Saturday, June 29, 2013

Sejuk

Udohhh dah sejuk dah ati sumenya...


Kemarin ayahanda bawak balik a couple of AR watches and henbeg AR siap ada cam bulu2 ayam. Oren koooo siap matching ngan jam kaler oren tew. Haaa cenggitu ler. Terimakasih kerana prihatin ngan kaler kulit ini... sawo matang ada ati pakai brg kaler oren kekdahnya bahaha... apa2pun tq lalingku. oihhh bukan senang dia nak buang tebiat cenggini. sebenonya aku suker gek ngan beg ini.  Sat gi tempah baju raya kaler oren sume di pagi raya jgn siap ada tanya, oiiii nak pi 'watt' mana teww? *pitaaaammmm*

now there, there, sayang dia....saper tak sayang anak oiiiiii, tuhan saje yg tau.....lepas kejadian tu ari, semalam dia elok je solat. alhamdulillah... ko jgn sekerat2 elok sekerat2 tak elok balik tau Mar....aku rasa nak bawa pi cara perubatan Islam la kt dia ni, tengoklah.....
apakanda sebenonya nak beli jam kt Ammar tu ari kemaruk naw nak jam, beli le jam ben10 seploh hinggit kt mana tah. Sekali dia dpt good bargain 3 brg ni so belikan le. Ada staff dia pi pelancaran produk baru AR ke gitew so dpt le bargain brg ni.  so apakanda rembat ler. tak agak2 jam alfio raldo ko dpt marrrr. opcozzz lah he loves it, dah remaja kan, ada perasaan le nak melawa sesikit adooiii....ada ati nak bawak pi sekolah ...huiiii anak oiiii mintak mahap le, bukan seploh hinggit punyer jam ye klu nak ilang pun.. dapat le ummi tumpang sekaki beg bulu ayam mihmihmih. ntah nak gi mana aku nak bawak henbeg tu taktau lerrr, takut jadik stok2 kena gelak je klu bawak ke opis, bebudak opis ni klu menyakat sensorang boley le tahannyewwww...

Sekali kak nam ni dah nampak terus bekenan... terusle dia kepit beg tu ke mana pegi. Yelah kak nam, boley kita share ek



ehhh tetiba terpusing tekehel plak gambo ni, malas plak nak adjust. Dia ni sekrang ni boley tahan gek klu nak melaram, tp selalu klu kt umah kejap je. Ni masa amik nursery satu ari mak aiiiii....dah rupa mak enon mana dahh, si nanny dah pakaikan mcm2 eksesori dah kt dia hehe... kebetulan ada member dia wat besday party, ada le goody bag yg ada bendalah ni...dia ni klu nanny pakaikan ape je dia redho je, ngan org tau takut dan patuh, klu ngan aku siap pandai melawan hadohh...


such as dikenakan tudung cenggini elok je dia ehhh...ni masa nanny tlg buatkan besday party utk budak ni yg kedua. siap dipakaikan jubah pinjam sekali, pahtu nanny anto gambo kot whatsap.  tq laling.. yg gambo atas dia dpt goody ala jadik mak enon siti tanjung perak tu adalah balance2 goody besday kawan yg buat kt satu kelab. bebudak sekrang ni kemain ehhh birthday bash party kt kelab2/swimming pool bagai, meriah uols. sume dah mampu alhamdulillah rezeki memasing kan.




anak aku.. aku belikan kek n barang2 silakan nanny tolong handle pun sudeyyyy... kt situ ramai kekawan, klu kt umah aku ada le sekerat dua anak/cucu jiran huhu... redho je ko dik... dah cam patung hiasan kek dah nampaknyer....sib baik dpt nanny sporting heheheee... besday bash yg sederhana tp meriah ngan bacaan doa dr nannies and  kenkawan yg kena paksa doa gek haha. dah tak larat dah aku nak arrange party ngan candy buffet bagai... next time klu buat upah org je laaa.. tp tak best ek, klu kita sendiri buat baru puas ati. Dan keadaan umah aku sekrang tak fit utk accomodate any event, kena fix sana-sini. Baru lepas panggil org bumbung atas bocor, next nak ganti kabinet bawah sinki yg tetiba roboh makan air, aikk apa tu? ntah jgn tanya. dis time panggil tokey cina dua2, mahal sikit pun tak per arrr...tu ari nak bg chan kt org kita punyer hal, org kita sub kt org indo plak, dan kejenya... aishhhhh tak lamer outtt... you pula kena fix sana-sini sbb tak pro okeh. so ai is serik dah ngan deme2 nih.


 budak ni... mak aiiii lasak kemain. cam ada seploh org anak, cukup dia ah sorang umah cam ribut taufan melanda. dia tak suka tgk benda2 kemas elok2. klu balik umah 1st thing dia akan buat is amik container boh brg2 mainan dan menabur mainan2 di lantai. itu saje, apa tujuan taktau. bukan main pun. lepas kena marah aku simpan2 balik tengok2 dia dah kecah2kan sofa kt depan. pahtu dia terjun2 ke atas sofa itu. aku pasrah.
tu ari bincang2 ngan bebudak opis, one of them ckp dia ada baca yg neurogain yg kita amik masa pegnen tu bisa membuatkan anak2 jadik aktif bebeno, oihhhh ye kerrr??? aku masa pegnen kan dia ni ari2 tak tinggal bendalah tu, from early trimester lagik hari2 balun, ohhh apekehhh????

video
allah nenamatkan...cha... Allah selamatkan kamu Aleesya dan Ammar. Amin.

Friday, June 28, 2013

Tak tau

Aku tak tau nak tulis apa sekarang. Makin lapuk plak blog ni.

Aku.

 Trying hard to look important. Ehhh flawless plak muka aku time ni. ok, sila lempang muka ini sekarang.


udohhhhh bertongkat dagu pula masa sesi bersidang. wat malu je puan setiausaha ni. catatnyer minit nyer idok le dr tadi.
Ini le aku... cam biasa je sekarang ni, buat2 bz dgn kerjaya.



Anak.
 



















Semalam aku hilang control kt dak ni. Dah lama bersabo. Ammar behavioral disorder nya rasanya makin teruk sekarang ni. Dia suka ketawa dan cakap sendiri-sendiri. But lately ketawa dia sukar nak kontrol, kalau dia dah engange ngan imaginasi/ketawa tu mmg susah dia nak berenti. Semalam masa dia semayang maghrib dia wat lagu tu gek, aku dah hilang sabo. aku peratiii dah dekat setengah jam solat ke mana ketawa yg lebih. aku datang piap dgn hanger baju, dia ketawa lagi. aku piap lagi. dia tak boley kontrol, solat tp mirth ngan ketawa. aku piap lagi. selagi tak berenti ketawa ummi tak berenti rotan. he can't control, dia ketawa walau sakit. aku piap lagi. hanger patah. Dia duduk kt satu sudut, menyesal tp masih try nak ketawa. mungkin juga try to curb the laughter. mata dia dah start berkolam dgn air. Aku apalagi, lari ke bilik air and wept. not in a million chance aku benarkan anak2 tengok aku menangis. kesian dia, that nasty thing has taken a toll on him sampai dia nak berenti tapi couldn't help. dia cuba melawan tp gagal. aku marahkan 'benda' tu, bukan dia. that was one of ugly moment that I have to endure since ada anak autistic. that moment.... aku benci diri aku. please don't be nice to me.

tak semua yg kita doakan akan Allah makbulkan. tidak. sebab Dia ada perancangan yg lebih baik utk kita, atau mungkin saja sbg ujian buat diri kita. I prayed hard in Raudah, I prayed with tears and sober in Hijr Ismail for my son. Aku doa semoga dia bisa jaga diri dia sekiranya kami sudah tiada. Aku doa sekiranya menjadi normal itu lebih baik untuk dia, kau sembuhkan lah dia agar dia bisa normal. Tapi tidakkk aku menaruh harapan yang tinggi di depan Kaabah. Mungkin ini jawabannya dari tuhan. Alhamdulillah. Aku menerima apa adanya dgn takdirku. Kau lebih mengetahui apa yang akan terjadi di masa hadapan. Aku bukan org yang cengeng. Aku selalu gelak, selalu buat lawak depan orang tapi dalam hati aku menangis jua. Hati yang menangis siapa yang tahu.










Monday, June 24, 2013

Recent


Haze at crisis level oh my..... Please take care of your children. Johor records over 100% increase in number of asthma cases. So wear them a mask if you must. Mesej kemasyarakatan ini di bawakan khas dr yours truly.

 Aku kt opis ni pown dah rasa pedih mata komee...
Been bz lately... even takde napsu tgk blog yg gersang dan bersawang ini. But to tell you that i'm still alive... tetiba jerebulah pulops. budak2 sekolah tak gi sekolah, elok mak2 depa pun takyah gi keje, who's going to take care of them kalau makapak tak sehat ye dops?
takde modal pulak nak citer.

Ni je ler 2 ketul gambo dulu ye.

My eldest and my youngest. The only eldest and youngest haha...pahtu selamba je yg eldest tu gi rejam bola tu kt adik. Adik taknak kalah gek.
Anak2 aku plg jauh dpt main kt dlm pago umah je. tu pun satu pencapaian yg amat membanggakan. READ : Lame.
Kesian ko anak2. dah sampai umah dekat 6.30 apabende nak gi playground pun. Sat gi mak kau nak tengok Teduhan Kasih the psiko giler 2 beranak + 1 bekas kawan karib tu. So ada masa setengah jam je pun nak prepare masak ringkas2. Nak lagi cepat depan umah ada pakcik bukak payung jual nasi lauk2/nasi lemak, sekali ku pergi dia kecek indo aihhhhh. tak jadi beli.
Bebalik citer tu apa masalah diaorang pun aku tatau. drama melayu watak tak membina beno nih. siap tak tau mandi wajib lagik aiyakkkkkk. aku rasa penulis ni terbawa2 watak novel omputih cam citer Mills & Boon tu, omg, dulu masa anak2 dara mmg selalu layan novel romantik tu, yelah, hero wajibalghunnah tall, dark and handsome and very the kaya raya tycoon perkapalan pahtu jumpa the ordinary girl pahtu dari womaniser terus berubah. hoihhh takyah le apply kan kt watak citer melayu, siap pernah womaniser ganti2 pompuan dok sekali minum2, idok le sesuai ngan budaya kita thoughhh, though, realitynya ada yg gitu, kot keluo kt tv nasional kot, tak pasal2 kena ada parental guidance. Udoh le berangan cenggitu kome...yg watak heroin lagik lerrrr mana le nak carik yg baik dan penuh redho cenggitu... lawan and bangun lerrr. oh, sekarang aku yg psiko giler. Tapi dok ngadap jugak dengan penuh tawaduk phuiii hahaha

selalu aku gelak sorang2 tgk kak tiri ngan mak tiri tu, mmg calon pelakon pembantu terbaik hahaha.... jalan citer quite lembs ler, iklan pulak adoiiii... iklan pertama aku siap basuh ayam sebelah, iklan kedua siap mandikan anak sbb terberry, iklan ketiga siap marinate ayam, iklan keempat homaigoddddd... ko tak maghrib lagik ehhhh????bile leerrr sumpahan ini akan berakhir hadohhh...


























Budak la ni... boley berkenalan/usha balik pago je la pun. bukan cam kita dedulu, lepas balik sekolah berderak (meronggeng) rata kampung main macam2, lagi tak maghrib lagi tu tak reti balik. tu baju merah cucu org sebelah umah. dua2 ni tak reti ckp lagi tapi ada ati nak berkawan.

okbai. jumpa lagi nanti. teruk beno entry kali ini stok2 takde modal.

Sunday, June 9, 2013

Catatan Umrah 2013 : Makkah

Ish isk ish... makan betahun nak siapkan catatan umrah ni. Memory pun dah tak baper kuat dahhhh. Aiyuhhh.... tarikan jejarimu di atas keyboard dgn segera.

Setelah selesai pembinaan Baitullah, maka Allah S.W.T memerintahkan Nabi Ibrahim memberi kebenaran kepada umat manusia menunaikan haji di Baitullah. Firman Allah S.W.T yang bermaksud, "Dan serulah umat manusia untuk datang mengerjakan haji, nescaya mereka akan datang ke (Rumah Allah)mu dengan berjalan kaki, dengan berkenderaan berjenis- jenis unta yang kurus, yang datangnya dari berbagai jalan (ceruk rantau) yang jauh." (surah al-Haj ayat 27). 
Setelah itu Nabi Ibrahim naik ke gunung (Jabal) Abi Qubais satu gunung yang paling dekat dengan baitullah dan di sana beliau memanggil dengan nama Allah, "Wahai sekalian manusia, sesungguhnya Tuhan kamu telah membina satu rumah-Nya bagi kamu, oleh itu hendaklah kamu semua tunaikan haji di sana."

Nabi Ibrahim menyeru ke kanan dan ke kiri seolah-olah orang melaungkan azan. Allah S.W.T menyampaikan seruan Nabi Ibrahim a.s pada setiap orang yang diciptakan dalam bacaan talbiah dan itulah pernyataan semua orang yang mengerjakan fardu haji, kerana haji itu tidak akan sah tanpa talbiah.

Bacaan talbiah antara lainnya, "Labbaikallahhummalabbaik" yang bermakna, aku datang untuk menunaikan panggilan-Mu ya Allah.   


Ya Allah.. aku datang ni Ya Allah..... Labbaikallahhummalabbaik.... ... aku datang untuk menunaikan panggilan-Mu ya Allah.

Alhamdulillah.... lewat 24 March 2013 kurang lebih jam 10.30 mlm kami pun sampailah di tanah haram Makkah Al-Mukarramah. Berdebar2 kala bas memasuki tanah haram. Dari kejauhan dah nampak Makkah Clock Tower. Subhanallah. Allahuakbar. Tak dapat nak di gambarkan dengan kata betapa besar dan terharunya rasa di hati dapat menjejakkan kaki ke tanah suci ini. Terimakasih Ya Allah kerana mengizinkan hambamu ini tuk sampai di sini. Aku manusia yang penuh dgn dosa ini. Datang untuk berserah kepadaMu. Kami datang dalam keadaan fitrah ya tuhan, insyaAllah.


 Di hadapan perkarangan tempat penginapan. Kami tak masuk ke bilik terus sebab dalam Ihram, tak baik melengah2kan lagi ibadah umrah. Menunggu cukup korum, we went group by group, pak ustaz soh stick to our family. Beberapa mutawwif dah bersedia nak bawa group2 kami untuk memasuki Masjidil Haram. Group kami bertolak agak lewat sikit sbb tunggu org yg kami upah tolak emak utk tawaf dan saei.

 
  Pak ustaz tgh bagi keterangan untuk rukun2/ibadah umrah. Pak ustaz/mutawwif akan mengiringi dan membimbing kami untuk umrah yang pertama ini. Bawah tempat penginapan kami kira strategik gek le, ada resto dan farmasi dan yg penting...ada kedai eskrim super sedap lagi manis berkrim hehe. Tapi yang penting lagik... sgt dekat dgn masjidil haram, alhamdulillah.


Di perkarangan MasjidilHaram. Subhanallah. Ramainya umat Muhammad. Berbilang bangsa,darjat, bahasa dan warna kulit semua menjadi sama disisi tuhan, juga dengan niat yg satu.
Kala berkumpul di perkarangan masjid, aku dah dapdupdapdup. Tak silap kami masuk melalui Gate King Abdul Aziz. Dari kejauhan aku nampak Kaabah. Gah tersergam indah. MasyaAllah, Kau beri jua aku manusia yang hina ini untuk melihat rumahMu Ya Allah. Sebak. Kala memasuki masjidilharam untuk ke lapangan, Kaabah makin tersergam indah di depan mata. SubhanaAllah. Allahuakbar. Dari itu janganlah takut untuk kemari walau kita semua mempunyai dosa2 yang banyak pun. Dah Dia jemput kita, Tahulah Dia menguruskan 'tetamu2'Nya. Masa dalam bas on d way ke Makkah ustaz beri ceramah mmg sebak. Kata dia kita semua membawa dosa yang banyak dan tak kurang juga yang besar. Di sinilah kita banyakkan bertaubat dan meminta ampun dariNya. MasyaAllah, bersolat di Masjidil Haram pun pahalanya ibarat bertahun kita solat dikampung, beratus ribu kali jika dihitung2. Masakan Allah tidak mendengar doa dan taubat kita dalam solat yang sebegitu banyak hitungan pahalanya. Ustaz mutawwif ramai org Indo, bahasanya amat indah untuk didengar kala memberi ceramah. Terasa meresap dihati. MasyaAllah.


Pak ustaz suruh ikut apa yang dia baca. Katanya kita tak perlu hafal, bacalah apa-apa doa/zikir yang kita tahu kala mengelilingi Kaabah. So here we are, getting ready for our first Tawaf. Kami di beri buku panduan, dalam tu ada doa2 khusus bg setiap 7 pusingan. Aku yg jahil ini terasa payah sbb kita cam teraba2 nak baca doa ikut buku tu sedangkan nak jaga kedudukan bahu kiri kita yg kena maintain mengadap Kaabah, plus org yg bersesak2 buat tawaf. So kami ikut je apa ustaz baca. Kita mula di kaw. hajar aswad, dari jauh ada lampu hijau yg bg tanda itu lah kaw. mula/akhir Tawaf, yakni di Hajar Aswad.


Memula ok lagi, lepas tu makin lama makin tak dengo dah ustaz baca apa. Sebab it was too crowded dah masa tu. Tetiba ada satu group Arab yg leader dia baca sangat kuat, jelas dan nyata. So aku ikut le dia baca. The rest aku berzikir yg simple2 je, kadangkala menumpang baca apa yg adik ipo aku baca. So bila dia baca ikut buku tu, kami jaga arah/kedudukan dia. Tak susah pun rukun ni. Bacalah apa yang kita tahu dan berdoalah waima dlm bahasa ibunda sendiri. Berdoa dan berhajatlah apa yang kita inginkan. Yang penting sampai kt Rukun Yamani tu bacalah "Rabbana..atina fidduniahasanah...." sambil melambai ke arahnya.



Yang depan Kaabah tu nampak makam nabi Ibrahim. Aku yang jahil ni ingat kubur (makam) sungguh, rupanya dalam tu ada cam acuan bekas tapak kaki baginda semasa baginda mendirikan Kaabah bersama anakanda nabi Ismail. Peace be upon them.

Nabi Ibrahim menyusun naik batu sementara Nabi Ismail pula mengutip batu-batu besar seperti yang di firman oleh Allah S.W.T yang bermaksud, "Dan (ingatlah) ketika Nabi Ibrahim bersama-sama anaknya Nabi Ismail meninggikan binaan (tapak) Baitullah (Kaabah) sambil keduanya berdoa dengan berkata, Wahai Tuhan kami! Terimalah, daripada kami amal kami sesungguhnya Engkau amat mendengar lagi Amat Mengetahui." (surah al-Baqarah ayat 127).

Apabila binaan sudah meninggi, Nabi Ismail, menghulurkan batu besar yang cukup tinggi dan diambil oleh Nabi Ibrahim dan membina Baitullah sehingga ia siap pembinaannya. Maka dengan kehendak Allah S.W.T sebaik saja Nabi Ibrahim meletakkan kakinya di batu besar itu, maka terlekatlah tapak kaki Nabi Ibrahim sepertimana dapat kita melihatnya sehingga hari ini dekat Baitullah. Dan ini adalah suatu tanda kebesaran Allah S.W.T.
-source taken from here
Banyak kali pusingan aku lalu dekat sangat dengan makam nabi Ibrahim ini tapi takla pulak terasa nak pegang. Sib baiklah sbb... AWAS!!! Masa tgh dlm ihram dan bertawaf tu jangan le sesekali cecoba nak pegang dia sbb dikuatiri bau wangi akan melekat di tangan kita. Dahhh kang kena dam tak pasal tak pun sesilap batal tawaf kita tu. Kata ustaz sbb ada org letak minyak wangi kt makam tu tulah pasalnya. So hakak aku si cik Tie ni dah terpegang time tu, tu leeyyyhhh gatai sgt tangan tu haipppp... ustaz soh cium tangan, klu tak berbau dan yakin takper. Sib baik.

The next couple of day, baru le aku cecoba menyusuri Kaabah sambil berharap dapat cium Hajar Aswad. Masa ni barule berani gi dekat n pegang makam tu. Sekali aku dgn penuh interestnya nak tengok le apa dalam tu, so aku pun gaya2 nak jengah kt dlm kedai yg ada cermin gelap (dua2 tangan pekap tepi mata kt cermin tu), sekali kena sergah ngan sorang nenek Arab mana tah. "Ya Hajjiah! harroom! harromm!!!!" . Baiklah nek. Ia sebenonya takut aku mengadudomba kt makam tu sebenonya, kang jatuh syirik plak. Idok nek, idok.


Rakamlah keindahannya.




yeayyyy I've made it. Gambo semua adalah blur sbb hoiiii ko ingat nak bersukaria bergambo kt sini mok yong??? idokkk.. org yg aku soh amik ni pun tak kuasewwww nak tangkap elok2 sbb keletihan n too many crowd punye pasai haha. Aku amik masa sebelum dan selepas tawaf. Kang tak fokus plak. Tp ramai gek org amik masa tgh2 wat tawaf. Hermmm better not, kang lari niat dan fokus kang.

Selepas yakin sempurna 7 pusingan tawaf kita tu, maka kita disunatkan untuk bersolat dibelakang makam nabi Ibrahim.

Apabila agama Islam datang, Allah S.W.T mensyariatkan untuk bersembahyang di belakang maqam Ibrahim sepertimana firman Allah yang bermaksud, "Dan jadikanlah oleh kamu maqam Ibrahim itu tempat sembahyang." (surah al-Baqarah ayat 125).

 Alhamdulillah, dapat bersolat sunat tanpa ada halangan/overcrowded. Terasa kerdil sangat diri ini bila berhadapan dan bersolat betul2 di depan Kaabah. Ya Allah... adik abang kakak mailah sini rasalah perasaan indah tu ramai2. Moga Allah beri kesempatan deh.

Tu dia aihhh. Muka dah keletihan dlm jam 2 pagi kurang lebey.


Next... tanpa berlengah lagi, we're heading to Safa dan Marwah to perform a Saei. Mengalir airmata ini tatkali melangkah untuk pusingan pertama. Teringat kepayahan Siti Hajar berlari2  mencari air untuk anakanda Ismail. Ya Allah, berlari2 anak dia sampai 7 kali ulang dari Safa ke Marwah dek anak yang menangis kehausan.

Diceritakan, setelah sesampainya di wadi yang gersang lagi kontang yang bakal menjadi Baitul Haram (Makkah ketika itu), Nabi Ibrahim meninggalkan seketika isterinya Siti Hajar dan anak kecilnya Ismail atas perintah Allah. Maka tidak karuanlah Siti Hajar ditinggalkan berdua bersama anak kecil di tempat yang asing lagi kering tanpa air dan tumbuh-tumbuhan. Setelah tahu itu perintah Allah, maka redho dan berimanlah Siti Hajar ketika itu. Si anak mulai menangis kehausan sementara susu ibunya sudah mulai kering. Berlarilah Siti Hajar mencari air dari Safa ke Marwah dengan cemas sambil berharap dan beriman penuh kepada tuhan. Allah mendengar rintihan hati Siti Hajar lalu Allah menghantar Jibril dan dengan sayapnya dia menyingkap telaga zamzam yang pada mulanya telah terpancar dari hentakan kaki kecil bakal seorang Nabi Allah yakni Nabi Ismail a.s. Dan itulah sejarah Zam Zam yang kekal hingga ke hari ini.
Some of sources taken from here

Siti Hajar sesungguhnya role model untuk ibu sejati. Sedangkan habis 7 pusingan yg ada kalinya berenti minum air zamzam pun aku dah termengah cramp habih betis paha, inikan pulak dia masa tu. Dan terus teringat kt anak sendiri, memang sebik lah. MasyaAllah.. Siti Hajar...

Kalau dulu2 memang arr ada betul2 Bukit Safa dan Marwah tu tapi la dia dah buat lawa2 cam terowong dan siap batu marmar semua.

Allah s.w.t menurunkan firman-Nya: إِنَّ الصَّفَا وَالْمَرْوَةَ مِنْ شَعَائِرِ اللَّهِ Yang bermaksud: Sesungguhnya Safa dan Marwah adalah sebahagian dari syiar-syiar Allah. Sehingga akhir ayat.




Dalam ni pun huiiii ramainya umat Muhammad. Saei adalah rukun selepas Tawaf yang agak longgar la sikit. Masa tawaf kita kena dlm keadaan suci, yakni berwuduk. Klu batal wuduk, makna kata pilah amik air semayang dan sambunglah tawaf tu. Masa saei kita dilonggarkan makna kata kalau dah batal wuduk pun boley teruskan Saei. Kita bermula di Bukit Safa dan berakhir pada pusingan ke 7 di bukit Marwah. Tu yang nampak lampu hijau atas tu adalah kawasan di mana disunatkan (bg lelaki) untuk berlari2 anak. Aku buat jugak bila termampu. Dan di setiap 7 pusingan itu juga ada doa2 khususnya. Dis time boleylah nak baca2 doa tu sbb cam tawaf kita kena sentiasa pastikan bahu kiri ke arah Kaabah so susah sket la nak fokus kt buku doa tu, dis time rileks sikit. Rilek tapi lebih letih dari tawaf ngeeee... Makanya, sementara masih muda ni lah mailah kita gi sini, sebab aku lepas je saei ni (umrah pertama ni), esoknya betis/paha terus rasa cam cramp. adoiiiyaiii tu le dianya takde persediaan fizikal terus masuk gear 5 kekdahnya, mana le kaki tak terkejut.

So boleylah nak sesekali bergambo masa tgh bersaei heh. Kali kedua Saei plak aku lebey fokus sbb aku determine nak baca gek doa khusus. Masa first time ikut mutawwif kan.


  
Tercuit hati ini bila tengok pasangan ini bawa anak2 bersama bersaei. Cute je budak ni. Aku rasa klu bg seorang ibu adalah lebih feel kendong anak sendiri (baby la) masa buat Saei. Baru lah kenangkan cemana kesusahan Siti Hajar.



Alhamdulillah... dan berakhir di Bukit Marwah, macam kilat2 sikit kt batuan ni. Ramai orang solat sunat atas batuan ini.


yesssss...we've made it! Berakhir Saei.

It's 3.30 a.m. dude! Lotihhh....tapi seronok tak terkata. With my beloved niece Insyirah, darjah 4. 2 years ago accident sampai kaki dia patah 2-3 kerat, tp masa time umrah energy cam horse power dak ni, asal ada org nak wat umrah tambahan/tawaf sunat dia nak ikut semedang. Bravo Syiroh, Good girl!


Dan kita akhiri dengan bertahalul (menggunting sedikit rambut). Dengan bertahallul maka bebaslah kita daripada ihram. Sesungguhnya rambut itulah yg bercahaya ketika di akhirat kelak. Maka selesailah ibadah umrah yng pertama. Alhamdulillah, syukur Ya Allah.

Kemudian barulah kami balik ke tempat penginapan. Masing2 dah terkeper di lobi sementara menunggu kunci bilik masing-masing.


Nahhhh inilah dianya bilik kami! Alhamdulilah selesa apa adanya walau takdek starrrr. Bak kata ustaz kt Makkah nti penginapan 5 setarrr. 5 setarrr apa? 5 setarrr dekat ngan Masjid AlHaram, tu yg penting. kt Madinah boley fefeeling ada gek sebiji dua setarrrr.. kt sini jgn nak komplen, dah le ko dtg berlenggang2 sume org settlekan so jgn banyak songeh okey. haha.. saje je. Tiap bilik dia bagi katil lebih, walau interior like hotel california tahun 60an tp selesa apa adanya. Tak de apa nak dikomplenkan. datang sini nak beribadah bukan nak berguling2 dlm bilik. Ni bilik makciks makciks okeh. 4 of us.



ko adoooo??? walau rasanya dah tak ade edition ni kt pasaran tp brrrrrr sejuk yg amat, berjasa sungguh ni hahaha...







Ni masa bermiqat di Ja'ranah untuk umrah kedua. Kita kena keluar tanah haram untuk berniat ihram. Klu dari tanah haram, Ja'ranah lah tempat terdekat utk berniat ihram. Atau dikenali sebagai Masjid Saidatina Aishah. Untuk berniat ihram bg umrah kedua & ketiga, TA hantar lagi dengan bas, kalau nanti nak buat umrah tambahan lain, kita naik la teksi sendiri.


Okay ni kami sefamily bersiap utk perform umrah kedua bersama tanpa mutawwif, kami soh adik Ajie lead. Di depan perkarangan Masjidil Haram.

Al-Fatihah. Tanggal 29 May, kira2 lebih 2 bulan balik dari mengerjakan umrah bersama, Mak Long/ Kak Long (depan sekali di atas wheel chair) telah kembali ke pangkuan penciptaNya. Innalillahiwainaillahirajiun... Arwah meninggal dalam tidur. Arwah adalah kakak sulong abang ipar aku yg dibawa oleh abang ipar aku bersama2 dlm rombongan ini, inilah teman sebilik saya. Yang sempat berkongsi makanan, losyen, balm... dan sempat berurut dengan arwah. Aku yang lebih muda ni sebuk ngadu sakit2 betis lah, badanlah lepas umrah pertama tu, tapi arwah tak de apa pun komplennya. Terus dia urut2 kaki/badan aku tanpa banyak soal. Arwah bekas tukang urut mmg lah sedap bila diurutnya.  Arwah bicaranya sangat lembut, penuh keibuan. Masih terngiang2 lagi suaranya. Orangnya tak banyak komplen walau selalu mengalami kepayahan (physically) masa di sana, yelah, dah tua adalah sedikit masalah kesihatan kt sana. Aku panggil dia Mak Long. Iskkk sedeyyyy arrr bila dikenangkan. Semoga rohmu tenang di sana Mak Long, dan moga Allah menghimpunkanmu dikalangan orang2 yang beriman Amin.


Sekian dulu catatan buat kali ini. Wassalam.

Monday, June 3, 2013

Little Big Club

Hari last holiday, kami pun patah balik ke JB. Ada lagi taman tema mak bebudak nak masuk, kt Hello Kitty Land tu, teringinnnnnnn sgt mak dia nak pegi. So kami pun pergi la ke Puteri Harbour sambil ucapkan hello, kami dah sampaiii!!! kt papantanda Legoland tu. Ahah, berlagak sia. Sbb semuanya kt satu direction Kota Iskandar tu khen. Lawa dan sgt baru tempat tu sampai nak cari parking berpinau2 nau.


Ok, sampai kedai ni dulu. habisss lah aku kali ni, kata mak budak dlm hati. Sib baik ada gek mainan kt meja ni, boley la Cik Aly melayan2 perasaan dia ngan toy free ini. Sementera apak eh pi beli tiket theme park kan. Ammar dah menyasor-nyasor rambang mata. Mmg bawak banyakkan istigfar klu bawak budak ni. kejap2 ilang masuk kedai itu ini. Saiyessss geraaaammmm je sgt tak behave dak Ammar ni ohohoiiii asyik bawak bergaduh je klu ngan budak ni sorang. Tak dengar kata. Kita takut dia hilang je.

Jadi kt dlm ni ada 3 options for theme park dia, indoor. Budak tu kata kalau nak masuk Hello Kitty Town cam tak sesuai lah utk boys sambil pandang Ammar. Baiklah dik, so we bought a ticket to A Little Big Club. Ntah apa benda dlm tu pun taktau pakai redah je.

   waaaaaowwww... kata Aleesya terpegun. Mak ko pun terpegun nak. Memang best sesangat klu nak dibandingkan masuk Legoland tu ari. Panas pun tidak maklum kata indoor. Ada 2 level dlm club ni. Sgt best utk bebudak yg suka kartoon karakter. Nahh eja bahasa melayu terus. Ada Thomas n Friends, Bob the Builder, Agelina the Ballerina, Pingu, Barney, etc. Playland dia pun bestt bagi bebudak. Bagi makbudak yg tak baper nak dpt adventure sbb ada sorang autism kid n sorang toddler this is the best choice compared to Legoland walau hati ini meronta2 nak naik roller coaster dlm tu huhu...
 
 Ada theatrette utk show. Meanwhile tunggu show tu dia tayangkan le apa2 kartoon kt situ.

 Playhouse
 
 Playland. Org tua pun boley tumpang sonot kt dlm ni.

 Mcm2 bendalah replika kt dalam ni,

 budak berdua ni dah bateri low bar kekdahnya.


 So we stopped for some snacks and ice cream. Aleesya pesen makan aiskrim tokleh meleleh, kang dia yg melalak dok pikir nak kena sapu eskrim tu. gewaaammm je, kena beli yg dlm cup kt dia ni. woihhh dak Ammar, sebelah pgg hotdog sebelah tangan lagi eskrem, sungguh tak bersopan. ishhhh dia ni tak boley miss soru, dia cepat nak ngamuk je, mulalah wat perangai, bersabooooo jelah hati ini.

 and finally... the show has started! Thomas and Friends. Sangat mengujakan!

 Makbapak pun banyak syiok tumpang sekaki.
 These guys were just so entertaining, good job guys! Hakak pun rasa nak lompat2 menari join bebudak kt depan tu. Bebudak kt bawah pentas dah getting excited, they sang and danced along, sgt bestlah!

 Aleesya sampai stim bijik mata, ternganga tgk abang2 berlakon n nyanyi atas pentas. I'm glad my kids enjoyed the show. Tak bergerak tu! Tapi Ammar...exceptional lah, kengkadang dia buat hal dia sendiri jugak.
 
 well done! We definitely will come here again erkkk next year probably haha

lepas tu maskot2 cam bob the builder/pingu/Angelina pun akan terganyang2 kt dlm tu, kita mulalah ngediks nak begambo. Aleesya attuttttt ngan bendalah ni, kejap2 dia pegang kita.
 
 Lepas tu masuk le kt pentas Ballerina ni. Nanti dia pakaikan anak kita ngan eksesori ballerina bagai ni. Mak nak pakai pun no hal, takut tak muat je skirt tu mahahaha....Wahhh anak aku terus kejong di situ.

 Cepat dik, move! move! nari! nari! *bunyicengkerik*

 come on Aleesya! Dance! *bunyicengkeriklagi*

 oihhhhh klu kt umah kolah hakak kawasan eh, sgtlah tak berdayasaing anak aku ni cam mak dia jugak, sah2 kalah ngan member sebelah akakakaka...


 Takper, takper, next year kita dtg agi, nanti mak ajar nari betul2 ehhhh...


 then naik ke level 2, ada game mcm2 (takle byk sgt sptmana kedengarannya tp puaslah bebudak klu main). First naik Thomas chuchuchuchoooo....ingat makbapak budak tokleh naik, ropanya sume benda ko boley naik dlm ni, mmg ai suka la.

 bas tu pun kami naik jugak, ni view dr windmil apa tah, yg naik pusing2 tu, ehhh apak ko pun join naik sama gek? ahahha, sume benda kami naik.

 main helikopter. Aleesya jadik driver, berlagak takmo dok sebelah aku ni.

 naik je.
 
 best thing makbapak boley main sama. Kami tak main yg racing car ngan ada satu bendaapatah namanya cam mini yg kt genting tu. huh, nanti ada masa kang google.

 Lepas keluar dah laparrr sesangat. apalah sgt benda2 snacks nak alas perut khen. So singgah la sini.




 ABC spesial ni huihhhh sgt kena dgn tekak sbb tak over manis. Jessnice. Tu tgn Aleesya tgh terjulur nak mkn telur dadar. Lapau nau memasing nih.

Oklah uols, sekian tammat episod ke JB. Babai.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife