Posts

Showing posts from November, 2009

Kesan ubat dan Selamat Hari Raya Idul Adha!

Kesan dr sebatan seliang dua dak Ammar nampak lebih compliant dgn segala arahan dan peraturan (aku rasa plg lama 3 hari je ni). Tulah aku kata, kena bagi 'ubat' sbb lama no dah mua. Dia kena belajo nak kontrol sket emo yg keterlaluan camtu. Semalam dia dlm mood tersangatlah terkontrolnya walau pun kalah byk kali masa main game. Selalu dia akan mendengus sengsorang tak pun menjerit lepas perasaan klu kalah game. Satu benda aku respek budak ni dia tak tau mengalah, dia akan cuba n cuba lagi sampai dia menang, pas tu dia akan melompat dan lari dekat emak sambil cakap : yeaaayy, Umi, Ammar menang! cenggitu. Semalam hek pun tak, hok pun tak, insap tobat nasuha segalanyalah. Yelah tu, insap2 ayam.

Beralih kepada topik lain aku rasa komposer lagu kt Malaysia kena buat lagu hari raya korban dlm sebijik dua buat meriah nak sambut raya korban akan datang. Am talking about muzik arus perdana, bukan indie ke, nasyid ke, sbb dlm kete tak berkumandang pun lagu2 buat naik semangat sambut raya…

Confession

Image
I got an ugly confession today.

Semalam kesabaran aku sampai ke highest voltan sampai meletup. Hoh lama aku tak naik hantu camtu. Aku ni kira kalau darah zuppp naik sampai ke telinga memang lah buleh tahan tahap meroyan. Nak2 tgh menyuap nasi, lauk ikan pekasam pulak tu. Nak2 lagi dah 2 hari tak makan nasi secara formal. Spoil betul.

Semalam Ammar mengamuk mengaruk2 dr atas sampai bawah siap baling barang. Sebabnya tak jumpa game 'Supercow' yg dah lama korup dlm PC tu. Dah lama dia tak buat perangai mengaruk camtu. Dan dah lama tangan aku tak gatal bantai org. Bila dah ckp elok2 dan dah bagi warning 2-3 kali tapi masih mengaruk harus le emak naik "syeikh". Habis makan nasi emak cuci tangan cari rotan tapi tak jumpa. Emak nampak tali pinggang. Siap kau. Ammar nampak singa betina dan mencicip lari tapi takdan nak kunci pintu bilik. Piap! 2-3 liang juga emak libas kt badan budak tu sampai menggelitik. Emak tanya "tak faham ke bila org cakap takde? ammar nak apa seben…

Berjoli bash

Image
Ewah wah waaaah, berjoli aje mak yong sejak minggu lepas. Starting with tengok wayang sampai le makan2. Bukan selalu dis domestic queen dpt chan camni kan. Tapi sebenarnya ni budget tak de ide nak boh apa kt entry.

Sumenya bermula bila my bro Ajie dtg kursus KL and stayed 2 mlm at my house. Memula bawa ke Sate Hj Samuri yg bukan dkt Kajang. Oh yea, masa tersesat barat cari jalan dak Ammar dah lapo giler, dia pandang kt satu resto yg meriah namanya pun "Happy-happy-ntah apa tah tak ingat" jadik dia kata "ha, tu tempat makan', so aku kata, 'Son, kt situ tak boleh, tak halal nak". dan dia kata "Halal tu apa?". Hoh, crap, susah nak jawap ni tanpa perasaan racist ke apa. Nak citer dari sudut keagamaan pun dia cam tak paham je lagik. Mamanlai, sekarang dak Ammar sedang belajar ttg race, so soalan kegemaran sekarang : "Ammar apa? Ammar Melayu", dia jawap balik. "Kit Soon apa? Kit Soon Cina", jawap dia sendiri. Hoh, lega Umi Ammar dpt d…

Went out for movie : 2012

Image
Memula harus aku akui I'm the domestic goddes, anti-social, whatever, you name it, I'm all that.
Can't help when you have a special kid whose behavior is 'superb'. So bila Encik A dapat off 4 hari straight peluang utk berpoya tidak harus dilepaskan (off masa weekdays - duh). Now boleh tinggalkan a son ngan Daddy while mommy dgn amannya buleh tgk wayang. Since dia punya promo release aku mmg aim nak tgk citer ni. Satu filem berskala besar in terms of budget and special effectnya mmg sesuatu yg I'm looking forward. With that, malam semalam pegi Sunway Pyramid ngan KLK, gamble je tiket utk show 8.30 p.m. Sbb sume show malam tu full house, so kami berbaris panjang dgn harapan ada org yg reserve but didn't turn up. Hah! how lucky, sampai kt kitaorang punya turn mmg ngam2 ada 2 seat tapi lain row. Tak kesahlah, it was worth it beratur panjang tu dan penat2 tu kan.

2012 probably the closest picture a human being could ever potray what's the doomsday's like.…

Mood

Mood aku sgt tak stabil kebelakangan ini. Badan aku plak dlm seminggu ni seram sejuk nak demam kura sume ada, probably jangkit kt hubby yg demam last week (oh yea rasa sangat mithali tulih hubby).

Macam semalam, hujan sepanjang hari. Badan aku rasa dah gigil kt opis. Balik keje masa nak ke parking kena hujan lagi, dlm kete keterpaksaan pasang ekon pulak. Oh tak boleh jadi, aku sangat panas didalam tapi sejuk gedi di luar. Jadi tahap gigil. Masa nak maghrib kena mandi, aku buka tap aku rasa aku jadik cam king of zimbabwe yg minum air coke pas tu sebut burrrrrrrr. Effectnya pada badan sekali turut menggeletis. Water heater aku plak dah seminggu rosak budget tgh bulan biasalah macam2 benda jadik. Aku pasrah. Aku tak sanggup jadi mandi p.ramlee tapi aku bernekad utk cuci yg mana patut je.

Sedar2 aku dah tertido atas katil berbungkus sambil menggigil. Anak aku dah pasang ekon tahap 16 darjah C rupanya, what the??? Pastu terdengar Ammar ketawa mengekek tahap nak semput. Oh patut lah, tgk cite…

Ulasan pencapaian

Image
Aku rasa harus aku tulih pasal pencapaian final exam Ammar kt sini sbb ada yg mencuit hati aku ngan ulasan cikgu. Budak tu cam tak dek apa2 pun, exam ke, tak exam ke, tak dek bezanya pun. Aku agak klu budak sebaya dia dah horey! horey! exam dah habih tapi tone dia sama jek, janji hari2 dpt main games.

Berikut ulasan pencapaian semester 2 dak Ammar dlm report card dia. Pencapaian agak memuaskan, cuma byk yg turun markahnya dr semester lepas. Ini ulasan pencapaian beberapa subject yg emak dia rasa menarik utk dibuat review. Subject tidak mengikut turutan. Please don't feel offended, ini pencapaian dari seorang murid kelas pendidikan khas, jadi tidak boleh dijadi ukuran pada mana2 budak yg sebaya dgnnya pun.

Emak mulakan dengan BI. Uih, cikgu dia memang garang giler, masuk blok PPKI mmg suara dia je yg dengo dulu, agaknya itu yg buat ada budak cam dak Ammar yg suka berangan dan tak fokus menjadi terpaksa fokus. Nama cikgu ni Cikgu Jayanthi.

Bahasa Inggeris : 89%
Ulasan guru : Has a li…

Paranoid

"Beh, nasi goreng pattaya satu, mee goreng satu" , kata aku pada brother yg masak ala carte kt resto sebelah opis aku. It was Sunday and damn it, I got to work (as if I've nothing better to do). It supposed to be 'work' but nothing actually to be done, takdek 'customer' gitu and I ended up finished up reading a delicious novel by Judith MacNaught masa kt kaunter (harap2 bos tak baca ni).
Bro tu ulang balik order aku walau aku rasa aku dah ckp cam petir tadi. "So ja kak?" (Satu je kak?). Tanya dia. "Kalau kau nak belanja, akak nak order 10". Annoying juga mamat Patani ni panggil aku "Kak", aku rasa dia lebih tua dr aku je. Eh tak kesahlah, so sweet la 'adik' ni. So, sonang keje aku malam ni, takyah masak dinner, laki takdek keje mlm, tapau kt anak n myself siap2. mentelah pulak lapar giler, I had nothing since bekpes this mornin. Ok, tipu, aku ada makan sikit pau tghari tadi, 2 biji to be exact. Tapi sbb bukan nasi mak…

Sarikata

I always watch TV before I go to sleep, as if I have nothing better to do. Saje nak layan mata soh tido. But it always ends up the TV yg watch me back. And Ammar will read the sarikata kuat2, as if he has nothing better to do jugak. Last night tengok citer buaya besar ntahapatah tajuk dia kt TV2 dunia ria anda. Sambil pejam mata aku tersengih2 dengar dak Ammar baca sarikata. Kadangkala tak dan habih ayat sbb sarikata laju sgt. Tu yg buat aku selalu sengih. Tetiba my eyes were widely opened when I heard satu dialog yg dia baca : "Kau rasa dia dah menidurinya tak?". Woho. Wohohohoho. Dak Ammar selamba je baca dialog2 seterusnya dgn tiada perasaan. Nasib baik citer buaya sungai, kalau citer buaya darat alamat banyak le dialog kena sensor. Barulah aku teringat ulasan pencapaian BM dia ari tu : Pembacaan amat baik tetapi kurang dalam aspek pemahaman. Aku risau gek taim tu. Tapi sekarang aku ada sebab untuk tidak risau sangat - atleast buat sementara waktu.

Choose it

Today is surely one pathetic, mourning - gloomy dismal day. The sun refuses to shine, and yet the rain wouldn't want to fall down. As so does my life seems to be. Here, alone in my bedroom seems to be in an empty spaces. My other half has gone for work, my son is laughing ecstatically downstairs, enjoying a new game that he has discovered. But I feel empty. I've tried to be anything today but I failed. I don't feel like doing anything and so it goes : doing nothing, nada. Life if what you choose to be. Some people choose to be happy and they do happy when they really mean to be like that. Some choose to be sad cause they don't bother to be happy. Or, maybe they just don't have a choice at all.

I've tried to read some novel that I used to love sometime ago. But I failed. I can't imagine anything as I go through words by words, and lines by lines. I've tried watching TV but it failed to amuse me. I've tried very hard to focus in my prayers but thousan…

Selamat Hari Jadi!

Image
Hari ni bertempat kt dewan sekolah Ammar guru2 dan ibubapa meraikan harijadi anak2 PPKI yg lahir bulan July - Disember. First half ari tu mereka buat kt One Utama, diskriminasi nih! Anyway, majlis tetap meriah dgn kehadiran bebudak ni yg mmg sedia meriah, ibubapa, cikgu2 dan beberapa pihak penaja. Ingat tak mo pegi tapi tak pelah, jengukkan diri kejap. Layankan aje le gambo2 dr kamera henpon aje, hai nasib badan... bilalah nak dpt ganti kamera bebetul nih...

The kids bersedia utk acara potong kek. Tak dan pulak tgk persembahan murid2, dah mari lambat tu..

Jgn tenung lama2 Ammar, cair plak kek tu karang.

Kt situ pun takdek toy dak Ammar oi...

Tunggu kita nyanyi lagu besday dulu

Tengok tu.. belum nyanyi lagu dah habih tiup lilin dahhh. Kids bergambar dgn bro2 n sis2 Taylor's College yg menyeponsor sume kek ari tu. Tima kasih dehh...

Budak depan tu asek mintak nak berposing aje, pulak tu satu irama je mereka ni bergambar, asek2 simbol keamanan yo.

Yum, yum, tima kasih juga KFC sbb sponsor m…

Sebab untuk bergembira

Hari ini ada sebab untuk bergembira seketika. Itu je nak tulih.

Dialog cap ibu dan anak

Image
Satu petang masa on the way balik umah lepas amik Ammar kt nursery, cam biasa Ammar akan tanya benda yg sama, yg malas tahap maksima perkasa aku nak jawap tapi terpaksa jawap. Selepas bercerita tanpa di tanya cam hari ni sape gaduh ngan sape, sape buat sape, sape makan nasik lemak, sape makan hotdog, sape makan biskut, sapa baik, sapa jahat, sape hebat (dia je yg selalu hebat), dia akan tanya soalan manusia dan alam sekitar.

Ammar : Umi, hari dah nak black (malam).
Umi : Hmmm.
Ammar : Moon tu nak apa?
Umi : Hmm.
Ammar : Moon nak rise, moon nak up, moon nak lift
Umi : Moon nak rise lah, dah nak malam kan
Ammar : Sun nak apa?
Umi : Sun nak set laaa (boring gilerrrr arghhh)
Ammar : Bukan! sun nak turun, sun nak ground.
Umi : Hoh?

Oh, I got it, lenkali kena kurangkan bawak budak ni naik lift. Jangan sesekali tekan "G" for ground.


Dah pandai amik gambar sendiri, ni budget nak boh kt FB atau kt Astero channel @15.

Iklan

Gangguan siaran iklan kejap.

Tengahari tadi aku pegi Giant. Pegi lunch kt sana. Makan nasi Kong Po ntah- sape- tah- bagi- nama ni kt nasik tu. Tetiba somebody menegur aku. Kata dia, "hey, you look different!" (tanda seruan lagi). Aku kaget, aku pakai bedak cam tepung gomak ke? Ada taik mata beso kt dlm mata aku kah? Tudung aku sengetkah? Tudung aku lawa sangatkah? Bermacam2 benda bermain di fikiranku. Aku kata, "nape? I nampak gemuk sangat ke?". Dia geleng. Dia scan aku kejap, "no, let me look closer, hey, you nampak muda la..". Aiseyman, masa tu aku rasa nasik kong po yg aku tgh pegang dlm tray macam nama paling indah aku pernah dengar. Kepala aku, aku rasa cam kepala cobra tgh kembang. 'Eh, ada2 je la". Cheh, kata aku berbasa basi. "I cucuk sana sini tau..." kataku cuba berlawak yg menjadi sbb dia ketawa mengekek. Dia blah dgn mee kungfu di atas tray. Walla wey... you really make my daylah, buddy! (tanda seruan lagi). cheh dan-dan budd…

Host pertunangan

Image
Hari Sabtu lepas, kami jadik host majlis pertunangan anak buah encik A dgn nama timangan Itam. Itam ada kembar namanya Putih, sebab agaknya sorang putih dan sorang hitam, so dema panggil camtu. Masa dlm pantang ibu mereka sakit, jadik, sorang mak mentua aku jaga, sorang lagi mak dema yg jaga, tulah pasal Itam ni dah jadik cam adik bongsu encik A. Kami jadik host je, yg settlekan sume pasal catering ni sampailah sume hantaran si Itam le. Aku sponsor lauk tambah je, ayam berempah yg aku le buat sendirik . Nota buat aku masa akan datang : utk melicinkan makanan yg ada maka menunya hendaklah menu nasi campur lauk kampung. Dan juga ayam kena sampai 10 ekor sbb hok tu habih dulu. Macam ari tu, licin dan tak berbaki, alhamdulillah sume berjalan lancar.

Tgh tunggu rombongan peminangan lelaki. Menu hari tu : Kari daging, ayam goreng berempah, ikan goreng bercili, sayur nangka dan ikan masin, ulam2man dan sambal belanchan.

Itam@Zuraida sedang menanti penuh debar. Selamat bertunang Itam. Semoga be…

Nota random

~Lately Ammar selalu sebut nama sorang budak. Kalau nama cam Amin ke, Syafiq ke, Razali ke, aku tak kesah. Annoying betul aku rasa. Budak ni buat orang la, org buat budak ni la. Budak ni makan nasik lemak 2 pinggan la, eh, tak, budak ni tak kuat makan pun macam dia. Sume pun nama budak ni. Satu hari aku terpanggil utk menasihati anak aku ni, "Son, tak baik ejek2 nama org tau. Kalau org ejek nama kita takpe, lantaklah. Jangan kacau orang tau...." Tapi kalau ada ejek cam Ammar pondan ke ckp kt Ummi boleh kita kapow sesama, eh bukan, line ni takde. Hem, buat curah air kt daun keladi je kalu aku ckp dan dia tgh ketuk2 Spacebar dan arrow -> kanan dan <-kiri. Sehingga satu hari sesampainya di depan pintu kelas dia tak mau masuk. Dia cari budak tu. Cikgu kata budak tu belum sampai lagi. Aku tanya cikgu Sue, betul ke budak tu nama tu? Takut dak Ammar saje reka2. Cikgu Su gelak kata hanya Ammar sorang je dlm kelas ni bagi honor kt budak ni sekali ngan nama bapanya. Oh lega aku,…

Masa kecil

Image
Facebook sgt magik dan wonder, cam lebih kurang yg duda boleh jumpa janda, and vice versa. Kita juga boleh jumpa gambar yg kita dah sepah ke mana ntah sbb tak prihatin langsung nilai dia 25 tahun akan datang. Mungkin juga kita boleh jumpa kucing kita yang pernah kita buang dulu2 sbb kerjenya beranak je. Gatai punya kucing. Kita juga mungkin jumpa Uncle Havinder bekas jaga sekolah dulu. Kita juga boleh jumpa gambar kita zaman tgh hingus meleleh dan comot giler. Kita boleh jumpa semua itu, say thanks to zaman ledakan maklumat.

Ntah camana aku boleh jumpa gambar aku zaman hingusan sbb- tak- cukup- vitamin- C dulu dlm FB ni. Puas aku kiak kt umah emak tak jumpa. Zaman tu dulu aku rasa kena paksa beli gambo kelas, budget cikgu sekolah dah penat upah jurugambar dtg sekolah takkan tak beli ye dak. Pastu aku bawak balik umah campak merata dan pegi main konda kondi atau baling selipar. Kesian je emak ada anak camtu, kalu akulah siap la aku piap budak tu. So tetiba aku jumpa classmate sekolah re…

Citer Sedih

Salam siaran.

Mari kita sembang pasal citer kt TV/wayang yg buat anda menangis. (Kau tahukan keadaan yg macamana yg memaksa aku berblog merepek2 cenggini).
Citer sedih yg pernah buat aku menangis teresak2 sampai sembab mata bukanlah citer Bawang Putih Bawang Merah, ataupun Tragedi October. Citer yg wat aku menangis beria2 tu adalah citer "Chun Jaguh Bola Tampar". Aku tak taulah baper org pernah tgk citer ni, masa aku sekolah menengah dulu fames giler citer ni. Yg boleh libas bola tampar dgn teknik Sommersault tu. Canggih. Aku ingat satu episod tu, mak kepada kawan Chun mati. Itu saje. Kitaorang tgk kt Dewan Makan aka tempat tengok tv. Masa tu aku rasa aku sweet 15/16 (sila bayangkan si manis yg selim lagi jelita ketika itu hoh). Aku tahan airmata aku tak bagi org tgk. Malu. Aku senyap2 masuk ke Dorm dan mulalah aku teriak bab kata omputih all my heart out. Ntah napa aku melankolik giler taim tu. Apa kes nak nangis camtu bila mak org mati? Nak2 org tu berlakon lagik. Sekejap sa…

Short Notes

~ Hari ni trafic light kt persimpangan keluo umah aku, iaitu persimpangan yg paling sebuk dalam dunia ini rosak, tak nyala. Bless betul hari ni...

~ "Bang, bilik air kt belakang dah gonyoh ke? Bilik tamu yang semak2 tu dah kemas ke? Vacuum dah belum? Tu, lantai dapur belum mop lagik tu..." kata seorang wanita yang panik sbb mak mentua dia nak datang esok.

~ Hati aku : "Rasanya tadi ada 6 benda aku nak tulih utk meeting esok, apa lagik satu tu ha?"
Bahagian sipi2 dlm hati : Fokus, Kamariah, fokus.... ko tengah semayang ni makcik oiii.."

~ "Berbaik-baiklah pada semua orang walaupun orang itu selalu menyakiti kita" , kata baris ayat dalam sebuah buku. Aku tak paham ayat ini.

Dua org yg jumpa dlm Facebook setelah 23 tahun tak jumpa :

Kawan : hehehe....mmg..mmg...aku pun rindu jugakk....aku paling rindu main tarzan belakang rumoh ko....best gilerrrr....!!!

Aku : eh, ko gayut sama ek main tarzan tu? ko kan ala2 budak pompuan manja pujaan ibu bapa masa tu, aku…

Picnic

Image
Last Saturday the weather was not so good. Kejap hujan kejap mendung, nak basuh kasut anak pun tak jadi (macam aku yg basuh). Jadi merap kt umah je la. Hari Ahad was a bless, cuaca pagi cantik. I thought of picnic. Somewhere bawah pokok and dekat playground. Juga kena kidnap Ammar dari terus2an mengadap PC, ish, tak ropa budak kecil lagik yg sepatutnya bebas berlari ke padang permainan, menangguk ikan di paya, main guli, main lastik...oh how I wish my kid dpt merasa kenikmatan jadi anak kecik macam aku dulu. Sian anak2 Malaysia kt bandar ni. Berbalik pd topik, pagi2 hari kunun2 dah keluar dah. Angan2 mak jenin je tu, lepas Subuh sambung ngantuk balik. Masak nasi lemak, sambal sotong segala pukul 9.30 baru le siap, lembap sungguh kat dapur.

So we thought we wanted to go to Taman Tasik Perdana. Hawdy, ni pun perbuatan setahun sekali ni. Tahu tak aku tak pernah pegi pun Tugu Negara Malaysia? Encik aku gelakkan aku sbb kata dia masa sekolah2 dulu antara aturcara wajib sekolah mesti lawat …