Tuesday, March 22, 2011

34 weeks and still counting...

I think my belly now is as big as a tong drum.

Dah tak larat nak bawak perut. Lambatnya lagi nak tunggu mid April nih. The date nak kena lapah eh operate has been set. Lamanyaaa rasa. Nak drive gi keje pun paksa diri je nih, klu office jauh dr umah nescaya idok la aku sudi nak pegang stering lagik. Sume benda pun dah malas nak buat, termasuk le nak berblogging, 'umah' kengkawan pun dah lama tak terpegi to say hi-hi, maafkan daku.

34 weeks and still struggling. Last week pi check up baby dah 2.5 kg, omaknya for the past couple of months cuma naik 0.5kg jek. So ari tu after the weigh in nurse tu kata, 'what happened puan? berat tak naik pun?'. Adeehhh rasa cam nak memberi hempukan pada sesuatu, dah korang suruh jaga makan buleh lagi tanya aku soklan tu ek. Sudahnya mmg aku slap manja lengan minah tu sambil ckp dialog yg sama. She gave a good laugh sambil dlm hati aku rasa sengsara. Bukan senang nak jaga makan masa pegnen wehhhhh...Tu pun gula selalu terbabas, it is true kata doctor tu that 28 weeks onwards your sugar level won't be that stable, and sometimes buleh jadik insulin resistance coz of your body keluarkan hormon, it is something to do with the placenta if I'm not mistaken. And your baby keep growing and growing ikut kadar gula tu and whateverlah aku pasrah jelah dowh...

I'd give a quit had I didn't think of the baby. Normal gestational diabetic is a different thing dgn when you dah ada ciri2 diabetic before pregnancy. Haishhh.. bersabo jelah mokcik nih. 4 more weeks babe, hang in tough!
Jadik sekarang balik keje dah tak larat nak masak dah. I just took 2 slices of Gardenia breakthrough wholemeal roti, makan dgn sikit baked beans or telur with some salad. Ko ingat kenyang ke dowh? So klu tapau makanan kt Ammar mmg ngelat ar jamah sikit. Dak Ammar plak malam2 musti nak makan heavy punyer. Sbb malas nak singgah resto paling sonang citer singgah tepi jalan le tapau nasi lemak kukus ke kt dia, tak payah aku nak kuar kete. Which is, sangat tak sihat. Kesedaran sivik sbg mak ttg nutrition anak mmg ada, tp apakan dayo makcik, selalu je tak larat (and malas) nak masak ...

---------------------------------------------


Makonyo, atas kesedaran itu, bila rasa ok sket, aku masak le benda2 cenggini utk anakanda... bihun with sizzling style gravy, with lots of vege tp yg hampehhh anakku itu sgt fobia dgn benda2 hijo cenggini, last2 mak yg kutip benda2 hijo tu, hishhh susah la nk bagi anak makan sayur nih, nak wat trick2 cam decorate sayur dlm pinggan bukannya budak kecik pun lagik...


As for me, sometimes aku makan quaker oat for dinner, klu tahap rajin tu up sket, wat stok sambal bilis, then boh le eksesori cam steamed vege and some crab meatball, rasa makan bubur nasi berlauk la plak dah...tp serius sodapppp...


Selalu juga dinner with a half bowl of simple salad...with simple salad dressing eceh, tak hengat...I use low fat yogurt, sprinkle with some salt and paper, get set, go...

GILER ASAM PEDAS
---------------------------------------------------------

Meanwhile...I've been crazy with asam podeh sepanjang pregnancy ni, tatauler aku, cam best beno je dpt makan bendalah tu.

Friday I took a day off. What a blessed dpt lesen jadik desperate, eh, bukan, fulltime housewife walau sari. So, apa lagik, I've decided to cook asam pedas for lunch.


Alangkah senangnya dlm hati beta dpt makan asam pedas yg dicustomisedkan sendirik. Asam podeh ikan tenggiri, campakkan dgn bendi seketul-seketul. Nekmat!


Mix vege main kasar amik gambo dlm kuali terus.


With some ketulan of instant chicken drummet and ikan goreng. Buat homemade iced lemon tea. Yummeh! MPI balik for lunch and friday prayer. Best juga dpt lunch kt umah 3 beranak sekali sekala.


Late afternoon hujan punyalah lebat. Udoh kenyang, hujan plak tu, gandingan yg sgt ideal utk memerap under the duvet.


So, draw the curtain, turn on some dimmer, utk kesan effect yg lebih switch on the aircon, tarik comforter and pretend to read some mags, welcome to a dreamland!

---------------------------------------------------------------------------

The next day masak kari ayam pekat2, ishhh takleh jadik klu lepak dok umah selalu ni, merbahaya pd kenaikan paras gula dan penumpang2 bot kecil...

Meanwhile...

Hari Ahad pegi expo Motherhood kt Midvalley. Kena le laratkan diri juga sbb byk lagi baby stuff tak beli. Good bargain jugalah. Managed tp grab breastfeed pump set (breastfeed tak breastfeed nti citer kemudian, boley gitu?), bottle sterilizer and warmer, toiletries, bedding set, etc. Rupanya byk juga benda yg tak dek, itulah pasal sapa soh shopping last minute dowh!


Bakal calon abang mithali, dia ni klu soh jadik model benda2 cenggini mmg le suka, esok2 tataulah buleh ke harap mengasuh adik tu, hari2 soh aku belah perut buat keluo baby!


Afterwards pi lunch a.k.a menjaring kt Manhattan's, amik yg gril2 jek (kunun).


... Can't really watch the 60's tv dlm posisi dugong terdampar lagik dah ...


Last but not the least... 34 weeks and still counting...sib baik celuh lagik nak masuk umah tu...

7 comments:

~jeet~ said...

good to know dah nak tibe harinya...nak alamat kak yong ;) have something for the lil one!!

realjeet@gmail.com

Yong Kamariah said...

My dear Jeet,
Berat mata memandang, berat lagi perut yg membawa hehe...akak rasa lambat je lagik duenya tu, dah tak larat dah ni..
isk..segan lak akak rasa, buat susah2 daun keladi jek Jeet nih..hihi, nti akak email, tq dear!

intan said...

psttt.... pose last tu kak yong nampak tul seri peremp. mengandung:) , bestkan time mengandung nih

Yong Kamariah said...

Dear Intan,

*Isk malu le plak dah bila Intan ckp gitew heeee*
Adoi Intan, klu muda lagik haruslah rasa best, dah ujung2 mcm akak ni tak larat je yg lebihnyer...
Hope Intan n family dah settle down finely sejak balik Mesia, esp. coping with Haziq, insyaAllah he will also be fine adjusting the assessments and all kt sini, you take care dear!

PatinPasta said...

Yong,
Tak tahan nak gelak baca part Ammar suh belah perut nak keluarkan baby. Yong rasa2 la, time Yong bersalin nanti.. nak tak Ammar masuk bilik bersalin tengok? Hehe!

Walopon tak nampak tb, terhalang dek perut, Yong totap menten beautipul tau! Saya bercakap benar berdasarkan gambo Yong pegang tombol pintu tu. Caya lah!

syieranuar said...

haha alala mommy cute btul!! x lame dh ni..kak yong,ala x hantar pun alamat kat emel syiera :( cepat la anto alamat..hhehe

Yong Kamariah said...

Dear Cik Patin,

(lamanya awok menyelam yek)...
Ammar klu masuk bilik bersalin? alamatnya bukan aku nak bersalin tp mesti nurse yg kena tenangkan dia! kihkihkih....amboiii...maintain beautipul gitew, tgk le lepas bersalin, musti cam mek lampir balik hahaha...anyway tq!

Dear Syiera,

aiseyman, tak dek pitih kecik nak bg kt adik syiera lah...ha'ah, 2 minggu setengah lagi to go, tgh berdebar2 gitew... aiseyman, tang alamat lupalah plak, nti eh....tq ye dear!

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife