Yong Kamariah dalam episod Dah Siap ke Nak Raya

Aloh lohlohloh.... diam2 dah minggu terakhir dah kita berpuasa yek. Tinggal tak baper kerat hari lagi kita akan menyambut raya. Persiapan akak tahun ni lemau jek. Masa org tgh sebuk2 anto baju tempah baju ari tu aku dok sebuk pantang-pantangan, sampai dah dekat nak raya baru sado baju tak bertempah lagik. Bertindak dari itu, Senin lepas amik cuti pi shopping raya. Klu dok Lembah Klang ni org kata klu tak ke jln TAR cam tak meriah nak raya.

Gelap2 hari tu, lepas hanto anak-anak ke sekolah n nursery, mak eh ngan pak eh pun meredah masuk KL. Sampai jalan TAR embun pun dok menitik lagik. So jalan le berdua2an menyusuri belakang jln TAR/mesjid India tu. Tetiba makcik rasa sgt awkward sbb lama beno tak berdating berdua2an cenggitu, rasa cam pasangan tua pun ada hew hew...Ada le satu dua gerai baru bukak, peniaga dia pun dok terpisat2 lagik baru bangkit tido, pakat2 dok tido situ agaknya uols. Tp sekejaban saja tetiba mana ler datang ramai umat manusia berbulu2 dr segenap ceruk. Mak ai nak pitam dah mak rasa, dpt sikit benda nak carik ajak pak eh masuk Sogo. Dalam Sogo pun umang aiiii sama gek. Tu hari week day tu, klu weekened tatau la makcik hazab nak berimpit2 gitew, aku ni mudah pening tgk org reramai cenggitu. Tp herannya sbb baju mak bapak dpt dulu, balik2 mak bapak dok testing baju raya dulu. Sian anak2ku. Pak eh tiap tahun nak sedondon ajew, aku plak rasa lawak la klu sume seragam gitew, tak salah juga klu kita main ton warna ke hapa ke. Anyway, cukup le tahun ni baju omak biasa-biasa jek, buy 2 free 1 gitu kekdahnya, baju apak ngan anak2 plak yg rabak poket. Tau jelah, baju baby yg ceniap kecik tu pun giler mahai nye. Ari tu aku tgk baju raya kt Subang Parade, mak ai, cam tak reasonable betui lah reganya. Ha, memanglah, mak kau ni dah jadik kedekut betui la ni, tp bila tgk baju anak2, cairrrr jek ati, rabak pung rabak arrrr....


Ni, ada beberapa pasang baju dr tahun lepas yg belum bertempah lagik. Aku ni when it comes to tailor mmg cukup cerewet. Bio aku takdek baju dari pakai baju yg tak sedap kt badan. Tailor aku (cheyyyy tailor aku? artis kew??), eh, ayat belum habih, tailor aku yg biasa aku tempah baju tu, dah bertahun meninggal eksiden, sejak itu aku dah tak jumpa tailor yg buat baju sesedap yg dia buat. Anyway, aku sedey n bengang giler ngan baju raya tempah tahun ni. Masa dkt puase tu, aku kim lah kt org buat tempah baju sambil bagi baju contoh, sekali bila amik aku tengok.. apsal ukuran badan aku dah jadik cam Amy Mastura? uwaaaaa... ropanya taylor tu dah silap ukuran, baju aku dia buat org lain pnyer ukuran, hok aku tak pe ar, beso, buleh le org yg dpt tu beger2, hok aku ni??? oh sedey mak, nak mencarut lelebih bulan pose plak, redo jelah sedekah kt anak buah, kira aku tak bayo le duit tempahan tu...iskkk....salah aku jugak, kirim kt org jek, nak cepat punya pasal n org tu je yg nak amik lagik tempahan last minit.


Nak harap aku wat kuih raya mintak ampunlah, tak pernah buat uols. Setakat tolong terap masa kak long buat masa aku anak dara dulu ada arrr. Jadik, kita tunjuk je lah, sekali pak eh pun wat balik hamper dr opis dia, ni belum masuk lagik 4-5 balang yg dok tersadai kt opis tu. Aku rasa aku dah tak tamak haloba dah tahun ni, tp tak berjaya juga, tu belum lagik masuk order kek Sawak, macam le ramai nau org nak dtg umah dow.


Tiap2 tahun opis pak eh bg daging subsidi, tahun ni pak eh amik 10kg. Kalu aku ni mak yg cam dlm iklan anak2 buat balik sekoq lembu dr pekan tu genjoy le jugak nak jamu kt anak2. Setakat aku ngan pak eh jek baik kim kt kampung. Bergigih tgh malam buta pack2 nak bagi kt 2 kampung. Bagi lebih sket kt Perak nak soh MIL buat rendang tok. She cooks the best rendang Tok in the world, wah tak bley blah kau puji mentua yek. Dah memang benerrrr, ih, tak sabar nak makan rendang Tok.

On Aly....


(Oh, berguna juga loceng kling kling 3-4 inggit Apak eh beli kt paso malam tu yek) Budak ni...macamana nak ckp eh, masuk je umuq 4 bulan makin meragam. Klu ngan aku nak ditadah je muka dpn dia, asal aku hilang sket terkua, nak tido apatah lagik...dah lah susah nak ditidokan, volume makin kuat, yelah, peti suara dia pun makin beso agaknya. Kira macam bom jangka lah, the minute dia ok, the next tetiba buleh terkua selok sambil airmata cam air paip melimpah2. Tak paham makcik, tension pun ada, stress apa lagik. Klu dak Ammar dulu cam kena sawan tangis sampai mata aku cam pontianak kampung dusun sbb berjaga malam masa dlm hari, Aleesya plak lepas hari kuat teriaknya. Nasiblah. Tapi Allah Maha Kaya. Dia meragam siang tp setakat 4 bulan dia lahir ni tak pernah plak dia buat hal tgh2 malam, she sleeps all thru the night punya type. Setakat ni lah, setakat ni lahhhhh, malas nak cakap beso kang tuko pattern meroyan plak mak kau. Sebab Allah nak suruh kau beribadat memalam nak2 bulan mulia ni, tp ada ke kau buat? Subhanallah. Dia atur hidup kita ni dgn cukup baik. Insap plak aku. Klu aku dpt anak jenis bila hok hek hok hek topok2 hok aloh dah tido dah, harus merayap merata le aku agaknya. Baiklah, ada aura2 nak sedapkan hati sendiri di situ.


Hari Itu Dalam Sejarah, memang le sejarah betul. Tu le first taim dia meniarap dan tu le jugak the only tiarapan until todate. Tgk pada saiz bontot dia ni aku rasa macam susah, asyik tak lepas2 since ari tu. Bila dia rasa nak meniarap je dia nangis, tak lepas apa lagik. Ishhh...so dia pun jadi malas. Ish, dak ropa jantan dah aku tgk anak aku ni bila pakai cenggini...


Oleh kerana nak masak utk buka sekrang ni punyalah hazab, aku bawak dia sekali masuk dapur, ha tengoklah muka mak kau ni puas-puas. Klu aku menumis tu dgn dia sekali terbersin2 terbatuk2, nasiblah dik. Klu bagi katalog cenggini mmg nampak dia tu menggelejan beno. Jgn sampai dah beso anak dara mak kau masak ko goyang kaki tgk katalog minyak wangi ngan beg udoh le nak....


Harap gambo ini cukup menginsapkan Apak kau buat beli sebutir DSLR buat omak ker...


Idok, idok, tu bukan ayam goreng yg sebeno nak, gambo jek...


Ari tu, sebelum besday Ammar, aku masak nasik ayam, ishhh teruk betul ayam tu mak ko karatekan. Tp rasa wise sedak bohhh, yelah, sape lagi nak puji diri sendiri, sebelum masukkan ayam dlm oven, aku cairkan garlic spread dan tuang ateh ayam tu. nyum!


Asyek2 gulai tempoyak pathetic. Dah, jgn bnyk komplen, dgn ada anak kecik yg terkua mmg kena le masak hok ringkas jek. Lagikpun stok tempoyak 4 tupperware ada lagik tersusun dlm esbok. 1 buat sendirik, 3 inlaws bg. Raya tempoyak betul kau.


Udang in 3 rasa sauce. Aku kan pelanggan setia Vicchuda sejak pose nih, klu aku tapau ikan, musti dpt stok sos lebih, recycle je lah kt lauk lain lepas tu.


Dah dekat nak raya makin lemau nak masak, tapau ayam penyet pun sedak boh...

-
-
-
--
-
-
-

--

-
-

Tapi, yang buat aku lemau sekali nak raya ni,...
-
-
-
-
-
--
-
-
-
-
-



Baju nilah... Ammar pun pakai tak lepas...apalagi omak ni isk isk...ni baju sentimental value ni, Apak eh beli kt Korea ari tu, sejuk jek kain cotton apa ke nama ni....semangkuk jeluk Apak eh membebel bila aku kata taylor ni buat hal... apa nak buat you, mmg salah Ai....

Last but not the least, aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA, MAAF LAHIR BATIN KEPADA PEMBACA BLOG INI, KENGKAWAN, FAMILI SUME YEK, KLU ADA TERKASAR BAHASA DI SINI. HAVE A SAVE TRIP BALIK KAMPUNG. AS FOR ME.... DIJANGKA AKAN MENITIK AYO MATA PAGI RAYA SBB BERAYA DI UMAH SENDIRIK TAHUN NI SBB PAK EH KENA KEJE 1ST RAYA, AKU PANDANG MUKA AMMAR, AMMAR PANDANG MUKA OMAKNYA, PAHTU PANDANG MUKA ADIK, TU JELAH AKU BUAT PAGI RAYA RASANYA SAMBIL TENGOK IKLAN RAYA KT TV ATAUPUN KLU MASIH ADA LAGIK SARKIS....UWAAAAAAAAAAA....

Comments

~jeet~ said…
selamat hari raya buat kak yong n family ;) gambar last tu sadis betull...x dapek den nak nolong,

sy nasib baik mak yang buat baju tiap2 taun..tu pon mak dah bising, bila nak start belajar buat baju kurung...nanti2 la..
PatinPasta said…
Yong,
Haha! baca punya baca punya baca.. bila sampai part Ammar pakai baju raya Amy Mastura tu, tak buleh maintain dah. Sakit perut gelak! Haha!

Tarik napas!

Time raya memang gitu, kalo nak selamat.. tempah baju raya sebulan sebelum puasa. Tahan lagi kalo baju raya size Amy Mastura. Buatnye baju raya jadi bikini, haaa.. lagik terkedu :D

Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Yong sekeluarga ye. Maaf zahir batin dari saya. Travel safe and have fun :)

* tak mo komen pasal tempoyak!
Hi Yong.
Terlebih dahulu ingin mengucapkan Selamat Aidil Fitri buat Yong Sekeluarga, maaf zahir dan Batin.

Jgn lah bersedih tak balik Raya, Kak pun dah dua tahun beraya kat rumah. Make do lah dengan keadaan ya..
Yong, kelakar betoi tengok model *ammar* pakai bju tu..
syieranuar said…
kak yongggg :)

wah bnyak kuih nampak.hehehe..

kak yong,slamat hari raya adilfitri,maaf zahir batin andai syira ade tersalah kata :) kirim salam muah2 kak baby Aly! start bulan 10 ni syira duduk damansara,mn le tau terserempak ke ngn kak yong area KL nnt :)
Yong Kamariah said…
Jeet dear,

Same to you dik, Selamat Hari Raya, maaf andai ada terkasar bahasa deh selama kita berkawan di blog, bertuah Jeet emak pandai jahit baju, ntah2 Jeet pung ada bakat jahit baju, ai, klu buleh knitting bagai apatah lagik menjahit dok, small matter jek!
Yong Kamariah said…
Cik Patin sayunk ecehhhh...mood nak raya kan....

Selamat Hari Raya, maaf andai ada terkasar bahasa deh selama kita berkawan di blog ni,
ate, kalu dia buat baju raya jadi bikini sah2 aku bako! kita bako kedainya tu! Da, marilah kita menitik ayo mata secara berjemaah di pagi raya hukhukhuk!
Yong Kamariah said…
kak Iha maintain comel,

Selamat Hari Raya, maaf andai ada terkasar bahasa deh selama kita berkenalan di blog,
aduhai manalah saya tak sedih kak, klu hb tak keje tak le terasa sgt, ni dok 3 beranak berkurung dlm umah mmg sadis hikhukhuuu, tp betullah, I'll make do dgn keadaannya tu, selamat berhari raya ngan famili yek kak! jgn lupa postkan gambo meja akak pada pagi raya yek! dah cam terasa dah kemeriahannya tu!
Yong Kamariah said…
Shiera sweetie,

Selamat Hari Raya, maaf andai ada terkasar bahasa deh selama kita kenal2 di blog,
Klu terserempak tegur-tegurlah, tp klu nak belanja makan lagik la welkam! hahaha... Beraya tang mana tahun ni dik? jgn culas tolon emak malam n pagi raya nti tau!

Popular Posts