Saturday, December 24, 2011

baby food ; dis n dat

Ari ni ada citer Pandir ke pak pandir ke... citer cam mak Syarifah Amani ngan arwah Mustafa Nor dulu tu aku tak ingat dah nama drama 80-an tu....lebey kuranglah.... ari ni Apak eh off, so dia anto kami ke office n nursery...pagi tadi masa anto Aly kt nursery, lepas dah punggah barang2 dia, kim rambutan kampung sket kt Umi Ton, aku pun nak masuk balik lah dlm kete, sambil Apak eh ngan Ammar tunggu dlm kete tu, sekali pintu belakang tak rapat, aku pun tutuplah yg sebelah kanan tu sbb aku nak naik yg sebelah kiri, ari ni plak Ammar dok depan. Elok je aku tutup pintu tu terus vrooommmmm apak eh memecut tak toleh ke mana lagi, sbb aku dah lambat... tinggallah aku terkontang kanting tgh2 jalan melambai2 sambil sebelah tangan dok sengseng kain baju kurung siap2 sbb nak  naik kete...deyyyy punggahhhhh....aku ingat dah sedo aku tak de, pahtu punyalah lama aku kejong kt tengah jalan tu... dah le aku lambat...cam garfield lah aku jalan masuk umah Umi Ton, depa pakat gelak kt aku dahhh.. aku memula menyirap terus berdekah2 ketawa ngan diorang....nak tepon ngan henbeg ada dlm kete, pinjam tepon Umi Ton pun tak gunanya sbb henpon pakwe mak tu tgh charge kt umahhh.....15 minit cenggitu baru le apak eh patah balik... tu pun sbb Ammar yg perasan, asyek dok tanya Ummi mana? Ummi? tu pun laki mak blurrr lagik, dia kata buat apa tanya beradap2 ni? (maksud dia Ummi ada depan mata asal nak tanya lagik..)pandir lah laki mak ari ni..blurr habis.... dia klu tgh leka dengo berita kt radio tu lah pasalnya..eeeiyyyy geram betul aku ingatkan...klu lah tengah2 malam jadik camtu pitammmlah mak bertemankan Ju Onn sengsorang....

Meanwhile.....  boink boink...please knock my head with hammer...erkkk but not this type, (tp yg jenis main2 punya)...
mmg... aku dah hilang skill keparent-an agaknya... anak aku dah masuk 8 bulan, takut2 lagi nak bagi makan itu-ini, kesian ko dik.. makan baby food dlm tin lagik. Ari tu aku buat bubur nasi + carrot +potato... dia main lueh2 jerk... tak sudi nak makan mak masak tu...bukan kata dia, aku yg tua ni rasa pun cam takdek perasaang je, kan ke tak bley boh garam, next try buat bubur + broccoli + ikan bilis..haaaa.. baru le rela menadah mulut bila disua tu... baru le ada feeling rasa sket masin ikan bilis itew, walau pun omak kau rasa nak juling bau broccoli hok separa masak tu... next day bg benda hok sama dia tak sudi balik... so aku tuko le balik plus carrot n potato, but dis taim aku goreng bilis garing2 pahtu blend pahtu campur dlm bubur...haaa, sodap tu, mau jugalah kenit ni makang...

Source : Wholesomebabyfood
Banyak tu baby 8mths plus buley makan tew... nti nak pi market nak borong2 bendalah ni plak. harap2 si kecik ni nak makan, dia ni ikut mood, kenkadang dia mau kenkadang siap jerit2 marah protes lagik.. amboiiiii...nak bagi makan pung shushah...banyak songeh tu! nenekmoyang kome dedulu lenyek2 pisang je, sbb tu org dedulu tough.

Patut lah ari tu try suapkan dia mac n cheese kemain suka...aku plak dah riso kang anak aku sakit perut kangg..omak ko kan imaginasi tahap dewa, tgh dia kemain syok explore a new taste tu, aku terus stop bg dia teething rusk jek, bergigih le dia gigit bendalah tu. Teething rusk ni pun satu, bahaya gek, lelama dia tokak rusk tu senang jugak patah pahtu masuk mulut pahtu aiyarkkkk takut den terchokek kanggg, eiiyyy scary dow... always observe your baby when he/she's bitting 'em...mokna ni klu dah gigit teething rusk tu sepenuh2 hati dan perasaan cam dia dpt gigit ibu jari kaki dia tu

Ohhhh omak ko pun klu menelaah menu pung penuh perasaang jugak.


Nilah yang aku dapat kt Rantau Panjang,.... tak semena2 ada sale Tefal ni kt sinun. Plak tu kan tgh nak cari blender lain nak wat blend bubur Aleesya. Pahtu berangan nak wat juice itu ini, 6 mata tu pengisar dia tu.

Sekali... tak panjang umur ko....baru 2 kali pakai tu....aku tak tau lah salah aku ke, salah si Sukarseh tu, masa aku keluo kan from kabinet siap2 nak blend bubur Aleesya aku rasa aku dah letak elok2, tgh tgk tv tetiba bunyi benda jatuhhhh...sukarseh pandang aku, aku pandang dia... sekali...dah jadi bini Mat Tempe citer bujang lapok kecepak kecepurrr berlanggar motokar ekseden... cuma dialog aku haaaaa??? blender dah pecah??? terus Sukarseh kata aku letak senget masa keluokan tu, - habih klu dah tau senget apsal ko tak betulkan? aduhhhhhh.... masa tu dia basuh warmer botol susu/bekas bubur pahtu susun betul2 dekat ngan jug blender ni.. lalu gi mana aku tak curigain dongg?? hishhhh...gerrrrr....sib baik lah kau dah balik Kuantan, hilanglah sikit migrain mak ni...klu tak hari2 nak migrain.. klu pinggan mangkuk/kitchen gadjet aku hari2 klu nak pakai tak jumpa, ikut ati dia je nak letak kt mana... yg baiknya juga, fridge aku dah tak dek leftover food lagik... sume dia balun, kelas kau Sih, dulu memula dtg sedey ibu tau...ckp mkn sari 2 kali, baguslah dtg sini makan berkali2, syukurrrr tak membazirin, sampai lollypop Ammar hok tak habih boh dalam peti pung ko balun, ari tu aku masak lebih mashed potato ingat the next day balik keje nak makan ngan roast chicken lagik sekali pun licinnnn.....alhamdulillah....Sebulan juga Sukarseh dok umah aku, never once aku tinggalkan sikecik ngan dia, aku ada trust issue, bila pikir2 mmg kesian hanto anak kecik kt nursery ngan ramai bebudak, pahtu 2-3 org kompem meleleh  hingus...tp aku lagik percaya kt nanny yg dah 10 thn kenal ni, ntah lahhh, tak kompiden nak tinggal ngan maid, maybe nak cari org dekat2 umah yg nak mengasuh baby kita tgk lahhh...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meanwhile stok2 nak berangan ni..

Cheq suka belek2 mag ni...opis aku subscribe bendalah ni errrkkk... (aku hok masukkan dlm bajet yearly subscription kihkih), ko tgh2 stress2 manja gitew bukak ni terus rasa halaaaaaahaiii...kenapa chomel2 sgt gambo2 dlm ni??? marilah membina impian bersama2 ~sambil peluk gambo2 dlm ni~


Isn't it nice to have a back yard with these settings? pastu ada sebijik kolam cute. hari2 ko bbq kt sini, org2 kampung klu dtg umah ko kim lebih2 ubi kayu tu, kita bako! kita bako!
To be continued... year end dtg lagi...appraisal pun dtg lagi... good luck all.

2 comments:

Maya Marisa said...

Cantik nyer la gambo backyard tu. kan best kalau buat camgitu kan kan kan.
Kus semangat, terkedu i bila u ckp umur blender tefal tu skjp jer. Nie la problemo nyer dgn maid. My maid memula dulu camgitu jugak, kasar kerja nya. Tapi lelama dah berkurangan dah.
I know de pain of feeding a toddler. Susahnya ya rabbi. Ari nie dia nak mkn bubur tu, esoknye, sesuap pun x nak

Yong Kamariah said...

Cik Puan Pah Maya yg hot chick,
Aloosss, klu kita ada backyard tu tiap2 weekend kita wat bbq pahtu kita panggil sume geng2 blogger dtg, gosip2 sampai muntah hehehehe..
ntahlah eh, diorang cam kasar sket, ari tu ternampak ada sampah sket dia main kuis ngan kaki jerk errrrkkk, i bet you train dia cukup2 ehh...
p/s : mmg susah nak bg diorang ni makan, kena satu hari ajak pegi Somalia baru tau!

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife