Tuesday, March 22, 2011

34 weeks and still counting...

I think my belly now is as big as a tong drum.

Dah tak larat nak bawak perut. Lambatnya lagi nak tunggu mid April nih. The date nak kena lapah eh operate has been set. Lamanyaaa rasa. Nak drive gi keje pun paksa diri je nih, klu office jauh dr umah nescaya idok la aku sudi nak pegang stering lagik. Sume benda pun dah malas nak buat, termasuk le nak berblogging, 'umah' kengkawan pun dah lama tak terpegi to say hi-hi, maafkan daku.

34 weeks and still struggling. Last week pi check up baby dah 2.5 kg, omaknya for the past couple of months cuma naik 0.5kg jek. So ari tu after the weigh in nurse tu kata, 'what happened puan? berat tak naik pun?'. Adeehhh rasa cam nak memberi hempukan pada sesuatu, dah korang suruh jaga makan buleh lagi tanya aku soklan tu ek. Sudahnya mmg aku slap manja lengan minah tu sambil ckp dialog yg sama. She gave a good laugh sambil dlm hati aku rasa sengsara. Bukan senang nak jaga makan masa pegnen wehhhhh...Tu pun gula selalu terbabas, it is true kata doctor tu that 28 weeks onwards your sugar level won't be that stable, and sometimes buleh jadik insulin resistance coz of your body keluarkan hormon, it is something to do with the placenta if I'm not mistaken. And your baby keep growing and growing ikut kadar gula tu and whateverlah aku pasrah jelah dowh...

I'd give a quit had I didn't think of the baby. Normal gestational diabetic is a different thing dgn when you dah ada ciri2 diabetic before pregnancy. Haishhh.. bersabo jelah mokcik nih. 4 more weeks babe, hang in tough!
Jadik sekarang balik keje dah tak larat nak masak dah. I just took 2 slices of Gardenia breakthrough wholemeal roti, makan dgn sikit baked beans or telur with some salad. Ko ingat kenyang ke dowh? So klu tapau makanan kt Ammar mmg ngelat ar jamah sikit. Dak Ammar plak malam2 musti nak makan heavy punyer. Sbb malas nak singgah resto paling sonang citer singgah tepi jalan le tapau nasi lemak kukus ke kt dia, tak payah aku nak kuar kete. Which is, sangat tak sihat. Kesedaran sivik sbg mak ttg nutrition anak mmg ada, tp apakan dayo makcik, selalu je tak larat (and malas) nak masak ...

---------------------------------------------


Makonyo, atas kesedaran itu, bila rasa ok sket, aku masak le benda2 cenggini utk anakanda... bihun with sizzling style gravy, with lots of vege tp yg hampehhh anakku itu sgt fobia dgn benda2 hijo cenggini, last2 mak yg kutip benda2 hijo tu, hishhh susah la nk bagi anak makan sayur nih, nak wat trick2 cam decorate sayur dlm pinggan bukannya budak kecik pun lagik...


As for me, sometimes aku makan quaker oat for dinner, klu tahap rajin tu up sket, wat stok sambal bilis, then boh le eksesori cam steamed vege and some crab meatball, rasa makan bubur nasi berlauk la plak dah...tp serius sodapppp...


Selalu juga dinner with a half bowl of simple salad...with simple salad dressing eceh, tak hengat...I use low fat yogurt, sprinkle with some salt and paper, get set, go...

GILER ASAM PEDAS
---------------------------------------------------------

Meanwhile...I've been crazy with asam podeh sepanjang pregnancy ni, tatauler aku, cam best beno je dpt makan bendalah tu.

Friday I took a day off. What a blessed dpt lesen jadik desperate, eh, bukan, fulltime housewife walau sari. So, apa lagik, I've decided to cook asam pedas for lunch.


Alangkah senangnya dlm hati beta dpt makan asam pedas yg dicustomisedkan sendirik. Asam podeh ikan tenggiri, campakkan dgn bendi seketul-seketul. Nekmat!


Mix vege main kasar amik gambo dlm kuali terus.


With some ketulan of instant chicken drummet and ikan goreng. Buat homemade iced lemon tea. Yummeh! MPI balik for lunch and friday prayer. Best juga dpt lunch kt umah 3 beranak sekali sekala.


Late afternoon hujan punyalah lebat. Udoh kenyang, hujan plak tu, gandingan yg sgt ideal utk memerap under the duvet.


So, draw the curtain, turn on some dimmer, utk kesan effect yg lebih switch on the aircon, tarik comforter and pretend to read some mags, welcome to a dreamland!

---------------------------------------------------------------------------

The next day masak kari ayam pekat2, ishhh takleh jadik klu lepak dok umah selalu ni, merbahaya pd kenaikan paras gula dan penumpang2 bot kecil...

Meanwhile...

Hari Ahad pegi expo Motherhood kt Midvalley. Kena le laratkan diri juga sbb byk lagi baby stuff tak beli. Good bargain jugalah. Managed tp grab breastfeed pump set (breastfeed tak breastfeed nti citer kemudian, boley gitu?), bottle sterilizer and warmer, toiletries, bedding set, etc. Rupanya byk juga benda yg tak dek, itulah pasal sapa soh shopping last minute dowh!


Bakal calon abang mithali, dia ni klu soh jadik model benda2 cenggini mmg le suka, esok2 tataulah buleh ke harap mengasuh adik tu, hari2 soh aku belah perut buat keluo baby!


Afterwards pi lunch a.k.a menjaring kt Manhattan's, amik yg gril2 jek (kunun).


... Can't really watch the 60's tv dlm posisi dugong terdampar lagik dah ...


Last but not the least... 34 weeks and still counting...sib baik celuh lagik nak masuk umah tu...

Thursday, March 10, 2011

Bad Thursday

Wahhhh...today is a really bad Thursday.

The day started with a phone call that I received from my dearest Kak Long, pepagi masa siap2 nak poi keje. Oh, no, no, way back before that, i had a very bad night, sleepless night in Seattle, eh, PJ. I only slept like 2 hours last night. Ini gara2 cik Abe ku yg balik lewat giler malam tadi. I woke up at 2.00 a.m. and he still has yet to come home. Hermmmm alih kiri, kanan sume tak kena, sedar2 3.30 a.m. and I gave him a call. Mana tak mengamuk makcik, takut le klu jadik hapa2 tgh jalan choyyyy... rerupanya keje dia belum selesai, lepas satu projek to another lah pakcik tu sekrang nihhhh.. mana lah aku tak tension giler! Weekend ni ke Ipoh lagik, bulan depan taim makcik nak dekat due dah nak gi Korea lah pulak dahhh...hih mencengkam betuiiii lah hati makcik. So dlm pukul 4 a.m. baru balik, aku mana le nak tido dah taim tu, agak2 dlm 5 lebih baru le doze off, pastu dah nak kena gi keje plak tu. Oih, ni le musim peknen plg tension bg makcik. Grrrrr....

Jadi berbalik pd topik Kak Long call tadi, rerupanya ada bad news dia nak ckp. Kesian mak aku... kesahnya emak dok umah Kak Long due to her appointment kt HUKM ari tu. Nak jadi citer petang semalam emak kena RAGUT depan umah Kak Long. Hoh! Shocking news sungguh!. Dah benda nak jadik, hari2 dia dok lepak dlm umah, alih2 semalam nak amik angin kt luo pago umah Kak Long kena ragut la pulak. Habih rantai kesayangan dia kena sentap, sib baik emak tak apa2, calar sket je. Sebab rantai emak beso dan bershining2 gitu tak susahlah peragut bermotosikal ni nak tanggal kekdahnya. Mak tak terkata apa2 dah. Rasanya2 harga semasa rantai yg aku selalu panggil rantai beskal tu agak2 dlm 10k atau lebih dah sekrang nih. Sian emak, sedih sesangat. Mau taknya, rantai kesayangan dia, nostalgia habih. Nasib baik jugaklah peragut tu tak sempat nak sentap gelang2 berselirat kt tangan emak. Apa nak buat, org2 pantai Timur ni kan suka beli emas cam emak aku tu, dtg KL/Selangor ni mmg rezeki hantu haprak jahanam peragut ler. Gerammmm je aku dengo citer tuh. Tambah tensi lagik. Dah bukan rezeki tu emak... haih. Tapi syukurlah emak tak apa2. Masa buat polis report rupa2 ada 3 kejadian sama kt kawasan perumahan Kak Long minggu tu. Modus operandi yg sama. Attack warga tua depan rumah, satu kes membabitkan kematian sbb kena tolak and the old lady was hit to the road. Aku tak tau lah nak kata apa kes jenayah sekarang nih. Giler!

On the way gi keje plak tetiba sampai kt simpang dah tergolek satu pasangan bermotosikal kt atas jalan raya. Yang mak hangin tu buleh le si laki ni heret motosikal kt tepi jalan pastu bio bini dia tergelimpang tengah jalan. Hawau punya laki! Apa salahnya gi selamatkan/alih bini dia dulu baru le ko kesahkan moto kau tu. Oih, tensi sungguh mak tadi. Senang bersama susah ko bio kan bini ko sengsorang, sib baik aku tgk ada org yg perihatin berenti tulun. Hihhh... aku mmg mengutuk keras le barang mana laki2 yg rasa macho pastu agaknya malu org ramai tgk kejadian sanggup ke tepi tinggal bini kesakitan sengsorang, apa kekdah macho gitu, klu laki aku tak kira dahhhh... balik sepital mmg kena lah ko! Eh, tu pun klu tak cedera parahlah kan. Iyolah, pasangan melayu ler tu. Hermmmmm @#$%^*!

So mood aku ari ni hancussss, a bad, bad, Thursday! (sib baik esok dah jumaat, klu Monday kalu, arghhhh!!)

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife