Thursday, May 30, 2013

Desaru

So lepas legoland, kami pun decided nak bermalam di Desaru. Kerja giler diteruskan.Tau tak tu ari, gi Johor ni pakai redah adhoc impromptu sumer keluo. Hari Jumaat tu terus siap2 tapi taktau agi nak gi mana. Cuti dah siap2 standby 4 hari. Sekali buat aper gaduh2 laki bini kau nak balik kg kau aku nak balik kg aku so jln penyelesaian adalah we go south! So JB here we go! Amik nak kau... sampai Johor ntah naper sume internet kt gajet tak berfungsi, dah kul 5 lebih tu. Terpaksalah hop in from one hotel to another sumenyer nan ado, fully booked ye! Dah nyaris nak tido bawah kolong atau stesen minyak. Time pun dah nak malam, sib baik ada 1 je bilik kt satu hotel tu, dia punya extra charges mak aiiiii...tak padan ngan size biliknyer, so you take it or leave it. Jadi sib baiklah.. klu tak bermalam bawah jembatan nak ke woodlands tu lah kami anak-beranak hahaha...

Lepas Lego, pi Desaru. Pepagi buta tu dah call and search resort2/hotel kt Desaru, main hantamm sajalah. Sume pun jawapan x memberangsangkan. Aim kt Lotus yg baru tu sekali tinggal le sebiji dua tp harga dia marked up giler2 sampai 200% perghhh.. mujur le ada satu resort ni masih ada sudi terima kami, harga dlm web sama ngan harga yg ditawarkan. Baik sungguh hati resort tu ye. Dapat tangkap satu bilik kira ok ler. Org cuti sekolah + public holiday khennnn... banyak la kau punya impromptu mok yong oi. Tobat lahom dah lepas ni nak main pakai redah time cuti sekolah/public hol.

Sunrise at Desaru...nantek. Sampai2 aku mintak upgrade bilik, sib baik ada kosong. Maukan tidak sari suntuk berpanas kt lego belum masuk Ammar wat perangai macam2 marilah kita sejukkan ati di sini.

Catching up the sunrise....jgn nak eksen lelebey le bang. Bawak kamera berpikul amik gambonya sekeping je aparah. Masa masuk legoland tu dia pikul kamera tp bateri nan ado tak bercassss boleyyy??, last2 gambo kusam ipad ngan henpon cap kambin aku tu gek le yg pakai. Dia ni mmg payah arrr klu nak pikul kamera ni, after opis hour mmg dia gantung terus profesion dia. Pastu time kt Puteri Harbour theme park pun dia main tinggal je dlm boot kete hadohhhhh... tak berperanan langsung ni!



yeahhhh tu dia...

hot chick hitting up for the pool...

kemain hakak kawasan aku ni...melalak malam tu tgk display sunnies kt MerryBrown, cam tautau je nak gi beach. hermmm sib baik 3 inggit sekupang je, layankan lahhh..pakai 5 saat je kot pun.

gambo kenang-kenangan sementara kecik boley pakai swimsuit cenggini, sgt cute je bebudak klu pakai ni, dah beso esok nak kena balun ngan ayah silakan. Swimsuit pun nanny tolong sedekahkan, harap mak ko bile ler nak layan menda2 ni sumer haha takde masa okeh



So siang tu kami ronda2 kt Desaru. Google2 tu terjumpalah satu nama tempat Fruit Farm ni. Cam best je sbb ada mini/petting zoo. Mesti hakak kawasan gelabah tgk rabbit kambing bagai ni.

Nak masuk tu dia bawa kami dlm trak ni, ala2 nak bawa pekerja ladang masuk ladang gitew.

huihhhhh agak2 arrrrr...brader yg bawa tour tu musti rasa annoyed je dlm ati kata ni 4 beranak ni tak pernah tengok pokok sukun ngan dragon fruit ke? mmg kami je local people time tu, sumer ni singaporean, memang arrrr pokok mengkudu pun deme kagum. Haku kata, klu setakat pokok2 belakang umah mak aku je kt dlm ni memang tak yahhhh arrrrrr!!!  lawak pulak bila ngenangkan. Klu tak kerana ada mini zoo tu nak ngelakkan anak2 keboringan tak ar aku gi. Dah la dia tulis "No fruit plucking arrrr! You die lorrr! RM500 fines horrr!!! Ok, over cam biasa.

ok terubat sikit tahap rasa diri dianiayainya pun. Cik Aly suka bebeno tgk ikan. tp klu bebudak sekolah nak gi sini elok ler, terutama city kids, boleylah belajo sains dan tumbuh2an. Abang tour tu sgt informative, sume pasal nutrition sumer keluo. Sgt bagus utk budak2 sekolah. Stok2 makcik kampung cam aku dok diam2 sudeyyy *belagaknau*



Eh boley gek belajo something. Ni first time in my life baru tau ada poisonous banana. Sib baik dia tak pandai2 tumbuh belakang umah, klu tak, pitaaaaammmmm. Bab kata brader tu, cemana bunga (jantung) dia tunjuk ke langit, cenggitu le kita klu dah termakan, terus ke 'heaven'...mak aiii atutttt...bio betik???


Tetibalah pulakkan... sikitttt je lagi nak sampai mini zoo teruslah kilat sabung-menyabung...eh tipu, tetibalah langit gelap macam nak runtuh, nak hujan uols! cecepat tour disingkatkan, terus dtg 2 trak pick up kami, baru jalan sejengkal dua terus le lebat hujannya. hemmm,... takde le rezeki Cik Aly nak jumpa kekawan.

ok babai jumpa lagi dilain masa time cucu kami nanti.


So lepas tu gi jumpa Kota Tinggi jap sbb tak pernah pegi. Setakat pi KT say hi KT! pastu apak bebudak gi cari baju/short nak mandi kt pekan KT pastu patah balik Desaru, sikit punyer perjalanan tu. So kami decided to extend our stay for 1 more night. Ini budak sgt behave, good girl! Pantang jumpa katil mesti nak loncat2.
Mlm sebelum tu ronda2 pekan Penawar, malap-malap sleeping pekan rupanya. Cari kedai makan pun tak memberansangkan, tetiba terjumpa kedai lip lap lip lap ingat kedai tomyam. So kami singgah rerupanya MerryBrown, ok lattew, Ammar pun dah bertempik nak MB! nak MB!


Second night tanya org kt kaunter mana tempat ikan bako? Org tu pun mapping le jln, so off we went tu Sungai Rengit. Bukan biasa pun kt tempat tu tp taknak kalah. Redah gek. Sekali tgk kt "medan ikan bakar" cam medan selera biasa je. Cam kt Tanjung Lumpur tu kan ke berasap2 tepi jln org bako ikan, ni takde apa pun yg berasapnyewww...so harapan cam kuchiwa jumpa resto Nara-nara apatah boley lah... so tu dia....sgt tak menghampakan! Tu yg nampak terjulur kaki Cik Aly tu mmg dia arrr tgh tido nyenyak, bertuah anakku. Baru le aman makko nak makan. org tu siap bg kerusi malas agi tu haha.


pepagi buta bebudak dah bangun, mari le kita jln2 sekitar resort lepas brekkie.

Jadi kami menginap di resort yg tertua di Desaru. Patut pun fius asek short. Mmg padan ar. Tapi bilik sgt spacious. tu yg penting. Malam kedua, water heater tak berfungsi, org teknikal dia cepat je dtg klu panggil, bagus, so sbb dia takleh wat malam tu, dia soh kita pindah bilik. sebelah je, nasib baik. So mlm tu kami mcm check in bilik baru, lapang rasanya sbb bilik sebelah tu dah kena kecah2 dek cik Aly hahaha. Ni Damai Beach Resort namanya.

swing swing...

tp pantai tak boley mandi so dangerous one.

Before noon kita check-out. Nak pi JB balik, nak ke Puteri Harbour, nak tgk Hello Kitty Town and JPO pulak. Babai.

Sunday, May 26, 2013

Hello Lego

Hello! Bersiaran dr Legoland! Legoland ek,ramainya org ek, letih que ek, last2 habih masa que je dlm tu ek, Baik nak naik train, main game, amik/ order meal pun que dkt sejam! Fuihhhhh buang maso ek! Tp klu bebudak mmg seronok le, tinggal lagi cuaca panas ang-ang!



















Thursday, May 23, 2013

Women of my life

Hermmmm taktau lah apa nak jadi nowadays.. always on the run. Berkepuk2 benda nak buat tp tak terkejar2 dgn masa yg sgt cepat tik tik tik waktu berdetik meninggalkan aku yg statik disitu.
Holohlahhh citer umrah pun jak bila masanya le nak rekodkan dah jadik yogurt dahhh haiiii.

Baiklah buat sementara waktu ni bio le aku uploadkan stok2 gambo dlm insta dulu. sepanjang2 waktu mother's day tu ari. huiiii sampai dah lupa apa yg terjadi dah ni tp gigihkan jua diri ini demi uols *terbuntangmatakeatasperasangilak*. Uols yg 2-3 kerat reader ni lahhh kekita je hahaha...ayat tak boley blah cam diva eh.

eh eh eh... patutlah dlm email corp. com. kata tungguuu surprise for mothers... ini ropanya 'surprise' sempena mother's day, so sweet huiiii...baguihlah ingat juga kt pekerja, theyols pegi from dpmt to dpmt carik ibu2 bagi sekuntum bunga dan cup cakes yg gula icingnya tu humang aiiiii boley kena diabetic coma uols. Hargai juga theyols kepada diri ibu ini.
Tapi kang klu trace clock-in clock-out attendance golongan pekerja marhain cam hakak ni time 5.30 on the dot dah clock out. Agak2 top mgt tgk amboiiii dia ni, klu tang balik cepat je nohhh... on the dot. Helloooo... depa tak tau study shows that org yg balik on the dot got more wonderful social life, tau tak? Tak tau letteww...wonderful lah sangattttt.... hangpa kena tau pasai apa kami kena balik on the dot ni :
1. To beat the traffic JAM.
2. To FETCH the kids from nursery/school.
3. To COOK a dinner (oklah, sometimes tapau kt kedai nasi lemak kukus halimah je)
4. To FEED the kids.
5. To SEND the kids for tuition/mengaji 
6. To PREPARE for the next day's items (bag sekolah/bag nursery/gosok baju sekolah/baju kerja)
7. LIPAT baju (ok la kasi chan boh dlm bakul berlonggok ada mood baru lipat, klu tak kiak2 dlm bakul tu je)
8. TONTON kilauan emas ehhh tetiba ko
...and the list goes on and on...
haaaa....amacam? best tak jadi ibu bekerjaya? (yang takde maid esp. and partner dia semedanggg je keje sampai malam). Next time bagi off day satu hari baru la namanya sgt menghargai kuikui. Amboih klu ckp kemain, klu dlm meeting depan CEO tergagap2 nak bercakap phuiii



Emak no. 1. Suka la tengok gambo ni, tgh kusyuk baca Quran kt Masjidil Haram. Curi2 amik gambo emak.
Emakkkk... tau kah kau aku amat mencintai dirimu lebih dari diriku sendiri??? Tapi I can't remember when was the last time I tell you that I love you. Dah beso gajah ni mmg big ego nak ckp I lap you, rasa cam meroyan ke haper kau ni? But I guess we never express our loves thru words, both she and us the siblings. Padahal masa kecik dedulu, tak malu la pulak siap bergayut kt tengkuk emak lagi kata 'kita sayang emak'. Masa kecik2 emak mmg story teller terhandal di hati. Petang2/malam2 mak selalu buat kuih. Kalau dia wat petang  adalah utk makan2 time tu jugak, klu dia wat malam2 tu untuk kami brekkie/bawa bekal sekolah keesokan pepagi buta tu. Then aku ingat satu malam kami bergelap, zmn2 tu selalu nau keputusan bekalan letrik, maklum le umah kt ujung ulu banat mana tah belum ada dlm peta (cam umur dah 80 tahun je ko ye klu citer mesti over). Then that very night, mak aku tgh bungkus bingka/lepat aku pun dah lupa tp ada daun pisang. Pastu dia citer kisah TEBU NAN SEBATANG. Haa koooo terjurai2 airmata aku melalak. Darjah 2 ke 3 ke. Aku mmg gitu, dari kecil agi dah pandai sensitip. Time emak citer je mesti dlm otak imagine berputar cam dlm wayang je, teruslah peluk emak dan ckp sayang kt emak. huiiii mengesankan betul mak zaman dulu2 citer sampai terus insap dan-dan tu. Cuba klu citer kt anak sendiri. Maybe dia dengo, pahtu dia ckp, 'oh, ok.' and sambung main ipad kuikui.
Jadi naper gitu? masa kecik takdek ego, beso2 big2 ego. I love you emak. Ni kalau ada sesapa pepandai tunjuk entry kt emak siappppppp!!! haha boley? mengong.

Amboiiii Aleesya, dah macam hakak kawasan dah jadik mandurnya. MIL menyemai pokok mangga dr pasu ke tanah dengan penuh kasih sayang haiiiilahhh
 Emak no 2. Very the contrast one dengan yg no 1. Emak no 2 is a very strong golden girl. Dah biasa work hard masa muda so sampai bawa ke usia emas semangat tu, she refuse to tunduk pada keadaan fizikal dia nowadays. Semangat kuat, walau badan dah tak gagah cam dulu dia 'lawan' tu. Pahtu aku yg berdebo masa tu ari pi jalan kt Alamanda, dia dah semput nak jalan, walau tak jauh. Aku takut ia jatuh. Tapi che ke ko soh dia pakai wheelcha/tongkat tak mau nya dia. Sebab itu aku kata semangat dia kental. I learned so many things from her, esp. the positive vibes. Pengemas orangnya ni and very the tidy/neat takde makna nak tgk dia pakai serabai klu kemana. Mesti sepasang elok terletak. lepas mandi/solat sume mesti siappp pakai bedak sejuk buatan sendiri. Sorry mak, amat contrast dgn diri menantu mu ini. Aku kengkadang dah tua bangka ni ada masa tak betul mental boley bawak pinggan nasi boh lauk sumer makan depan tv tp dia no no no... siap terhidang lauk sume cantik2 susun walau makan sorang dua. Pitammmmmm...... memang ar ai bukan menantu pilihan ahahahha....But you don't know, ai also love and admire you walau selalu wat muka kerek depan you hahaha boley? Saja kasi impression anak menantu tiri stok2 citer bawang merah bawang putih hahha... I never show that one feeling, but when I give that 'something' whenever I see you, aku ikhlas mak kerana aku menyayangimu walau kau emak no 2. Bio le org kata materialistik tp itulah sedekahku utk ambil barokah dari seorang ibu walau sikit tp ikhlas dr hati jauh sekali nak membeli jiwamu. 
saper pepandai tunjuk entry ni kt dia siaaaapppppp!!!
Celebrating Mother's Day with our small family.
hoiiihhh takdek maknanyer, bila malas masak mmg le 'celebratinggg' le sesangat hahaha. Pakcik ko kata jom pi Ali Cafe. Klu dia ajak area Subang je tu makna kata dia malas la tu. So bos rumahtangga kata kita makan kepala ikan la pulak. Baik bos. Amik nak, makan suku je tak habis, lauk lain pun byk sampai dulu, klu bab haloba bgi kt kau ye. Takpe, takpe, boley tapau sambung wat dinner plak.

lepas tu tobat lahom kejap. Eh, ai kan beli pemanggang ajaib ni uols. mmg ajaib. now boley ucap selamat bersara with options kepada oven. kita suka, kita suka sbb macam panggang ayam ia masak sgt sekata and very the juicy one, dia retain kejuician itu. ni klu masak steak mmg sesuai sbb ada effect celoreng2 ala2 steak kt victoria setesen auwww.. Bersyukurlah diri ini apatah lagi pakwe ku itu sbb kiranya nilah gajet yg beli tp pakai. Yg lain reti beli pastu simpan. Haloba, haloba.

yeahhhhhh itu dia aih. yg sebenonya tak yah boh minyak pun, tp aku boh sikit olive oil masa panggang jadi dia jadi oily, paham?

ye memang gitew, pepagi saya pakai pinggan Darlie/Daia je.
next mornin' brekkie. Asyik2 tapau nasi lemak, roti canai, sesekali teringan baked beans n roti bako, kita bako! kita bako!

jadi untuk lunch tak le rasa bersalah mkn kt luo sbb pagi dah masuk dapur, haaaaa....bijak tak? gatai, pagi tekak kenkonon omputih tghari pun order western kekekek. pasai apa taktau, lalu kt W/mill terus jadi nak menerai. hermmmm x le sedap mana pun, boleylah. hoiii mampoihhhh kang kena saman


harta2 plg berharga, ku menyayangi lebih dari diriku sendiri. Aku berjanji taknak beli dah mainan2 seperti ini lagik takdek kepekdah utk anakku buat masa ini sbb dia lebih cenderong nak meranapkan barang2 dr bermain2. Tunggu le ko beso sikit dek, sementara ni mainlah gimnastik panjat2 dulu. Tobat lahom....yg gambo kanan atas tu adalah cubaan nak pijak dapur kecik tu. hoihhhh you make my blood go upstairlah cik aly hoih! *picit2kepala*

Good morning gypsie girl! amboiii kemain nak pakai baju yg ada duit syiling emas bergantungan kt lengan ngan kaki baju. Bapak dia beli kt Mesir tu ari. Tak sesuai kt Mesia bang oi.
Tapi pompuan ini jugalah buah hati pengarang jantungku.Jangan la cepat kau besar, makin byk akai dah nihhhh...Dah masuk 2 tahun ckp masih fail, dia sebut ujung2 je. Can lah dek. Semoga menjadi anak solehah my love.

eh sebelum menutup tirai... uols ada tgk citer Teduhan/Redupan Kasih tu tak? Yg tiap ari kul 7 kt Tb3 tu. Satu hari aku tetiba tertengok citer tu. Adegan mak tiri ngan kakak tiri terbedik2 terjerit2 marahkan adik tiri. psaiko giler. Jadik disbbkan 2 watak tu buat aku setat nak melekat kt tb time megrib2 tu. Habisssssslah...dah lama tak buat keje ni. Yg adik tiri plak penuh redhooo je menadah telinga dengo benda tu ari2 oih sooo the Indo drama one,(tapi better lah dr drama deme). kengkadang aku rasa tak membina langsung watak2 dlm drama melayu ni. hiiii ada ke lagi pompuan naive cenggitu? dah tau kena ngadap hari2 lagik ko mau duduk kt umah mak tiri ko, siap soh mak jgn le pi cuti jaga la saya nak bersalin. heyyy what is this??? kurang2 keje kt 7E ke, McD ke, keje kilang roti ke dah boley le sara idup sendiri. Langsung tak boley blah. Hermmm tulah dianya, tapi ko ngadap jugak tiap petang. Macam makan budu, busuk lagi berbau tapi sedap. 
okbai.

Saturday, May 11, 2013

Catatan Umrah 2013 : Madinah Part 2

Masih terngiang2 lagi ditelinga ketika Imam di Masjid AnNabawi dan AlHaram suruh lurus/rapatkan saf setiap kali nak mula solat.
Dan teringatkan keadaan politik Malaysia.
Dari Nu'man bin Basyir RA berkata,
"Adalah Rasulullah SAW meluruskan saf kami, seolah-olah meluruskan anak panah sehinggalah beliau berpuas hati bahawa kami telah memenuhi pangilannya. Pada satu hari, beliau keluar untuk solat. Beliau berdiri dan ketika hendak takbir, kelihatan seorang yang dadanya kehadapan dari saf. Beliaupun besabda, Hendaklah kalian luruskan saf kalian, atau ALLAH akan memecahbelahkan persatuan kalian." (HR Muslim no 436).

Luruskan dan rapatkan saf kalian. Bersatulah demi perpaduan ummah dan bangsamu wahai muslimin dan muslimat Malaysia sekelian, there's nothing racial in this para, just bersatulah. Wallahualam.

 Jadi ini entry last kami di Madinah.
Eh, emak sayalah. Puas perati gambo saperlah ni, rupanya mak sendiri tak cam. Bertuaahhhhh punyer anak. (Doh dekpung napok muda ngat ahaks)
Jadi kami menghabiskan sisa2 masa yg ada dgn menebeng di masjid nabi, menikmati every last bit nikmat beribadah di dalam rumah Allah ini sblm ke Makkah. Oh rindunya. Nanti kita pegi lagi ye, moga diizinkan Allah.
Oh ye lupa nak catit, baik di Masjid Nabawi atau di Alharam, masa Subuh tak dek Qunut. Imam pause seketika je pada rakaat kedua sblm sujud. Manakala pada hari Jumaat pula, masa solat Subuh imam selalunya akan baca surah Sajadah pada rakaat kedua. Pada saat dia sebut 'Sajadah' tu dia akan terus turun sujud, maka kita ikut le sujud, bukan rukuk ye. Lepas tu dia sebut Allahuakbar maka bangunlah meneruskan rakaat kedua dimana Tok Imam akan sambung surah sebelum rukuk dan seterusnya menghabiskan baki solat. Sib baik dah dpt info klu tak org sujud kita pi rukuk huhu. 
Gigih meneruskan aktiviti makan-memakanan di hotel. Ada hari laju, ada hari cam lembs je nak menelan. Apa2 pun syukran ya Allah atas nikmat rezeki yg di beri.


Dan menghabiskan sisa menggedik dgn kamera memasing di lobi hotel nak menziarah ke ni ntah lupa. Jadi setelah kami buat Ziarah Wada' (ziarah selamat tinggal sob sob) kami pun bersedia bertolak ke Makkah untuk umrah. Sempat solat Zuhur n jamak Asar, that happened to be our solat terakhir di Masjid AnNabawi. Masa Zohor kami masih berimam, utk meneruskan/sambung Jamak Asar kami pun 'bercerai'lah dgn imam huuuuu sedey.  In order for us to perform the umrah, we have to berniat ihram di Miqat (Miqat adalah tempat utk kita berniat ihram). Jadi kami dari Madinah, tempat Miqat kami adalah di Bir Ali.


hamboihhh champion betul aku ni bab amik gambo ye, dlm lif sempat lagi camhorror.
This is our last day in Madinah. Everybody got ready in our umrah attire, going to Bir Ali for niat Ihram and then perform our first umrah together in Makkah. Rasa cam nak raya pula, berkobar2 ni nak perform umrah. Tak sesabo rasanya. Aku doa kuat2 no, no, no, don't you dare nak pecah empangan!

Sendarian gurauan sesama sendirian.


Terasa suci dalam fitrah. Kita nak serahkan diri pada Allah dalam keadaan fitrah. Posing together depan hotel. Dah mandi sunat ihram dan solat sunat ihram sesiap, takut tak sempat solat di Bir Ali. Seeloknya solat sunat ihram di tempat Miqat tp ustaz soh solat sunat ihram siap2 dr bilik.


Yeahhhh partner dlm bas. Asal bas gerak je tido je keje ko ye moksu.
Jam ni le moksu Sarah baru sedo henpon dia dah hilang. Pi berlari jab dia ngan bro aku cari kt bilik nan ado. Sampai kt Makkah tau2 dia gi letak dlm beg bro aku. Bertuahlah sangat ko kan.

Dah sampai di Bir Ali, tempat Miqat kita klu dari Madinah. Aarrrrr sgt kesal saya tak sempat nak solat Tahiyatul Masjid kt sini sbb menguruskan emak. Bawa dia gi toilet, amik air semayang sumer, bila dah keluar diaorang soh pegi kat bas cepat2. Aku dah terpingan-pingan. Tetiba para jemaah ntah dari mana datangnya dah melimpah kuar sampai semayang kt rumput2 kt luo. Depa sempat ar semayang, aku lah tak sempat. Geram pun ada. Takde rezeki nak wat camne. Sib baik ustaz dah boley expect dan dia pesan solat sunat ihram dlm bilik hotel. mmg selalu berlaku kesesakan kt sini, bas pulak tak boley tunggu lelama, sume ada jadualnya kan. Tak pe la. Redhokan je lah.

Dah pass the baton. Nak masuk ke tak masuk kata hati aku, tgk kt luo dah melimpah ruah, kang kalu aku masuk kena tinggal bas. Nasib le. Ada sekali masa depa bermiqat kt Hudaibiyah, ada sorang makcik marah2 adik aku sbb tak solat sunat ihram kt masjid tu, time tu depa tak boley masuk langsung sbb pack sgt, so tak le solat kt situ. Puas adik aku expain that tak semestinya you kena solat sunat ihram kt tempat Miqat, nama pun sunat. Sesungguhnya wajib ihram tu ada 2 ye makcik ;
1. Berniat di Miqat
2. Meninggalkan perkara larangan ketika dlm ihram.

Takdek pun kata WAJIB solat sunat ihram di Miqat. Not even dlm rukun ihram. Wallahualam.


Hanya sempat bergambo je?  kt selipo plak tu hahaha..Pastu pening nak cari bas mana sbb tetiba ada cam beratus2 bas ohoooo...hoihhh! Silalah hapal no bas memasing, dah nampak same je sumer.
Jadi masa dlm bas sblm bertolak, ustaz ajar cemana nak berniat Ihram, selagi kita di kawasan Miqat, dalam bas pun takpernya. I opted for niat ihram bersyarat. We as women, better opt for niat bersyarat. Niat bersyarat adalah untuk menjaga pantang larang ihram kita sbb kuatir akan ada halangan cam berlaku uzur selepas berniat, maka terlepaslah kita dari pantang larang ihram. Jangan memain kang kena dam. Jadi tetiba kita dtg uzur lepas berniat ihram, maka kita tunggulah sampai suci dan boley perform umrah. Kalau masih tak suci sampai kita nak balik, maka juga terlepaslah kita sbb dah niat bersyarat, jangankan tetiba kita niat tak bersyarat, tak suci sampai balik perghhhhh dlm 'hutang' le ko sampai bebila, sehinggalah dpt lepaskan hutang tu dgn dam atau org balik ko tak balik. Wallahualam.


 Lepas berniat otomatik je ko dah dlm larangan Ihram. Don't play-play, even pakai wet tissue wangi pun boley jadi isu. kita tak boleh berwangi-wangian dlm Ihram, kalau sedo cepat2 le basuh. Masing2 khusyuk menelaah rukun2 umrah dalam bas. Aku je gigih belek henpon kuangasam gambo sabotaj ke haper ni akakakak....tp ko taktau aku donload app umrah ke hahahha padahal nan ado. kejap je tu, 1/2 jam lagi dah terlelap hahaha. Banyakkan berdoa dan bertalbiah masa ni. Labbaikallahimalabaikkkk... wahhh sebak je masa ikut pak ustaz bertalbiah. Perjalanan ke Makkah kurang lebih 4 jam. Jadik dlm lepas sejam perjalanan aku dah wengggg.. dlm mamaimamai tu cam telinga aku berdesing dan rasa kepala is tak betul, cam ada satu kuasa graviti ntah ape yg menarik2 otak aku cam naik roller coaster, nampak tak, nampak tak? hover la sgt ayat ko tu. So bab roller coster tu adalah utk special effect tp yesser rasa cam ada tarikan graviti, later did I learned mmg ada kaw. cam bukit Magnet kt Madinah tu. Maybe time tu we passed by the kaw. Sedo2 dah nak malam dah.

Then kami sampai kt cam R&R gitew. Dah nak sampai ke Makkah dah. So singgah utk solat Maghrib/Isya' (jamak maghrib). Ye ye je tahan kents dlm bas ropa2nyer berenti jua nak semayang. Tapi toilet/tempat amik air semayang kt sini...phuuuuumangaiiiii....you better tahan de kents lah. Menahan seksa menahan napas kt dlm tu. Or you can also bawak air mineral berbotol2 amik sendiri air semayang klu tak sanggup derita tahan napas. Tp klu tak tahan nak membuang, nasib ler, yg tu jgn ditahan2 sat gi kita nak wat umrah, no toilet dlm Masjidil  Haram tu yeh.

Apa-apa hal pun isi le minyak dulu. Satgi nak guna tenaga byk bertawaf dan bersaei, you better take some tenaga cam nasi Arab super sedap ini.

Kami-kami.

Kami-kami 2.


Kami-kami sedap. Amboihhhh ada yg dah tak selera makan katanyerrrrr, le maklum le, nak perform umrah dah cam rasa nak amik periksa SPM dah. Bila order sampai dia hok beria makang kuikuikui. Mmg terbaek lah.


Makan secara berjemaah mmg super sedap rasanya. Bila tengok Haziq pakai pakaian ihram terus teringat kt Ammar. Insya Allah son, one day we will come here together.


Dah org tu kata takmo, org ni kata takmo, kongsiler reramai. Lincin jugak le sumer ni akhirnya.

eh apsal gambo makan cam ada 10 kati ni?


And finally.... we're entering Makkah, ini kota Makkah di tanah halal lagi, getting excited bila dah nampak clock tower Masjidil Haram.

Oklah, to be continued. Till then babai.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife