fast, tp scar dia masih appealing...
 To be continued....

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife