Wednesday, December 21, 2011

Part 2 : tinggalkan kisah hatimu....

Dah dah takmo sesedey lagik...life goes on, tak pasal aku bawak negative vibes kt sini kang...aku pun jenis tak leh serius lelama walau dlm hati byk taman astakona. Setiap kita ada cerita tersendiri, ada bahagian masing2 di dunia ini. Setiap yg berlaku ada hikmahnya, kita yang hidup jadikan iktibar.

Jadi mari kita jalan2 ke East Cost. Masa pergi of course tak kena dgn musim, hujan cats and dogs sepanjang jalan. Tapi kita dah janji, kita nak melawat Kak Yah n famili, we tagged emak along sib baik lah emak buleh gagahkan diri bawak jenjalan dis time.

Wet yet beautiful morning at Setiu. Ada foggy-foggy lagik. It is so nice to wake up in the mornin and inhale a fresh breathe of air. Aku dream-dream nak settle down kt umah celah2 bukit bukau cenggini. Dah tak larat nak sedut udara beracun Klang Valley lagi wehhhh...sbb tu aku suka beno klu dpt escape sekali sekala kt umah akak aku ni....kt kaw. ni ramai retirees yg buat umah sepelaung2 dr umah org, very the privacy one, tp awas dongg.. aku tgk umah hok beradap ngan umah Kak Yah ni ada tower peninjau...sesilap ada hok tengah skodeng org dow... naya! Malam lepas ni, adalah aku jatuh terentak montot dulu lalu terduduk kt bwh tangga nak gi kolam tu. aiyarkkkkkk...sakit giler siaaa... dahlah tgh dokong si Aly, tp ibu punya kasih sayang mana buleh celen.... terkejap elok si Aly dlm dakapan aku owhhh so sweet ~dptkah kau bayangkan~ tapi sakitnya nak mamp...ngan lutut aku lagik terentak...aku dah lah ada back pain sejak dua menjak ni, makin menjadi2 lah adanya....kt situ dah berlumut, maklumlah dah lama terabondoned tempat tu...terus abang ipo aku tak pasal2 wat aktiviti memberus area tuh...pagi2 esok tu akak aku panggil tukang urut dtg umah... tu pun satu bab.. dah tak malu dah aku menjerit pekik ngan Makcik Yah tu, sakit siaaa dia urut... tp Makcik Yah tu cool je, sengeh2 tak baper bergigi tgk aku hok doh terpekik cam tarzan betina.....tp lepas tu rasa okdah...dah buleh terus ajak apak eh pi Rantau Panjang ngehngeh....



Paling best aktiviti makan2 even sampai ke malam kt anjung nih... mengadap a very nice view pahtu ko tak sedo ko dah menambah 2 pinggan harrrharrrhewwwkehkehkehterbatuk-terbatuk.... eh Insyirah lahhh... syirah kata..'makndak, boleh tak duduk umah kita 1000 hari?' -alahai Syirah... kalu lah kompeni makdak bagi surat cuti pelepasan dgn bergaji, jgn kata 1000 hari, 10 tahun pun bulehhhh.....


Kak Yah plak klu kami dtg musti jamu macam2, pepagi buta selain dr roti canainya, kuetiaw gorengnya, ada plak laksa hok beh giler nih... senak perut gue...pitamlahhhh jadik badan tong dram kuasadua nih.... kuasew!
on a 3rd day, Ammar's prayer has been answered. the weda is klea nohhhhhh... pagi petang siang malam dok terintai2 kolam ni, BIL kerahkan askar2 dia basuh kolam ni...tak sape pun sudi berendam sejak Hazim meninggal, there are no cheers and laughter ever since... dtg anak2 aku amik ko...terpekik terlolong berendam dlm kolam, hok kecik tu plak hermmmm biasa lah klu dpt terkua2 dia tuh...berbaloi2 cuaca panas setengah hari, dptlah ko berendam puas2 Ammar, bila hujan balik no more berendam, dia adalah got bad cough sepanjang dok sana



Hermmmm.. apa lagi nak dikata....aku klu terjun sah2 kepala terantuk lantai kolam ni, ni spesel utk bebudak jewkkk...takperlah, klu ada ijin tahun depan nak gi Sawak plak umah my bro Ajie, dia baru lepas buat mini pool siap ada tempat hok menggelegak apa ke nama tu kt umah dia, tgk le sape hok berendam siang malam, omaknya ke anak2nya ker... sian anak2 mak, mak tak mampu nak wat kolam2 bagai ni, kolah dlm bilik air buleh ler.....nti kita wat satu swimming pool atas atap umah kita dehhhh gegegge...
Nilah mini pool baru siap kt umah Ayah Chik ko Ammar, omak cilok dlm FB dia ngohngoh..dah macam kolam ikan pun ada omak tengok kuakuakuakkkk....ni Ammar belum tengok lagik ni, klu tak menggeletis nak ajak pi Kuching, insyaAllah klu omak dpt simpan duit bawah lipat kain tahun depan kita jumpa Ayah Chik ngan Cik Dayang ngan Mukhriz, buleh le ko berendam siang malam ngan Mukriz ngan Aleesya, dan omak berendam dlm jakuzi jadian tu (amin).

























Malam yg aku jatuh terduduk tulah we had bbq. Pun aku rasa utk kesekian kalinya since arwah passed away. Ni ustazah Syifaq tgh tersenyum malu simpulnya membako... kita bako! kita bako, syifaq! Nama dia Raudhatul Syifaq...nama dia tu adalah misi makbapak dia nak jadikan anak doctor satu hari nti, manalah tau.. like dotter like father...nama adik dia Rafhan Haziq.. masa memula deliver dulu, aku kata sesapa yang tgh makan sagun (tau ke sagun tu apa?)jgn sesekali sebut, takut tersemburr!!!








Hermmmm budak ni apa lagilahhhhh nak dikata... makangggg je mungggg ninhhhhhhhh!!!!

Ni yummy puding ni Kak Zah, hok pengurus pusat kecantikan akak aku buat. Kak Zah is like a sister to Kak Yah, buleh harap serba-serbi. klu aku gi Setiu, selalu dia buat facial kt aku, mandi susu, buat sauna belaka seme..... dis time around tak sompek den nak buat facial bagai, masa adalah sgt jeleskan Ai...

Fuyoooiiii... cam terel je ko dik, minat main piano ke Fifi??? herm, bila dia dah mula nak terkua2 tu, aku pasang je organ ni, kan ke ada lagu Demo tu...senyap kejap leka. Ni ada anak buah aku tinggalkan organ kt umah Kak Yah, kim salam le klu akak aku nak beli benda2 lagu ninggg hahaha....takpe lah dik...nti kita beli sebiji beso gedegang kt umah kita.
Oh, tengok aksi ni terus tak jadi. Dah penat leka terus dihempuk2nya organ tu...agaknya nak wat keluo bunyi muzik tu...ni baju aku beli kt Rantau Panjang RM7 hinggit jewk. Hujan2 stok2 baju nak pakai malam masa travel ni dah habih...ngam2 sia muat jewkkkk, acik hok jual tu soh amik saiz beso sket, aku kata takut tak muat beso sgt, sekali... ko ingat anak ko maintain kecik tu je ke? mmg sah2 sekali dua je buleh pakai baju ni pasal angkat tangan sikit dah nampat perut auwwww!!!

Oooooooohhhh.. ko suka gigit ibu jari kaki ye Fifi??? ni bukan lagik kokak, ni dah macam nak mamah jari kaki sendiri nih.... adalah background masa the new DYMM Yang DiPertuan Agong ditabalkan. Daulat Tuanku!

Haaaaaaa!!!! taupun sakit ko! Fifi kan dah tumbuh gigi, mustilah sakit klu gigit!!! Omak ko ni saiko, sekejap panggil Pocahontas, sekejap Aly, sekejap Mokna, sekejap Fifi... maafkan mak nak...nti ko beso sket omak panggil Pia plak, maybe dah beso ko dah gegurl sket.




Sebelum balik musti singgah kedai Kak Yah, aku beli strepsil je sebungkus kuangkuang...(beli versi free haaaa) aku dah serik nak beli supplement2 nih, aku tarak disiplin, besepah kt umah tak tertelan2 termasukle supplement dlm pantang camno tu?




On d way balik Kuantan, singgah K. Teganu. Mak aku klu sebut nak gi Pasar Payang dr tak larat jadik larat wat semi tawaf kt situ. Tp barang2 adalah mahalllllll.... ko pegi cuti sekolah masaklah... pasal org luo byk masuk so harga adalah cekik. Aku ingat nak beli kain sutera selai dua, tp harga dia adalah mahal dr last time aku pegi, gilo po? Ko klu nak pegi nak dpt murah sket gi masa puasa/nak dekat2 puasa, buleh dpt bargainable price. Aku klu masuk sini soh apak eh dok diam2, let me do the talking.. pasal klu dia ckp bau KL ngan loghat Perak terus hawhaw... owhhhhh matikkk....aku dah tong dram kuasadua, lengan aku makin perkasa, pipi aku dah labuhhhh...terimalah lagu Spoon rindu-serindunya bait terakhir... "Aku maluuuuuuuu....."

Owhhhhhh my moknaaaa...good girl juga klu bawak berjalan, janji aku yang dukung, kim salam lah nak boh dlm stroller, harghaaammmmm tak maunya dia...sudahnya aku rasa nak patah pinggang, stroller jadi tempat boh brg, ngan bapak dia pun dia takmo...abih tu camno? omak ko dah masuk peringkat osteoporosis dah anak oiiiiii...... my Miss P, my Fifi, my Aly, my Pia... sudah masuk 8mths! Sekrang ni makin buas adanya...klu dia bangun nak meniti kt sofa tu, dia main lepas je tangan dia masa nak landing... hoi seriauuu omak ko ni.... urut dado den... tp makin cheekier (ada ke ayat tu?)... dah makin murah senyumannnn, aku sengeh sikit je dia sengih balik... melawan tu! Bak kata nenek dia mahal betul senyumang....klu nak bg dia sengeh kena wat aksi kongkang dulu, la ni dah ok....klu amik dia kt nursery tgk aku kemain senyum manjang...tp gelak plak mahal, klu geletek baru le dengo gelak, tu pun 2 saat je...serius betul lah ko ni dik! Tapi klu dah kamuk2 nak tido tu tak bleh wat apa... menanah telinga omak ko ni dik oiiiiii......Happy 8th mths sugar bun! Semoga jadi anak yang solehah dan sihat dan ceria.
--------------------------------------------------------------

and bak kata omputih... talking about the devil...malam tadi menerima kunjungan balas dr kak Yah sefamili, nak habiskan cuti jingle bel agaknya tu, bawak anak2 jenjalan Klang Valley dan yang sewaktu dengannya...deme ni, masa memuda dulu sungguh pun belajo kt KL tp jalan kt area2 ni masih tersesat2 lagik dow...

 
So before I left to office, I cooked them nasi goreng kampung, roast chicken with some mashed potatoes and keropok, huihhh terel aku, tetiba ada org datang bangun awal masak2, che ke hari biasa... ko makan nasi lemak cap kedai jelah Ammar... kelas pinggan mangkuk aku kenkawin jek, belasah jelah nak cepat tu...capai mana hok dan jek...owh pepagi gambo blur giler mencik mak...




And kerahkan apak eh pi kt flat belakang umah... kt situ ada nasi lemak singgit hok supper yummy, ko pegi pukul 8 je dah sold out!!!


To be continued...Have a nice weekend ya.

6 comments:

~jeet~ said...

ya betul...xmo sedih2, life must go on (sy yg ckp senang la) bahu yg memikul mana kita nak faham ye tak?

well at least kehadiran kak yong sefamily dapat la bukak balik kolam tu, kurang la sikit sedih dorang harapnya kan.. insyaAllah..

*pengakuang terbuke, kawang dok penah sampa ke keda payang lagi nih.. guano?

somuffins said...

Yong
Sedih sambil berhibur, boleh ke gitu??

Anyway, cam biasa tak banyak komen (kalau komen kang, panjang mencecah lantai plak), kita hepi sokmor baca your cerita ceritut.

Selamat bercuti sempena jingelbel, hehe..

Yong Kamariah said...

owh adindaku jeet,
doh bakpe mung dok gi ke paso payang nung? rugi munggggg...
ye lah jeet, berat mata memandang, berat lagi bahu hok memikul, life goes on, but won't be the same again... akak ni Jeet, ngan anak2, ngan aku, ngan hb aku mmg pesen huru-hara, gi umah org pun anak aku cam jakun hawhaw... terpaksa dibukak balik kolam tu sbb Ammar dah meroyan siang malam nak terjun kolam huhuhuhuaaa...

Yong Kamariah said...

Cik Som yang bijak berceloteh...
Ok jugak kan... tgh2 sedih kita berhibur, ceria didalam gundah oh gitew... glad you happy baca ceritew kitew, sbb tu tokleh serius lelama haha... yeah, selamat jingelbel tu you too dear, baper ekor ayam turkey dah semelih? kuakuakuakkk...

somuffins said...

Yong
muahahah.... burung puyuh pun tak kelihatan; inikan pulak ayam belanda?? *berangan makan dlm mimpi jerlah*, hehe..

Maya Marisa said...

Ayoyo yong, cemana i bole tertinggal banyak ur entries nie?? Pelik sungguh. Anyway, seronok nyer baca ur hols kat Setiu. At least ur presence menceriakan suasana kat sana.
Uuihhh, sorangX2 family member u dah buat pool. Seronok nyer. Kalau laman luas, dpt jugak buat kan.
Cuti skolah nie, mmg rataX2 peniaga up kan price dorang. I mkn umbai aritu, nasi putih rm6 sepinggan. Terkedu laki i bayar.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife