Wednesday, November 4, 2009

Citer Sedih

Salam siaran.

Mari kita sembang pasal citer kt TV/wayang yg buat anda menangis. (Kau tahukan keadaan yg macamana yg memaksa aku berblog merepek2 cenggini).
Citer sedih yg pernah buat aku menangis teresak2 sampai sembab mata bukanlah citer Bawang Putih Bawang Merah, ataupun Tragedi October. Citer yg wat aku menangis beria2 tu adalah citer "Chun Jaguh Bola Tampar". Aku tak taulah baper org pernah tgk citer ni, masa aku sekolah menengah dulu fames giler citer ni. Yg boleh libas bola tampar dgn teknik Sommersault tu. Canggih. Aku ingat satu episod tu, mak kepada kawan Chun mati. Itu saje. Kitaorang tgk kt Dewan Makan aka tempat tengok tv. Masa tu aku rasa aku sweet 15/16 (sila bayangkan si manis yg selim lagi jelita ketika itu hoh). Aku tahan airmata aku tak bagi org tgk. Malu. Aku senyap2 masuk ke Dorm dan mulalah aku teriak bab kata omputih all my heart out. Ntah napa aku melankolik giler taim tu. Apa kes nak nangis camtu bila mak org mati? Nak2 org tu berlakon lagik. Sekejap saje katil aku kena kerumun dgn dormate yg sgt perihatin. Antara soalan2 yg menerjah aku :
"Naper Camy? (ceyy nama glamer taim tu siut)
"Ko sakit eh?"
"Cikgu Norki panggil kau eh?" (warden asrama)
'Saper marah kau'?
"Mak kau sakit eh"?
"Kau gaduh ngan saper"?
Tengok tu, takdek pun soalan 'Kau frust eh?", "Kau clash ngan boifren kau eh?". Betapa tak lakunya aku taim ni. Ok, jgn salahkan aku sbb aku sekolah sume pompuan, dah tu dok asrama plak, gersang le jawapnya (hoho ni perkataan plg fames masa tu sbb kumpulan Gersang tgh popular). Bila aku kata "kawan mak Chun mati...." sambil teresak2 tu sume dgn syncronisednya kata "cheyyyyyy"....dan blah dgn segeranya. Seminggu juga aku sengsara kena ejek.

20 tahun kemudian ada citer sedih gek. Citer versi generasi anak aku. Yg buat dia teriak, tak cukup teriak ngamuk2 sorang diri lagik. Petang semalam satu rumah hampir kena heart attack bila dia teriak "Lambat!!!!Lambat!!!!!!! Loding, loding!!!!.
Mak dia : "Naper yang?
Anak dia : "Lambat!!!!Lambat!!!!!!! Loding, loding!!!!.
Mak dia : "Dah tu asyik ni je kau mengadap, stop, stop. Dah, pegi buat kerja lebih mulia cam ngaji!"
Anak dia : Teriakan yg amat sangat sambil berlari kt atas dan menangis sangat teresak2

Oh, inilah citer sedih budak zaman ni, sampai macam tu sekali. Sekali member tgh syiok main game Danny Phantom tetiba internet slow dan asek2 "Loading, loading" punya status. Sgt boleh buat aku sakit jantung je.

3 comments:

Eine Frau aus Botnang said...

hahahahaha ingat kan cerita Nurkasih dia teriak sampai cenggitu sekali rupanya cerita jepun main volleyball tu kan?? hahahah kelakar lah YOng ni! Tapi memang gila maut sommersault dia buat kan?

Amri Mat Saaid said...

aumak kamu yong udah rope DJ indone aje, salam siaran wahai pemisar hu hu

Yong Kamariah said...

adoyai fasha, kita pun tak expect camnolah buleh nangis ia2 cenggitu, taim tu percaya habih ada org buleh wat aksi akrobatik cam tu sambil libas bola tampar, ntah2 pelakon tu main lompat2 atas trampolin jek...

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife