Sunday, August 28, 2011

Yong Kamariah dalam episod Tengah Bersiap Lah ni....

Salam semua. Ha...ha...tengok tu...muka ceria je semua, ada dah sampai kt kampung tercinta tp masih godek2 FB, twitter, blog bagai, ketupat kt dlm poyok tu dah tgk ke airnya tu? Lemang tu kang terbako! terbako! kang dlm dok leka2 tu uols. <<<<< dah, dah, rentikanlah cakap sengsorang yong kamariah oiiiii.....

Alahaiiii....malam ni dah malam last terawikh, esok plak last puasa, sedey plak rasa, saya tahun ni tak dpt nak kaut sume ibadat sunat tu, terkilan sgt rasanya. InsyaAllah, berdoalah semoga tahun depan dapat berjumpa dengannya lagi. Di luar hujan rahmat tgh turun dgn dinginnya, what a bless....

Baiklah, ari tu rasa lemau nak sambut raya tp bila tgk iklan raya ngan lagu rayanya sekali tetiba hatiku rasa semangat balik uols. Mana jadik! Walaupun bakal tgk sarkis jek (klu ada laaaa), tak salahnya nak mengimarahkan raya tu yek. Yeah yehhh.. that's the spirit uols. Tadi baru je habih siang bawang n blend sume. Cili jek tak dapek nak nolong, nak soh pak eh pi beli cili kering hok lain, baper kali dah pesan jgn beli cili berkilat pendek2 tu, pedasnya kaw2, tp tak ingat2 jugak dlm kepalanya tuh, ishhhh org laki ni mmg sengal jek klu pesan benda2 cenggitu yek...eh, eh, mentang le dah lusa nak bermahap-mahapan, dan-dan jek ngumpat yerkkk...

Anyway, mokcik memalam buta cenggini ler baru dpt wat keje, klu siang berkejo2 antara tugasan dan baby terkua nak attention, haihhhh...baiklah, apakah persiapan tuan rumah ni yek, ishhh,... tgh nak bersiap la ni...


Wahhhh.. jgn memain uols...rasanya dah 2 tahun beli pingggan mangkuk idaman hati ni, tahun ni baru le tergerak nak guna. Masa tu tgh giler le kt English2 deco ni, yelah, giler mengidam je ler, klu nak beli "Kau giler ke?", tgk harga set dia kt sini mau koma setengah jam. Kebetulan masa tu, sohabatku puan Dilla baru balik UK, ha kau, berkoyan2 pinggan mangkuk dia bawak dr UK, Royal Doulton ke, Port Merion ke, macam2 adooooo.....so dia nak let go satu set RA nih, so mokcik pung macam org mengantuk disorongkan bantallah kiranya, walau rasa nak pitam kejap lepas membayonya...


Cer tengok kt dalamnya...wahhh kagumnya, kagumnya... lemaklum le, stok2 guna pinggan kawin2 dan pinggan colgate/darlie cam mokcik ni cenggini ler...aku ni sejibik cam mak aku, beli hok elok2 mahai2 simpan, hok buruk terserompih jugak buat pakai, tokleh jadi, kena buat paradigm shift uols!



Set hok ni simpan balik je lah... nok guna pung tatau bila, bukan ada tetamu pung...nak amik spirit jew...ha, berlagak tak Ai? Tak per arrrr nak berlagak kt umah sendirik jek pung hew hew....


Bekas kuih ni guna 4 kerat je dah arrrr... setakat kami bertiga jek boh 4 jenis kuih je udoh, tp kang tetiba adalah bebudak yg dtg, mmg sah2 aku boh balang kuih je ateh meja tu, dak pung tanya siap2 nak duit ke nak makan? bukan susah boh...ih, bekas ni sebenonya tak praktikal pung, boh kuih sari dua dah lemau kuihnya, tukang buat penyeri meja jek, mokcik ni biasa arrr, tokleh tgk benda lawo2 nak rembat ajek....


Last but not the least, langsir bajet tuko setahun sekali. Konsep mix n match kekdahnya, tuko2 header n font jek, eh, silap term, tuko kepala langsir ngan backdrop dia jek, hok tu je pusing2 3-4 tahun ni, sib baik tak byk tingkap, klu tak pitam makkkk!

Baiklah, kalau dipanjangkan umur, manalah tau 5 tahun dr sekarang, dlm episod persiapan nak raya mak yong ada buat tambahan seperti : ketupat sedang dimasak di atas dapur, pak eh plak tengah bako lemang, Ammar sedang...erkkk masih kekal main game rasanya, dak Aly sedang genjoice main bunga api ohhhh indahnya ngeh ngeh.... Anyway, selamat membuat persiapan Hari Raya Semua, Have a meriah but sederhana Raya yek! Muahhh!!!

2 comments:

Maya Marisa said...

Yong,

terlepas pulak ur previous entry.
kemain beriya si Ally belek brochure yea yong.
maya pun pernah jugak kena cenggitu - ala anta baju kat tailor, alihX2 wrong size. haiyoo haru weh.
anyway, selamat hari raya to u & ur family & maaf zahir batin.

Yong Kamariah said...

Halo Maya hon,

Aly tu suka belek benda2 klu letak depan muka dia tehee. haih, mmg haru tailor yg blur cenggitu yek, nyesal pung tak guna ngeeee.
Selamat Hari Raya to you too Maya, maaf zahir batin deh.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife