Sunday, August 28, 2011

Yong Kamariah dalam episod Tengah Bersiap Lah ni....

Salam semua. Ha...ha...tengok tu...muka ceria je semua, ada dah sampai kt kampung tercinta tp masih godek2 FB, twitter, blog bagai, ketupat kt dlm poyok tu dah tgk ke airnya tu? Lemang tu kang terbako! terbako! kang dlm dok leka2 tu uols. <<<<< dah, dah, rentikanlah cakap sengsorang yong kamariah oiiiii.....

Alahaiiii....malam ni dah malam last terawikh, esok plak last puasa, sedey plak rasa, saya tahun ni tak dpt nak kaut sume ibadat sunat tu, terkilan sgt rasanya. InsyaAllah, berdoalah semoga tahun depan dapat berjumpa dengannya lagi. Di luar hujan rahmat tgh turun dgn dinginnya, what a bless....

Baiklah, ari tu rasa lemau nak sambut raya tp bila tgk iklan raya ngan lagu rayanya sekali tetiba hatiku rasa semangat balik uols. Mana jadik! Walaupun bakal tgk sarkis jek (klu ada laaaa), tak salahnya nak mengimarahkan raya tu yek. Yeah yehhh.. that's the spirit uols. Tadi baru je habih siang bawang n blend sume. Cili jek tak dapek nak nolong, nak soh pak eh pi beli cili kering hok lain, baper kali dah pesan jgn beli cili berkilat pendek2 tu, pedasnya kaw2, tp tak ingat2 jugak dlm kepalanya tuh, ishhhh org laki ni mmg sengal jek klu pesan benda2 cenggitu yek...eh, eh, mentang le dah lusa nak bermahap-mahapan, dan-dan jek ngumpat yerkkk...

Anyway, mokcik memalam buta cenggini ler baru dpt wat keje, klu siang berkejo2 antara tugasan dan baby terkua nak attention, haihhhh...baiklah, apakah persiapan tuan rumah ni yek, ishhh,... tgh nak bersiap la ni...


Wahhhh.. jgn memain uols...rasanya dah 2 tahun beli pingggan mangkuk idaman hati ni, tahun ni baru le tergerak nak guna. Masa tu tgh giler le kt English2 deco ni, yelah, giler mengidam je ler, klu nak beli "Kau giler ke?", tgk harga set dia kt sini mau koma setengah jam. Kebetulan masa tu, sohabatku puan Dilla baru balik UK, ha kau, berkoyan2 pinggan mangkuk dia bawak dr UK, Royal Doulton ke, Port Merion ke, macam2 adooooo.....so dia nak let go satu set RA nih, so mokcik pung macam org mengantuk disorongkan bantallah kiranya, walau rasa nak pitam kejap lepas membayonya...


Cer tengok kt dalamnya...wahhh kagumnya, kagumnya... lemaklum le, stok2 guna pinggan kawin2 dan pinggan colgate/darlie cam mokcik ni cenggini ler...aku ni sejibik cam mak aku, beli hok elok2 mahai2 simpan, hok buruk terserompih jugak buat pakai, tokleh jadi, kena buat paradigm shift uols!



Set hok ni simpan balik je lah... nok guna pung tatau bila, bukan ada tetamu pung...nak amik spirit jew...ha, berlagak tak Ai? Tak per arrrr nak berlagak kt umah sendirik jek pung hew hew....


Bekas kuih ni guna 4 kerat je dah arrrr... setakat kami bertiga jek boh 4 jenis kuih je udoh, tp kang tetiba adalah bebudak yg dtg, mmg sah2 aku boh balang kuih je ateh meja tu, dak pung tanya siap2 nak duit ke nak makan? bukan susah boh...ih, bekas ni sebenonya tak praktikal pung, boh kuih sari dua dah lemau kuihnya, tukang buat penyeri meja jek, mokcik ni biasa arrr, tokleh tgk benda lawo2 nak rembat ajek....


Last but not the least, langsir bajet tuko setahun sekali. Konsep mix n match kekdahnya, tuko2 header n font jek, eh, silap term, tuko kepala langsir ngan backdrop dia jek, hok tu je pusing2 3-4 tahun ni, sib baik tak byk tingkap, klu tak pitam makkkk!

Baiklah, kalau dipanjangkan umur, manalah tau 5 tahun dr sekarang, dlm episod persiapan nak raya mak yong ada buat tambahan seperti : ketupat sedang dimasak di atas dapur, pak eh plak tengah bako lemang, Ammar sedang...erkkk masih kekal main game rasanya, dak Aly sedang genjoice main bunga api ohhhh indahnya ngeh ngeh.... Anyway, selamat membuat persiapan Hari Raya Semua, Have a meriah but sederhana Raya yek! Muahhh!!!

Friday, August 26, 2011

Yong Kamariah dalam episod Dah Siap ke Nak Raya

Aloh lohlohloh.... diam2 dah minggu terakhir dah kita berpuasa yek. Tinggal tak baper kerat hari lagi kita akan menyambut raya. Persiapan akak tahun ni lemau jek. Masa org tgh sebuk2 anto baju tempah baju ari tu aku dok sebuk pantang-pantangan, sampai dah dekat nak raya baru sado baju tak bertempah lagik. Bertindak dari itu, Senin lepas amik cuti pi shopping raya. Klu dok Lembah Klang ni org kata klu tak ke jln TAR cam tak meriah nak raya.

Gelap2 hari tu, lepas hanto anak-anak ke sekolah n nursery, mak eh ngan pak eh pun meredah masuk KL. Sampai jalan TAR embun pun dok menitik lagik. So jalan le berdua2an menyusuri belakang jln TAR/mesjid India tu. Tetiba makcik rasa sgt awkward sbb lama beno tak berdating berdua2an cenggitu, rasa cam pasangan tua pun ada hew hew...Ada le satu dua gerai baru bukak, peniaga dia pun dok terpisat2 lagik baru bangkit tido, pakat2 dok tido situ agaknya uols. Tp sekejaban saja tetiba mana ler datang ramai umat manusia berbulu2 dr segenap ceruk. Mak ai nak pitam dah mak rasa, dpt sikit benda nak carik ajak pak eh masuk Sogo. Dalam Sogo pun umang aiiii sama gek. Tu hari week day tu, klu weekened tatau la makcik hazab nak berimpit2 gitew, aku ni mudah pening tgk org reramai cenggitu. Tp herannya sbb baju mak bapak dpt dulu, balik2 mak bapak dok testing baju raya dulu. Sian anak2ku. Pak eh tiap tahun nak sedondon ajew, aku plak rasa lawak la klu sume seragam gitew, tak salah juga klu kita main ton warna ke hapa ke. Anyway, cukup le tahun ni baju omak biasa-biasa jek, buy 2 free 1 gitu kekdahnya, baju apak ngan anak2 plak yg rabak poket. Tau jelah, baju baby yg ceniap kecik tu pun giler mahai nye. Ari tu aku tgk baju raya kt Subang Parade, mak ai, cam tak reasonable betui lah reganya. Ha, memanglah, mak kau ni dah jadik kedekut betui la ni, tp bila tgk baju anak2, cairrrr jek ati, rabak pung rabak arrrr....


Ni, ada beberapa pasang baju dr tahun lepas yg belum bertempah lagik. Aku ni when it comes to tailor mmg cukup cerewet. Bio aku takdek baju dari pakai baju yg tak sedap kt badan. Tailor aku (cheyyyy tailor aku? artis kew??), eh, ayat belum habih, tailor aku yg biasa aku tempah baju tu, dah bertahun meninggal eksiden, sejak itu aku dah tak jumpa tailor yg buat baju sesedap yg dia buat. Anyway, aku sedey n bengang giler ngan baju raya tempah tahun ni. Masa dkt puase tu, aku kim lah kt org buat tempah baju sambil bagi baju contoh, sekali bila amik aku tengok.. apsal ukuran badan aku dah jadik cam Amy Mastura? uwaaaaa... ropanya taylor tu dah silap ukuran, baju aku dia buat org lain pnyer ukuran, hok aku tak pe ar, beso, buleh le org yg dpt tu beger2, hok aku ni??? oh sedey mak, nak mencarut lelebih bulan pose plak, redo jelah sedekah kt anak buah, kira aku tak bayo le duit tempahan tu...iskkk....salah aku jugak, kirim kt org jek, nak cepat punya pasal n org tu je yg nak amik lagik tempahan last minit.


Nak harap aku wat kuih raya mintak ampunlah, tak pernah buat uols. Setakat tolong terap masa kak long buat masa aku anak dara dulu ada arrr. Jadik, kita tunjuk je lah, sekali pak eh pun wat balik hamper dr opis dia, ni belum masuk lagik 4-5 balang yg dok tersadai kt opis tu. Aku rasa aku dah tak tamak haloba dah tahun ni, tp tak berjaya juga, tu belum lagik masuk order kek Sawak, macam le ramai nau org nak dtg umah dow.


Tiap2 tahun opis pak eh bg daging subsidi, tahun ni pak eh amik 10kg. Kalu aku ni mak yg cam dlm iklan anak2 buat balik sekoq lembu dr pekan tu genjoy le jugak nak jamu kt anak2. Setakat aku ngan pak eh jek baik kim kt kampung. Bergigih tgh malam buta pack2 nak bagi kt 2 kampung. Bagi lebih sket kt Perak nak soh MIL buat rendang tok. She cooks the best rendang Tok in the world, wah tak bley blah kau puji mentua yek. Dah memang benerrrr, ih, tak sabar nak makan rendang Tok.

On Aly....


(Oh, berguna juga loceng kling kling 3-4 inggit Apak eh beli kt paso malam tu yek) Budak ni...macamana nak ckp eh, masuk je umuq 4 bulan makin meragam. Klu ngan aku nak ditadah je muka dpn dia, asal aku hilang sket terkua, nak tido apatah lagik...dah lah susah nak ditidokan, volume makin kuat, yelah, peti suara dia pun makin beso agaknya. Kira macam bom jangka lah, the minute dia ok, the next tetiba buleh terkua selok sambil airmata cam air paip melimpah2. Tak paham makcik, tension pun ada, stress apa lagik. Klu dak Ammar dulu cam kena sawan tangis sampai mata aku cam pontianak kampung dusun sbb berjaga malam masa dlm hari, Aleesya plak lepas hari kuat teriaknya. Nasiblah. Tapi Allah Maha Kaya. Dia meragam siang tp setakat 4 bulan dia lahir ni tak pernah plak dia buat hal tgh2 malam, she sleeps all thru the night punya type. Setakat ni lah, setakat ni lahhhhh, malas nak cakap beso kang tuko pattern meroyan plak mak kau. Sebab Allah nak suruh kau beribadat memalam nak2 bulan mulia ni, tp ada ke kau buat? Subhanallah. Dia atur hidup kita ni dgn cukup baik. Insap plak aku. Klu aku dpt anak jenis bila hok hek hok hek topok2 hok aloh dah tido dah, harus merayap merata le aku agaknya. Baiklah, ada aura2 nak sedapkan hati sendiri di situ.


Hari Itu Dalam Sejarah, memang le sejarah betul. Tu le first taim dia meniarap dan tu le jugak the only tiarapan until todate. Tgk pada saiz bontot dia ni aku rasa macam susah, asyik tak lepas2 since ari tu. Bila dia rasa nak meniarap je dia nangis, tak lepas apa lagik. Ishhh...so dia pun jadi malas. Ish, dak ropa jantan dah aku tgk anak aku ni bila pakai cenggini...


Oleh kerana nak masak utk buka sekrang ni punyalah hazab, aku bawak dia sekali masuk dapur, ha tengoklah muka mak kau ni puas-puas. Klu aku menumis tu dgn dia sekali terbersin2 terbatuk2, nasiblah dik. Klu bagi katalog cenggini mmg nampak dia tu menggelejan beno. Jgn sampai dah beso anak dara mak kau masak ko goyang kaki tgk katalog minyak wangi ngan beg udoh le nak....


Harap gambo ini cukup menginsapkan Apak kau buat beli sebutir DSLR buat omak ker...


Idok, idok, tu bukan ayam goreng yg sebeno nak, gambo jek...


Ari tu, sebelum besday Ammar, aku masak nasik ayam, ishhh teruk betul ayam tu mak ko karatekan. Tp rasa wise sedak bohhh, yelah, sape lagi nak puji diri sendiri, sebelum masukkan ayam dlm oven, aku cairkan garlic spread dan tuang ateh ayam tu. nyum!


Asyek2 gulai tempoyak pathetic. Dah, jgn bnyk komplen, dgn ada anak kecik yg terkua mmg kena le masak hok ringkas jek. Lagikpun stok tempoyak 4 tupperware ada lagik tersusun dlm esbok. 1 buat sendirik, 3 inlaws bg. Raya tempoyak betul kau.


Udang in 3 rasa sauce. Aku kan pelanggan setia Vicchuda sejak pose nih, klu aku tapau ikan, musti dpt stok sos lebih, recycle je lah kt lauk lain lepas tu.


Dah dekat nak raya makin lemau nak masak, tapau ayam penyet pun sedak boh...

-
-
-
--
-
-
-

--

-
-

Tapi, yang buat aku lemau sekali nak raya ni,...
-
-
-
-
-
--
-
-
-
-
-



Baju nilah... Ammar pun pakai tak lepas...apalagi omak ni isk isk...ni baju sentimental value ni, Apak eh beli kt Korea ari tu, sejuk jek kain cotton apa ke nama ni....semangkuk jeluk Apak eh membebel bila aku kata taylor ni buat hal... apa nak buat you, mmg salah Ai....

Last but not the least, aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA, MAAF LAHIR BATIN KEPADA PEMBACA BLOG INI, KENGKAWAN, FAMILI SUME YEK, KLU ADA TERKASAR BAHASA DI SINI. HAVE A SAVE TRIP BALIK KAMPUNG. AS FOR ME.... DIJANGKA AKAN MENITIK AYO MATA PAGI RAYA SBB BERAYA DI UMAH SENDIRIK TAHUN NI SBB PAK EH KENA KEJE 1ST RAYA, AKU PANDANG MUKA AMMAR, AMMAR PANDANG MUKA OMAKNYA, PAHTU PANDANG MUKA ADIK, TU JELAH AKU BUAT PAGI RAYA RASANYA SAMBIL TENGOK IKLAN RAYA KT TV ATAUPUN KLU MASIH ADA LAGIK SARKIS....UWAAAAAAAAAAA....

Wednesday, August 24, 2011

Worldless Wed










Anything you fancy dear?

-------------------------------------------


My apple Fiji has turned 4 mths, makin kuat klu riau. Am clueless why???


My Goku has turned 10. Iman selalu goyah klu puasa.


Am thinking of buying him toy Goku as besday present, but clueless nak carik kt mana?????

Tuesday, August 23, 2011

Today is the day!

Sib baik ternampak lilypie kata Today is the day kt counting sticker anak bujang mak. Betul2 terlupa dak Ammar is 10 today! Alohlohloh anak mak dah besau! Sian dia, mak dia dah lupa plak kt besday dia ari ni, apa nak bueks Ammar, dah 2-3 tahun besday kamu jatuh bulan pose. Nanti esok mak masak nasik ayam. Eh, tu je ke mak? Dah tu...oklah tu, favorite kamu tu. Tu je termampu mak kau buat setakat ni, le maklum dah tak handy cam dulu. Nanti tengok le camne nak, mak order kek 13 tingkat kerrrr.

Anyway, happy 10th birthday darling! You've become wiser than before,
you've refused to sit a the back of the carseat anymore,
you want to be a buddy to your dad by sitting next to him while he's driving,
you've already knew that I only threatened you with countless number of white lies just to scare you a bit by saying, 'ummi jangan tipu...',
though you are a bit jealous of your younger sister but you love her to death and would protect her this I know....
you'll become a great brother this I know,
and you'll forever be my special baby boy inside my heart and remember the unconditional love that I have for you til the last breath of my life...

































Thursday, August 18, 2011

Yong Kamariah dalam episod Pantang dan Lupa Nak Vogue

Ohhhh gitew tajuknya.

Dah nak buat tajuk masakanku 12 ramdan ke, 16 ramdan ke sgt sedey je masakan aku, baik aku carik lain episode je dok gitew, balik2 singgang, gulai tempoyak, sambal bilis, sup ayam, lauk kedai, dull giler arrr...ati tingin jugak nak buka kt luo tapi... klu si Aly dpt mengamaks dia tu...mau pitam aku, ngan the look yg strangers selalu bg klu baby melalak...you know, that kind of look kan, ati manusia tak sama... aku teringat masa aku naik flight ke Sawak masa dak Ammar kecik dulu, taim tu tetiba dia meragam dlm flight, org seat depan aku siap geleng2 kepala, pahtu dan-dan depan aku amik beg dia yg ada panadol dan-dan telan panadol depan aku, belagak siaaa...muka bapak org tp cam kau tak pernah ada anak kecik blehhhhhh bluekssss....

Baiklah, jagalah hati dan perasaan anda juga bila berpose, jgn emo.


Adalah gambar yg empunya masa preggie 5 bulan. Sekarang adalah dia ni lagik beso dr ni walau baby dah keluo pun. I looked slim kan masa taim ni? Cam Jessica Alba masa preggie 7 bulan kan? arghhhh parah kau ni klu dpt berangan...

Arghhh sedih, sedih giler ar ngan state badan sekrang. Sekrang barulah ye pantang, pantang nampak siaaa...ntah napa lepas je pantang 2 bulan napsu makan menggila dow. Ish ish... selalu lepas buka dpt nasi sepinggan kira dah bloated habih tp lepas Isyak aku macam lapo lagik, siap le kek coklat sepiring, murtabak 2-3 slices, kuih2an yg ada... oiii genjoy giler yek lepas pantang. Kami ni stok2 nak cari nasi juga klu buka cenggini ler... so ari2 kena lah sediakan nasi. Masa sahur plak kitaorang bedal apa yg ada jek, klu takde buat bodo telan air masak. Sib baik Pak eh tak le cerewet nak kena masak lauk panas2 time sahur ke, klu tak pitam aku nak kena bangun pukui 4 masak plak trip kedua. Selalu aku telan nesvita ngan oat jek. Aku rasa aku tak dapat sampai ke tahap isteri mithali cam akak2 aku yg gigih bangun pukul 4 pagi masak lauk-pauk baru sbb rata2 abang ipo aku cenggitu, nak hok panas2 gitew. Oh, berterimakasihlah kepada suami anda sekarang. Aku ni dari anak dara sampai jadik bini org susah sia nak bangun sahur, selalu pak eh bangun dulu, campakkan benda yg boleh jumpa atas meja tu dlm microwave dan buat nesvita + oat sesiap kt aku. Kiut jek auwwwwmmmm...


Baiklah, aku kan C-Sec, cam nak pantang tak pantang jerk, nak berbarut bagai berparam tu tak laaaa kan... setakat boh minyak panas jek kt perut tu. Nak makan set lepas bersalin pun cam cuak jek. So aku beli yg ala-ala cenggini je la. Yg phytonatal tu aku makan sari dua jek, tak tahan makkkk asyik nak memerut jerk. Lagikpun taim tu bagi juga BF kt si Aly takut la plak. Mak aku plak kim akar-akar kayu hok nama pelik soh rebus n minum air rebusan tu. Nak harap aku merebus tu pun tak laa kannn, dasar pemalas kau. Ada le bila aku teringat aku rebus. Kelako jugak le nama akar2 kayu tu 'Sepang Kederang' harhar.. gelabah abang ipo aku carik kt area Sungai Buloh, wat gelak kt kedai rempah India tu jek. Tp bila kt Kuantan, ada kedai India tu klu mak aku sebut nama ni jek dia tau dahhhh. Aiyoooo.... aku pun tatau buleh jumpa dak lagi benda2 ni 5 tahun dr sekrang. Maafkan anakmu ni mak, masih banyak lagik Sepang Kederang ni kt dapur tu. Sokmo buat2 lupa nak rebus.


Boleh la nak kata aku meroyan taim ni. Siap boleh buat manicure lagik dlm pantang. Aku merela jek anak buah main conteng2 nih. Apak eh buat muka cam Aleesya yg dlm entri lepas bila nampak nih. Last aku pakai bendalah ni masa aku sekolah menengah dulu, aku kan ada geng sewel2 masa sekolah dulu, darah muda sia....

I can only drool over.....


Masa terluang2 tu apa yg aku buat hanyalah flip-flip over mags2 ni dgn kagumnya sambil tgk kitchen, garden omputih and foodie2 yg supercool (oh, nak tengok stok2 omputih jek, belagak sia...). Lambat la plak nak tunggu si Aly ni beso sket, byk benda yg aku nak meneroka nih. Buat masa ni terimalah kenyataan umah kau dah macam petempatan Endon kt tapak perumahan yg tgh buat tu. Eh, nti budak kecik tu dah beso sket bukan ke lagik aku ada tukang sepah umah? oh nangis mak kau.


Amacam? kedekut tak mak kau? 8 biji je dow kuih onde2 aka buah melaka nak buat buka. Apak korang selalu kata omak ni klu nak masak berkira sgt. Ha, berkira sangatlah klu tak habih aku jugak yg jadik tong sampah tulun ngabihkan! Comel je onde2 aku, ada saiz kecik, ada saiz beso, klu buat 30 biji ada juga rupa dinasor menyelit tu kang.

Aku dah lupa nak vogue....


Cam tak sesuai jek. Aku kan dah lupa nak vogue. Jadik cubalah nak mengvoguekan anak dara ni. Omak rasa tak sesuailah sayang. Esok2 klu aku pakaikan jeans dan tshirt ada jugak org kata, eh, hensem juga anak awak yek...huwaaaaa.....


Siap bertempik lagi bila aku pakaikan bendalah ni. Pahtu dongak2 ke atas cam nak kata, tolong! tolong! apa benda kt kepala Ai ni? tak suka! tak suka!. Oh gitew anak mak. Aku rasa klu Miss P ni ikut gen akulah, mmg sah2 tomboi lah masa kau kecik esok. Nampak cam ada ala-ala dah nih. Tak perlah dik, orang kata late bloomer, cam omak dulu..auwwwwww!


Esok2 masa Aly dah anak dara sket jgn ikut cam mak kau dah laaa.. hover, hover siaaa... gatal je gedik posing bawah pokok buluh lagik, tgk, member mak sume ala2 tomboi tp taim ni mak kau plak dlm jiwa ada taman, gediks, gediks, euwwww...


Masa taim kt kolej plak lagik tak boley blahhh... nak melawa sesaja tak kesahlah biar pape asei bergayeee hew hew.... ntah taim dinner bila la ni...eh, cik Turi awat dok terjelig lagu tu? ihhh....gambo kontrol ayu mak malu, mak malu lah tgk gambo lama2 ngeh ngeh...


Ni masa memula kerje auwwww malu Ai...gambo ngan ex boss masa gi Singapore. Taim ni mak slim lagik, esok2 kau jgn kuat melantak cam mak ni, dah kawin ha baso tong dram dah badan... masa memula keje skincare product tak kalah, nak Clarins n Cliniq ajek (eh, Ai suka Clarins), dah ada komitmen bagai, bedak Yardley pun mak belasah jek hew hew...


Adik dan abang dalam versi testing nak beraya.

Have a nice weekend everibodi!

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife