Dotter, maid and some stuff..


 Happy Tremendous Tuesday, or Truly Awesome Tuesday, jgn Terrific, Troublesome or Tragic Tuesday udoh ler... you choose how your Tuesday you'd like to be. And how was your weekend sayunk2 sume? Hope you had great time. Me only lepaked (past tense tu ahaks) at home. Apak Eh hari Ahad baru dpt off kerjenya buat taik mata dozzzzzzzz sampai tengahari, pahtu pi kenduri pahtu zzzzzzzz semula. Lotih bonalah tu, seminggu yg lalu keluo umah sesubuh hari, balik pulak tengahmalam, tu cam kerja kebajikan dah tu namanya aku kata kt dia,  sbb bukan buleh claim OT ke haperrr... syabas inspector Azhar. Nanti aku sendiri akan calonkan kt bos dia tokoh pekerja cemerlang Maal Hijrah utk tahun depan. grrrrrr...


 
  well...well....sejak Sukarseh dah amik alih kerja2 cenggini, buleh le aku copy, edit, paste and undo and re-do balik apa2 hok patut kt dlm umah tu. Selama ni tak dek makna le aku dpt selalu kemas2 umah, takde masa utk Aboi.... tak baper nak rajin sebenonya. Minah ni aku dah pastikan makan lebih dari 2 kali satu hari tehehehee, klu dia taknak pun aku paksa, bio balik kampung nanti terkejut sket org kampung dia tgk dia dah bambam sket ngeh ngeh...
  
 First thing update almari display. Apak eh klu travel rajin jugak beli souvenir2, tp selalu benda2 alah tu akan tertanam deep inside the store menjadi bahan2 arkib jerk.. takpun tertanam diam2 dlm beg travel dia sehinggalah dia akan travel lagik baru le aku macam.. ooooohhh... bilalah benda ni exist agaknya....sian ko bang dapat bini terlebih rajin isk iskk... mak bukan bangsa2 gegurl sgt dek non, berkemas2 display2 kt display kabinet pung macam aktiviti tahunan jerk, tu belum lagik klu bukak kabinet dapur, sama jugaklah, kengkadang bila jumpa kitchen gadget hok ntah bilalah belinya tu baru sedo owhhhh aku ada benda ni rupanya kehkeh.... ni set2 sudu ngan chopstick ni nak buat apa lah gamaknya, kita wat makan cendol jelah bang...

 pahtu jumpa these little-little pieces of ... cam jade ke haper ni? Dia beli kt Bangladesh kot eh ntah.... dah berapa inci debu tertanam hidup2 dlm stor nih... i can only think of nak buat acuan apam jewk erkkkk...


aloh loh loh... chumelnya dia... rupanya berdozen apak eh beli masa gi China ari tu, sekor2 jumpa sana-sini kt celah kabinetlah, kt celah2 beglah, dlm bonet kete lah.... hermmm like husband like wifey, campak je ikut suka tang mana pung....


 pahtu jumpa sampul duit raya anak2 ngan duit rayanya sekali terselit sana-sini, banyak gek ler jumpanya, idok le amik sume gambonya, ishh ishhh okay jugaklah kan klu dibuatnya sesak2 hujung bulan nohhhh heeharhew....

Meanwhile....

My little dotter has just recovered from viral fever. Seminggu tu....lepas pi dua klinik tak baik2 terus je bawak dia gi KJMC, buat blood test. Alhamdulillah sib baik tak apa2, kot takut gek denggi kata doc. Masa tu aku bawak sekali ubat yg doc kt previous clinic yg aku pegi tu, terus doc Syed buang dlm tong sampah. He won't approve ngan all the prescription tu kata dia. Ishhh aku pung cuak gek, masa gi 2nd clinic tu, lepas no giliran aku dipanggil, aku nampak doc tu aku cam... ishhhkkk aku gi klinik ke aku gi kopitiam nih, serious doctor tu klu tanggal t-shirt dia tinggal singlet jewk sejibik2 cam toke kedai kopi hok dok kt kaunter cash reg., pahtu bagi toothpick satu kt dia...ngam sia...pahtu ckp cam tak reti BM, ckp English cam Chinglish, mata cam garfield nak bukak tak bukak....pahtu tgh attend anak aku boleh bergayut kt phone.. waiiiiii...pingko arrr? Aiyarkkkk... aku rasa nak meletup jam tu jugak, giler babeng takdek etika, sikit lagik aku nak lari keluo.... pahtu jolok2 mulut anak aku nak tgk tonsillitis ke tak sampai termuntah2 ijo anak aku masa tu...woiiii aku dah tak tahan sabo...keluo je aku terus komplen kt kerani kt kaunter tu... (tu jer pun tahap berani, cher mike pi sembur kt doktor tu siap2, ada beran?) biasa ar kan klinik swasta ni selalu panggil part-time doctor ... dik, ni doc mana ni? really bad... tak dek etika!. ih geramnya aku ingatkan doc tu. serius.

 
 hah.. suka beno isap ibu jari kaki sendirik sekrang ni... jgn nak ngengada mintak adik omak dah tak kuaso....

 Demam seminggu tp makin melasak adanya nih...dlm seminggu tu sumernya dapat, merangkak makin laju, dah merewak sana-sini, tak tenteram dah omak nak lelap sedas dua, sedo2 dah ke sana ke mari.....gigi pun dah tumbuh 2 batang kt bawah tu haaa... adalah mokna ni advance sket dr abang dia, Ammar dulu merangkak umur 7 bulan, 8 bulan baru steady duduk, dia ni masuk 7 bulan sume benda dia nak buat atoiiiii....


 
 pahtu dah start nak memanjat sana-sini...syabas mere bete...

 yeahhh syabas bete...dah boleh berdiri berpaut pahtu tergolek sana-sini kepala terjun dulu aiyarrkkkkk....ngerinya...dah menangis selok2 tak serik2 tu...panjat gek lagik...ko ni dik, tak padan ngan gegurl... like mother masa kecik like dotter kekdahnya ni....

 selalu sedo2 ada kt bawah meja dahhh....senyap2 jewk....

owhhhh carik hartakarun abang yekkk... habihlah Ammar adik dah buat biskut ko punya kad2 nih....

video 
wahhhh siap ada OST lagi ni dik...sesuaiii mak sukerr..

tata.
p/s : starting tomorrow kita amik cuti seminggu..hermmm tatau lagik nak gi mana..very the unplanned cuti, sebelum preggie dah siap2 simpan duit nak gi jenjalan bawah lipat kain, sekali ada baby tak confident nak bawak jalan jauh, pahtu baru baik demam plak...happy days sumer!

Comments

Maya Marisa said…
I dah khatam ur past entries Yong. Wah, ada temporary bibik. Amacam, spotless tak rumah you? Bibik tu masak tak? Sedap tak food dia? Ish banyak pulak soklan i.
Also happy holiday yea. Nnti kasi tepek gambar berjimba jimba ok dear!
Yong Kamariah said…
Maya dearie,
Hermmmm dia tak pandai nak berkemas lah Maya, hari2 setakat mop lantai, sapu, basuh baju, lipat baju je lah, klu tgk kabinet kt dapur tu masyaAllah... dia pakai selit je memana dia suka pinggan mangkuk tu, nak soh masak ya ampun lahhh... hb kita rela berlapar! kita buat tea pun dia kemain skeptikal lagik bibik yg buat ke kita yg buat hahaha...
alah holiday balik kampung je rasanya, nothing spesel heeee....

Popular Posts