Catatan perjalanan 4 : Kedah

Dari Perglih kita poya2 dan berpoyo di Kedah pula. Tang ni byk gambaq sbb satu hari pusing2 Kedah sampai on d way balik ke Perak.
Oi mak yong hang tak dak keja kah dok upload2 gambaq ni.... Ha'ah, chek tak dak keja la ni, kt opis sama, kt umah pun sama, dapoq pun dah lama tak berasap tu, hari2 chek tapau ja, tak pun check buat bodoh ja, kalau lapaq chek buat megi ja, ada ka gitu? Malaih sungguh la chek nak masuk dapoq sejak balik cuti ari tu...Kalau anak chek riau lapaq chek soh dia telan ayaq masaq ja (eh, ada kah perkataan masaq utk ayaq masak hoho banyak la kau si perosak bahasa). Alang2 dah poyo di blog sendiri marilah kita poyo sampai ke pangkal jalan...

Oih, tu diaaa... lagu mana pun kena celuih jugak semua ni dlm but kete, nasib baik celuih kalu tak sianlah MIL kena peluk tong nasi idaman dia sepanjang jalan....haru chek!
Ya, ucapan terimakasih daun keladi ada hari mai lagi kepada encik Jon sekeluarga kerana menjadikan rumahnya sebagai umah hinggap 2 malam kt Jitra, berbaloi2...

Sampai Aloq Setaq kepala hang aku putaq... nasib baik kepala suami chek tak kena putaq sebab putaq2 jalan dok tang tu jugak abang oiii... ya ampun...


Oihh, kempunan chek nak masuk tang ni, suami chek tak mau berenti, agaknya risau balik sat gi kena tumpang lori sayuq sbb habih duit lincin semua kalu biaq chek masuk


Apakah nama masjid ini dah lupa....kalu bagi chek sebatang tongkat tu pasti chek dapat juga sekupang dua hohoho...ada gaya dah tu...

Singgah umah Che Det kt Jalan Kilang Ais (kah?) Oh, bukan sebut Ais tu Aisq? Dok ah? pandai2 ja chek nak rosak bahasa lagi... Amboi semua posing zaman Ahmad Jaih nampak... Chek tabik la kt MIL, tahun depan dah 80 tapi hati dia cukup gagah laaaa.

Hang dah ambik gambaq pap pup pap pup baru perasan tak buleh amik gambaq dlm ni, poyo sungguh dok ada...
Kedah yg indah.... negeri Jelapang Padi kiri kanan jalan
Kita singgah Tanjung Dawai pulak.... chek tak kira, chek nak pekena laksa Kedah jugaaa...

Yang ni baru betul2 kawww...enak hingga ke hirupan yg terakhiaq (eh, buleh keq?)


Mai, jgn tak mai....
Dr Tanjung Dawai kita pi ex kampung Doc Anis kt Merbok pulak. Muzium Arkeologi. Chek mmg suka pi muzium, salah satu ciri kepoyoon lagi. Suami chek tak mau masuk, kata dia buat apa nak pi melawat tut...Chek kata hang ni mmg tak buka minda laaaaa....can you cherish the preserves and history? Eh, chek ckp Melayu la, terajin alih bahasa pulak dahh.. sudahnya chek sorang yg masuk...dan diikuti oleh semua kecuali suami chek sbb depa nak guna tandas ada aircon kt dlm huah...


Oihh hangpa nak jadi replika jugak kah? Suka2 hati hangpa jaaa...dah masuk keta baru chek teringat jgn la depa mimpi bukan2 malam kang...

Kita pi putaq2 kt Pekan Sungai Petani pulak....

Dan teruih pi singgah kt Pantai Merdeka pulak...

Buat stretch2 badan tang ni sambil pekena rojak buah yg...perghhh nekmatnyaa...

amboi.... ayaq keruh2 pun hangpa buleh mandi kah???

Tiba2 chek teringat kt satu lagu yg katanya zaman Rock dulu tapi Rock leleh...cinta kita di Pantai Merdeka...ha, sesuai lah kot ngan gambaq poyo ni.

Dahlah dulu.

To be continued (adakah satu statement yg poyo juga ini..)


Comments

Popular Posts