Saturday, May 11, 2013

Catatan Umrah 2013 : Madinah Part 2

Masih terngiang2 lagi ditelinga ketika Imam di Masjid AnNabawi dan AlHaram suruh lurus/rapatkan saf setiap kali nak mula solat.
Dan teringatkan keadaan politik Malaysia.
Dari Nu'man bin Basyir RA berkata,
"Adalah Rasulullah SAW meluruskan saf kami, seolah-olah meluruskan anak panah sehinggalah beliau berpuas hati bahawa kami telah memenuhi pangilannya. Pada satu hari, beliau keluar untuk solat. Beliau berdiri dan ketika hendak takbir, kelihatan seorang yang dadanya kehadapan dari saf. Beliaupun besabda, Hendaklah kalian luruskan saf kalian, atau ALLAH akan memecahbelahkan persatuan kalian." (HR Muslim no 436).

Luruskan dan rapatkan saf kalian. Bersatulah demi perpaduan ummah dan bangsamu wahai muslimin dan muslimat Malaysia sekelian, there's nothing racial in this para, just bersatulah. Wallahualam.

 Jadi ini entry last kami di Madinah.
Eh, emak sayalah. Puas perati gambo saperlah ni, rupanya mak sendiri tak cam. Bertuaahhhhh punyer anak. (Doh dekpung napok muda ngat ahaks)
Jadi kami menghabiskan sisa2 masa yg ada dgn menebeng di masjid nabi, menikmati every last bit nikmat beribadah di dalam rumah Allah ini sblm ke Makkah. Oh rindunya. Nanti kita pegi lagi ye, moga diizinkan Allah.
Oh ye lupa nak catit, baik di Masjid Nabawi atau di Alharam, masa Subuh tak dek Qunut. Imam pause seketika je pada rakaat kedua sblm sujud. Manakala pada hari Jumaat pula, masa solat Subuh imam selalunya akan baca surah Sajadah pada rakaat kedua. Pada saat dia sebut 'Sajadah' tu dia akan terus turun sujud, maka kita ikut le sujud, bukan rukuk ye. Lepas tu dia sebut Allahuakbar maka bangunlah meneruskan rakaat kedua dimana Tok Imam akan sambung surah sebelum rukuk dan seterusnya menghabiskan baki solat. Sib baik dah dpt info klu tak org sujud kita pi rukuk huhu. 
Gigih meneruskan aktiviti makan-memakanan di hotel. Ada hari laju, ada hari cam lembs je nak menelan. Apa2 pun syukran ya Allah atas nikmat rezeki yg di beri.


Dan menghabiskan sisa menggedik dgn kamera memasing di lobi hotel nak menziarah ke ni ntah lupa. Jadi setelah kami buat Ziarah Wada' (ziarah selamat tinggal sob sob) kami pun bersedia bertolak ke Makkah untuk umrah. Sempat solat Zuhur n jamak Asar, that happened to be our solat terakhir di Masjid AnNabawi. Masa Zohor kami masih berimam, utk meneruskan/sambung Jamak Asar kami pun 'bercerai'lah dgn imam huuuuu sedey.  In order for us to perform the umrah, we have to berniat ihram di Miqat (Miqat adalah tempat utk kita berniat ihram). Jadi kami dari Madinah, tempat Miqat kami adalah di Bir Ali.


hamboihhh champion betul aku ni bab amik gambo ye, dlm lif sempat lagi camhorror.
This is our last day in Madinah. Everybody got ready in our umrah attire, going to Bir Ali for niat Ihram and then perform our first umrah together in Makkah. Rasa cam nak raya pula, berkobar2 ni nak perform umrah. Tak sesabo rasanya. Aku doa kuat2 no, no, no, don't you dare nak pecah empangan!

Sendarian gurauan sesama sendirian.


Terasa suci dalam fitrah. Kita nak serahkan diri pada Allah dalam keadaan fitrah. Posing together depan hotel. Dah mandi sunat ihram dan solat sunat ihram sesiap, takut tak sempat solat di Bir Ali. Seeloknya solat sunat ihram di tempat Miqat tp ustaz soh solat sunat ihram siap2 dr bilik.


Yeahhhh partner dlm bas. Asal bas gerak je tido je keje ko ye moksu.
Jam ni le moksu Sarah baru sedo henpon dia dah hilang. Pi berlari jab dia ngan bro aku cari kt bilik nan ado. Sampai kt Makkah tau2 dia gi letak dlm beg bro aku. Bertuahlah sangat ko kan.

Dah sampai di Bir Ali, tempat Miqat kita klu dari Madinah. Aarrrrr sgt kesal saya tak sempat nak solat Tahiyatul Masjid kt sini sbb menguruskan emak. Bawa dia gi toilet, amik air semayang sumer, bila dah keluar diaorang soh pegi kat bas cepat2. Aku dah terpingan-pingan. Tetiba para jemaah ntah dari mana datangnya dah melimpah kuar sampai semayang kt rumput2 kt luo. Depa sempat ar semayang, aku lah tak sempat. Geram pun ada. Takde rezeki nak wat camne. Sib baik ustaz dah boley expect dan dia pesan solat sunat ihram dlm bilik hotel. mmg selalu berlaku kesesakan kt sini, bas pulak tak boley tunggu lelama, sume ada jadualnya kan. Tak pe la. Redhokan je lah.

Dah pass the baton. Nak masuk ke tak masuk kata hati aku, tgk kt luo dah melimpah ruah, kang kalu aku masuk kena tinggal bas. Nasib le. Ada sekali masa depa bermiqat kt Hudaibiyah, ada sorang makcik marah2 adik aku sbb tak solat sunat ihram kt masjid tu, time tu depa tak boley masuk langsung sbb pack sgt, so tak le solat kt situ. Puas adik aku expain that tak semestinya you kena solat sunat ihram kt tempat Miqat, nama pun sunat. Sesungguhnya wajib ihram tu ada 2 ye makcik ;
1. Berniat di Miqat
2. Meninggalkan perkara larangan ketika dlm ihram.

Takdek pun kata WAJIB solat sunat ihram di Miqat. Not even dlm rukun ihram. Wallahualam.


Hanya sempat bergambo je?  kt selipo plak tu hahaha..Pastu pening nak cari bas mana sbb tetiba ada cam beratus2 bas ohoooo...hoihhh! Silalah hapal no bas memasing, dah nampak same je sumer.
Jadi masa dlm bas sblm bertolak, ustaz ajar cemana nak berniat Ihram, selagi kita di kawasan Miqat, dalam bas pun takpernya. I opted for niat ihram bersyarat. We as women, better opt for niat bersyarat. Niat bersyarat adalah untuk menjaga pantang larang ihram kita sbb kuatir akan ada halangan cam berlaku uzur selepas berniat, maka terlepaslah kita dari pantang larang ihram. Jangan memain kang kena dam. Jadi tetiba kita dtg uzur lepas berniat ihram, maka kita tunggulah sampai suci dan boley perform umrah. Kalau masih tak suci sampai kita nak balik, maka juga terlepaslah kita sbb dah niat bersyarat, jangankan tetiba kita niat tak bersyarat, tak suci sampai balik perghhhhh dlm 'hutang' le ko sampai bebila, sehinggalah dpt lepaskan hutang tu dgn dam atau org balik ko tak balik. Wallahualam.


 Lepas berniat otomatik je ko dah dlm larangan Ihram. Don't play-play, even pakai wet tissue wangi pun boley jadi isu. kita tak boleh berwangi-wangian dlm Ihram, kalau sedo cepat2 le basuh. Masing2 khusyuk menelaah rukun2 umrah dalam bas. Aku je gigih belek henpon kuangasam gambo sabotaj ke haper ni akakakak....tp ko taktau aku donload app umrah ke hahahha padahal nan ado. kejap je tu, 1/2 jam lagi dah terlelap hahaha. Banyakkan berdoa dan bertalbiah masa ni. Labbaikallahimalabaikkkk... wahhh sebak je masa ikut pak ustaz bertalbiah. Perjalanan ke Makkah kurang lebih 4 jam. Jadik dlm lepas sejam perjalanan aku dah wengggg.. dlm mamaimamai tu cam telinga aku berdesing dan rasa kepala is tak betul, cam ada satu kuasa graviti ntah ape yg menarik2 otak aku cam naik roller coaster, nampak tak, nampak tak? hover la sgt ayat ko tu. So bab roller coster tu adalah utk special effect tp yesser rasa cam ada tarikan graviti, later did I learned mmg ada kaw. cam bukit Magnet kt Madinah tu. Maybe time tu we passed by the kaw. Sedo2 dah nak malam dah.

Then kami sampai kt cam R&R gitew. Dah nak sampai ke Makkah dah. So singgah utk solat Maghrib/Isya' (jamak maghrib). Ye ye je tahan kents dlm bas ropa2nyer berenti jua nak semayang. Tapi toilet/tempat amik air semayang kt sini...phuuuuumangaiiiii....you better tahan de kents lah. Menahan seksa menahan napas kt dlm tu. Or you can also bawak air mineral berbotol2 amik sendiri air semayang klu tak sanggup derita tahan napas. Tp klu tak tahan nak membuang, nasib ler, yg tu jgn ditahan2 sat gi kita nak wat umrah, no toilet dlm Masjidil  Haram tu yeh.

Apa-apa hal pun isi le minyak dulu. Satgi nak guna tenaga byk bertawaf dan bersaei, you better take some tenaga cam nasi Arab super sedap ini.

Kami-kami.

Kami-kami 2.


Kami-kami sedap. Amboihhhh ada yg dah tak selera makan katanyerrrrr, le maklum le, nak perform umrah dah cam rasa nak amik periksa SPM dah. Bila order sampai dia hok beria makang kuikuikui. Mmg terbaek lah.


Makan secara berjemaah mmg super sedap rasanya. Bila tengok Haziq pakai pakaian ihram terus teringat kt Ammar. Insya Allah son, one day we will come here together.


Dah org tu kata takmo, org ni kata takmo, kongsiler reramai. Lincin jugak le sumer ni akhirnya.

eh apsal gambo makan cam ada 10 kati ni?


And finally.... we're entering Makkah, ini kota Makkah di tanah halal lagi, getting excited bila dah nampak clock tower Masjidil Haram.

Oklah, to be continued. Till then babai.

No comments:

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife