Friday, September 28, 2012

Tadikaku Sayang

Salam. Apa kabar kesayangan sumerrr??? kangen nggak sama gue?

Dah makan minggu nak post entry baru but how time jealouskan ai.
Balik umah klu dpt menulih2 pun lepas bebudak tido but by the time deme tido ai ol pulak dah hanyut ntah ke mana...kt opis lagik lerrr tak dek le masa yg dapek dicuri aiol byk keje dow. Cam ari ni rasa terlepas beban dibahu, i was schedule to rep. boss meeting ngan CEO, haku klu dengo CEO je terus rasa cam nak sawan, rasa parkinson sume terus tetiba melanda urat saraf.... ai kan gabra semedang berdepan ngan org pakai kot tebal2 dlm meeting ni...penat2 haku praktis benda nak ckp dlm meeting sekali meeting tak jadi, nak mare ke nak bersorek? baik kita enjoy!!!!

Baiklah, sebenonya entri ni sepatutnya panjang, maklum le entri qada', tp tak sompek so citer satu benda le dulu dengan tajuk "Tadikaku Sayang" hehe..
 
 Memula citer...nak citer last week tak jadik, klu gambo ni masih hidup kompem dah basi. Last week kena keje, so siappp aku bekalkan sayang2ku di rumah dgn set gizi pemakan seimbang lagik berkhasiat dan berlemak tepu. Lapo la balik tgk gambo ni... bangun dah terlewat kelekung kelekang siappp ... setelah satu jam, hokay la tew, dua lauk tew, sambal bilis potai ngan sambal sotong, siap celur kangkung lagik (tp dah terovercook sbb sebelah dapur lagik tumis sambal).

Baiklah, baiklah, mengenai bab tadika ku sayang.

Sejak menjadi pengusaha tadika merangkak sleeping partner hidup menjadi semakin indah wahhhh gitew. Sekarang ni takleh ponteng le nampaknya ngan aktiviti2 utama kindy. It is not an easy task bukak tadika ni. Tanggungjawap is very BIG. If you are talking about untung tak le cemana pun... running cost adalah tinggi, ngan gaji teacher2, gaji 2 bibiks, makan budak2, bil tu, bil ni, cost for activities, sewa.. sekarang boleh ambil kanta pembesar klu nak kira cost.  Frankly speaking kekadang aku rasa kindy adik aku ni kengkadang wat kebajikan je selalunya. Tu belum lagi ngan kes ada bekas teacher pecah amanah, makan duit yuran bebudak haishhhh... byk cabarannya, dgn ada anak murid kesayangan berlari2 kt kindy jatuh and patah kaki hoihhh cabaran... sbb itu kata responsibility sgt besar. Tp bila tgk bebudak tu dah boley 3M sume kepuasan tu tak dpt digambarkan... we surely have kekurangan but we are learning....

Tajuk pada kali ini adalah Sports Day.. yippie... dah lama bona meninggalkan bidang2 kokurikulum cenggini. 2 weeks ago adalah Sports Day tadika kesayangan, dijalankan penuh sederhana tapi meriah, penuh meriah dan ke- terlast minute- tan preparation cam tak biasa. Layan gambo..
 
 Pikir door gift apa nak bagi... wuihh siap ko bagi door gift macam kenduri kawin kekdahnya. Few days nak Sports Day pi lari ke Ikea nak beli hadiah lucky draw sume dan adeee le pulops sale bekas spice ni. apa lagik borong 100 pcs. Esoknya nak balik Kuantan sbb lusa dah hari kejadian baru tersengguk2 sampai tgh malam aku essemble wat benda ni. cam melampau tetiba. esok anak nak bertunang ke haper dah takde idea. Malam tu jugak pi kedai bunga Ah Cai beli riben segala. Biskut eskrim ni balance besday Aleesya tu ari, kompem belum due pakai je lah. Call Mak Su Sarah, dah beli tak barang hamper?? belummm... hermmm bagus, last minute people. it runs in the family.

Friday, lepas Ammar balik sekolah meracing ke Kuantan. Door gift melampaui batasan kederat tak siap lantak ler, malam ni aku pulun buat, tahun depan kompem aku beli plastik gelenyar boh roti ngan air kotak je.
Alhamdulillah, siap juga ianya ngan bantuan teacher2 n bibiks pd mlm itew. Kul 12 a.m. terkemut2 buat teks ucapan, hakak kan Puan Principal...kena berucap. Google blue print Education Plan tersengguk2 tenet kt Kuantan ni, wahh nak cari maklumat sangat ilmiah wat teks ucapan mengalahkan bg teks Sports Day university okeh...hakak mana boley, yg penting ucapan penuh gaya dan gempak hahaha...

 and the day has come....  our Muslim Juniors buat perarakan ke padang... ada 6 rumah sumenya.


pahtu buat aerobik, you go kids!

Bacaan ikrar oleh si comel, dah praktis hari2 tetiba hari kejadian ada yg terlupa.. tak pe lah nak... nebes tu.


 yeahhhhh... acik pengetua pun diminta berucap. Gigih ai uols. hear ye..hear yee...

owhhh terimakasih. hanya 3 org je yg dengo. tahun depan kena sediakan rostrum ni.. dah puas sorok spare tyre sana-sini tak berjaya.


 With thee.. I open the Sports Day.. yeahhhh anak2, lari jgn tak lari..

 alahai kemain gemalai lagik bebudak ni yek...bila le nak sampai ke garisan penamat aga2 nye huhu... haku rasa klu anak aku mmg siap haku yg over kt tepi tu. parents kt kindy kita sgt penyantun, volume mereka sgt terkawal.

 the proud momi n dedi. tak sibuk pun nak menyorak ek.

Ini game aku suka, bebudak berlari cari kasut dedi memasing yg diletakkan kt tengah2 padang, pahtu get back to dedi, dedi pakai..

 dan lari dokong anak...hahaha.. ai loikeeee...

 one sporting dedi... awas donggg jgn tergolek, sian anak tu kang...
 and then the mommies... sebenonya nak tarik upih pinang tp upihnya dah pecah2, so tarik le ngan guni uols. Tapi bab game parents mmg sporting habih amik bahagian.

 to cut short the story, after dah bergumbira main game and bagi medal kt sume kids, kita photo group...hip hip??? Hooray!!!

 Sekali lagik anak2.. hip hip.... owhhh pengetua kau je yg semangat nampaknya.
 

 Dan pemenangnya. adalah...

Baiklah, overall, it was a success though byk benda prep last minute.. alhamdulillah berjalan lancar. Thanks to team teacher Azni and her whole family who's been helping with the organization of the event. Hahaha.. Mok Su terbongkang keletihan afterwards, tak palah, we learn to improve, okay hapa, give a big hand to everibodi. We had so much fun what a blast!


 Antara aktiviti lain sebelum tu adalah hari terbuka raya... kelas kau Mak Su ada tetamu omputih. Aku rasa Moksu pi nyorok kt dapur ni bhahahha... asal nak kena speaking je malu2 kucing, sbb tu soh aku bg speech, lemaklum le kata kindy kita ni guna medium BI hokaloh....Man in purple is my BIL, hb moksu, actually they are our donor. Hb moksu punya bos omputih, le maklum le company petronas so depa sgt active in CSR, so kami wat surat mintak donation, depa bagi alhamdulillah... boleyla beli benda2 kt playground sesikit, tp jgn engkau ingat makan ribu-riban byk222 nombor kosong tp jadik le bio ada dr takdek.

 Baiklah, nak citer lagik tp masa adalah tak kesampaian, jumpa lagik babai deh. Have a productive weekend!



Thursday, September 20, 2012

Chak...

Chak...aloooo salam saudara-saudari cikebung cikebung...
fuihh lamanya tak bukak blog. ada yg rindu akak tak sila angkat ketiak..hakhakpuiii bajet retis ayatnya
Rerupanya pc den ada masalah, google and yahoo cannot open/connect taktaulah, asek2 unable to connect, maybe browser problem kot,
Diharap kenkawan sihat2 semuanya, i see your latest entry tapi tak sempat nak khatam satu2, sgt bz lately, last 2 weeks baru habis training, 2 full consecutive weeks tu, nyaris tak pitam je dlm training, sib baik juga ada makan free jadi tak jadi pitam. (and save budget too, dah semput dah rasanya wallet ni nak sampai ujung bulan sbb gaji tersangat awal last month nak raye le katakang..)
ada byk benda nak citer tp tataplah gambo anakanda kesayangan hamba dulu, takper le ko tak kesah tp aku kesah hokaloh...

 syabas mere bete... sel2 otak telah berhubung dgn hebaknya... dah bagi susu yg claim no added sugar dah ni rasanya, tp hypernya semacam jek, terlebih DHA ke Ganglioksida taktaulah teman... tu ari masa gi open house, sorang member ckp bagi susu yg sama and ermmm anak dia pung makin menjadik cargasnya ya ampun, apa ko boh dlm susu formula ni toke? harap2 masih ada yg sudi buat menantu nih...kena start panggil Sophia ni hrp2 menjadi lembut bak Raudah dlm citer Ular Emas amin.

video
Aleesya bajet terer main ipad, balik umah terus serbu ipad kalau tak bagi menjerit satu taman dengo okeh... terer tak terer pandai tekan app ngan tutup app je, agak2 tak makan/tak reti main game tu tutup, klu tekan2 keluo link ke tenet boley bawak mengamuk, aishhhh...klu nak ajar siap tepis tangan kitew, pe'el sapaaalah ni...
-ANS @ almost 17 mths, mulut mmg berat tp tindakan amat pantas, pandai sebut cat je, mak bapak tak pandai sebut, sentap hati mak kau. Tu ari aku jerit Ammar! tetibalah,...terkeluo bulat dah pipih je dr mulut dia Ammar! terkedu den, mencari2 sapaaa lah yg sebut tew tp sbb ada dia je mmg dia lah, soh ulang lagik sekali mintak mahap babai i don't repeat okeh.

Tuesday, September 11, 2012

Riang Ria Raya

I'm so pissed off with google/blogger lately, sume pun tak boley... nak log in pun kenkadang tak boley, sampai dah matipucuk rasanya nak berblogging rasanya, tang ada benda nak citer tak boley, time boley keje plak berlambak, makan berkurun nak wat satu entry, nak komen kt comment box org pun sampai laaa ni tak boley, word veri has been denied semedang grrrr, soriler kekawan kang ingat aku sombong dah tak jenguk umah kenkawan dehhh..

Sebelum Syawal menghilang, baiklah tepek gambo bulan menambahkan berat badan ini bersama-sama. Semua ayat2 hilang so tepek gambo jelah yek...

Raya Opis
Nampak gayanya depart. teman jadik dep. memula sekali sambut raya tahun ni, pasal makan mmg jagoan kecot deny. ISO certified dow.

 
Apa-apa hal posing dulu. Bab posing pun jagoan, mak tak lama masuk 4 series tetiba rasa geligeleman posing lagu ni akakakak...yg penting jiwa mesti maintain remaja...yeahhh remaja purba katakang...

Bab merewang pun ISO certified, yg buat keje betul2 agak2 adalah 2 kerat hok lain bg moral support je lebey hahaha..... pitamlah mokcik.... statement nak makan penampar namanya, anyway won't change anything for our team spirit...you go ye adik2! (statement cover line)

Satu potong, dua masuk mulut. lariiiii...

yeahhhh... time makan2 mmg  bersekutu bertambah mutu.

Hasil potluck memasing.. mmg terbaek lah! Bos sponsor main dish.

Hrmmmm... say hi to lemak tepu. Hari menternak lemak dan menyumbatkan arteri sedunia.

From Johor to London....

.... up north to Thailand.. sume pun ada. Giler tak meriahnya makan, sungguh riang di hati berbunga2...

Selamat tinggal berat badan unggul lagik bergaya.

Apa barang kalau tak up kan kalori, ko mampu?
 
Baiklah, marilah ambil gambar sebelum perut naik...



Selepas...dah boley ukur mana perut maju ke depan. One for all... us. Selamat Hari Raya kesayangan.
Best part after sume guest pun dah balik dgn lagu kenyang perut suka hati, acara tapau menapau pun bermula, save tenaga dan cost tak yah susah pikir dinner apa lagi.

Open House
Tahun ni tak byk attend open house cam takdek jemputan je huhu le maklum le domestic queen sape le nak kenal ko, jenjiran pun takdek plak buat open house i guess everybody buat smale scale punya open house this year. cuma jiran geng desperate housewife tu ari mengeteks mokcik ajak dtg dia wat open house utk kenkawan kolej anak2 dia. mokcik tiap minggu mmg ada guest esp. family sendiri, nak2 minggu-minggu yg anak2 memasing daftar college so 2 weeks jadik host, sib baik gek le ada adikberadik dtg, umah aku ada kuih yg tak bukak lagik pun ada. Biasa ler time order tamak haloba lepas raya muntah ijau le nak ngabiskan, ingatkan terbuka hati nak wat open house rupanya tertutup pulak dia. eh apa aku cakap ni.

Jadik gambarajah berikut adalah 2 bijik open house sempat attend, tu pun for close friends jugak temanya.


 hermmm anak den... memula datang umah org memang supersantun takdek org tak puji ehhh baiknya dia..anak sapa lahhh niii, tak sampai 5 minit kengdian, lepas dia dah scan dan download persekitarannya habislah....

 Gi umah Kak Miza for openraya aka breakfast treat, sempoilahhh aku ingat tahun depan nak wat gitu geklah, openhouse belah pagi, tak byk renyah, tengahari dah boley berehat, mmg sesuai utk close friends gitew.....
 1 more pose, sebab aku rasa cam aku nampak lawo je dlm gambo ni huahuahua haruslah kene tepek, nasib ler ko kak miza mata terkejip haha... sume gambo akak satu je mata bukak sowi yerkkk.. tp menunya mmg awesomelah, nasi lemak berlauk macam-macam so sodapppp! Aku plak awal sampai sori le tak nampak org perut dah lapar terus bedal haha

everybodi dah kekenyangan...lawalah bekas serving kak miza ni.. agak2 kat Bandung ada tak? nak borong ler eh tetiba...

UiTM batch gathering 
Aku rasa dlm 10 tahun sekali aku attend gathering2 ni, le maklumler skit lagik nak masuk spesis anti-sosial aka takde keyakinan diri aka masa tak kena aka kang jumpa geng 10 tahun sekali sume org maintain tapi kau junior sikit je size dari Enot amatlah satu perkara yg tak best. Cam statement ya Allah yongggggg!!! what happened? dulu kecik size biji sawi je tengok la sekrang...hahaha.. sekrang ada aku kesah? nan ado...mak okay je no hal kihkih..


 bestnya jumpa geng lama walau pun sekejap ajew... gambo2 courtesy from doc (doa ni) Diana baju polka dot (wehhh gempak giler aku nengok gambo2 ko present kt conference kt Brisbane tu yekkk suspek giler aku. Aku kalau kena jawap soklan from audience cenggitu mau kena parkinson atas stage huhu). Thanks dua sahabat sejoli Pah and Poei (tudung ijo n biru) for the host yg awesome! Erkk kanan sekali Mazri, aku teringin nak tanya soklan tu ari tapi takut plak berasa ati, aku nak tanya mana pegi gigi dua batang ko kt depan tew? akakakak pitamlah kalau mamat ni baca, tp dia tak baca aku tau hahaha...

 anak den hai lahhh pasai apalahhh buas angat niiii... memula ni menyantun baju kurung segala, lepas tu siappp... pago terbuka aje dia terlepas...tak senang mak kau nak bersembang.

Sempat berri lagik kt umah org, terpaksa le salin baju sbb dah berlemuih ngan kek segala.

 hermmm tak nak cakap lah...
klu dah ada lauk gulai tempoyak, sambal belacan, ulam2.. apa lagi nak dikato...

Maka tamatlah sudah episod riang ria raya kolesterol naik sedepa, maka hasilnya.. terimalah pipi yg selambak sampai nak terkeluo tudung heh heh.. (asal bergambo je mesti aku tgh makan dow..)


Tuesday, September 4, 2012

12 years on Merdeka Day..



Betul-betullah terlupa anniversary kita on merdeka day tu ari, siap pi beraya umah org, kira org tu le yg tlg 'celebrate kt kita', klu tau siap mau tapau kek lagik kt umah org tew (thanks kak miza for the awesome breakfast treat heee...) apak eh le yg ngingatkan kita klu tak aiseymannnn... dah tua ni asek luper aje, dah masuk 12 tahun pun gambo pung kitar semula je lerrr
Happy anniversary love, hoping for more happy and good years together!
*wow... now and then.... then... mudanya nampak muka sendirik kt 1st pix tu, now.... pahtu siap meraba2 muka sendiri tak percaya dah hilang elastik huhuhu*

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife