Tuesday, March 31, 2009

Speech theraphy

Bila aku wat entry ni aku teringat Mak Yana. Well, she has just began the 'journey', mine... dah bertahun. Tak de parents dlm dunia ni yang nak anak yang tak sempurna/tak normal, tapi pilihan tu tidak ditangan kita. Semua dah tertulis di azali. Siapalah kita to say 'no' to Dia. Hari2 bila aku hantar anak ke sekolah, kalau ada masa aku mesti berhenti kt notice board pendidikan khas. Kat situ ada puisi dari seorang mom yg ada special kid. Antara yg menarik (setelah ditranslate) : "terimalah anugerah tuhan yang istimewa ini...dia tidak mengurniakan anak istimewa ini kepada sebarang orang... hanya insan yang terpilih sahaja dikurniakan anak2 ini... maka, jagalah ia dengan sebaik mungkin.." Puisi ini sebenarnya kalau dibaca dlm bahasa Inggeris lebih meruntun jiwa. Mak Yana, aku dah lalui lebih dr ko, aku selalu menangis sengsorang out of frustration, aku pernah pukul anak jugak out of frustration... tapi apalah anak sekecil itu tahu? Melainkan jika kita sudi seketika untuk memahami dan 'masuk' ke dalam dunia mereka, for which, we always fail to do. Be strong n be proud okay? Yg ko kena tabahkan hati adalah pandangan/persepsi masyarakat sekeliling. Some people ni sometimes can be so cruel, depan kita dia simpati tapi belakang....masyaAllah, macam2, kata ni hukum karma la, tengok lah mak/bapak dia dulu, keturunan agaknya, atau.. haaa... tulah... rasakan...n things like that.... worry no more, sume org ada masalah, kalau yg kata kita camtu, belum tentu tak de masalah besar, cuma cover line je tu..

Hemm.. sebenarnya aku nak citer pasal anak istimewaku, dak Ammar nan sorang. Last week kami bawak dia pergi speech theraphy kt specialist. Hati aku berat sungguh. Berat mengenangkan RM yg akan keluo. Berat takut outcome dia tak sama dgn RM yg keluo. Tapi kasih seorang Ayah tu sanggup berkorban apa saje, beria sungguh ayahnya ni nak bagi anak tu elok. Ammar dah 8 tahun tapi level of speech macam budak baru belajar cakap. So we met Dr. Lydia yg peramah. Pendaftaran dan sesi assessment 1 jam tu memakan kos RM250. And then akan diikuti dgn 2 sessi sebulan dgn kos RM125 satu sessi (1 jam sahaja 1 sessi). Kos dia tu wat aku termenung... Nak pergi hospital kerajaan? Huh, it took 3-6 months from one appointment to another. Org berderet2 que nak tunggu appointment ngan specialist yg tak berapa kerat tu. Tak pelah, selain dr duit ayah dia, aku anggapkan tu ibarat duit susu ngan diapers kalau aku ada anak kecik (berkira gek aku ni ek..). Yg wat aku termenung jugak adalah bila memikirkan golongan yang tak mampu, macamanalah nasib bebudak tu? NGO wat apa? Menteri Wanita n Kanak2 ni wat apa? Gimik nak berkempen berdegau2, tapi lastnya parent cam ni jugak le tanggung kosnya.

Dari assessment tu Dr Lydia lebih meng'assume'kan Ammar ADHD rather than mild autisme (sama cam cikgu sekolah dia cakap). Kata dia, kes yg dia tangani utk mild autisme lebih teruk lagi dari Ammar. Macam nilah, sebenarnya Dr yg mendiagnos Ammar tidak membuat proper assessment pun kt Ammar sbb tu lambat dia nak bagi keputusan. Tapi masa tu anak aku ni dah nak sekolah tahun satu, kena jugak ada diagnos Dr supaya boleh daftar dia masuk kelas khas. So it was kind of keputusan yg tak sempurna. Mana taknya, dlm satu jam sessi tu, student medical je yg akan kerumun Ammar, pas tu specialist dtg dlm 10-15 min je. Tu lah yang wat kami tak berkenan hospital gomen ni, bebudak ni adalah subjek utk study je, theraphynya ciput je...lepas tu kena tunggu berbulan2 for the next appointment, so terpaksalah berkorban jiwa dan wang utk masa depan anak...jadi jalannya adalah ini...Last but not the least, Dr Lydia suruh refer kt one specialist kt HU utk re-confirm budak ni Autisme ke ADHD, maybe utk dua category ni ada method dia yg berlainan... hai ntahlah... kena panjat hospital lagi nampak gayanya...


Ammar termenung panjang depan speech centre... Centre ni rumah lot (banglo lama) yg dijadikan centre). Alahai...alangkah bagusnya kalau ada satu institut/centre yang betul2 menumpukan focus/research utk special education for special kids...

Dr Lydia sedang meng'assess' Ammar.

Sebut betul-betul macam Auntie...





Kadang2 Ammar 'membuli' Dr Lydia. He gave her a real hard time..

Dr Lydia : He got big potential, he's a smart kid but always find excuses to escape the session.. cannot focus..... mana taknya asyik nak ajak balik, kejap2 dia cakap game over.... boleh balik...



Welcome to speechHelp and we give RM a bigger welcome..... heheh.... yelah, faham, kalau takdek RM camne klinik ni nak operasi...




Saturday, March 28, 2009

Warehouse sales

Hey girls, click on : http://www.shoppingnsales.com/ to check for the warehouse sale/stock clearance (ekonomi merosot ke tak jamu mata pun tak kesah laaa...)

Friday, March 27, 2009

A confessions of a Shopaholic

Now I have a shopaholic who lives under my roof (hey look who's talking..). This one crazy girl is a warehouse sale trecker and my main source for warehouse sale info. But never thought she turned to be a monster of shopaholic yesterday... just look what she shopped for...

These whole thing cost her RM900++! Let see what the hack...


So it's a Mattel warehouse sale!

Look at them, aren't they d cutest?

This Elmos is RM35 each...


Barbie doll, RM10 - RM15 sekoq... crazy or not...

Some Barney stuff - RM15 sekoq...

This one is soooo adorable..CNY edition.... RM20 sekoq

She is so sweet.. RM30/35 sekoq
And gorgeous too! This one is RM15 sekoq...

This one is for RM180 ... ok or not?

Other movie/animation edition like this from RM20-35 each.

And many, many more.... crazy or not?


Finally, some of them find "home"... arhhh... home sweet home...
But this girl surely got brain, the entreprenuerial one.... she is so 'terer' at mark-up the price, (know what I mean?....). And reropanya she already contacted all the aunts (hey, why I was the last person??) and bought sume ni for them (n i bet she'll mark up some of the price also..).
So girls, head off to Atria Damansara until this Ahad (my advise would be just forget lah - all the good bargains sume dah kena sapu dah...). For my girl friends who stay out of Klang Valley - I promise to inform u the next warehouse sale - kalau terbeli yg baik punya I'll post it to you ye....

Thursday, March 19, 2009

Girls' night out

Wednesday is girl's night out (?). So last night, with a bunch of girls I sneaked out of the house (heh, ayat intro je ni). Semalam pegi menggaribkan diri ke Mid Valley. Bukan aktiviti shopping ditgh2 krisis kewangan ini tapi pi main bowling ngan gadis2 remaja. Anak ngan asben dok le berehat kt umah. Sekali-sekala nak jugek irup udara luo (yang penting bukan 'makan' luo..hih).


Sebelum main isi minyak dulu, heavy unleaded punya 'minyak'...
2 gadis remaja ini sempat posing ala2 sebelum membaham juadah di depan mata...


Pilih jgn tak pilih... yang penting gaya mesti ada...


Teknik terbaru membaling bola ke bumbung...

Kalau tak ke longkang belakang org pun jadik lah..ops, kenyataan yg sungguh brutal...

Posing lagik.. beginilah kalau dah jadik gadis ayu..ahaks


Sekumpulan gadis remaja yang girang melepak bersama...

Erkk..what's this makcik doing here? Oh yea, introducing... the big looser of the night...huhuhu...



So the nice treat for the looser is some nice ice-cream, that's how we ended up the night, makcik rasa sweet 21 jap...har har....

Wednesday, March 18, 2009

N3 rojak

SOP + QP + WI + Policies = zzzzzzzzzzzzz....

Buhsannya ngan term2 yg tgh dok buat ni... Macam takdek keje maka aku wat n3 rojak ni, saje nak mengabiskan stok2 gambo dlm komputer ni..


Bila boring selalu aku layan sitcom ni..Nanny Fine... (talking 'bout the Jews eh?...)


Last week Ayah budak ni tlh mengerjakan gigi depan anak dia yg susah sgt nak tercabut sampai dah tumbuh gigi baru kt bwh tu..gigi dak Ammar ni dah berlapis2 atas bawah...


kemarin tatau nak masak apa lantas terpikirkan spegeti, ramuannya ikut apa yg ada kt umah time tu ar, maleh nak gi kedai nak2 musim ujan cam sekrang ni, spegeti ni aku guna daging burger je...tapi not bad arr, spegeti waktu kecemasan namanya.. aku guna pasta ntah apa cap namanya tapi sedap, cap dia hurup T, gemuk2 dan cepat lembut berbanding yg cam cap San Remo tu, aih kena selongkar dlm plastik sampah balik ni...

betul2 ho liao ker tu?... Ammar tambah 2 kali gek ler, sampai berpeluh2...


Ni pelakon tambahan je utk menyedapkan jalan citer yg sdg bergaya ala2 menjilat pinggan..



Beginilah keadaan En. A lepas balik keje... siannn...


beberapa minggu lepas we all kena wat re-wiring, habih kena tebuk balik dinding, yg dulu keje bapak2 dr seberang habih lampu-lampan meletup sana sini, kena panggil Cina wat balik wiring, org kata lenkali leave it to d specialist, baru le aman sket nak bukak lampu-lampan..


Ahah! nilah dia ropanya Badang yg selalu menghabihkan ubat gigi aku, kejap2 kena beli, ropanya kalu dpt picit bendalah tu habih sesungguh hati dipicitnya...(ni gambo half nud* yg pertama mak dia post kt tenet, kejamnya mak dia...)


Budak ni dah mau disiplin sket pakai seat belt belakang, klu tak naya aku kena saman kang.....klu tak sesuka ati dia nak wat tempat dok belakang cam taman mainan..

Budak ni suka mensketching kalu berenggang ngan gelpren dia (komputer)

kengkadang dia berangan jadi programmer wat 'prototaip' game cam ni, siap ada option play ngan help lagik...

Ni pengaruh kartun le apa lagik...


Kengkadang dia berangan jadik waiter, siap amik order lagik....


Tapi ni yang sedikit meresah dan mencurigakan aku lately, sketching hak ni, rasanya dak ni belum akhil baligh lagik....


Friday, March 13, 2009

Xtvt hujung minggu

Last week balik kampung melawat mak (atau lebih tepat lagi melawat DUN kawasan). Ramai jugak adik-beradik ada berkumpul tapi 2 1/2 hari tu rasa kejap jer... Dapat satu hari je full kat Kuantan yakni ari Ahad makanya we all pi melawat2 pantai kt Pelabuhan sambil melihat abang iparku memukat kt tepi pantai. Kini 2 org bro IL ku dah ada hobi baru bila balik kg yakni memukat tepi pantai, siap beli kelengkapan memukatnya sekali. Asbenku tak dpt ikut sbb kena keje (cam biasa arrrr, keje tak renti2). Anyway, org kata 'better the photos do the talking ....'

Ammar sempat berposing poyo bersama2 gigi depannya yang tak balance panjangnya sebelum menerjah laut.....



Dah siap pasang khemah bersedialah utk terjun ke laut...

Aktiviti standard bila dah lapo...

Apakah yang sedang diperhatikan oleh orang2 ini? Tsunami? Ikan jaws?..


Ammar sedang menyalahkan batu-batu, karang-karangan dan kerang2an sbb kakinya tercedera terpijak something di dlm laut


Ammar and the gang pengembaraan sedang bercanda di tepian pantai sambil menayangkan otot2 badannya yang 'perkasa', atau, aktiviti ini lebih tepat lagi dipanggil 'sedang memanggangkan diri sendiri di tgh terik matahari'

Ammar sedang kontrol macho di sebelah awek...

Bebudak tgh mengarung air melihat org memukat...

Sempat mengutip kupang...


Pramugari yang terlampau.... Kak Long kecik sedang posing poyo...

Abang ipoku yang berjiwa beso sedang menaikkan pukat tapi kesian ikan2 tangkapan kecik2 jer...

The End...

That's all folk....see ya next week, have a nice weekend!

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife