Posts

Showing posts from December, 2009

Seharian di Kuala Sepetang (versi sambung jalan2)

Image
Alang2 dah balik kampung ni elok le kita mengkada' mana2 tempat yg kita tak sempat ronda2 masa cuti ari tu. Remember final destination kt Taiping hari tu, org kata kalau pegi area sana rugi le kalau tak ke Kuala Sepetang, pekena mee udang. Oh satu cadangan yg sgt menarik itu, maka kita semua tanpa berlengah di pagi Ahad pakat2 berjalan ke sana dgn misi unggul pekena mee udang.

Ini dkt area Haji Dorani dkt2 Tanjung Karang (?) on d way balik kg, saje singgah tgk, kaki mancing buleh le lepak sini.

Maka kita pun sampai le kt daerah Larut/Matang, singgah umah arwah Ngah Ibrahim yg mula2 jumpa bijih timah kt Larut. Oh saya dah lama lupa Ngah Ibrahim yg femes dlm sejarah tu, ingat pergaduhan kongsi gelap Gee Hin dan...apakah San belakangnya - Hai San ke tu dan kaitan Ngah Ibrahim dgn pembunuhan J.W.W. Birch? ha, yg tulah (oh habis semua org dpt meneka subjek sejarah saya dpt gred baper masa sekolah dulu ni)

Inilah replika gajah yg bernama Larut kepunyaan Ngah Ibrahim yg hilang beberapa hari…

Kenduri kawin

Image
Keadilan tlh ditegakkan dgn misi mengantar rombongan pengantin belah famili my mr (cam tak dek kaitan walaupun buah bachang) ke Sayong, near Kuala Kangsor. Angin juga aku sbb pagi2 kena kerah bangun cam Telok Bakong tu jauh beno dgn Kuala. Deme2 ni cepat panik betul, sudahnya sampai kt area umah org kawin pun nampak kayu api tgh menyala2 masak lauk kawin agaknya. Makanya pi ronda2 pekan Kuala dulu sambil minum teh. Rombongan pengantin perempuan sebenonya dari Melaka, kami join dr kampung kiranya gitu. Oklah tu, aku pun tak pernah pi Sayong, buleh le tgk org buat labu Sayong yg femes tu. Tapi sudahnya haram tak berbeli pun. Layan je le pix2 kt bwh ni.

Cam Little House on The Prairie jek, suka lalu kt Seberang Perak ni, sawah padi saujana mata memandang gitu. On d way balik kampung ni.
Selalu tgk dlm kalendar je masjid kt Bukit Chandan ni.
Keterujaan makan aiskrim roti tlh membuatkan kita lupa kt kenduri.

Hey... jangan main api, nti membakar diri, kita di bangku sekolah lagi... kata Ruhil …

Di manakah keadilan?

Di manakah keadilan jika I terpaksa balik ke kampung dia lagi esok. Serius rasa nak cabut bulu hidung aje dan I tak memahaminya seperti I tak memahami citer Lord Of the Rings yg sedang ke udara sekarang walau dah baper kali tah tv-tv national tlh menayangkannya. Ini kerana I tak mahu memahaminya, I just enjoy the cinematography dan teknik2 CGInya dan bebal giler walau I cuba membaca sinopsis ke hapernya. Macamlah Harry Potter yg tlh membuatkan I tertido dlm panggung. Fail sungguh I utk memahaminya. Tapi bila I tgk Twilight 2 aka new moon dulu dan mcm masuk dlm satu gaung-oh-tolong-lah-aku-tak-paham-apa-kebenda-jadah-citernya : ini tlh membuatkan I study Twilight 1, cepat pula i menangkap citernya walau backwards camtu. Mungkin juga otak I cepat menangkap citer2 romantik tangkap lelehan jiwa dari citer2 teknikal dr perahan otak seorang pengarang lelaki obviously. Atau mungkin Edward Cullen terlalu hensem oh so I jatuh cinta dgnnya sampai I tergila bayang kalau tak tgk muka dia satu har…

Final destination : Taiping

Image
Auwduh sungguh creepy tajuk entry ini, mcm tajuk pilem omputih pulak. Namun biarkan saja ia kerana saya pun sudah hampir mood sifar nak letak citer basi di sini. Tapi kang tak lengkap pula jurnal saya ini. Saya sebenarnya sungguh buhsan nak letak entry ini sbb sudah jadik blog jalan2 cari pasal jek. Anyway, okaykan ajelah ia. Kepada pengembara di luar sana : Kedah mmg murah makannya, berbaloi2. Ekceli walaupun kelihatan saya telah merentas separuh benua Malaya, hakikatnya saya tak rasa rabak mana. Minyak, tol, penginapan, makan, all within the expected budget menyebabkan saya sedikit menyesal kerana tidak merembat sejenis spesis mangkuk yg saya temui di Langkawi. Ini membuatkan saya berkobar2 utk misi another trip ke sana tahun hadapan (huah apakah ganas nafsu seperti itu eh diam kau). To be honest n sedikit poyo, saya rasa kalau kita juga berniat ikhlas utk membawa bersama mereka2 yg agak tidak bernasib baik kerana terpaksa diam di Kampung almost all the time membuatkan tuhan memuda…

Catatan perjalanan 4 : Kedah

Image
Dari Perglih kita poya2 dan berpoyo di Kedah pula. Tang ni byk gambaq sbb satu hari pusing2 Kedah sampai on d way balik ke Perak.
Oi mak yong hang tak dak keja kah dok upload2 gambaq ni.... Ha'ah, chek tak dak keja la ni, kt opis sama, kt umah pun sama, dapoq pun dah lama tak berasap tu, hari2 chek tapau ja, tak pun check buat bodoh ja, kalau lapaq chek buat megi ja, ada ka gitu? Malaih sungguh la chek nak masuk dapoq sejak balik cuti ari tu...Kalau anak chek riau lapaq chek soh dia telan ayaq masaq ja (eh, ada kah perkataan masaq utk ayaq masak hoho banyak la kau si perosak bahasa). Alang2 dah poyo di blog sendiri marilah kita poyo sampai ke pangkal jalan...

Oih, tu diaaa... lagu mana pun kena celuih jugak semua ni dlm but kete, nasib baik celuih kalu tak sianlah MIL kena peluk tong nasi idaman dia sepanjang jalan....haru chek!
Ya, ucapan terimakasih daun keladi ada hari mai lagi kepada encik Jon sekeluarga kerana menjadikan rumahnya sebagai umah hinggap 2 malam kt Jitra, berbaloi2…