Tuesday, December 29, 2009

Seharian di Kuala Sepetang (versi sambung jalan2)

Alang2 dah balik kampung ni elok le kita mengkada' mana2 tempat yg kita tak sempat ronda2 masa cuti ari tu. Remember final destination kt Taiping hari tu, org kata kalau pegi area sana rugi le kalau tak ke Kuala Sepetang, pekena mee udang. Oh satu cadangan yg sgt menarik itu, maka kita semua tanpa berlengah di pagi Ahad pakat2 berjalan ke sana dgn misi unggul pekena mee udang.

Ini dkt area Haji Dorani dkt2 Tanjung Karang (?) on d way balik kg, saje singgah tgk, kaki mancing buleh le lepak sini.

Maka kita pun sampai le kt daerah Larut/Matang, singgah umah arwah Ngah Ibrahim yg mula2 jumpa bijih timah kt Larut. Oh saya dah lama lupa Ngah Ibrahim yg femes dlm sejarah tu, ingat pergaduhan kongsi gelap Gee Hin dan...apakah San belakangnya - Hai San ke tu dan kaitan Ngah Ibrahim dgn pembunuhan J.W.W. Birch? ha, yg tulah (oh habis semua org dpt meneka subjek sejarah saya dpt gred baper masa sekolah dulu ni)

Inilah replika gajah yg bernama Larut kepunyaan Ngah Ibrahim yg hilang beberapa hari dan setelah dijumpai didapati kakinya berlemuih ngan biji timah (oh cikgu, bijih timah ke bijih besi ni?), makanya membawa kepada penemuan bijih timah oleh Ngah Ibrahim. (what a smokin hot patung, saya suka lelaki yg rambut teknik rebonding macam ini, sgt seksi (ustaz Akhil Hayy dikecualikan dlm senarai, oh sgt terluka hati I bila dia kawin dgn sidia)..
Apa-apalah pasai Ngah Ibrahim tu, officer kenapa ketika melawat muzium je saya pakai baju ini, pakai baju ini je saya masuk muzium?

3 org props sedang beraksi...Kita singgah pula di sini, melihat2 panorama alamTu dia... dah nampak dahhh... Mak Jah, red karpet please...

Ini dia mee udangnya, sgt tempting bukan...patutlah ada mitos yg mengatakan kalau mkn mee udang kt sini kita kena selak udang baru jumpa mee.. ye lah, padan pun dgn harganya bukan....
Kome siaplah menggaru balik ni kang.... kata makcik yg sedang merenung mee udang itu dgn sgt skeptikalnya... Ni dari pinggan saya... saya rasa tak le kaw mana pun meee udang ni, puas makan udangnya je lahSempat melawat industri pembuatan arang, kau kalau berjalan dgn Azhar MG habih ceruk mana pun dia nak pegi

Lagi2 muzium... kt Muzium Perak Taiping plak
Terima kasih kerana menjadi props sepanjang penggambaran ini

Tiada kesamaan dan kaitan pun antara mereka ini, samada yg hidup atau dah mati

Agak sedikit ralat pada lawatan kali ini kerana kami tak dpt masuk zoo. Sesampainya di muka pintu Zoo Taiping hujan lebat turun dgn sgt menggilanya. Maka rancangan batal. Balik.

Di En.


Monday, December 28, 2009

Kenduri kawin

Keadilan tlh ditegakkan dgn misi mengantar rombongan pengantin belah famili my mr (cam tak dek kaitan walaupun buah bachang) ke Sayong, near Kuala Kangsor. Angin juga aku sbb pagi2 kena kerah bangun cam Telok Bakong tu jauh beno dgn Kuala. Deme2 ni cepat panik betul, sudahnya sampai kt area umah org kawin pun nampak kayu api tgh menyala2 masak lauk kawin agaknya. Makanya pi ronda2 pekan Kuala dulu sambil minum teh. Rombongan pengantin perempuan sebenonya dari Melaka, kami join dr kampung kiranya gitu. Oklah tu, aku pun tak pernah pi Sayong, buleh le tgk org buat labu Sayong yg femes tu. Tapi sudahnya haram tak berbeli pun. Layan je le pix2 kt bwh ni.

Cam Little House on The Prairie jek, suka lalu kt Seberang Perak ni, sawah padi saujana mata memandang gitu. On d way balik kampung ni.
Selalu tgk dlm kalendar je masjid kt Bukit Chandan ni.
Keterujaan makan aiskrim roti tlh membuatkan kita lupa kt kenduri.

Hey... jangan main api, nti membakar diri, kita di bangku sekolah lagi... kata Ruhil Amani kepada mereka berdua ini.

To kill the taim... berpoya di pekan Kuala Kangsor dulu.. berpakaian begini tidak boleh menjadikan I datin wannabe walau ada yg panggil I datin (terima kasih kerana memerliku dgn cara plg diawangan bahah)

Adabi.. melazatkan... Sambil melawat2 istana raja di zaman silam...
Sudahnya kedai org ni jadik tempat menanggak, buleh le teruih beli labu Sayong
Yang ini buleh ke dijadikan tempayan basuh kaki?

Auw mak, kunin-nya baju pengantin... Jgn dok jauh ngan pengantin ni, sat gi kita buleh makan kt meja pengantin...(yes dan kita dgn tanpa silunya makan udang kara, ikan siakap dan ayam golek itu tanpa menoleh ke belakang lagi)
Ye? apakah itu yg buat semua org terpesona? Dari Sayong kita ke Ipoh pulak, masuk dewan pulak makan lagi satu kenduri...oh I tidak dpt resist utk makan lagi sbb ada gulai pisang yg sgt tempting...

Di En.

Thursday, December 24, 2009

Di manakah keadilan?

Di manakah keadilan jika I terpaksa balik ke kampung dia lagi esok. Serius rasa nak cabut bulu hidung aje dan I tak memahaminya seperti I tak memahami citer Lord Of the Rings yg sedang ke udara sekarang walau dah baper kali tah tv-tv national tlh menayangkannya. Ini kerana I tak mahu memahaminya, I just enjoy the cinematography dan teknik2 CGInya dan bebal giler walau I cuba membaca sinopsis ke hapernya. Macamlah Harry Potter yg tlh membuatkan I tertido dlm panggung. Fail sungguh I utk memahaminya. Tapi bila I tgk Twilight 2 aka new moon dulu dan mcm masuk dlm satu gaung-oh-tolong-lah-aku-tak-paham-apa-kebenda-jadah-citernya : ini tlh membuatkan I study Twilight 1, cepat pula i menangkap citernya walau backwards camtu. Mungkin juga otak I cepat menangkap citer2 romantik tangkap lelehan jiwa dari citer2 teknikal dr perahan otak seorang pengarang lelaki obviously. Atau mungkin Edward Cullen terlalu hensem oh so I jatuh cinta dgnnya sampai I tergila bayang kalau tak tgk muka dia satu hari atau pun kau baca ini kuat2 : KAU DAH TUA la mak yong oi. Makanya hanya citer ringan2 dan tak yah perah otak la yg sgt sesuai dgn kau. Ha kan kau dah merepek pasal review filem pulak. Jadi apa topik sebenarnya tadi? Eh, I dah lupa sbb I am aging so fast.

Final destination : Taiping

Auwduh sungguh creepy tajuk entry ini, mcm tajuk pilem omputih pulak. Namun biarkan saja ia kerana saya pun sudah hampir mood sifar nak letak citer basi di sini. Tapi kang tak lengkap pula jurnal saya ini. Saya sebenarnya sungguh buhsan nak letak entry ini sbb sudah jadik blog jalan2 cari pasal jek. Anyway, okaykan ajelah ia. Kepada pengembara di luar sana : Kedah mmg murah makannya, berbaloi2. Ekceli walaupun kelihatan saya telah merentas separuh benua Malaya, hakikatnya saya tak rasa rabak mana. Minyak, tol, penginapan, makan, all within the expected budget menyebabkan saya sedikit menyesal kerana tidak merembat sejenis spesis mangkuk yg saya temui di Langkawi. Ini membuatkan saya berkobar2 utk misi another trip ke sana tahun hadapan (huah apakah ganas nafsu seperti itu eh diam kau). To be honest n sedikit poyo, saya rasa kalau kita juga berniat ikhlas utk membawa bersama mereka2 yg agak tidak bernasib baik kerana terpaksa diam di Kampung almost all the time membuatkan tuhan memudahkan perjalanan kita, amin. Saya rasa amat puashati pada trip kali ini. Sekian saudara saudari, terimakasih kerana terpaksa melayan citer saya kerana mungkin you have nothing better to do dan terpaksa klik ke alamat blog saya dan terpaksa 'bear' with my poyos thing di sini, hihihi.


Udah sampai Perak kita yeop.
Bukankah cikgu Geografi dulu kata Bukit Larut menerima hujan paling byk sekali di Malaysia? Itu kira2 20 tahun punya fakta, la ni tak tau la kalau Taman Medan ke pula tercatat dlm fakta tersebut, hemmm, kawasan begini sangat sesuai utk penginapan vampire sebenarnya....

Mai kita singgah di Lake Taiping pulok...

Kenapa chek teringat citer Sepi pula tgk panorama begini? Shooting kt sini eh?

Lake Taiping yg mendamaikan...


Adios.

Di En.

Wednesday, December 23, 2009

Catatan perjalanan 4 : Kedah

Dari Perglih kita poya2 dan berpoyo di Kedah pula. Tang ni byk gambaq sbb satu hari pusing2 Kedah sampai on d way balik ke Perak.
Oi mak yong hang tak dak keja kah dok upload2 gambaq ni.... Ha'ah, chek tak dak keja la ni, kt opis sama, kt umah pun sama, dapoq pun dah lama tak berasap tu, hari2 chek tapau ja, tak pun check buat bodoh ja, kalau lapaq chek buat megi ja, ada ka gitu? Malaih sungguh la chek nak masuk dapoq sejak balik cuti ari tu...Kalau anak chek riau lapaq chek soh dia telan ayaq masaq ja (eh, ada kah perkataan masaq utk ayaq masak hoho banyak la kau si perosak bahasa). Alang2 dah poyo di blog sendiri marilah kita poyo sampai ke pangkal jalan...

Oih, tu diaaa... lagu mana pun kena celuih jugak semua ni dlm but kete, nasib baik celuih kalu tak sianlah MIL kena peluk tong nasi idaman dia sepanjang jalan....haru chek!
Ya, ucapan terimakasih daun keladi ada hari mai lagi kepada encik Jon sekeluarga kerana menjadikan rumahnya sebagai umah hinggap 2 malam kt Jitra, berbaloi2...

Sampai Aloq Setaq kepala hang aku putaq... nasib baik kepala suami chek tak kena putaq sebab putaq2 jalan dok tang tu jugak abang oiii... ya ampun...


Oihh, kempunan chek nak masuk tang ni, suami chek tak mau berenti, agaknya risau balik sat gi kena tumpang lori sayuq sbb habih duit lincin semua kalu biaq chek masuk


Apakah nama masjid ini dah lupa....kalu bagi chek sebatang tongkat tu pasti chek dapat juga sekupang dua hohoho...ada gaya dah tu...

Singgah umah Che Det kt Jalan Kilang Ais (kah?) Oh, bukan sebut Ais tu Aisq? Dok ah? pandai2 ja chek nak rosak bahasa lagi... Amboi semua posing zaman Ahmad Jaih nampak... Chek tabik la kt MIL, tahun depan dah 80 tapi hati dia cukup gagah laaaa.

Hang dah ambik gambaq pap pup pap pup baru perasan tak buleh amik gambaq dlm ni, poyo sungguh dok ada...
Kedah yg indah.... negeri Jelapang Padi kiri kanan jalan
Kita singgah Tanjung Dawai pulak.... chek tak kira, chek nak pekena laksa Kedah jugaaa...

Yang ni baru betul2 kawww...enak hingga ke hirupan yg terakhiaq (eh, buleh keq?)


Mai, jgn tak mai....
Dr Tanjung Dawai kita pi ex kampung Doc Anis kt Merbok pulak. Muzium Arkeologi. Chek mmg suka pi muzium, salah satu ciri kepoyoon lagi. Suami chek tak mau masuk, kata dia buat apa nak pi melawat tut...Chek kata hang ni mmg tak buka minda laaaaa....can you cherish the preserves and history? Eh, chek ckp Melayu la, terajin alih bahasa pulak dahh.. sudahnya chek sorang yg masuk...dan diikuti oleh semua kecuali suami chek sbb depa nak guna tandas ada aircon kt dlm huah...


Oihh hangpa nak jadi replika jugak kah? Suka2 hati hangpa jaaa...dah masuk keta baru chek teringat jgn la depa mimpi bukan2 malam kang...

Kita pi putaq2 kt Pekan Sungai Petani pulak....

Dan teruih pi singgah kt Pantai Merdeka pulak...

Buat stretch2 badan tang ni sambil pekena rojak buah yg...perghhh nekmatnyaa...

amboi.... ayaq keruh2 pun hangpa buleh mandi kah???

Tiba2 chek teringat kt satu lagu yg katanya zaman Rock dulu tapi Rock leleh...cinta kita di Pantai Merdeka...ha, sesuai lah kot ngan gambaq poyo ni.

Dahlah dulu.

To be continued (adakah satu statement yg poyo juga ini..)


Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife