Thursday, May 23, 2013

Women of my life

Hermmmm taktau lah apa nak jadi nowadays.. always on the run. Berkepuk2 benda nak buat tp tak terkejar2 dgn masa yg sgt cepat tik tik tik waktu berdetik meninggalkan aku yg statik disitu.
Holohlahhh citer umrah pun jak bila masanya le nak rekodkan dah jadik yogurt dahhh haiiii.

Baiklah buat sementara waktu ni bio le aku uploadkan stok2 gambo dlm insta dulu. sepanjang2 waktu mother's day tu ari. huiiii sampai dah lupa apa yg terjadi dah ni tp gigihkan jua diri ini demi uols *terbuntangmatakeatasperasangilak*. Uols yg 2-3 kerat reader ni lahhh kekita je hahaha...ayat tak boley blah cam diva eh.

eh eh eh... patutlah dlm email corp. com. kata tungguuu surprise for mothers... ini ropanya 'surprise' sempena mother's day, so sweet huiiii...baguihlah ingat juga kt pekerja, theyols pegi from dpmt to dpmt carik ibu2 bagi sekuntum bunga dan cup cakes yg gula icingnya tu humang aiiiii boley kena diabetic coma uols. Hargai juga theyols kepada diri ibu ini.
Tapi kang klu trace clock-in clock-out attendance golongan pekerja marhain cam hakak ni time 5.30 on the dot dah clock out. Agak2 top mgt tgk amboiiii dia ni, klu tang balik cepat je nohhh... on the dot. Helloooo... depa tak tau study shows that org yg balik on the dot got more wonderful social life, tau tak? Tak tau letteww...wonderful lah sangattttt.... hangpa kena tau pasai apa kami kena balik on the dot ni :
1. To beat the traffic JAM.
2. To FETCH the kids from nursery/school.
3. To COOK a dinner (oklah, sometimes tapau kt kedai nasi lemak kukus halimah je)
4. To FEED the kids.
5. To SEND the kids for tuition/mengaji 
6. To PREPARE for the next day's items (bag sekolah/bag nursery/gosok baju sekolah/baju kerja)
7. LIPAT baju (ok la kasi chan boh dlm bakul berlonggok ada mood baru lipat, klu tak kiak2 dlm bakul tu je)
8. TONTON kilauan emas ehhh tetiba ko
...and the list goes on and on...
haaaa....amacam? best tak jadi ibu bekerjaya? (yang takde maid esp. and partner dia semedanggg je keje sampai malam). Next time bagi off day satu hari baru la namanya sgt menghargai kuikui. Amboih klu ckp kemain, klu dlm meeting depan CEO tergagap2 nak bercakap phuiii



Emak no. 1. Suka la tengok gambo ni, tgh kusyuk baca Quran kt Masjidil Haram. Curi2 amik gambo emak.
Emakkkk... tau kah kau aku amat mencintai dirimu lebih dari diriku sendiri??? Tapi I can't remember when was the last time I tell you that I love you. Dah beso gajah ni mmg big ego nak ckp I lap you, rasa cam meroyan ke haper kau ni? But I guess we never express our loves thru words, both she and us the siblings. Padahal masa kecik dedulu, tak malu la pulak siap bergayut kt tengkuk emak lagi kata 'kita sayang emak'. Masa kecik2 emak mmg story teller terhandal di hati. Petang2/malam2 mak selalu buat kuih. Kalau dia wat petang  adalah utk makan2 time tu jugak, klu dia wat malam2 tu untuk kami brekkie/bawa bekal sekolah keesokan pepagi buta tu. Then aku ingat satu malam kami bergelap, zmn2 tu selalu nau keputusan bekalan letrik, maklum le umah kt ujung ulu banat mana tah belum ada dlm peta (cam umur dah 80 tahun je ko ye klu citer mesti over). Then that very night, mak aku tgh bungkus bingka/lepat aku pun dah lupa tp ada daun pisang. Pastu dia citer kisah TEBU NAN SEBATANG. Haa koooo terjurai2 airmata aku melalak. Darjah 2 ke 3 ke. Aku mmg gitu, dari kecil agi dah pandai sensitip. Time emak citer je mesti dlm otak imagine berputar cam dlm wayang je, teruslah peluk emak dan ckp sayang kt emak. huiiii mengesankan betul mak zaman dulu2 citer sampai terus insap dan-dan tu. Cuba klu citer kt anak sendiri. Maybe dia dengo, pahtu dia ckp, 'oh, ok.' and sambung main ipad kuikui.
Jadi naper gitu? masa kecik takdek ego, beso2 big2 ego. I love you emak. Ni kalau ada sesapa pepandai tunjuk entry kt emak siappppppp!!! haha boley? mengong.

Amboiiii Aleesya, dah macam hakak kawasan dah jadik mandurnya. MIL menyemai pokok mangga dr pasu ke tanah dengan penuh kasih sayang haiiiilahhh
 Emak no 2. Very the contrast one dengan yg no 1. Emak no 2 is a very strong golden girl. Dah biasa work hard masa muda so sampai bawa ke usia emas semangat tu, she refuse to tunduk pada keadaan fizikal dia nowadays. Semangat kuat, walau badan dah tak gagah cam dulu dia 'lawan' tu. Pahtu aku yg berdebo masa tu ari pi jalan kt Alamanda, dia dah semput nak jalan, walau tak jauh. Aku takut ia jatuh. Tapi che ke ko soh dia pakai wheelcha/tongkat tak mau nya dia. Sebab itu aku kata semangat dia kental. I learned so many things from her, esp. the positive vibes. Pengemas orangnya ni and very the tidy/neat takde makna nak tgk dia pakai serabai klu kemana. Mesti sepasang elok terletak. lepas mandi/solat sume mesti siappp pakai bedak sejuk buatan sendiri. Sorry mak, amat contrast dgn diri menantu mu ini. Aku kengkadang dah tua bangka ni ada masa tak betul mental boley bawak pinggan nasi boh lauk sumer makan depan tv tp dia no no no... siap terhidang lauk sume cantik2 susun walau makan sorang dua. Pitammmmmm...... memang ar ai bukan menantu pilihan ahahahha....But you don't know, ai also love and admire you walau selalu wat muka kerek depan you hahaha boley? Saja kasi impression anak menantu tiri stok2 citer bawang merah bawang putih hahha... I never show that one feeling, but when I give that 'something' whenever I see you, aku ikhlas mak kerana aku menyayangimu walau kau emak no 2. Bio le org kata materialistik tp itulah sedekahku utk ambil barokah dari seorang ibu walau sikit tp ikhlas dr hati jauh sekali nak membeli jiwamu. 
saper pepandai tunjuk entry ni kt dia siaaaapppppp!!!
Celebrating Mother's Day with our small family.
hoiiihhh takdek maknanyer, bila malas masak mmg le 'celebratinggg' le sesangat hahaha. Pakcik ko kata jom pi Ali Cafe. Klu dia ajak area Subang je tu makna kata dia malas la tu. So bos rumahtangga kata kita makan kepala ikan la pulak. Baik bos. Amik nak, makan suku je tak habis, lauk lain pun byk sampai dulu, klu bab haloba bgi kt kau ye. Takpe, takpe, boley tapau sambung wat dinner plak.

lepas tu tobat lahom kejap. Eh, ai kan beli pemanggang ajaib ni uols. mmg ajaib. now boley ucap selamat bersara with options kepada oven. kita suka, kita suka sbb macam panggang ayam ia masak sgt sekata and very the juicy one, dia retain kejuician itu. ni klu masak steak mmg sesuai sbb ada effect celoreng2 ala2 steak kt victoria setesen auwww.. Bersyukurlah diri ini apatah lagi pakwe ku itu sbb kiranya nilah gajet yg beli tp pakai. Yg lain reti beli pastu simpan. Haloba, haloba.

yeahhhhhh itu dia aih. yg sebenonya tak yah boh minyak pun, tp aku boh sikit olive oil masa panggang jadi dia jadi oily, paham?

ye memang gitew, pepagi saya pakai pinggan Darlie/Daia je.
next mornin' brekkie. Asyik2 tapau nasi lemak, roti canai, sesekali teringan baked beans n roti bako, kita bako! kita bako!

jadi untuk lunch tak le rasa bersalah mkn kt luo sbb pagi dah masuk dapur, haaaaa....bijak tak? gatai, pagi tekak kenkonon omputih tghari pun order western kekekek. pasai apa taktau, lalu kt W/mill terus jadi nak menerai. hermmmm x le sedap mana pun, boleylah. hoiii mampoihhhh kang kena saman


harta2 plg berharga, ku menyayangi lebih dari diriku sendiri. Aku berjanji taknak beli dah mainan2 seperti ini lagik takdek kepekdah utk anakku buat masa ini sbb dia lebih cenderong nak meranapkan barang2 dr bermain2. Tunggu le ko beso sikit dek, sementara ni mainlah gimnastik panjat2 dulu. Tobat lahom....yg gambo kanan atas tu adalah cubaan nak pijak dapur kecik tu. hoihhhh you make my blood go upstairlah cik aly hoih! *picit2kepala*

Good morning gypsie girl! amboiii kemain nak pakai baju yg ada duit syiling emas bergantungan kt lengan ngan kaki baju. Bapak dia beli kt Mesir tu ari. Tak sesuai kt Mesia bang oi.
Tapi pompuan ini jugalah buah hati pengarang jantungku.Jangan la cepat kau besar, makin byk akai dah nihhhh...Dah masuk 2 tahun ckp masih fail, dia sebut ujung2 je. Can lah dek. Semoga menjadi anak solehah my love.

eh sebelum menutup tirai... uols ada tgk citer Teduhan/Redupan Kasih tu tak? Yg tiap ari kul 7 kt Tb3 tu. Satu hari aku tetiba tertengok citer tu. Adegan mak tiri ngan kakak tiri terbedik2 terjerit2 marahkan adik tiri. psaiko giler. Jadik disbbkan 2 watak tu buat aku setat nak melekat kt tb time megrib2 tu. Habisssssslah...dah lama tak buat keje ni. Yg adik tiri plak penuh redhooo je menadah telinga dengo benda tu ari2 oih sooo the Indo drama one,(tapi better lah dr drama deme). kengkadang aku rasa tak membina langsung watak2 dlm drama melayu ni. hiiii ada ke lagi pompuan naive cenggitu? dah tau kena ngadap hari2 lagik ko mau duduk kt umah mak tiri ko, siap soh mak jgn le pi cuti jaga la saya nak bersalin. heyyy what is this??? kurang2 keje kt 7E ke, McD ke, keje kilang roti ke dah boley le sara idup sendiri. Langsung tak boley blah. Hermmm tulah dianya, tapi ko ngadap jugak tiap petang. Macam makan budu, busuk lagi berbau tapi sedap. 
okbai.

3 comments:

Haliza Ghazalli said...

It's really a nice feeling kan bila kita express kat our mothers that we love them even tho it's not rigth to their face.
In my case bila I said that in my blog i suruh my niece read it to her. I was told that she was so happy especially the gifts that I gave her.

Art Lover said...

Yong..
Panjangggnya. Berpeluh membaca, tapi best semua. Happy belated Mother's day to you.

Yong Kamariah said...

Kak leeza dearie,

Sure thing! Nak sebut depan2 maluu!!! Bestnya your mom dpt hadiah, saya dah lama gek tak jumpa mak ni...tak bg apa pun kt dia, hanyalah doa yg ikhlas mampu kuberikan huhuhu...


Kak Iha dearie,
heheheh, klu dah lama tak menulis mmg qada' le jawapnya, happy belated mom's day to you too!

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife