Tadikaku Sayang

Salam. Apa kabar kesayangan sumerrr??? kangen nggak sama gue?

Dah makan minggu nak post entry baru but how time jealouskan ai.
Balik umah klu dpt menulih2 pun lepas bebudak tido but by the time deme tido ai ol pulak dah hanyut ntah ke mana...kt opis lagik lerrr tak dek le masa yg dapek dicuri aiol byk keje dow. Cam ari ni rasa terlepas beban dibahu, i was schedule to rep. boss meeting ngan CEO, haku klu dengo CEO je terus rasa cam nak sawan, rasa parkinson sume terus tetiba melanda urat saraf.... ai kan gabra semedang berdepan ngan org pakai kot tebal2 dlm meeting ni...penat2 haku praktis benda nak ckp dlm meeting sekali meeting tak jadi, nak mare ke nak bersorek? baik kita enjoy!!!!

Baiklah, sebenonya entri ni sepatutnya panjang, maklum le entri qada', tp tak sompek so citer satu benda le dulu dengan tajuk "Tadikaku Sayang" hehe..
 
 Memula citer...nak citer last week tak jadik, klu gambo ni masih hidup kompem dah basi. Last week kena keje, so siappp aku bekalkan sayang2ku di rumah dgn set gizi pemakan seimbang lagik berkhasiat dan berlemak tepu. Lapo la balik tgk gambo ni... bangun dah terlewat kelekung kelekang siappp ... setelah satu jam, hokay la tew, dua lauk tew, sambal bilis potai ngan sambal sotong, siap celur kangkung lagik (tp dah terovercook sbb sebelah dapur lagik tumis sambal).

Baiklah, baiklah, mengenai bab tadika ku sayang.

Sejak menjadi pengusaha tadika merangkak sleeping partner hidup menjadi semakin indah wahhhh gitew. Sekarang ni takleh ponteng le nampaknya ngan aktiviti2 utama kindy. It is not an easy task bukak tadika ni. Tanggungjawap is very BIG. If you are talking about untung tak le cemana pun... running cost adalah tinggi, ngan gaji teacher2, gaji 2 bibiks, makan budak2, bil tu, bil ni, cost for activities, sewa.. sekarang boleh ambil kanta pembesar klu nak kira cost.  Frankly speaking kekadang aku rasa kindy adik aku ni kengkadang wat kebajikan je selalunya. Tu belum lagi ngan kes ada bekas teacher pecah amanah, makan duit yuran bebudak haishhhh... byk cabarannya, dgn ada anak murid kesayangan berlari2 kt kindy jatuh and patah kaki hoihhh cabaran... sbb itu kata responsibility sgt besar. Tp bila tgk bebudak tu dah boley 3M sume kepuasan tu tak dpt digambarkan... we surely have kekurangan but we are learning....

Tajuk pada kali ini adalah Sports Day.. yippie... dah lama bona meninggalkan bidang2 kokurikulum cenggini. 2 weeks ago adalah Sports Day tadika kesayangan, dijalankan penuh sederhana tapi meriah, penuh meriah dan ke- terlast minute- tan preparation cam tak biasa. Layan gambo..
 
 Pikir door gift apa nak bagi... wuihh siap ko bagi door gift macam kenduri kawin kekdahnya. Few days nak Sports Day pi lari ke Ikea nak beli hadiah lucky draw sume dan adeee le pulops sale bekas spice ni. apa lagik borong 100 pcs. Esoknya nak balik Kuantan sbb lusa dah hari kejadian baru tersengguk2 sampai tgh malam aku essemble wat benda ni. cam melampau tetiba. esok anak nak bertunang ke haper dah takde idea. Malam tu jugak pi kedai bunga Ah Cai beli riben segala. Biskut eskrim ni balance besday Aleesya tu ari, kompem belum due pakai je lah. Call Mak Su Sarah, dah beli tak barang hamper?? belummm... hermmm bagus, last minute people. it runs in the family.

Friday, lepas Ammar balik sekolah meracing ke Kuantan. Door gift melampaui batasan kederat tak siap lantak ler, malam ni aku pulun buat, tahun depan kompem aku beli plastik gelenyar boh roti ngan air kotak je.
Alhamdulillah, siap juga ianya ngan bantuan teacher2 n bibiks pd mlm itew. Kul 12 a.m. terkemut2 buat teks ucapan, hakak kan Puan Principal...kena berucap. Google blue print Education Plan tersengguk2 tenet kt Kuantan ni, wahh nak cari maklumat sangat ilmiah wat teks ucapan mengalahkan bg teks Sports Day university okeh...hakak mana boley, yg penting ucapan penuh gaya dan gempak hahaha...

 and the day has come....  our Muslim Juniors buat perarakan ke padang... ada 6 rumah sumenya.


pahtu buat aerobik, you go kids!

Bacaan ikrar oleh si comel, dah praktis hari2 tetiba hari kejadian ada yg terlupa.. tak pe lah nak... nebes tu.


 yeahhhhh... acik pengetua pun diminta berucap. Gigih ai uols. hear ye..hear yee...

owhhh terimakasih. hanya 3 org je yg dengo. tahun depan kena sediakan rostrum ni.. dah puas sorok spare tyre sana-sini tak berjaya.


 With thee.. I open the Sports Day.. yeahhhh anak2, lari jgn tak lari..

 alahai kemain gemalai lagik bebudak ni yek...bila le nak sampai ke garisan penamat aga2 nye huhu... haku rasa klu anak aku mmg siap haku yg over kt tepi tu. parents kt kindy kita sgt penyantun, volume mereka sgt terkawal.

 the proud momi n dedi. tak sibuk pun nak menyorak ek.

Ini game aku suka, bebudak berlari cari kasut dedi memasing yg diletakkan kt tengah2 padang, pahtu get back to dedi, dedi pakai..

 dan lari dokong anak...hahaha.. ai loikeeee...

 one sporting dedi... awas donggg jgn tergolek, sian anak tu kang...
 and then the mommies... sebenonya nak tarik upih pinang tp upihnya dah pecah2, so tarik le ngan guni uols. Tapi bab game parents mmg sporting habih amik bahagian.

 to cut short the story, after dah bergumbira main game and bagi medal kt sume kids, kita photo group...hip hip??? Hooray!!!

 Sekali lagik anak2.. hip hip.... owhhh pengetua kau je yg semangat nampaknya.
 

 Dan pemenangnya. adalah...

Baiklah, overall, it was a success though byk benda prep last minute.. alhamdulillah berjalan lancar. Thanks to team teacher Azni and her whole family who's been helping with the organization of the event. Hahaha.. Mok Su terbongkang keletihan afterwards, tak palah, we learn to improve, okay hapa, give a big hand to everibodi. We had so much fun what a blast!


 Antara aktiviti lain sebelum tu adalah hari terbuka raya... kelas kau Mak Su ada tetamu omputih. Aku rasa Moksu pi nyorok kt dapur ni bhahahha... asal nak kena speaking je malu2 kucing, sbb tu soh aku bg speech, lemaklum le kata kindy kita ni guna medium BI hokaloh....Man in purple is my BIL, hb moksu, actually they are our donor. Hb moksu punya bos omputih, le maklum le company petronas so depa sgt active in CSR, so kami wat surat mintak donation, depa bagi alhamdulillah... boleyla beli benda2 kt playground sesikit, tp jgn engkau ingat makan ribu-riban byk222 nombor kosong tp jadik le bio ada dr takdek.

 Baiklah, nak citer lagik tp masa adalah tak kesampaian, jumpa lagik babai deh. Have a productive weekend!



Comments

LEEzasTOUch said…
Assalam Yong
Wah! Business minded adik akak ni ye...tabik spring!!
I can't be one....Cuba nk jual kek tk jadi. Bila member order
kesian pulak nk charge....sudahnye free...no charge!
Yong Kamariah said…
Salam Kak Leeza,
Alohloh... Tu kira pendapatan sampingan tak tetap kak..hehe nowadays mkn gaji je cam tak cukup bcoz cost of living kt KL esp amatlah tinggi...
Alohh akak rilek2 je ikut persatuan tak per, anak2 pun dah besar2' maybe zmn struggle nak besarkan anak dah berlalu, time to settle down do the things that you like, ihhh rasa tak sabo plak saya nak ke era tu, zmn rilek2 after ponek keje cari duit masa younger hunu..
Yong Kamariah said…
This comment has been removed by the author.

Popular Posts