Thursday, November 26, 2009

Kesan ubat dan Selamat Hari Raya Idul Adha!

Kesan dr sebatan seliang dua dak Ammar nampak lebih compliant dgn segala arahan dan peraturan (aku rasa plg lama 3 hari je ni). Tulah aku kata, kena bagi 'ubat' sbb lama no dah mua. Dia kena belajo nak kontrol sket emo yg keterlaluan camtu. Semalam dia dlm mood tersangatlah terkontrolnya walau pun kalah byk kali masa main game. Selalu dia akan mendengus sengsorang tak pun menjerit lepas perasaan klu kalah game. Satu benda aku respek budak ni dia tak tau mengalah, dia akan cuba n cuba lagi sampai dia menang, pas tu dia akan melompat dan lari dekat emak sambil cakap : yeaaayy, Umi, Ammar menang! cenggitu. Semalam hek pun tak, hok pun tak, insap tobat nasuha segalanyalah. Yelah tu, insap2 ayam.

Beralih kepada topik lain aku rasa komposer lagu kt Malaysia kena buat lagu hari raya korban dlm sebijik dua buat meriah nak sambut raya korban akan datang. Am talking about muzik arus perdana, bukan indie ke, nasyid ke, sbb dlm kete tak berkumandang pun lagu2 buat naik semangat sambut raya. Balik2 lagu bebudak AF dan lagu Indon. Semalam hanya terdengar lagu "Abang Pulang". Kesian aku rasa DJ kena screening lagu raya yg tak sebut "Aidilfitri".

Masih dlm topik raya korban ni, insyaAllah kami sekeluarga akan balik ke Kuantan lepas semayang raya esok. Encik A still kena keje malam ni before his long vacation. Tahun ni kami niat nak buat korban, amik 3 bahagian. Mak Su Sarah yg settlekan sume carik lembu segala pastu kita sume cadang nak wat kenduri dan tahlil arwah Ayah. Yg buat aku reluctant sket tang kena masak. Gila apa ni nak soh aku masak kenduri kendara? Masak sebelanga buleh le, nak masak byk2 pitam aku, bukannya reti. Adik aku kata tak pe, kita belasah je le, so kita belasah je le lusa ni kang. Untuk esok aku akan masak nasi minyak, ayam masak merah, daging prune masak hitam n acar mentah. Malam ni mesti dah ready masak, esok tinggal masak nasi je sebelum kelam kabut nak balik kampung. Nampaknya mood masa keje hari ni terkorban disbbkan mood nak cooking dah mariiii dan haruslah kejenya browsing resepi blog masakan sana sini ngeh ngeh. Oh yea, bos opis dah balik kampung hari ni, selamat hari raya Idul adha bos!

Selamat Hari Raya Idul Adha untuk semua, sesungguhnya kita semua sebenarnya banyak berkorban dlm kehidupan ini tanpa kita sedari. Adios, berhati2 di jalan raya!

Wednesday, November 25, 2009

Confession

I got an ugly confession today.

Semalam kesabaran aku sampai ke highest voltan sampai meletup. Hoh lama aku tak naik hantu camtu. Aku ni kira kalau darah zuppp naik sampai ke telinga memang lah buleh tahan tahap meroyan. Nak2 tgh menyuap nasi, lauk ikan pekasam pulak tu. Nak2 lagi dah 2 hari tak makan nasi secara formal. Spoil betul.

Semalam Ammar mengamuk mengaruk2 dr atas sampai bawah siap baling barang. Sebabnya tak jumpa game 'Supercow' yg dah lama korup dlm PC tu. Dah lama dia tak buat perangai mengaruk camtu. Dan dah lama tangan aku tak gatal bantai org. Bila dah ckp elok2 dan dah bagi warning 2-3 kali tapi masih mengaruk harus le emak naik "syeikh". Habis makan nasi emak cuci tangan cari rotan tapi tak jumpa. Emak nampak tali pinggang. Siap kau. Ammar nampak singa betina dan mencicip lari tapi takdan nak kunci pintu bilik. Piap! 2-3 liang juga emak libas kt badan budak tu sampai menggelitik. Emak tanya "tak faham ke bila org cakap takde? ammar nak apa sebenarnya ni?". Meraung juga lah Ammar taim tu, Emak kunci bilik suruh dia duduk kt satu sudut. Emak suruh dia diam, jgn nak menangis2 nanti emak tambah lagi. Dia akur sambil tutup mulut tapi air mata berjurai2. Emak frust betul ni. Emak buleh jadik so mean cenggitu bila kemarahan dah melampaui batas kesabaran. Bila dah lama tak kena cam nilah jadiknya dak Ammar. So kena bagi 'ubat' balik. Emak tak nak menyesal, emak kena kering hati.

So bila keadaan dah tenang emak suruh Ammar tulis dan baca kuat2 ayat kt bawah ni :

hah! pandai kau! tulih besar2 supaya tak yah tulih byk2. Emak suruh Ammar baca kuat2 dan bagi a series of lecture. Kau paham tak paham gasak lah, atleast dia tahu dia dah buat satu kesalahan dan inilah akibatnya, emak cuba aplikasikan apa cikgu Leha from NASOM buat : kalau dia buat kesalahan, put him kt satu sudut as if denda until dia faham kenapa dia tak buleh buat sesuatu perkara. Bezanya cikgu Leha tak rotan je. Lepas tu emak suruh Ammar minta maaf atas perbuatannya. Emak akan simpan ni dan next time klu dia buat lagi emak akan tunjuk ini sebagai warning tahap merah.
Warning : don't do this at home unless your child is diagnosed with mild autisme!


Ini dia tali pinggangnya. Berhantu lepas ni.

Malam tu cambiasa masa anak tidur emak rasa belas giler. Tapi emak tak menyesal sangat. Sometimes you don't have a choice when you've tried so many methods utk mensivikkan anak yg ada disturbance behavior camni. Sometimes keadaan memaksa, so you have to. But jgn selalu, I know all that psychological impact to both parties - sume tu, so give me some space!

Monday, November 23, 2009

Berjoli bash

Ewah wah waaaah, berjoli aje mak yong sejak minggu lepas. Starting with tengok wayang sampai le makan2. Bukan selalu dis domestic queen dpt chan camni kan. Tapi sebenarnya ni budget tak de ide nak boh apa kt entry.

Sumenya bermula bila my bro Ajie dtg kursus KL and stayed 2 mlm at my house. Memula bawa ke Sate Hj Samuri yg bukan dkt Kajang. Oh yea, masa tersesat barat cari jalan dak Ammar dah lapo giler, dia pandang kt satu resto yg meriah namanya pun "Happy-happy-ntah apa tah tak ingat" jadik dia kata "ha, tu tempat makan', so aku kata, 'Son, kt situ tak boleh, tak halal nak". dan dia kata "Halal tu apa?". Hoh, crap, susah nak jawap ni tanpa perasaan racist ke apa. Nak citer dari sudut keagamaan pun dia cam tak paham je lagik. Mamanlai, sekarang dak Ammar sedang belajar ttg race, so soalan kegemaran sekarang : "Ammar apa? Ammar Melayu", dia jawap balik. "Kit Soon apa? Kit Soon Cina", jawap dia sendiri. Hoh, lega Umi Ammar dpt differentiate n learn something ttg bangsa. Next question, "Iman apa? Iman Cina..". Crap, maybe dia differentiate by tone color skin nih.


The other night pi bawa Ajie n d geng makan kt kedai Pondan (hoh kenyataan 'racist' jugak ke ni?). Kedai ni org kt area sini panggil kedai Pondan sbb yg jaga/milik kedai ni adalah BangKak yg smokin hot tapi cam dah insap gitu ala2 BangKak yg baik sbb cam ada anak angkat baby gitu sorong ke mana2 stroller kt resto tu. Sgt comel dia.

Ari Ahad lepas antar dak Ajie kt KL Sentral pi Cadbury warehouse sale kt Sri Petaling. All good bargain, selling like goreng pisang panas. Biasa arr, budget2 tahun depan nak abih tarikh luput jual murah2 giler, tapi tak kesah, coklat tu kompem habih satu hari pun klu bagi bebudak mengadap. Aku tgk ramai org habih ratusan ringgit borong coklat. Aku habih RM100++ budget buat amal kebajikan kt sedara mara, teman2 and kt nursery dak Ammar. Dgn harga tu pun byk dpt coklat. Budget beli lebih tolong belikan kt bebudak opis juga (dun wori tak mark up harga naa).

Antara hasil tangkapannya. Chocettes 90g dlm kotak tu 2 hinggit je sepeket. Coklat bar assorted nuts 40g tu singgit je satu bar kecik tu.

Oh yea, ada org pi amik hadiah kt penyampaian hadiah sekolah last week. Gambo ni slack sket, taim Ammar je gambo jadik gelap.

Di En.

Thursday, November 19, 2009

Went out for movie : 2012

Memula harus aku akui I'm the domestic goddes, anti-social, whatever, you name it, I'm all that.
Can't help when you have a special kid whose behavior is 'superb'. So bila Encik A dapat off 4 hari straight peluang utk berpoya tidak harus dilepaskan (off masa weekdays - duh). Now boleh tinggalkan a son ngan Daddy while mommy dgn amannya buleh tgk wayang. Since dia punya promo release aku mmg aim nak tgk citer ni. Satu filem berskala besar in terms of budget and special effectnya mmg sesuatu yg I'm looking forward. With that, malam semalam pegi Sunway Pyramid ngan KLK, gamble je tiket utk show 8.30 p.m. Sbb sume show malam tu full house, so kami berbaris panjang dgn harapan ada org yg reserve but didn't turn up. Hah! how lucky, sampai kt kitaorang punya turn mmg ngam2 ada 2 seat tapi lain row. Tak kesahlah, it was worth it beratur panjang tu dan penat2 tu kan.

2012 probably the closest picture a human being could ever potray what's the doomsday's like. Superb! Menggerunkan! Sangat hebat. Special effectnya hampir perfecto. This is the kind of movie yg tak meng allowkan penonton pergi toilet pun. Setiap scene pack with kecemasan and thriller. This is the first apocalyptic movie yg ever gives me a goosebumps sampai keluar wayang pun (haha.. am I exaggerating it?). Aku rasa each and everyone yang tengok atleast akan tanya pada diri sendiri : camni ke bila kiamat nanti? Sgt real, macam yg quran pernah sebut macamana bumi dan gunung ganang berlipat masa hari tu nanti. Dan juga ada elemen yang macam bahtera nabi noh tu utk menyelamatkan spesis bumi yg terpilih.Tapi satu je, aku amat bencikan cliche. Mmg sgt cliche kalau hero boleh survive walau dlm macamana situasi kecemasan pun, no matter how bangunan2 dah kena telan bumi ke, bumi retak bergulung camana pun but he n his family managed to escape. Bahah. Tapi yelah, kalau hero mati cepat camanalah citer nak jalan kan. Macam satu review yg aku baca here it goes : But it's a disaster movie. It's supposed to be ridiculous. Pergilah tonton filem ini, berbaloi baloi. Kalau nak tgk budget tunggu DVD/CD pasar malam ke (macam aku kengkadang buat) baik lupakan aje, tak thrill selagi tak tgk dgn skrin lebar yg mana kita akan merasai turut berada dlm situasi tersebut.

Oh yea, balik tu aku dgn terujanya cerita kt encik A. Dia buat kontrol macho. Kali ini dia tak sebut pasal citer rekaan, dibuat2 atau macam : "alah, ada org tepuk2 dulang isi air kt tepi kamera tu je" (annoying giler). Sbb aku kata aku nak ajak dia tgk lagi sekali. Ada aku citer last taim aku tgk citer Komodo ngan dia yg dia ketawa berdekah2 kata ada org pakai sarung dlm biawak beso tu? hmmm, aku kena pikir 13 kali kalau nak bawak dia...

Tuesday, November 17, 2009

Mood

Mood aku sgt tak stabil kebelakangan ini. Badan aku plak dlm seminggu ni seram sejuk nak demam kura sume ada, probably jangkit kt hubby yg demam last week (oh yea rasa sangat mithali tulih hubby).

Macam semalam, hujan sepanjang hari. Badan aku rasa dah gigil kt opis. Balik keje masa nak ke parking kena hujan lagi, dlm kete keterpaksaan pasang ekon pulak. Oh tak boleh jadi, aku sangat panas didalam tapi sejuk gedi di luar. Jadi tahap gigil. Masa nak maghrib kena mandi, aku buka tap aku rasa aku jadik cam king of zimbabwe yg minum air coke pas tu sebut burrrrrrrr. Effectnya pada badan sekali turut menggeletis. Water heater aku plak dah seminggu rosak budget tgh bulan biasalah macam2 benda jadik. Aku pasrah. Aku tak sanggup jadi mandi p.ramlee tapi aku bernekad utk cuci yg mana patut je.

Sedar2 aku dah tertido atas katil berbungkus sambil menggigil. Anak aku dah pasang ekon tahap 16 darjah C rupanya, what the??? Pastu terdengar Ammar ketawa mengekek tahap nak semput. Oh patut lah, tgk citer Pendekar Bujang Lapok rupanya. Aku turun bawah dan bingo... ada nasi dlm periuk. Encik aku masak nasi tghari tadi ni. Terus saja aku sental nasik ngan lauk sayur keladi dan sambal belacan buah bacang yg encik aku tapau siang tadi. Barulah aku rasa mood aku stabil. Pastu aku naik atas dan panjat atas mesin skala berat. Woh! 65kg.....what the heck??? Tu pun setelah aku adjust skala tu bagi betul2 balance. Oklah tu, dah turun 1 kg walau baru sental nasi. Sekarang mood aku tak stabil balik. Aku telan 2 biji panadol dan tido balik. Tu je nak citer.

Sunday, November 15, 2009

Ulasan pencapaian

Aku rasa harus aku tulih pasal pencapaian final exam Ammar kt sini sbb ada yg mencuit hati aku ngan ulasan cikgu. Budak tu cam tak dek apa2 pun, exam ke, tak exam ke, tak dek bezanya pun. Aku agak klu budak sebaya dia dah horey! horey! exam dah habih tapi tone dia sama jek, janji hari2 dpt main games.

Berikut ulasan pencapaian semester 2 dak Ammar dlm report card dia. Pencapaian agak memuaskan, cuma byk yg turun markahnya dr semester lepas. Ini ulasan pencapaian beberapa subject yg emak dia rasa menarik utk dibuat review. Subject tidak mengikut turutan. Please don't feel offended, ini pencapaian dari seorang murid kelas pendidikan khas, jadi tidak boleh dijadi ukuran pada mana2 budak yg sebaya dgnnya pun.

Emak mulakan dengan BI. Uih, cikgu dia memang garang giler, masuk blok PPKI mmg suara dia je yg dengo dulu, agaknya itu yg buat ada budak cam dak Ammar yg suka berangan dan tak fokus menjadi terpaksa fokus. Nama cikgu ni Cikgu Jayanthi.

Bahasa Inggeris : 89%
Ulasan guru : Has a little bit improvement in classwork and less in making noise. Able to do the exam without guide. Try hard!
Ulasan emak : Emak rasa lega sikit sbb dpt buat exam BI ni without teacher's guidance. Tang buat bising tu pun sama, sgt berkesan cara cikgu ni mengajo gamaknya. Cuba tgk ulasan cikgu semester 1 :
Ulasan semester 1 : 95% Although the exam result is good, but Ammar doesn't show interest when class was conduct. Likes to laugh and claps his hand.
Ulasan emak : Emak nak ckp camno ekau tak tunjukkan interest tapi ekau dapek 95% jugak. Baik juga cikgu ni bagi markah camtu kt ekau nak.

Yang ajar Mathematik ni pula cikgu kelas Ammar, cikgu Suhaili yg amat baik hati. Cikgu ni byk inisiatif dan kreatif nak tangani bebudak yg kengkadang cranky cam dak Ammar ni.

Mathematics : 97%
Ulasan cikgu : Able to answers the question given but still need teacher's guide. Less self confidence. Show improvement
Ulasan emak : Why? Why? Why? Bila emak yg ajar kau buat muka blur seposen cam takdek apa2 buat emak nak pulas telinga kamu sokmo2. Emak dah set dalam kepala otak emak sampai umur 14 tahun le gamaknya baru anak emak ni boleh mengira campur tolak bahagi sume, kamu suka bagi impression yg negative kt emak tau! Bila emak tgk exam paper kamu macam tak caya pulak emak tgk jawapan kamu, yelah, maybe cikgu bagi guide kot. Jadiklah kamu paham konsepnya, takpe.
Kamu dpt full mark section ni, buat emak rasa nak makan gula2 kapas dan lolipop....

Sains sosial & Alam Sekitar : 83%
Ulasan guru : Able to do school work with minimum guidance
Ulasan emak : Oh, mungkin gambar tong sampah berasap tu menjadik juga...

Kemahirah hidup ni pula cikgu dia lelaki- yg selalu bagi impression kt aku dia keje ni sbb takdek pilihan. Ada 2 org je cikgu lelaki kt PPKI ni, sorang specky nerdy yg amat cam siput yg selalu akan berlindung dlm cengkerang dia bila tgk parents. Tapi buat emak nak tergelak bila baca ulasan dia.

Kemahiran hidup : Kebun dan Tukang : A
Ulasan cikgu : Murid menunjukkan prestasi yang baik di dlm teori. Mempunyai minat tetapi kurang dalam praktikal kerana sikap ingin kebersihan. "Murid sangat takutkan kekotoron".
Ulasan emak : Hahahhaa, emak gelak dulu bila tgk ayat cikgu, takpe, emak maafkan sbb dia bukan cikgu BM. "Sikap ingin kebersihan" buat emak tergelak. Apa cikgu maksudkan Ammar tak suka bergelumang ngan tanah sbb takut kotor. Memang le dak Ammar tu, sgt cuak bila comot2, sgt cerewet segala klu ada cacat cela kt pakaian dia pun. Bukan sbb umah dia bersih sgt pun tp dia phobia comot. Juga bukan makna dia 'tahap kebersihan' yg bersinar bagai sunlight. Gambarajah di bawah menunjukkan kefobiaan dia pada benda yg dia anggap ngeri.

Jgn tertipu dgn gambar ini. Bertuah emak kalau ada anak rajin camni. Dia buat ni sbb cranky giler bila nampak semut hitam ringan tu dok hurung satu partikel makanan kt lantai bilik PC dia. Emak soh dia sapu sendiri, demi kepentingan dia, dia redho buat ini sambil hampir menangis marah2 semut tu.

Muzik : A-
Ulasan cikgu : Murid kurang menunjukkan minat ketika sesi pengajaran dan pembelajaran, tetapi turut serta dalam aktiviti apabila diberi bimbingan
Ulasan emak : Agaknya kamu tidak ditakdirkan jadik ahli muzik....

Last but not the least Bahasa Melayu. Oh, dia secret admirer cikgu ni. Sometime ago, bila balik umah dia selalu nyanyi lagu yg dia cipta sendiri lebih kurang cenggini : "Pia, Pia, Cikgu Sopia....", dia dok ulang nyanyi dgn rthym dia cipta sendiri. Satu hari aku berpeluang jumpa cikgu ni masa bincang prestasi awal tahun. Aku kata dlm hati, oh patut laaa... cun giler cikgu tu. Inilah cikgu Sofea tu.

Bahasa Melayu : 84%
Boleh menjawap soalan dengan baik. Berpotensi untuk maju. Boleh membaca dan menulis dengan baik. Teruskan usaha anda.

With that, emak dan ayah decided to agree with the teacher's recommendation nak masukkan Ammar kt kelas normal next year. We'll see, we'll see... hope Ammar can cope.

Paranoid

"Beh, nasi goreng pattaya satu, mee goreng satu" , kata aku pada brother yg masak ala carte kt resto sebelah opis aku. It was Sunday and damn it, I got to work (as if I've nothing better to do). It supposed to be 'work' but nothing actually to be done, takdek 'customer' gitu and I ended up finished up reading a delicious novel by Judith MacNaught masa kt kaunter (harap2 bos tak baca ni).
Bro tu ulang balik order aku walau aku rasa aku dah ckp cam petir tadi. "So ja kak?" (Satu je kak?). Tanya dia. "Kalau kau nak belanja, akak nak order 10". Annoying juga mamat Patani ni panggil aku "Kak", aku rasa dia lebih tua dr aku je. Eh tak kesahlah, so sweet la 'adik' ni. So, sonang keje aku malam ni, takyah masak dinner, laki takdek keje mlm, tapau kt anak n myself siap2. mentelah pulak lapar giler, I had nothing since bekpes this mornin. Ok, tipu, aku ada makan sikit pau tghari tadi, 2 biji to be exact. Tapi sbb bukan nasi maka tak dikira makan okay.

Lepas amik makanan bungkus tu, aku terus bergerak ke parking. Sebelah tangan aku jinjing tapau food, sebelah jinjing nugget n fries yg aku beli kt Giant sblm tu. Naget n fries tadi budget kalau malas masak masa balik keje minggu ni. Masa nak isi barang kt seat belakang, plastik pembungkus tapauan ter slipped from my fingers. Aku cuba tahan between my leg and kete tapi ia jatuh juga ke jln tar. Shius, there goes my nasi pattaya, dah terbarai nasik dr telur bungkus, dah tak ropa nasi pattaya lagik la. Tapi tak le makanan tu bersepai atas jln tar tu if you must imagine. Suma masih dlm plastik lagik. Tapi aku cuak giler beb. Ok ke rasanya nak makan makanan yg dah terjatuh walau tak kotor ye? I put them back kt seat belakang. As I was driving, aku rasa paranoid. Pernah tak tengok drama swasta atau citer Hindustan yg mana kalau sesuatu benda yg tak elok nak jadik maka adalah adegan cam frame gambar terhempas ke, atau gelas pecah ke masa kt dapur? Ada satu drama tu lagikkan, gulai lemak ketam yg bapak dia beria2 nak makan terhempas sepoyok ke lantai gitu. Last2 bapa dia jalan. Takpun dlm citer hindustan dan Tamil byk gek aku tgk adegan susu dlm cawan besi terhempas ke lantai dlm gerak slow-mo pastu mata si ibu dan isteri tu merah membulat sbb macam dejavu ada benda tak elok jadik kt hero. Atau..arghhhh.... tu pasal aku tak suka aku, imaginasi tahap kronik. Aku cuba jauhkan dr pikiran aku tapi tak dapat. My imagination ran wild. Ya tuhan, aku doa dlm hati jangan la jadik apa2 kt org aku sayang atau I care for. Huh, paranoia giler aku nih!

Terus aku teringat kt dak Ammar. Tghari tadi Ayah dia hantar dia ke rumah Kak Long kt Sungai Buloh. KLK supposed to hantar dia balik kt umah petang/malam ni. Dah senja pun belum sampai, call tak dpt. Hishh cuak. Menjelang 8.30 diorang selamat sampai, syukur alhamdulillah. Utk malam ni sume selamat. Tapi ada satu benda juga yg aku masih rasa paranoia : camana aku boleh habiskan sebungkus nasi pattaya yg pada mulanya aku cuak nak makan tadi? Mungkin aku tak sedar aku tgh makan nasi tu masa aku tengah paranoid bayangkan bukan2 tadi... hemmmm...

Sarikata

I always watch TV before I go to sleep, as if I have nothing better to do. Saje nak layan mata soh tido. But it always ends up the TV yg watch me back. And Ammar will read the sarikata kuat2, as if he has nothing better to do jugak. Last night tengok citer buaya besar ntahapatah tajuk dia kt TV2 dunia ria anda. Sambil pejam mata aku tersengih2 dengar dak Ammar baca sarikata. Kadangkala tak dan habih ayat sbb sarikata laju sgt. Tu yg buat aku selalu sengih. Tetiba my eyes were widely opened when I heard satu dialog yg dia baca : "Kau rasa dia dah menidurinya tak?". Woho. Wohohohoho. Dak Ammar selamba je baca dialog2 seterusnya dgn tiada perasaan. Nasib baik citer buaya sungai, kalau citer buaya darat alamat banyak le dialog kena sensor. Barulah aku teringat ulasan pencapaian BM dia ari tu : Pembacaan amat baik tetapi kurang dalam aspek pemahaman. Aku risau gek taim tu. Tapi sekarang aku ada sebab untuk tidak risau sangat - atleast buat sementara waktu.

Saturday, November 14, 2009

Choose it

Today is surely one pathetic, mourning - gloomy dismal day. The sun refuses to shine, and yet the rain wouldn't want to fall down. As so does my life seems to be. Here, alone in my bedroom seems to be in an empty spaces. My other half has gone for work, my son is laughing ecstatically downstairs, enjoying a new game that he has discovered. But I feel empty. I've tried to be anything today but I failed. I don't feel like doing anything and so it goes : doing nothing, nada. Life if what you choose to be. Some people choose to be happy and they do happy when they really mean to be like that. Some choose to be sad cause they don't bother to be happy. Or, maybe they just don't have a choice at all.

I've tried to read some novel that I used to love sometime ago. But I failed. I can't imagine anything as I go through words by words, and lines by lines. I've tried watching TV but it failed to amuse me. I've tried very hard to focus in my prayers but thousands of matters bothered me. For that, I choose to be static. What a pathetic choice. One static, pathetic woman who choose to be useless today. Or, do I have other choices?

Thursday, November 12, 2009

Selamat Hari Jadi!

Hari ni bertempat kt dewan sekolah Ammar guru2 dan ibubapa meraikan harijadi anak2 PPKI yg lahir bulan July - Disember. First half ari tu mereka buat kt One Utama, diskriminasi nih! Anyway, majlis tetap meriah dgn kehadiran bebudak ni yg mmg sedia meriah, ibubapa, cikgu2 dan beberapa pihak penaja. Ingat tak mo pegi tapi tak pelah, jengukkan diri kejap. Layankan aje le gambo2 dr kamera henpon aje, hai nasib badan... bilalah nak dpt ganti kamera bebetul nih...

The kids bersedia utk acara potong kek. Tak dan pulak tgk persembahan murid2, dah mari lambat tu..

Jgn tenung lama2 Ammar, cair plak kek tu karang.

Kt situ pun takdek toy dak Ammar oi...

Tunggu kita nyanyi lagu besday dulu

Tengok tu.. belum nyanyi lagu dah habih tiup lilin dahhh. Kids bergambar dgn bro2 n sis2 Taylor's College yg menyeponsor sume kek ari tu. Tima kasih dehh...

Budak depan tu asek mintak nak berposing aje, pulak tu satu irama je mereka ni bergambar, asek2 simbol keamanan yo.

Yum, yum, tima kasih juga KFC sbb sponsor meals kt bebudak ni. Oh yea, tahun ni maskot tak dtg laaa.. Aww mak, beria beno budak tepi sekali tu mamah ayam.

Makan nak, makan...

Yeay! Dapat hadiah juga...

Ini tak tahan ni, tgk lah linangan air mata budak ni. Bila tanya sbb apa tak nak jawap, asek2 sapu air mata. Last2 Ammar tolong jawap, 'sebab dia cari Ayah dia, Ayah dia tak de lah...". Oh kesian dia, mintak ayah dan mak. Mak ngan ayah dia tak dtg ropanya. Buat aku sebak aje, aku bukan boleh tgk bebudak kesedihan camtu walaupun aku ni garangnya tak semiak. Last2 aku le jadik mak angkat kejap, sampai budak ni nak ikut balik. Nasib la aku dtg, klu tak ntah2 budak ni ada kawan nak nangis sama...


Parents pun boleh kenyang juga.

Di En.

Sebab untuk bergembira

Hari ini ada sebab untuk bergembira seketika. Itu je nak tulih.

Wednesday, November 11, 2009

Dialog cap ibu dan anak

Satu petang masa on the way balik umah lepas amik Ammar kt nursery, cam biasa Ammar akan tanya benda yg sama, yg malas tahap maksima perkasa aku nak jawap tapi terpaksa jawap. Selepas bercerita tanpa di tanya cam hari ni sape gaduh ngan sape, sape buat sape, sape makan nasik lemak, sape makan hotdog, sape makan biskut, sapa baik, sapa jahat, sape hebat (dia je yg selalu hebat), dia akan tanya soalan manusia dan alam sekitar.

Ammar : Umi, hari dah nak black (malam).
Umi : Hmmm.
Ammar : Moon tu nak apa?
Umi : Hmm.
Ammar : Moon nak rise, moon nak up, moon nak lift
Umi : Moon nak rise lah, dah nak malam kan
Ammar : Sun nak apa?
Umi : Sun nak set laaa (boring gilerrrr arghhh)
Ammar : Bukan! sun nak turun, sun nak ground.
Umi : Hoh?

Oh, I got it, lenkali kena kurangkan bawak budak ni naik lift. Jangan sesekali tekan "G" for ground.


Dah pandai amik gambar sendiri, ni budget nak boh kt FB atau kt Astero channel @15.

Monday, November 9, 2009

Iklan

Gangguan siaran iklan kejap.

Tengahari tadi aku pegi Giant. Pegi lunch kt sana. Makan nasi Kong Po ntah- sape- tah- bagi- nama ni kt nasik tu. Tetiba somebody menegur aku. Kata dia, "hey, you look different!" (tanda seruan lagi). Aku kaget, aku pakai bedak cam tepung gomak ke? Ada taik mata beso kt dlm mata aku kah? Tudung aku sengetkah? Tudung aku lawa sangatkah? Bermacam2 benda bermain di fikiranku. Aku kata, "nape? I nampak gemuk sangat ke?". Dia geleng. Dia scan aku kejap, "no, let me look closer, hey, you nampak muda la..". Aiseyman, masa tu aku rasa nasik kong po yg aku tgh pegang dlm tray macam nama paling indah aku pernah dengar. Kepala aku, aku rasa cam kepala cobra tgh kembang. 'Eh, ada2 je la". Cheh, kata aku berbasa basi. "I cucuk sana sini tau..." kataku cuba berlawak yg menjadi sbb dia ketawa mengekek. Dia blah dgn mee kungfu di atas tray. Walla wey... you really make my daylah, buddy! (tanda seruan lagi). cheh dan-dan buddy, padahal sebulan sekali je agak terjumpa dgn dia. Aku rasa buleh jadi teknik mengetap gigi masa termenung menjadi. Aku rasa perasaan yg perasan adalah sgt comel di dunia ini. Blah sebelum kena bo hooo...

Host pertunangan

Hari Sabtu lepas, kami jadik host majlis pertunangan anak buah encik A dgn nama timangan Itam. Itam ada kembar namanya Putih, sebab agaknya sorang putih dan sorang hitam, so dema panggil camtu. Masa dlm pantang ibu mereka sakit, jadik, sorang mak mentua aku jaga, sorang lagi mak dema yg jaga, tulah pasal Itam ni dah jadik cam adik bongsu encik A. Kami jadik host je, yg settlekan sume pasal catering ni sampailah sume hantaran si Itam le. Aku sponsor lauk tambah je, ayam berempah yg aku le buat sendirik . Nota buat aku masa akan datang : utk melicinkan makanan yg ada maka menunya hendaklah menu nasi campur lauk kampung. Dan juga ayam kena sampai 10 ekor sbb hok tu habih dulu. Macam ari tu, licin dan tak berbaki, alhamdulillah sume berjalan lancar.

Tgh tunggu rombongan peminangan lelaki. Menu hari tu : Kari daging, ayam goreng berempah, ikan goreng bercili, sayur nangka dan ikan masin, ulam2man dan sambal belanchan.

Itam@Zuraida sedang menanti penuh debar. Selamat bertunang Itam. Semoga berbahagia selalu.

Pakcik2 sedang kautim sambil berbalas pantun.

Auww mak, sukanya dia nak bertunang.
Antara barang hantaran, simple2 je kata Itam, maklum le dia buat sendirik semuanya. Sgt berdikari budak ini.
Itam disamping barangan hantarannya.

Dah tau famili belah mana ni.

Good thingnya host buleh marketing jual tudung dimajlis ini.

Fuih, laku, laku...

Perkara yg mulia yg boleh dilakukan pada orang kampung adalah membawa mereka melawat muzium. Oh yea, tudung yg dipakai oleh wanita dlm gambar ini baru dibeli dari host. Tapi apa2 pun host tak dpt untung lansung, dia jual lebih dari separuh harga kt org kampung, takpelah, dia niat sedekah je ini, maklumlah bukan selalu...moga murah rezeki host itu, amin.

Kadang2 ada yg terover masuk dlm zon replika itu utk bertangkap gambar. Sila kena pandang kiri kanan dulu cari pak guard kalau nak buat ini.

Friday, November 6, 2009

Nota random

~Lately Ammar selalu sebut nama sorang budak. Kalau nama cam Amin ke, Syafiq ke, Razali ke, aku tak kesah. Annoying betul aku rasa. Budak ni buat orang la, org buat budak ni la. Budak ni makan nasik lemak 2 pinggan la, eh, tak, budak ni tak kuat makan pun macam dia. Sume pun nama budak ni. Satu hari aku terpanggil utk menasihati anak aku ni, "Son, tak baik ejek2 nama org tau. Kalau org ejek nama kita takpe, lantaklah. Jangan kacau orang tau...." Tapi kalau ada ejek cam Ammar pondan ke ckp kt Ummi boleh kita kapow sesama, eh bukan, line ni takde. Hem, buat curah air kt daun keladi je kalu aku ckp dan dia tgh ketuk2 Spacebar dan arrow -> kanan dan <-kiri. Sehingga satu hari sesampainya di depan pintu kelas dia tak mau masuk. Dia cari budak tu. Cikgu kata budak tu belum sampai lagi. Aku tanya cikgu Sue, betul ke budak tu nama tu? Takut dak Ammar saje reka2. Cikgu Su gelak kata hanya Ammar sorang je dlm kelas ni bagi honor kt budak ni sekali ngan nama bapanya. Oh lega aku, bukanlah Ammar saja reka2. Aku sangat takut kalau dia ada ciri2 ejek nama org lebih2 lagi bunyinya agak tidak biasa didengar. So aku kata kt Ammar, "Son, berbaik2lah dengan semua orang, lebih-lebih lagi jika nama orang itu Iman Poniran". Ok, Iman bin Poniran, to be exact.

~Kids dgn ciri2 autistik sngat mengikut peraturan walau selalu tak mematuhi arahan. Kalau dia dah set dlm otak dia benda ni kena macam ni, so kenalah camni, tak boleh macam tu. Pagi tadi cam biasa aku tergopoh gapah keluar rumah. Sampai kt traffic light Motorola kenderaan yg nak menuju ke LPD/Kelana Jaya sedang dibenarkan jalan. Aku terus le racing apa lagik, dah le lambat anak aku ke sekolah. Tetiba aku nyaris tak brek mengejut sbb Ammar teriak 'Heyyyy!!!! Stop!Stop lah! Lampu red kena stop la...!! (Tanda seruan lebih memberi effect pada cerita). kurr semangat. Aku kata, "Son, kalau polis ada tak pe kita jalan even lampu kaler red pun". Ammar frust giler hari ini. Tapi polis traffic punya pasal dia terpaksa ok (dia sangat takut polis trafik).

~ Raya beberapa tahun lepas kitaorang melawat kubur, kt kg encik aku di Perak. Tiba2 kami terserempak dgn famili mak sedara Encik A yg paling tua. Deme sedang membaca yassin dan doa di kubur salah seorang saudara deme. Tiba2 mak sedara (arwah dah) Encik A yg paling tua dlm her 90s kata, "Mah (bukan nama sebenar), deme dah datang dah ni, pegi bancuh kopi deraih!". Mah bukan nama sebenar tu yg sedang dibaca yassinkan tu. Kalau kita nyanyuk tepat pada masanya haruslah dimaafkan. Jangan aplikasikan ini di wad ICU.

~Ada satu lagu indon bunyinya cenggini "ibu2, bapak2, tolonglah aku yg tak laku2..." (aku tak ingat lirik dia). Aku tak paham. Aku benci tapi aku nyanyi juga. Tapi aku rasa itu lebih bagus dari aku nyanyi lagu Sukarnya Menjadi Janda.

~Ada beberapa kategori pekerja yg sepatutnya tidak boleh dapat appraisal cemerlang. Salah satunya berblogging masa tengahari Jumaat.

Di En

Thursday, November 5, 2009

Masa kecil

Facebook sgt magik dan wonder, cam lebih kurang yg duda boleh jumpa janda, and vice versa. Kita juga boleh jumpa gambar yg kita dah sepah ke mana ntah sbb tak prihatin langsung nilai dia 25 tahun akan datang. Mungkin juga kita boleh jumpa kucing kita yang pernah kita buang dulu2 sbb kerjenya beranak je. Gatai punya kucing. Kita juga mungkin jumpa Uncle Havinder bekas jaga sekolah dulu. Kita juga boleh jumpa gambar kita zaman tgh hingus meleleh dan comot giler. Kita boleh jumpa semua itu, say thanks to zaman ledakan maklumat.

Ntah camana aku boleh jumpa gambar aku zaman hingusan sbb- tak- cukup- vitamin- C dulu dlm FB ni. Puas aku kiak kt umah emak tak jumpa. Zaman tu dulu aku rasa kena paksa beli gambo kelas, budget cikgu sekolah dah penat upah jurugambar dtg sekolah takkan tak beli ye dak. Pastu aku bawak balik umah campak merata dan pegi main konda kondi atau baling selipar. Kesian je emak ada anak camtu, kalu akulah siap la aku piap budak tu. So tetiba aku jumpa classmate sekolah rendah dulu, kira teman sekampung la gitu. Sangat hebat dia tu, seorang yg archivist sbb simpan elok2 gambo dulu kala. jadi dapek la balik eden gambo yg eden cari2 tu, kalu ada masa aku nak soh si jurufoto umah aku reshoot balik atau buat apa2 yg patut lah. so layankan aje gambo kecik2 aku ni.

Gambo darjah 3, 9 tahun le kiranya. 1983, wah zaman Alleycats dan Sweet September kiranya ni. Jangan pura2 cari aku. Oklah, carilah kalau terer. Oh yea, masa ni aku semedang je dapat no cam 30/34. Tapi magis masih dok dlm kelas terterrer of all yo!. Tengah gila kuasa main2 je masa tu, tak ingat nak belajar langsung, dah tu main copy je homework org sebelum loceng kelas bunyi. Masa tu aku selalu tertanya2 mengapakah orang selalu kena pegi sekolah? kenapakah budak2 pompuan kena tocang rambut ngan getah ikat nasi lemak style pokok nyiur kt tengah2 kepala? pathetic betul org kena gi sekolah tu, or so I thought.
Hint nak cari aku : Budak yg paling kepit cam pura2 nak bersanding tapi bukan pengawas. (oh, so Saloma hawhaw...)

Ni darjah empat, 10 tahun, tahun 1984. Mungkin aku dah kenal Azlina Aziz masa ni, atau Muhaini Suratman, atau mungkin juga Salamiah Hassan. Eh, tak kesahlah sesapapun, janji Syarifah Aini penyanyi evergreen sepanjang zaman. Taim ni ambik nak ko, no more playing around. Dapat cikgu yang nama dia cikgu Rahman Kechut (dlm gambar). Ye, mmg nama dia mcm tu. Tgk ejaan nama dia pun dah kecut apatah lagi berhadapan orgnya. Berjasa sungguh cikgu ini pada aku, dgn dialah aku kenal erti nak belajar. Taim ni boleh telan air liur je lah tgk org PJ, kitaorang struggle hafal sifir. Dia kasi chan 2 kali je hafal sifir, kali kedua fail, piap ngan pembaris panjang kaler kuning. Emak suka beno taim ni sbb aku dah tak meredah paya lagik, 24 jam aku hafal sifir! (tanda seruan ini bagi kesan effect pada ayat).
Sila rujuk budak pompuan chomel barisan kedua, no. 2 dari kanan, sejak aku kawan ngan dialah aku jadik lady like dan inspirasi nak belajo. Ok tipu, aku perasan diva nak mampus sbb kawan ngan top student sekolah taim ni.


Masa rombongan ke Pekan, darjah 6, 12 tahun dah. Cikedes betul muka aku taim ni.
Hint nak cari aku : Takdelah pulak.

Sekian.

Yang benar,

Pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas.
Pen merah pen biru, you marah I love you.

Wednesday, November 4, 2009

Citer Sedih

Salam siaran.

Mari kita sembang pasal citer kt TV/wayang yg buat anda menangis. (Kau tahukan keadaan yg macamana yg memaksa aku berblog merepek2 cenggini).
Citer sedih yg pernah buat aku menangis teresak2 sampai sembab mata bukanlah citer Bawang Putih Bawang Merah, ataupun Tragedi October. Citer yg wat aku menangis beria2 tu adalah citer "Chun Jaguh Bola Tampar". Aku tak taulah baper org pernah tgk citer ni, masa aku sekolah menengah dulu fames giler citer ni. Yg boleh libas bola tampar dgn teknik Sommersault tu. Canggih. Aku ingat satu episod tu, mak kepada kawan Chun mati. Itu saje. Kitaorang tgk kt Dewan Makan aka tempat tengok tv. Masa tu aku rasa aku sweet 15/16 (sila bayangkan si manis yg selim lagi jelita ketika itu hoh). Aku tahan airmata aku tak bagi org tgk. Malu. Aku senyap2 masuk ke Dorm dan mulalah aku teriak bab kata omputih all my heart out. Ntah napa aku melankolik giler taim tu. Apa kes nak nangis camtu bila mak org mati? Nak2 org tu berlakon lagik. Sekejap saje katil aku kena kerumun dgn dormate yg sgt perihatin. Antara soalan2 yg menerjah aku :
"Naper Camy? (ceyy nama glamer taim tu siut)
"Ko sakit eh?"
"Cikgu Norki panggil kau eh?" (warden asrama)
'Saper marah kau'?
"Mak kau sakit eh"?
"Kau gaduh ngan saper"?
Tengok tu, takdek pun soalan 'Kau frust eh?", "Kau clash ngan boifren kau eh?". Betapa tak lakunya aku taim ni. Ok, jgn salahkan aku sbb aku sekolah sume pompuan, dah tu dok asrama plak, gersang le jawapnya (hoho ni perkataan plg fames masa tu sbb kumpulan Gersang tgh popular). Bila aku kata "kawan mak Chun mati...." sambil teresak2 tu sume dgn syncronisednya kata "cheyyyyyy"....dan blah dgn segeranya. Seminggu juga aku sengsara kena ejek.

20 tahun kemudian ada citer sedih gek. Citer versi generasi anak aku. Yg buat dia teriak, tak cukup teriak ngamuk2 sorang diri lagik. Petang semalam satu rumah hampir kena heart attack bila dia teriak "Lambat!!!!Lambat!!!!!!! Loding, loding!!!!.
Mak dia : "Naper yang?
Anak dia : "Lambat!!!!Lambat!!!!!!! Loding, loding!!!!.
Mak dia : "Dah tu asyik ni je kau mengadap, stop, stop. Dah, pegi buat kerja lebih mulia cam ngaji!"
Anak dia : Teriakan yg amat sangat sambil berlari kt atas dan menangis sangat teresak2

Oh, inilah citer sedih budak zaman ni, sampai macam tu sekali. Sekali member tgh syiok main game Danny Phantom tetiba internet slow dan asek2 "Loading, loading" punya status. Sgt boleh buat aku sakit jantung je.

Tuesday, November 3, 2009

Short Notes

~ Hari ni trafic light kt persimpangan keluo umah aku, iaitu persimpangan yg paling sebuk dalam dunia ini rosak, tak nyala. Bless betul hari ni...

~ "Bang, bilik air kt belakang dah gonyoh ke? Bilik tamu yang semak2 tu dah kemas ke? Vacuum dah belum? Tu, lantai dapur belum mop lagik tu..." kata seorang wanita yang panik sbb mak mentua dia nak datang esok.

~ Hati aku : "Rasanya tadi ada 6 benda aku nak tulih utk meeting esok, apa lagik satu tu ha?"
Bahagian sipi2 dlm hati : Fokus, Kamariah, fokus.... ko tengah semayang ni makcik oiii.."

~ "Berbaik-baiklah pada semua orang walaupun orang itu selalu menyakiti kita" , kata baris ayat dalam sebuah buku. Aku tak paham ayat ini.

Dua org yg jumpa dlm Facebook setelah 23 tahun tak jumpa :

Kawan : hehehe....mmg..mmg...aku pun rindu jugakk....aku paling rindu main tarzan belakang rumoh ko....best gilerrrr....!!!

Aku : eh, ko gayut sama ek main tarzan tu? ko kan ala2 budak pompuan manja pujaan ibu bapa masa tu, aku ni lain la brutal giler hihihi, nostalgia sungguh la, aku kawan ngan ko ngan maznah la baru aku nak jadik lady like sket, ih rindu giler ar aku kt zmn bebudak dulu

Kawan : Weii..aku gayut jugak laaa...time kawan dgn ko le aku belajar jadik ganas gituu....best giler, kat lereng bukit blkg rumah ko, kat bawah tu paya, kalau seberang ke sana tembus ke lorong rumah mazura kannn....isk...aku ingat sgtle time tu....esp bab main paya kat blkg rumah ko tuuu....

Sekarang anda tahu saya ganas dan tomboi giler masa sekolah rendah. Bangga giler sbb menginfluence member saya ni jadik ganas sbb beliau top student masa kt sekolah dulu. Dan anda tahu saya terjadik lady like sbb kawan ngan dia. Win-win situation. Mak dia sangat baik sbb membenarkan budak tomboi ni kawan ngan anak dia yg comel dan manja dan selalu pakai skirt tu.

Aku amat sangka dia dapat 5A. Tapi aku tak sangka aku pun dapat 5A, berkat berkawan dgn dia. Aku seseorang yang selalu tidak memandang masa depan, look what the future took me 23 years later. Kt PJ, OK, Petaling Jaya. Kawan aku tu? Baru balik Korea present paper in pharmaceutical. Bangga giler kawan tomboi ko ni dulu tau.

Di En.

Monday, November 2, 2009

Picnic

Last Saturday the weather was not so good. Kejap hujan kejap mendung, nak basuh kasut anak pun tak jadi (macam aku yg basuh). Jadi merap kt umah je la. Hari Ahad was a bless, cuaca pagi cantik. I thought of picnic. Somewhere bawah pokok and dekat playground. Juga kena kidnap Ammar dari terus2an mengadap PC, ish, tak ropa budak kecil lagik yg sepatutnya bebas berlari ke padang permainan, menangguk ikan di paya, main guli, main lastik...oh how I wish my kid dpt merasa kenikmatan jadi anak kecik macam aku dulu. Sian anak2 Malaysia kt bandar ni. Berbalik pd topik, pagi2 hari kunun2 dah keluar dah. Angan2 mak jenin je tu, lepas Subuh sambung ngantuk balik. Masak nasi lemak, sambal sotong segala pukul 9.30 baru le siap, lembap sungguh kat dapur.

So we thought we wanted to go to Taman Tasik Perdana. Hawdy, ni pun perbuatan setahun sekali ni. Tahu tak aku tak pernah pegi pun Tugu Negara Malaysia? Encik aku gelakkan aku sbb kata dia masa sekolah2 dulu antara aturcara wajib sekolah mesti lawat tu. Nak wat camno, sekolah aku dulu tak wat lawatan jauh tu. Sia2 aku dok dekat ngan KL je gini. Tapi tak jadi juga aku wat lawatan ke Tugu Negara ari tu. Heran aku masa sekarang teramatlah cepat giler masa berlalu. Oklah, aku mengaku jelah, kekuatan tarikan Ikea lebih memaksa aku ke sana lepas kekenyangan makan nasi lemak hari itu. Aku memasang tekad, satu hari pasti aku jejaki juga Tugu Negara itu. Sementara itu layankan aje le gambar2 ni...

Ribena dan lemon sejati, takyah menyanyi dan menari Hindustan lagi dak Ammar yek.

Menu ari tu, sambal bilis dan sotong, tangkap leleh ayaq liur sbb kepedasan yg ghau ghau rasanya.

Yeah, work it babeh, sume dah lapar sbb dah kira brunch dah ni.

Dak Ammar yg berselera sokmo dan bapanya juga


Swing, baby swing... emak teringin juga nak naik tapi takut besi tu patah.

Bapa cukup sayangkan kolestrolnya

Apa kes dah termonong plak ni?
I am the king of the jungle... wah, kalah pegi kepulauan Carribean jek kita berposing ari tu yek Ammar

Di En.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife