Wednesday, December 24, 2008

Balada Hujung Tahun

Hujung tahun datang lagi. Hujung tahun sibuk ngan macam-macam hal. Ada nak abiskan cuti, ada kena berabis duit sebab anak2 nak sekolah, dan yg keje kena mengadap wat appraisal. Alhamdulillah, bagi aku, appraisal dah lepas, dan takde sesapa yang cedera..hihihi...

Hujung tahun ni, setat minggu depan aku cuti seminggu sampai hari budak masuk sekolah. Tu pun ada sikit balance lagi cuti, tak pe, carry forward le. Nak gi mana, apa lagi aku nak balik lepak kampung dok ngan mak sampai new year eve. Encik Azhar dpt cuti setat tahun baru sampai budak masuk sekolah, 4 ari je. So aku balik dulu dgn anak buah aku yakni Kak Long Kecik merangkap anak Kak Long merangkap cucu sulung mak aku. Dlm famili aku ada Kak Long Kecik ngan Kak Long Beso. Kak Long kecik la ni dok kt umah aku dari Isnin - Khamis sbb dia dpt keje kt Jabatan Kimia, yakni tak jauh dari umah aku. Hari jemaat baru balik umah mak dia kt Sungai Buloh. Ada dia sekurang2nya senang sket meneman aku kalu En. Azhar keje malam. Beliau pun boleh ngam ngan kepala aku terutamanya hobi merewang atau aktiviti window shopping and setakat ni beliau rajin bawak aku ke mana2 warehouse sale sbb beliau brutal bab bawak kete@ merewang ni. Kalau aku setakat Lembah Kelana Jaya dan Lembah Taman Medan je aku terer. Eh, ke mana2 mak yong ni merepek....

Berbalik plan nak cuti, Encik Azhar ajak ekspedisi menyusuri Pekan, Rompin, Mersing terus ke Johor pastu balik KL semula. Hem, ok jugak cadangan tu, tgk le, kalau tak pun aku balik KL dulu pas tu baru le jejalan ke Selatan. Asik2 pantai timur, pantai barat ngan utara, dis time gi Selatan laks. Secara terus terangnya ingin kukatakan aku tak pernah jejak JB lagi. Kalu Johor tu setakat Batu Pahat je. Tapi dekat 18 kali gek aku pikir sbb baju sekolah ngan kasut sekolah anak belum beli lagi, pas tu road tax kete dah nak mati. Bila aku pikir sume2 tu terus mood nak cuti jadik la'eh jek.... Tu le ujung tahun ni memang waktu mengabiskan duit laaa....jinggel bel, jinggel bel...

Tuesday, December 9, 2008

It was a wet, wet Aidil Adha...

Selamat Hari Raya Aidil Adha 2008

posing pagi raya aji


Hari Raya Haji tahun ni kami tak ke mana. Maklum la baru balik cuti2 pun. Tahun lepas pun sama. Cam biasa, masak dlm scale yg kecik je. Dalam kecik2 scale tu pun 2 ekor ayam gek aku masak. Ingat ada org nak dtg tapi disbbkan kehujanan satu hari tu org pun maleh nak kuar rumah. It was a wet Monday. Hujan tak henti2 turun satu hari. Agaknya masih menangisi tragedi banglo ranap kt Bukit Mewah ari Sabtu tu. Aku masih ingat hari Sabtu tu, tgh bersiap2 nak meronggeng ke Ikea, kt tv tu keluo news flash tragedi tanah runtuh kt Bkt Antarabangsa. En. Azhar terus teringat peristiwa Higland Towers, masa tu dia gi cover assignment kt sana, siap naik Heli lagik. Kt sana memang selalu jadi gelungsuran tanah, nak2 time ujan cam ni. Dalam sebulan ni macam-macam tragedi yg jadi kt M'sia ni. Maybe god is giving a sign, dosa2 manusia yg makin lupa akan Dia. Insap aku rasa bila jadi tragedi cam ni.
Ingatkan tempat2 tinggi ni, aku memang ngilu n seriau dok kt tempat2 tinggi ni. Dulu aku pernah menyewa kt apt 12 tingkat kt Kelana Jaya ni. Aku dok kt tingkat 11 time tu. Aku masih ingat gempa bumi kt Pulau Nias, Indon (is it 2006?). Masa tu lepas tsunami beso kt Acheh. Jam 12.00 tgh mlm, aku tgh siap2 nak tido, En. Azhar belum balik keje lagi. Tetiba katil aku goyang, bila aku jengah ketingkap, terasa dinding yg aku sandar berbuai2 kt badan. Tetiba org menjerit2 suruh turun. aku panik giler time tu, ingat bangunan nak runtuh. Dgn tgh ketakutan n kalut tu aku sempat sambo anak aku (dan handbag aku juga), terus turun tangga. Imagine, turun dari tingkat 11 ke bwh pakai tangga! Aku tak putus2 mengucap masa tu. Ramai org berlari melungsur tangga tu dgn menjerit2. Sampai tkt bwh yakni kt parking kete lutut aku dah rasa lembik. Tapi ingatkan kalau bangunan tu runtuh sah2 aku terkubur kt bawah tu (oh no!) terus aku gagahkan jua sisa kekuatan tu lari keluo. Keluo bangunan tu aku terjelepuk kt longkang, lembik dah... anak aku tak terkata apa2, dah la berat aku dokong dia sepanjang 'perlarian' tu...sedo2 aku baru perasan, aku pakai singlet spageti strip je time tu, nasib baik pakai seluo panjang, kalau siang naya aku! Lepas peristiwa tu aku terus ajak laki aku cari rumah jejak tanah, fobia gile. jadi aku paham camne kalutnya org2 yg menyelamatkan diri dari tragedi tu. Namun, rumah atas tanah pun boleh roboh jugak kalau itu dah ketentuan Illahi...
Hari Ahad pulak masa on d way nak melilau kt pasar pagi berlaku lagi satu tragedi eksiden kt h/way kt Johor yg meragut 10 nyawa. alahai, tragedi sesaja minggu tu... kita yg masih hidup ni kenalah selalu beringat2... nabi pun kata akhir zaman ni, tanda2 kiamat antaranya berlakunya kejadian2 yg meragut byk nyawa pd satu2 masa...
Berbalik pada hari raya korban aku kali ni, aku masak benda yg simple2 je utk kami anak -beranak dan jiran tetangga (jiran sebelah jer). Nasi beriyani, ayam sambal bali, daging masak kerutup, acar mentah n kek puding jeli, yg mana cukup membuatkan mata dan kepala aku berat tghari tu dan off we go - dozing off berduet ngan En azhar kt ruang tamu...
rezeki pagi raya..




hidangan org sebelah, yakni balasan 'hantaran' dr mak Akma (damn kamariah, asek lupa nak tanya nama acik ni)

sempat posing dgn kekasih hatiku... anak tak dek dlm entri ni pasal dia pulun tido sampai dkt tghari, punyalah pulun main game sampai lewat mlm tu..

Monday, December 1, 2008

Cuti-cuti

Dalam sibuk2 sempat gek aku cuti 3 hari bekerja. Encik Azhar dpt kelulusan cuti 2 minggu, tapi aku tak dpt la nak cuti straight camtu. Congak2 manalah nak pegi. Balik2 tempat yg sama gek, kalau ke Perak time cuti panjang cam ni mesti panjat Kemen Helan (Cameron Highland, tu dialek mak mentua aku tu), dak pun lajak ke Langkawi, kalau ke Pahang aku larat ke Teganu atau Kelantan. Bilalah aku nak ke obersi ni, ngan budget cam aku ni lepas kt cuti2 mesia je ler jawapnya, tak pe ler, ok la tu... bulan 4 ari tu dah ekspedisi ke Sawak sampai sempadan Indon, akhirnya cuti ni gi ekspedisi ke Kuantan - Teganu-Kelantan - had Sg Golok yakni kt Rantau Panjang. Kira sempadan Siam la, takat tu jer le buleh langkahnya pun. Ada partner suka travel cam En. Azhar untung juga, dia tak byk komplen, ke ceruk manapun dia sudi bawak, tersesat sana sini pun lagik dia suker, aku je tak sabo kalu dah tersesat tu...

Bawak mak ngan Kak Long jalan2 menyusur jalan pantai kt Ganu and cam biasa, singgah Setiu, umah Kak Yah kt Permaisuri, Setiu. Kak Long single kejap pasal boiprennya gi kursus kt Langkawi, anak2 ikut bapak tapi maknya sanggup tak ikut demi Rantau Panjang, haw haw haw.... Dari umah Kak Yah tinggal sejam lebih lagi nak sampai KB. Sampai Ganu/Kelantan, ujan dah turun manja2 tapi tak berenti2 sepanjang hari dan malam. Menanggak umah kak Yah 2 malam gek ler. Kak Long dah spoilkan ekspedisi aku ke Rantau Panjang sbb kerana dia kami bertolak pukul 3 ke Rantau Panjang. Buat facial la, cuci gigi la. Ye2 je dia kata lewat petang pun bukak lagi, kena2 sampai2 org dah nak berkemas tutup kedai. Ada le sebiji 2 kedai tutup lambat. Dpt le shopping serba sedikit barang. Aku lemah betul bawak si Ammar ni, pantang ada mainan Ben 10, tu le nak disambonya, dah banyak dah beli jam ben 10 tu, lepas beli ntah ke mana dia lempo tak tau ler, kalau nak shopping senang ati, kenalah beli dulu benda dia nak, kalau tak masak aku nak layan pe'el dia...

malam tu round2 bandar KB carik nasi kukus pas tu ke Wakaf Cek Yeh, tgk2 barang2 yg merambangkan mata tu, bila tgk2 harga dia sah tokleh celen kt Rantau Panjang, bengkak le sket ati ingatkan Rantau Panjang trip kali ni, esoknya pulak dah nak balik dah. Kt situ beli baju karekter kartun kt bebudak pas tu balik Setiu balik. Mlm tu Ammar tersenyum panjang dlm tido ngan baju Naruto-nya itu. Pagi tu ingat nak ke KB balik tapi Abang Romzi dah kidnap En. Azhar ke Penarik, Setiu, tempat ikan sego2 'ditarik' fresh dr laut, En. azhar dah terliur tgk ikan keli yg byk dijual kt tepi2 jalan, al maklum, keli 'liar' yg naik sbb air naik musim tengkujuh ni lain rasanya ngan yg diternak. Nak tghari tu masak2 macam2 benda, dari udang galah, ikan keli, haruan, ikan laut, ect sampai sekak perut, En. azhar sungguh berselera dpt makan ikan keli masak gulai tempoyak (bini dia le masak, bini dia sudi masak ikan keli tu sbb ikan tu siap dipotong). Tak jadi le niat murni ke Rantau Panjang semula, petang tu kami turun ke KT, singgah destinasi wajib Pasar Payang, beli macam2 kuih tradisional termasuk le serunding n termasukle baju batik (baju tido kelawor je, heh). Balik2 Kuantan meronda2 kt bandar lak, dpt pekena mee kari kt batu itam, beli kuih bom ngan kuih bakar kt Tanjung Lumpur, gi kejap bawak budak main2 kt taman gelora, maka habih le cuti tu... sampai kt KL tengok berita Teganu ngan Kelantan dah banjir, Rantau Panjang plak ditutup... nasib aku le sesempat je merayau ke sana sblm banjir....


Bebudak mandi kolam tepi umah kak Yah di tgh kesejukan hujan musim tengkujuh...dah namanya budak tak kira le ribut topan pun sanggup berendam lelama....


model of the year.... ammar n sepupusnya yang posing maut utk kalendar kuda (lepas peristiwa ni kamera cap ayam aku wat hal la pulak)



Majlis kawin sambut menantu anak buah En. Azhar merangkap sepupu Ammar yg lebih mesra dipanggil Kak Puteh (Puteh ada kembor yg dipanggil Kak itam, sbb sorang puteh, sorang gelap sket...) dan Ammar obviously hanya berminat pada air yg kaler ijau itu saje..

kan dah kata, tak semenggah no budak ni sorang....


Ammar n Tok n mak sedara n sepupusnya naik keta kuda kt Teluk Batik, Perak.

Monday, November 24, 2008

Minggu2 yg sebuk


Minggu2 yg sebuk, keje yg kena kejo dateline (kudos to staff2 kt unitku yg sedang bertungkus-lumus tu), kenduri kawin, konvo, troop org kampung bertanggak kt umah...sungguh sebuk 2-3 minggu ini..



Akhirnya... impian yg indah...


tapi sebenonya..



Aku hanyalah 'penanggah' kt konvo itu...





Sedang memetik bunga selepas majlis bersama teman2 yang mesra..heh...


Minggu lepas jadi komiti Konvo ke-8 UNITAR kt PICC. Tetiba rasa aura yg gah rasanya masuk dewan PICC sbb terkenang saat manis amik ijazah kt itm dulu. Bilalah saat itu akan berulang lagi... insyaAllah, suatu masa nanti, ingin kugenggam sekali lagi scroll keramat itu....dan satu lagi aktiviti bila tgh sebuk, makan dan makan lagi, kain n baju yg dah agak longgar lepas raya n puasa 6 dah rasa sendat balik...hem, yong kamariah, so much of a diet la tu....

Friday, November 14, 2008

Perihal sekolah anak..

Happy Birthday...

Minggu lepas Ammar n geng yg lahir dr bulan 6 - 12 diraikan oleh guru2 dan parents, aktiviti tahunan sekolah. Memula aku menyorok kt celah2 org bila tengok Ammar join aktiviti, dah dia ternampak mak dia, mulalah tak moh berenggang, nak ajak balik jer.

Ammar n geng siap2 nak tiup lilin kek, girl kt sebelah Ammar tu Ratu gelek Bollywood ari keluarga ari tu...

Penolong kanan, Cikgu Chen penuh sabar melayan kerenah bebudak PPKI Sri Kelana yg dah tak sabo2 nak tiup lilin


Dah ready ngan Mr Cheeky, 1..2..3...


Ammar n Cheeky n mak dia yg menempel sama n anak cikgu Jayanthi
more of Ammar @ Flickr
Semalam, hari penyampain hadiah utk Anugerah Cemerlang. Tak sangka Ammar pun naik pentas dapat hadiah. Baru kemarin aku tergelak beso tengok kertas jawapan BM dia.
Soalan : Ayah saya pergi Mekah naik (Kapal terbang/Motorsikal). Ammar jawap motosikal. Haw haw haw, mana le dia tau Mekah kt ne kot, lagik pun antara dua kenderaan tu, motosikal je ayah dia pernah bawak...
Periksa tahun ni Math Ammar dapat 94, Agama 95, yg lain ada A ada B. Tgk kertas jawapan Maths tu sejuk je mata aku tgk kertas tu bersih n kompiden je dia tulih jawapan. Tapi result penggal ni merosot terutama English. Cikgu punya komen kata "...talk in BM when teacher teach. Talk too much..." Pendidikan jasmani pulak cikgu kata "...murid semakin hyper.." - Aiyooh...

Friday, November 7, 2008

Kenangan lalu...

Kenangan lalu mengusik jiwa....
Dinner kt concorde, ngan geng2 kamcing - Trex, Linda, Dilla, Wa, Anis, Yam, Zura ngan Zureen, oh, rindunya saat itu.. sob sob...


Dinner kt Concorde, posing ala-ala la kononnya tu.. I was the lady in black.. quite a dish, didn't I? haw haw haw....

Dinner Concorde lagik.. hai, makcik Saluwa tetap maintain posing ayu...


Ratu Kebaya 1998....


Ngan geng2 LS20, depan IBBM, versi slim giler, baju pun longgar...






Kenangan lalu mengusik jiwa... sesaja browse PC terjumpa gambo2 lama@anak dara ni...

Wednesday, November 5, 2008

Michael Phelps

Last weekend Kak Long singgah umah. Tetiba Kak Long bukak citer pasal Michael Phelps. Memula tu aku blur sape le Michael Pek, Michael Pax ni (ikut sebutan Kak Long). Kak Long kata, larrr tak kenal ke Maikel Pek tu? Yg menang olimpik tu, perenang?? Sekali lagik aku blur, aku tak amik pot pun pasal mamat ni, so blur sket. Pas tu Kak Long bukak story pasal Michael Phelps. Kak Long kata mamat ni autistik. Dia baca citer pasal mamat ni dlm rencana kt suratkhabar. Kak Long kata bebudak autistic ni ada kekuatan/kelebihan luarbiasa, Kak Long suruh aku latih Ammar berenang. Aku gelak beso. Gi swimming class pun kena paksa, asyik takut buaya je, ye lar tuh. Tapi dlm pada tu aku kagum gek kt Kak Long, veteran surirumah fulltime, tapi banyak 'research'. Apa taknya kata Kak Long dia tak dek keje, so kalau baca surat kabo setiap genap ruang dan berita kt dlm akhbar tu habih dia kerjakan. Aku kata patut le umah Kak Long selalu selerak....hihih...

So bila aku ada lapang sket, aku mulalah search kt Internet. Michael Phelps pemenang 8 pingat emas acara renang di olimpik Beijing. Michael Phelps currently is a Honorary Board Member of Pathfinders for Autism. Sejak kecil beliau di diagnos ADHD (Attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD), where it is sometimes considered a mild form of autism by many people. Masa kt sekolah cikgu selalu kata dia ni tak de masa depan sbb dia tak pernah nak fokus kt apa benda pun kt sekolah (hemm, cam familiar je...). His Mom adalah backbone Michael, yg hanto anak dia ke swimming class sejak Michael kecil lagi.

Sebenarnya bebudak macam ni memang ada kelebihan yang tersendiri, parents yang kena peka apa yg diorang ni cenderung. Aku fail utk 'scan' apa kelebihan anak aku setakat ni. Bila Kak Long kata ada kekuatan/kelebihan luarbiasa, yg aku terfikir kelebihan wat bersepah dlm umah, kelebihan makan, kelebihan melompat sana-sini, kelebihan melalak (sekrang dah kurang). Tapi maybe dia ada memori yg kuat. Dan dia jenis yg suka explore, (sampai PC aku habih bertabur fail dlm tu dikerjakan). Tapi bila fail tu hilang, pandai pulak dia cari balik, tak tau le mana belajo, aku tak ajo pun perihal PC ni, tapi sekali tgk aku bukak n shut down pc, dia dah tau wat sendirik lepas tu. Semayang pun cam tu, sekali aku suruh le dia ikut semayang ngan aku, terkejut gajah gek le aku bila dia baca sume bacaan dlm semayang tu elok je, dari tomakninah, sujud, rukuk, sume bacaan elok, cuma sebutan je ler tak ikut tajwid n sometimes bertabur sket. Aku pun tak ajar sbb susah betul nak ajo dia ni, tiap kali ajo benda pun dia wat dek je. Agaknya dia perati dan dengo kot, tak pun belajo kt sekolah ke, nursery ke... Bagi ada anak normal umur 7 tahun agaknya tu perkembangan biasa, tapi cam anak aku tu, aku anggap perkembangan lebih biasa sket....

Anyway, geniuses like Bill Gates, Albert Einstein, Thomas Jefferson, Nobel prize-winning economist Vernon L. Smith are Asperger as well autistic. Tak tau le aku, tak mo pikir lagik masa depan budak ni, kang aku riso kang...

Sunday, November 2, 2008

Penniless

Now I'm quite broke. Hahah, baru je abih dekat RM8k, settlekan lawyer documents (tuko title) umah aku. Tu termasuk le bayo cukai pintu, cukai tanah, ntah apa2 tah lagi ler utk proceed documents. Dah lepas tu lega rasanyer, bak lepas beban seketul kt bahu. Utk sampai ujung bulan ni kena dok diam2. Utk bayo sume tu, En. Azhar tak dpt bagi pn. Kamariah elaun bulan 11. So, no happy strolling kt giant hypermarket depan opis aku ni, no sales peeping, no new years day to celebrate, no chocolate covered candy hearts to give away... (lyric lagu ni..hohoho), now only left the penniless Kamariah who, previously, just loves to give away her money to the unnecessarily things, duhhh...(and , baru sat tadi Kamariah telah menghabiskan RM165.00 beli barangan kesihatan Mililea, damn her, tak sado lagik ker.. sigh..)

Sebelum tu, aku telah beraya sakan tahun ni. Sebab aku tau kami kena keluo duit banyak utk umah tercenta tu. Bila tgk dlm akaun bank ada lebih sket, ntahlah, company aku tahun ni murah ati nak bagik bonus (kudos to Datuk2 kt company tu..), makanya, aku bagai nak melepas dendam beraya tahun ni. Aku gi merewang Sogo sengsorang, aku borong 3 handbag sekaligus, tu jugek le 1st time dlm idup aku beli kasut yg reganya lebih RM100 sepasang. Selalu tiap tahun anak aku le aku lebih2kan, tahun ni aku jadik a very, very bad, green Ogre yg lahap beno. Baju anak 2 helai je aku beli tahun ni. Aku, camana tetiba boleh jadik 5 pasang (tu sebenonya termasuk baju yg hanto tempah lama dah tapi baru amik nak raya..). Kat Ayah, bz sgt sampai time nak raya, pandai2 dia le carik baju, kang aku beli tak berkenan pulak. Hasilnya, raya tu baju dah tak senada, tapi tak le ralat, sbb tak leh posing pun pagi raya. Tahap ganaz aku time tu bagai tak dpt dikawal lagi, En. Azhar bagai bagi mesej 'go slow man, go slow'.... Maka bila lalu kedai elektronik, aku sempat sambar tv lagik, konon nak tampal kt dinding. Utk memeriahkannya lagik, cat umah aku tahun ni, mak ai, kata Kak Long memang raya Indu. Dari ruang tamu sampai nak naik tangga, aku buleh boh 3 kaler...hohohoho... lalala....tu belum masuk borong kuih raya lagik (aku rasa sampai ke raya haji la tu..), sempat gek lagik aku beli almari kasut 2 bijik (bukan boh kasut sgt pun, boh barang2 arkib yg besepah merata2).

La ni, kena la dok diam. Minggu ni kena prepare RM1000 lagik, kali ni adik-beradik pakat nak top up rawatan fisio mak kt KMC. dok tunggu hospital kerajaan wat sakit ati, nak tunggu appointment pun kena tunggu nazak dulu, baru buleh dahulukan. Kak Yah kata mak tak mau pi spital, nak wat rawatan tradisional je. Kak Yah kata mak sayang duit dia agaknya, sbb dia tgh plan nak beli gelang baru. Tapi kata Kak Long, mak nak beli gelang terakhir nak cukupkan ikut bilangan anak2 pompuan dia. Tetiba aku sebak.... mak sakit sgt lately, batu karang dlm buah pinggang, tulang belakang dia retak, demi mak, semuanya aku sanggup....

Family Day..

Semalam, Sabtu, ada hari keluarga sekolah Ammar, Hari Keluarga PPKI Sri Kelana. Sejak terbabit ngan PIBG ni, ntah camna me n En Azhar terjadi AJK sponsorhip. Alhamdulillah, we managed to get sponsor dr Milo (Nestle). Tahun ni, first timenya dptlah anak2 n ibubapa pakai t-shirt yg berprinted hari keluarga, hasil sumbangan Milo, tapi dah tersilap info lak En. Azhar, dari sepatutnya perkataan 'program' dah jadik 'pusat'... apa nak buat. Dpt jugaklah beb. carton air tin Milo. Selain tu aku tempah le sedikit kuih muih utk sumbangan bersama.

Aku tgk dr jauh je aktiviti ari tu, ntah kenapa aku tak rasa jadi sebahagian dr 'keluarga' walau namanya ari keluarga. Patut la pengerusi PIBG Pn Anisa kata susah nak dpt kerjasama mak bapak. Selain dr cikgu dan beb. kerat AJK, mak bapak lain wat acuh tak acuh jer. Kata sorang supplier kt aku, sekolah anak aku ni sekolah orang kaya, aku tatau la pulak, sbb utk pendidikan khas macam2 background yg hanto anak kt situ, kelas lain tak tau le. Tapi bila ari tu, aku tgk ada beb mak bapak yg blagak dan tak tegur org, nak jugak aku mengiakannya. jenis yg nak cakap omputih separuh2 ngan cakap melayu n konon stylo. Tak mau pakai baju cap Milo tu. Lantak ler, tak jugak aku heran. Tapi ntah le, I fail to enjoy myself ngan ari keluarga sekolah anak aku ni, enviroment dia agaknya menghalang aku. Something is missing (n wrong)somewhere. Schedulenya pun aku rasa cam tak kena.
Tak mengapa, janji, aku puas tgk bebudak enjoy diri sendiri, tgk ada yg bergelek bollywood sakan atas pentas buat aku ketawa sengsorang.Selagi aku buleh bantu apa yg patut, aku akan cuba...

Friday, October 31, 2008

P.S. : I love you...



Beberapa bulan lepas aku tgk citer ni (via pc, heh). Tgk Hillary Swank dgn character very feminine cam ni cam janggal bagi aku sbb masa tgk dia jadi tomboy dlm Boys Don't Cry, rasanya dia lebih suit ngan karektor ganaz cam tu.
Anyway, for the one that has a very romantic head cam aku, memang layan le citer romantic comedy camni. Cuma my active imaginable head selalu kata, how come Gerry tu, yg dah mati tu (actually macam speak to his beloved wife from beyond the grave), dan plan sume perjalanan/adventure Holly after dia mati, dgn perfect sekali mengatur sampai berbulan2 lamanya, tanpa ada slack sikit pun surat tu direct Holly ke mana yg dia dah plann. Kalau nak tambah perasa dlm citer ni aku rasa what if surat tu ada yg termiss directionnya n she met someone in some alien places, accidently, and.. oh, whatever laa... But somehow, quite touching gek le citer ni dlm komedinya. Thumbs up n 4 stars utk Swank (but not the guys, aku rasa hero n other guys dlm citer ni tak suit Swank yg berlakon penuh karektor tu). Loosing someone that you have loved dearly and whole-heartedly cum cannot live without is beyond anything anyone could imagine of. Dan Swank berjaya bawak rasa tu, sampai aku pun meleleh ayo mata.
The best part dlm citer ni bagi aku adalah the breathtakingly beautiful scenery kt Scotland, tempat yg selalu aku idam2kan nak pegi. Since author asal buku ni org Irish, maka dia 'bawak' le kejap penonton ke sana. Sama cam aku suka baca historical romance Judith MacNaught (aku ada sume collection dia ni, heh), mesti ada part kt Scotland, some people say kt sana is 'Heaven On Earth'. Ye ker...
Anyway, sejak ada anak super active ni, aku kurang ada masa nak layan movie/novel romantic2 ni, tu pun curi2 masa je the inbetween. Habih2 aku layan Spongebob, Ultraman (sampai aku terhafal lagu dia), Naruto, Ben 10, alah, macam2 le rancangan bebudak ni. Minggu ni aku nak cari CD citer buaya yg masuk pawagam ari tu, tapi aku lupa lak dah tajuk dia, saje nak distract Ammar dr absorb dan control PC tu sorang. Citer buaya mesti dia suka. And I was thinking nak collect CD Barbie pulak, aku dah tetiba addict ngan citer Barbie lak, gara2 layan CD anak buah aku.... weekend might not be the same again, heh heh heh...










Wednesday, October 29, 2008

This special kid...

Okay, sekarang Ammar ingat diri dia, atau imagine diri dia seekor anjing. Malam semalam aku hampir tercekik bila dia suruh aku beli tulang. Dia kata dog makan tulang. Malam sebelum tu dia kata cat minum susu and makan nasi. Aku kata Ammar manusia, manusia makan sume tu, nasi, susu, sayur (benda yg dia tak suka sekali), tulang tu manusia tak makan (kecuali sup tulang). Lupa lak aku nak tanya cikgu dia agaknya sukatan pelajaran dia lately binatang dan makanannya, subjek sains agaknya. Patut la lately dia suka beno tenung anjing, be it anjing peliharaan rumah cina, atau anjing lior yg selalu berkeliaran kt jalan.

Serupa macam dia obses ngan buaya. Asal nampak air je mula la dia kata 'nak mandi, nak mandi', pas tu akan kata ayat yg dia dah program kt otak, 'tak boleh mandi, ada buaya..' hatta lopak air kt tepi jalan pun dia akan kata camtu. Dia punya obses dan takut pada buaya tu akan membuatkan dia akan memberontak bila nak gi swimming class setiap Selasa (sampai nak tercekik la cikgu dia pasal dia bergayut kemas2 kt tengkuk cikgu yg ajo swimming tu), dan hatta nak mandi dlm bilik air Awe kt kampung pun dia takut sbb kolah umah mak beso.

Sindrom n simptom tu kalau dlm autisme dipanggil 'echolalia', satu benda yg repetitive, ayat yg dia akan selalu ulang, most of the times bebudak ni tak faham maksudnya, it's just satu benda yg macam diprogram dlm otak dia, eg. bila buat benda ni, maka consequencenya akan jadi benda ni. Kengkadang malas aku nak layan bila dia asyik ulang benda yg sama. Sejak dia dah obses ngan computer games ni tenang sket idup aku, kalau tak asyik layan benda yg sama je (mak yg jahat ke aku ni ar?). Tapi sekarang, dia mula bertanya. Maka hati aku berbunga riang. Sekarang ni, kalau dia break dr dok depan pc tu, dia akan dtg kt aku atau Ayah dia tanya, 'Ummi buat apa tu, atau ayah buat apa tu? atau ni apa? tu apa?' alhamdulillah... Most of the case dgn budak autisme ni, there is no question or answer. Question akan dibalas dengan question yg sama balik (echolalia lagi). Dulu aku frust sbb dia akan mengelak soalan. Susah nak tau apa pun dr budak camni. Satu tahap, aku dapati kalau nak tahu citer apa dah jadi kt sekolah atau nursery, aku biar dia leka sengsorang, bila dia tgh main tu dia akan cakap/ulang balik conversation yg dah berlaku kt sekolah/nursery tadi. That's how he tells a story or what happened satu hari dlm hidup dia.

Ammar surely can speak but he doesn't tell a story, he couldn't. It's too hard for him utk susun ayat bilamana dia sendiri kurang faham kenapa sesuatu benda tu terjadi. Most of autisme kids are like that. Masa dia kecik dulu, aku sangat2 bimbang nak bawak rumah org. Dia akan buat tu macam rumah dia, atau barang orang tu barang dia. The whole universe is about himself, and within himself only. Dia tak boleh terima dan tak faham kenapa dia tak boleh buat tu, buat ni. Bila dah besar ni barulah perlahan2 dia boleh terima reason. Sekarang everything must have reason, but reason yang dia biasa dengar. Dulu, bila dia buat perangai mulut aku amat berat nak terangkan kt orang bahawasanya anak aku ni ada autisme. Sbb kebanyakan org kita sgt asing dgn perkataan itu. Habih pun aku akan cakap dia ni kanak2 istimewa. And some facial expression org akan bagi adalah 'ye lah tu...'. Atau pun ada cakap, 'eh, kat mana cacatnya pun' , dan tak kurang muka simpati, kalau yang dah berusia tu selalu akan cakap, 'biarlah, dia budak lagi, bukan reti lagi', dan juga ada 1 or 2 occasion yang mengguris hati aku dgn komen yg sarcastic. Selalu bila dia dah start buat perangai, aku bagi signal kat Ayah dia suruh balik. Banyak formal function yang aku tak dapat ikut Ayah dia sbb aku bimbang nak tinggalkan kt orang. Pernah juga bila dia nak join budak2 main, ada sorang budak cakap, 'eh, dia ni gila!' Tapi aku selalu kata dlm hati, bukan salah budak atau orang tu pun, kalau org dewasa tu, mesti dia ada anak yang baik-baik, jadi perangai super active anak aku tu benda yg sgt alien pada dia barangkali. Aku terima komen sume seadanya. Bila malam, tengok my kid dah tido, sambil usap kepala dia, aku akan kata sendiri, 'bukan salah Ammar pun', dan usai semayang, aku akan berdoa minta tuhan jangan bolak balikkan hati aku dgn kata ini salah tuhan, nauzubillah... sesungguhnya aku redha...

Dulu Ammar cannot accept any rules or cannot obey to instructions, how can he when he didn't understand what is rules and instructions? kalau orang que contoh kt order kaunter kt McD, dia nak terus menonong gi depan, most people sure akan marah kalau potong qeu, but he failed to understand kenapa kena que, yg penting jam tu jugak dia nak satu set happy Meal, yg lain, doesn't matter! Masa kecil dulu, bila kami que, dia akan mengamuk nak ke depan, nanti dengan tgh menggelupur tu Ayah akan angkat pegi masuk kereta, tinggal lah aku kena wat muka selamba after the incident. Explanation to the people? Forget it! Bila dah sekolah, baru dia boleh accept why people have tu qeu up. Barulah boleh dok dlm barisan, dulu kena pujuk elok2 sampai aku bagi reason yang merepek2 kenapa kena que up, sekarang dia dah paham (but i think without understanding the whole concept!).

this special kid sebenarnya buat aku rasa makin dekat dengan Dia, si Pencipta, buat aku mensyukuri nikmatNya, buat aku selalu muhasabah diri aku, buat aku rasa kecil disisiNya, buat aku insafi diri, dan yang penting, this special kid buat aku menghargai dirinya yang sgt special dihati aku itu...this special kid also makes me feel special!

Tuesday, October 28, 2008

Weekend Yang Menyenangkan...

A glory Saturday morning, with the sunlight glazing down thru the windows, birds chirping around, and the DVD player was on with the Spongebob Squarepants cartoon, my son was fully concentrate in front of the PC playing the Snailmail n Chicken Revenge games, the husband was snoring, deep in his sleep due to the night shift working hour, what more could i ask than that glory Saturday morning?

Arghhh... indahnya matahari pagi itu. Dan aku sebagai mak dlm rumah itu memulakan aktiviti aku, jerang air dulu. Kutip baju kotor n campak dlm mesin. Bila aku kuak peti sejuk, ada nasi tomato, ada sate, roti jala, laksa johor, laksa penang, cakes, (hasil belen open house) ah.. selamat, tak yah masak, utk sari dua ni stok tu kena abiskan, kalau tak abis, dipersilakan dgn hormatnya masuk ke dlm tong sampah..... Alhamdulillah, rezeki Allah taala sepanjang syawal ni, tak pernah perut sempat lapar, sana sini makan dan makan...
Sebenonya weekend tu minda dan fizikal aku dah prepare nak jadi baby sitter pada 3 anak buah, termasuk sorang baby 10 bulan. Yang baby tu buat aku serem sket, dibuatnya melalak sepanjang hari/malam nakkan mak dia, masak aku. Kak Nani n suaminya kena gi teambuilding, kena outstation, kesian tak dek org jaga anak dia, maka aku pun menyanggupkan diriku sampai aku tukar jadual keje minggu tu. Last minute K.Nani call tak jadi, dia tak kompiden baby dia nak kena tinggal, so tinggallah aku dengan long weekend yg mendamaikan....

Aktiviti standard minggu tu makan dan makan lagi. Ari Sabtu gi kenduri kawin anak bos En. Azhar kt Keramat. Saje2 tgk mesej kt h/phone, terbaca mesej Diana, mati2 ingatkan majlis makan2 dia ari Ahad, rerupanya ari Sabtu, lepas kenduri pegi le ke Kajang sampai aku dah terlajak nak ke Semenyih punyalah nak carik umah member aku sorang tu. Kt umah Diana dpt jumpa Intan. Dpt jumpa member lama dah rasa kenyang dah, sedap Diana masak, next time boleh le aku order cup cakes ngan ko kan Diana? heheh.. ralat pulak aku tak dan nak amik gambo, takpe ler gals, next time kalau ada rezeki kita jumpa lagi, buleh sembang panjang sket, tak puas dpt jumpa kejap tu..

Ari Ahad, open house lagi, makan lagi dan lagi, tak tau le aku kalau check darah time tu sume naik agaknya.. ari Isnin time wat weeding n mengemas umah, dan org dtg beraya kt umah aku pulak, sampai le pukul 12.00 mlm tadi tetamu yg last (famili) ... arghh sungguh menyenangkan weekend itu.....

Friday, October 17, 2008

A Real Boy...




At the moment, I'm reading "A Real Boy : How Autism Shattered Our Lives - And Made a Family From the Pieces", written by Christopher Stevens and Nicola Stevens, a story told by the real-life parents who have an autism kid. Wow, Chris n Nicky must've been a super Mom n Dad, for having thru such an experiences of raising a child like the one that we have.

Loving disabled children is so easy, but to live with them, such a hard thing. It is so true. I can imagine how it feels when Chris n Nicky could barely slept for eight months in the early stage, for their child, a special child named David, had a problem with a sleeping pattern, screamed almost all the time, day and night. We nearly had the same experience, but thank God, ours, it only took 2 months of sleepless nights. The first 2 months of his early life, Ammar would cried non stop all thru the nights, like from 11 p.m. until dawn, like 5 in the morning. Life was hectic and crazy at that moment of my life. The emotions ran unstable, I also cried sometimes, feeling so down and I told myself that I was a useless Mom, for not knowing what to do with a baby that had such a voice and making such a noise! Everybody would go panic when the clock ticked at 11 p.m. and, as expected, there he goes ..... And I do believe that Ammar also has a very 'active mind', that when he was a baby, I thought even if a feather dropped unto the floor, he would wake up with eyes widely open! He also ignored when anybody called for him (even if you use a loudspeaker), avoided eye contact and spoke only few words ( a very straight-forward pronunciation) and use a color code for the things that he wanted or when he tried to explain something to us. But when we sent him to the National Autistic Society, he started to progress and he also could cope with the lessons like writting, reading and some basic calculation. And the same goes when he's at the primary school (currently). Only that he still has some disturbing behavior.

As I read the lines : "we tried changing him and winding him, we tried leaving him to cry it out, we tried swaddling him, we tried begging him, we tried screaming back at him, we tried anything" - oh yeah, those lines sound so familiar to us, we've tried everything and every situation to suit him best, but, most of the time we failed. But comparing to this parents' experiences with us, I thought theirs were much worse. So, I respect their patience and hard times. Compared to David, Ammar is diagnosed with a mild autisme. And the teacher at school thought that he has ADHD. It's hard to tell. But I'm happy with his progress right now. I learn a lot thru this book. I can't wait to finish it up and 'discover' the strength and special thing that David must be good at - he must've has - after all, he's a special kid! To Chris and Nick, yeah, maybe you're right, I'm referring to the 1st para, page 28, as it goes :

"I'm contributing to the unhelpful myth that babies with special needs are always born into families of saints" - though I was widely smiling while reading these, but, I wanna believe!

Wednesday, October 8, 2008

Tasik Kenyir, Aku dan Gigiku..


Hari Jemaat tgh malam jam 12 am En. Azhar naik bas bertolak ke Kuantan. Jam 3.30 pagi dah sampai kt terminal, maka raya ke 4 tu le aku beraya ngan suami. Dah pepagi buta tu K. Long ngan A. Zan ajak gi Tasik Kenyir, rerupanya dema dah book penginapan dan bot ke sana. Aku pun memang cadang nak ke Setiu, yakni on d way ke T.Kenyir utk mendapat rawatan sakit gigiku, maka lepas En. Azhar dpt cover sket tidonya maka kami ngan mak pun menyusul deme2 tu. Masa sampai kt Ajil dan simpang nak ke Kuala Berang/K.T, mok ayoh, jalan dah tepu, beratus2 kenderaan dah tersangkut menghala ke Kuantan/LPT. Org dah setat nak balik bekerje la tu.
Itu le 1st time aku sampai ke Kenyir setelah berpuluh2 kali lalu kt signboard dia je. Memang menakjubkan scenery dia. Kami pun naik le bot menuju ke tpt penginapan, sempat le bermalam kt situ. Disbbkan masa suntuk tak banyak le aktiviti dpt dibuat, just mancing ala2 ngan round2 island. Dlm pada tu kaki aku sempat le rabak, luka, bak kata org Ganu berdaroh hanyar sbb terpijak batu tajam, sampai tembus selipar. Dlm kalut2 tu, anak aku pun sempat hilang sekejap kt Pulau Sah Besar tu. Aku ngan ayah dia dah panik kejap, otak aku yg aktif berimaginasi tu sempat le pikir yg bukan2. Rupanya member dah salah naik rumah (sume rumah penginapan tu sama je design dia), jadi mamat tu pun jalan le sengsorang, dia dah nak menuju ke jeti. Nasib baik ada org nampak, 'jiran' kami tu ajak ikut tapi dia tak mau, dah jumpa dak tu fuh, lega rasanya...

Balik Kenyir aku menuju le ke Bandar Permaisuri, Setiu, ke destinasi tujuan utama aku ke sana. Sampai kt klinik Abang Romzi, wah, patient dah ramai que. Dgn itu juga aku hilang semangat terus, aku memang takut sebenonya gigi aku ni diapa2kan, tapi dlm hati nekad nak cabut je gigi aku yg dah lama on off sakit ni. Tak pe ler, kami pun gi balik umah dema lepak2. Kak Yah pun belum balik mengajo lagik, aku nak balik je time tu sbb ati aku dah berbelah bagi nak cabut gigi. Tghari A. Romzie balik umah dan aku menikmati lunch terakhir aku bersama sebatang gigi geraham yg dah lama sakit. Petang aku jadik patient last. Masa tu jantung aku dah dap dup dap dup. Sepanjang hayat aku setelah gigi lengkap 32 batang tak pernah mana2 gigi aku bercerai ngan adik-beradik dia. Tu le 1st time nak cabut gigi. Setelah bersoal jawap ngan A.romzie akupun pasrah, dibius dan dicabut giginya. Maka rompong le sebatang gigi geraham atas aku. Aku rasa upset giler time tu, macam kehilangan benda berharga. Kata A. Romzie, aku ni masalah plak/karang2an yg aktif tumbuh menyebabkan masalah gusi (apa ke benda tah nama saintifik dia) dan menyebabkan masalah gigi. Kalau org lain scaling gigi setahun sekali aku kena 6 bulan sekali. Gigi yg cabut tak sakit tapi otak aku yg sakit time tu, aku rasa down gilerrrrr. A. Romzi bagi le aku MC sari, disbbkan kt radio kata jalan dari Jabor-Lanchang-Karak sesak maka aku menyambutnya dengan senang ati. En. azhar yg kental dgn etika keje tidak berapa setuju tapi simpan dalam ati. Dan beliau yg juga kental dgn semangat Arkibnya berbeso hati menyimpan artifak gigi aku yg dah tercabut tu, utk masuk koleksi gigi2 anak aku yg dah luruh sebelum ni.
Sampai ari ni aku down giler sbb kehilangan gigi atas ke 26 ni. Nak cakap pun rasa menerobos je angin kt celah rompongan tu. Nampaknya konsonan2 sebutan aku tak berapa perfect lepas ni. Dan senyuman aku agaknya pun dah tak berapa lawa lagik dah, eceh....

Dgn ralatnya aku tak dpt merakamkan aksi2 beraya sbb kameramen tak balik raya, ada gambo pun kt kamera anak beranak lain, kene le kutip satu2 lepas ni, tak apa, minggu ni aku nak balik Perak pula raya, nanti buleh le bergambo semula, kt bwh ni gambo2 lepas raya je..
Sukanya dierr.... Naik bot ke Pulau Sah Besar

Dengan anak2 Kak Long, Ammar senyap je sepanjang jalan...


Sume dah muka poyo tunggu bot kt jeti, Ammar dah ready siap2 pakai
safety jacket.


Bergambar dgn bonda tercinta kt Jeti


Posing kt rumah penginapan


Anak kamerameng yg tak pernah suka/sporting time nak amik gambo



Bergambo beramai2 kt signboard



Last but not the least.. se korup gambo ini, se korup juga ati aku saat itu....time ni macam-macam rasa ada, nak terkench lah, dag dig dug la...macam-macam adaaa...sebenonya aku teramat takut jumpa dentist, nasib baik le ada En. Romzi ni, tak le aku segan sgt...

Tuesday, October 7, 2008

Raya yang meriah dan penuh dengan kesyukuran...

Alhamdulillah, aku selamat merayakan hari raya ini tahun dgn keluarga tercinta, seminggu lak tu, sampai 'cuti' aku terextend sampai ari Isnin semalam.

Raya tahun ini ertinya meriah bagi aku sbb sume adik beradik dpt berkumpul umah mak pada malam/pagi raya. Fuh, penuh umah mak, malam raya tidonya dah gaya cam tongkang pecah, tido pun bersepah2 kt hall tu. Bilik ada 3 bijik je, so kt hall umah mak yg buleh tahan luasnya tu jadik markas sesapa yg tak dpt tido kt bilik. Anyway, tu tak jadik halangan janji dpt happening reramai. Aku yg tak dek laki kejap minggu raya tu menyelit le memana, janji tak terlanding sebelah ipo lelaki dah ler..(hehheheehh).

Dalam kemeriahan tu aku teringat gek le kt org rumah aku nun di KL yg sedang bertugas tu. Cian dia, kena carik kedai mamak le nak makan tu. kata dia malam raya kedai mamak pun dah tutup, jadik malam raya tu sblm sambung tugas beliau merayau2 carik kedai, sekali terjumpa le sebuah kedai agak terselit dicelah bangunan, sekali yg amik order keluo loghat Indon daaa...

Berbalik pada citer aku, petang raya tu Mak Su Sarah dgn berbeso hatinya menyembelih salah seekor kambing ternakannya utk makan raya nti (adik aku n lakinya penternak kambing part time belakang umah mak, pengembalanya adalah bibik sujinah), dan aku dengan tak berbeso hatinya menyambutnya utk dimasak (aku chef de mission ari raya tu, nasib la..). aku ngan daging kambing ni out sket, tak pernah masak ngan volume yg byk pun, nasib baik daging2nya dah dibahagikan kt jenjiran yg turut ada share menghidu bau kambing ternakan mereka. Jadik, menu masakan aku pagi raya tu nasi beriyani, masak kerutub daging kambing (resepi yg aku dah enhance sana-sini) dan ayam masak sambal Bali. lega aku, menjelang tengahari dah licin (sbb org ramai). menu lain rendang Kak Yah, naik impit, kuah kacang dan sate Kak Tie. Menu mak yakni nasik dagang terpaksa ditunda pada raya kedua disbbkan dah byk beno menunya.

Malam raya tu tinggal la aku ditemani Kak Tie bertungkus lumus kt dapur tu tatkala org lain tgh syok berdengkur. Menyiapkan bahan2 masaknya le, tapi nasib baik siap awal, kul 12 dah buleh tido. Lepas subuh Kak Tie dah kejut aku utk masak, nasib baik bahan dah siap, kejap je ler masaknya. Yg best paginya lepas dema2 balik semayang raya, makan, dan tibalah ke acara wajib, yakni aktiviti bermaaf-maafan sambil beratur panjang amik giliran salam ngan 'Awe' merangkap mak aku dulu. Pas tu aktiviti pembahagian harta yakni berbagi duit raya, aku hitung sume anak buah ada 21 org...fuhh.. berasap gek poket....pas tu baru le bertolak ke kuburan, menziarahi pusara arwah ayah pulak...

Dalam kemeriahan tu, sebenonya aku tak jugak dpt menikmati raya sepenuhnya, ianya disbbkan gigi aku yang buat hal sari sebelum raya. Gusi dan gigi aku dah berdenyut2 masa tu jadik aku hanya dpt mamah benda2 yg tender je, tension giler tak dpt le nak kunyah daging2 tu, tu pun puas aku adjust sana sini dlm mulut tu, jadik aku cam malas je nak makan sgt raya tu(eceh..) sbb mengenangkan kesakitan bila mamah makanan. Dek sbb tak tahan tu, Sabtu lepas aku bertolak ke Setiu utk buat apa yg patut kt gigi aku, tapi sebelum tu aku sempat singgah dan bermalam kt Tasik Kenyir dulu....ceritanya di episod kedua..

Friday, September 26, 2008

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin kepada semua yang mengenali diri ini... dengan penuh rendah diri sambil mengakui kekhilafan dan kekurangan diri aku ingin memohon maaf andai ada perlakuan, tulisan mahupun kata2 yang menyinggung perasaan sesapa.
Aku rasa dah tua ni hati aku dah tak kuasa dan tiada ruang nak simpan dendam atau kemarahan ngan sesapa, aku harap pun begitulah sebaliknya.
Kepada yang nak balik kampung tu berhati-hatilah kita semua. Semoga Allah mengizinkan lagi kita semua bertemu lagi pada Ramadhan dan Syawal akan datang. Amin.

Thursday, September 25, 2008

Hari-hari terakhir Ramadhan

Ramadhan dah nak berakhir. Kurang seminggu dah nak raya. Aku selalu terpikir apa le amal ibadat yang aku manfaatkan sepanjang Ramadhan yang penuh barokah ini. Pegi keje, balik keje, kelam kabut nak masak, buka, semayang maghrib terus sambung isyak, tgk tv sikit2 pas tu.. khohhhh tido. Rugi, rugi betul aku tak grab amal ibadat bln seribu rahmat ni. Kengkadang aku sayu juga kenangkan Ramadhan nak berakhir ni, aku rindu n teringin sgt nak pergi jemaah terawikh kt mesjid macam zaman muda2 dulu, nampaknya hanya En. Azhar je la yg dpt gi mesjid wat tarawikh, aku kena le dok umah jaga anak (bukan jaga apa sgt pun..), tapi kalau kami gi sekali, kang tak tenang jiwa aku kang ingatkan Ammar yg akan wat apa2 kt mesjid tu nti, tak pun ilang ke (nauzubillah) jadiknya hanya mampu mengaji je ler sementara tunggu isyak..

bila bulan pose ni dah nak berakhir, maka penyakit Mim mulalah datang, maleh dah nak masak ni rasanya, dari masak kari, gulai lemak, gulai tempoyak, sambal tumis, sup, nasi ayam, masak kicap etc, etc.. sume dah wat dah, dah maleh nak pikir menu dah balik umah, ada sekali aku singgah pasar ramadhan sbb maleh nak masak, hemphhh, hawor.... baik aku masak sendiri puas ati... nak wat kuih bukan forte aku dan tak berapa nak minat, kuih raya sume beli je, nti le dah sampai seru buleh le aku cuba apa yg patut..

Cakap pasal resepi ni, aku selalu juga cuba resepi baru tak pun kenen2/kawin2 kan bahan2nya, aku tak reti nak masak bersukat ni, aku selalu campak je apa2 dlm poyok tu, nak jadi, jadi le, kalau tak jadi rezeki tong sampah jawapnya, tapi alhamdulillah bulan pose kali ni hampir zero pembaziran berlaku sbb aku dah pandai agak banyak mana nak makan bertiga ni... bebaru ni aku wat jus kedondong, eh, sedap gek air kedondong ni rupenya, esp. org yg suka makan asam/jeruk cam aku ni, resepinya lebih kurang begini bunyinya pn2 :

7-10 biji buah kedondong muda, buang kulitnya (ikut le byk mana nak minum)
4 biji buah asam boi (yg kaler merah tu dan ikut volume byk mana nak minum)
air gula
ais
Blender buah kedondong ngan air tu sampai lumat (kalau lumat beno tak yah tapis). Masukkan air gula, asam boi. Biar asam boi larut seketika, pas tu boh ais, pas tu minum lerr, sedapp, cubala...

Semalam wat kek puding jeli, jadik le jugak, versi aku ler, jadik tak yah le beli kuih wat cuci mulut, main dishnya masak lemak cili api gulai nangka, ayam masak sos tiram ngan broccoli, tumbuk sambal belacan n goreng ikan kering balung ayam yg kecik2 n rangup tu, peh, tersando... ari ni apa le agaknya menu aku....

Wednesday, September 24, 2008

Yea, yea, nak raya..

Kalau kecik dulu, tu le lagu standard petang/malam raya sambil melompat sakan. Kecik2 dulu standard le, pagi raya baju kurung, petang raya atau raya kedua pakai gaun. Tapi aku tak le banyak, sepasang je pasal mak ada anak pompuan berderet2, zaman tu kalau baju kurung sume sepesen patennya, mak beli pukal. Kalau dapat ikut mak gi bandar Kuantan punyalah seronok gi kedai mamak jual kain pasang. Oleh kerana Kak Long pandai menjahit, maka Kak Longlah jadi tukang jahit baju adik-adik. Namun begitu, selalunya Kak Long suka wat keje last minute. Selalu jugak aku berlinangan airmata malam raya tunggu Kak Long claim baju. Pernah sekali aku melalak sbb dah tgh malam raya tapi baju aku tak siap claim. Sambil berlinang airmata aku tunggu jugak tepi mesin jahit sambil Kak Long menggelek2 kaki ngan mesin tu. Jam tu Kak Long dah tertekan nak siapkan baju terus dia halau aku tapi aku tunggu gek sampai baju aku tu nampak macam ropa baju. Sudahnya pagi raya aku pakai juga baju yang tak berclaim tangannya, takpe lah, janji pakai baju kurung.

Dulu kuih raya standard mak kuih baulu, putu kacang ngan bangkit. Yang lecehnya kena tulung kepuk telur ngan pengepuk telur yang ada spring tu. Selalu adunan yang terpercik tu kena mulut, alamat selamat lerrr.... Lagik satu kena tulung tumbuk kacang dalam lesung kayu. Memang tokleh lari ler wat tu sume. Dulu nak tunggu waktu berbuka mak datuk rasa masanya panjang sangat. Macam-macam aktiviti sempat buat sementara nak tunggu buka tu. Yang tak tahan sume benda nampak sedap je masa buka tu, tengok jambu tepi jalan masa balik sekolah pun boleh petik sebiji reserve wat berbuka. Satu lagi keje standard kena jadik posto hanto juadah kt jenjiran. Dulu memang jadik amalan biasa tuko2 juadah ni, la ni kt bandar payah le sket.

Tahun ni En. Azhar tak dpt cuti, raya ke4 barulah cuti. Aku rasa cam sedih gek le sbb nak le beraya ngan husband ni. Tapi ntah mengapa ada satu sudut yg sipi2 kt hatiku ini kata yabedabedu...buleh balik umah mak seminggu... yehuuu... aku pun tak tau ngapa jahat beno sudut tu.. Kak Long kata aku kejam sbb tinggalkan laki sengsorang beraya kt Kl, aku kata kalau laki aku tak bagi aku balik beliau lagik kejam sbb aku beraya sengsorang manakala beliau bekerja.. mau melalak aku pagi raya tu sengsorang, nak beraya dengan benggali sebelah umah aku bolehlah.. pastu tengok tv satu hari rancangan seloka di aidilfitri, tak pun sarkis (eh, ada lagik ke rancangan tu kt tv raya2 ni ar?), fair jugak ler pasai tahun lepas dah beraya mah mentua...

cakap pasal mentua n giliran raya ni, aku ingat dulu memula kawin, masa raya kt Perak sayu gek aku, bukan pasal apa, pasal rerupanya pagi raya dema makan lemang ngan rendang tok semata2, tu je... ni kalau umah mak ni dah meriah dah ngan makanan, mak mesti masak nasik dagang pagi raya tu, Kak Long pulak mesti masak nasik tomato ke, nasik minyak ke, tak lupa rendang ngan ketupat ngan kuah kacang, nti Kak Tie sampai pagi raya bawak sate yang setiap tahun dia tempah tu, tu belum masuk yg jenjiran bagi lagik tu (dan tu pasal la ramai yg obes dlm famili aku agaknya tu), jadiknya tahun ke depan tu bagi memenuhi tuntutan nafsu makan aku di pagi raya tu aku masak nasik beriani sepoyok beso, ntah camana aku buleh masak aku pun tatau, janji dpt makan spesel pagi raya, hah ko, licin.... mah mak mentua aku ni plak memang sasaran umah pertama segala anak beranak sepupu sepapat En. Azhar, maklum le umah Opah Endet (ye ke eja camtu)... dan semenjak tu kalau beraya kt Perak memang dah jadik tradisi aku kena masak nasik beriyani/tomato.... so tahun ni.. aku harap aku boleh enjoy!

Friday, September 12, 2008

Kejadian jenayah

2-3 hari lepas gempar jugaklah malaysia dengan berita seorang wanita yang dijadikan tebusan di bunuh dengan kejam oleh perompak yang nak merompak rumah arwah. Kejadian dan modus operandi tu similiar jugaklah dgn apa yang berlaku pada jiran blok belakang umah aku awal minggu ni. jiran aku tu doktor sampai masuk ICU kena belasah dgn 4 perompak Indon yang masuk umah dia masa dlm kul 4 pagi, masa org bersiap nak sahur. Citer2 cam ni wat aku rasa ngilu, seriau, ketakutan dan segala macam lagi lah ngan kadar jenayah kt Lembah Kelang dan Malaysia secara amnya. Sungguhpun umah dah kena gril, terkatup rapat pun kalau perampok tu dah kejenya merampok dicari jugek jalan camana nak pecah masuk.

Benda ni mengingatkan kembali pengalaman aku pada tarikh 08.04.08, tarikh keramat aku tahun ni dimana dlm sekelip mata aku hilang kerakyatan dan harta benda.

Pagi tu pagi yg gelap bagi aku. Masih aku ingat aku sekeluarga tgh bersiap2 nak gi keje, manakala anak nak sekolah. Aku tgh mandi dalam bilik air masa tu. Aku dah terlewat dah kira tu nak semayang subuh. Laki aku pulak tgh 'bertelur' dlm bilik air kt bilik belakang. Keluo je dr bilik air aku cam terkedu bila tgk sorang lelaki India tgh tergayang2 kt bilik aku sambil pegang beg tangan aku. Dlm 2-3 saat tu aku pikir eh, technician mana lak laki aku panggil ni. Tapi bila dia masuk bilik ckp kat aku suruh jgn wat bising aku tau.. dear god! aku dah kena rompak ni... aku tenang je masa tu sbb : 1. Aku tgh berkemban ngan tuala 2. Anak aku masih tido kt atas katil dan perampok tu dah jeling2 dah 3. Mana la tau dia bersenjata.
Jadi dgn masih kepit rokok dimulut dgn rakus dan tanpa simpatinya pak itam tu ragut rantai leher dan gelang tangan aku. Pelan-pelan aku jalan keluo bilik. pak itam hamjadah tu pelan2 ikut aku. aku kata dah dpt tu keluo la... pelan2 aku masuk bilik belakang, pas tu pak itam tu dengan kurang ajonya nak buat benda tak elok kt aku, maka masa tu aku pikir lantak la, dia nak tikam, tikam le aku, dgn segeranya aku ketuk bilik air soh laki aku kuar sambil dlm ati menyumpah2 laki aku pasal lama sgt bertelur tu . pak itam tu macam tak nak beredar, tapi bila dengo suara laki aku dia pun terus turun ke tingkat bawah.

En Azhar pun turun le ingat nak kejo pak itam tu tapi bila tgk kt bawah gelap beliau tak jadi lalu naik atas balik dan ambik batang penyapu yg ada kt atas lalu turun balik tapi pak itam dah takde. alangkah terkejut jugak tgk pintu tak berkunci dengan kunci rumah, kunci autogate, ngan kunci kete masih terlekat kt mangga, memang hampir nak mengamuk le En. Azhar masa tu sbb pintu pagar bukak separuh, jadi siasat punya siasat rupanya anak buah dia yang dok tumpang sementara kt rumah kitaorang keluo keje tak kunci pintu ngan pagar. Bila keadaan dah tenang en azhar meluru ke bilik air, rerupanya beliau tak sempat nak cebok daa... dlm keadaan tu aku masih sempat ketawa sengsorang mengenangkan en. azhar yang panik sambil sempat carik batang penyapu dan...

dlm handbag aku tu ada segala macam benda, purse yg ada segala kad, buku bank dan yang penting passport. Sume kebetulan ada dlm tu sbb sebelum tu ada urusan dan kebetulan aku baru balik singapore dan letak passport dlm tu. Sasau jugak le aku panjat turun pejabat pendaftaran, JPJ utk lesen, bank, PNB, imegresen dan IPD PJ. Muka aku dalam I/C pun memang macam minah Indon sbb aku keluo umah tak pakai mekap dan pakai tudung stail Indon tu, masa keluo umah tak terpikir lak aku I/C boleh wat cepat, nasib la.... Gi balai polis pun polis bukan boleh wat apa, setakat amik keterangan le. Masa wat keterangan dan ceritakan macamana rupa perampok tu aku terangkan le sedetail yg mungkin sampai rambut perampok tu aku cakap macam rambut polis tu... laki aku sempat cubit aku bawah meja, eh, dah betul la, kena terang betul2 camana rupa dia....

Walau hilang segalanya dlm tempoh beb. minit je, aku tetap bersyukur sbb tak hilang nyawa, dan yang penting aku tak hilang anak, aku bukan nak mintak, tapi kalau kata dia nak culik anak aku (kebetulan kt taman medan masih lagi hangat pasal Sharlinie), memang boleh sangat, sbb aku ngan laki aku dua2 dok dlm bilik air masa tu, dan nasib masih sebelahi aku sbb kunci rumah, pagar dan keta sume ada kt bawah. Ramai org cakap kenapa aku tak menjerit, jawapan aku, hanya org yang merasa je tau apa sebenarnya tindakan spontaneous yg diorang boleh wat, masa tu sebenarnya kita tak de option dan masa pun utk bertindak, maybe ada org yang akan menjerit, tapi aku masih ada ruang masa tu utk pikir keselamatan aku dan anak yang ada kt bilik, dan mengikut kes2 jenayah, kebanyakan kes yang melawan ni yang nasib tak baik sbb perampok ni pun buleh panik dgn tindakan kita, tu sbb dema akan mencederakan mangsa disbbkan tindakan mangsa sendiri, jadik think wisely before bertindak...

Sejak peristiwa tu aku memang phobia gile, kalau aku tido, dengan bunyi sikit pun apa2 kt bawah atau waima dari umah jiran aku pun aku mesti bangun punya, gril kt depan pun aku sentiasa pastikan lock selalu, benda2 camni kalau nak jadik sekelip mata je, tu pun tak kira walau siang atau malam, ada org ke tidak, penjenayah dah semakin ganas sekarang, so always beware...

Monday, September 8, 2008

Tetamu..

Pukul 12 tgh mlm tadi Sarah n famili datang ngan bawak mak sekali. Ya rabbi, dema bawak stok ikan from Balok lagi, kali ni berkilo2, siap ada udang ngan sotongnya. Kali ni mak sponsor wat stok utk 3 anak dia kt KL ni. Kul 12 lebih tu aku pun bertungkus lumus le menyusun dan menyimpan stok tersebut kt freezer sampai aku terpaksa bukak peti sejuk lama kt belakang dapur. Mak pulak bawak bekalan laksam ngan bubur lambuk spesel dia, ngam2 waktu perut aku dah mula berdondang. Dlm kol 1.00 tu anak beranak makan bubur lambuk ngan laksam tu, sedapnya tak terkata....

Ari ni Pak Su Di yakni laki Sarah dengan juruarah En. Azhar dengan bibik Sujinah pegi Dubes Indonesia. Tak tau pulak aku kalau maid nak bercuti ni kena minta surat permit dari kedutaan nak balik kampung. Anyway, bibik Sujinah tahun ni beraya sakan la kt Jawa Timur, tu pun ada ati nak bawak anak kecik Mak Su Sarah balik Indon. Balik2 dia selalu kata, "ni dia Anakku Bukan Anakku" kt si Faris tu. apa-apaan kamu ni non....

Ni tengah pikir apa menu nak masak balik ni, petang ni meriah sket pasal Kak Long ngan Nanie nak berbuka sekali (dan amik stok ikan). Sekali-sekala meriah cam ni best gek, kalau tak sepanjang minggu ni aku buka sorang je sbb En. Azhar keje malam, hemm, apa nak masak ni....

Kt bawah ni gambo2 masa cuti merdeka utk aku abadikan dalam blog tercinta ni...
Sabtu- gi picnik kt jeram Sg Mas, Sg Lembing. Masa ni tgh panas terik, so carik spot kt bawah jambatan
3 generasi... mak ngan anak ngan cucu2nya, Ammar dan Aqil
Ahad - BBq kt umah Kak Yah, kt Setiu, Ganu... Kak Long ngan En. Azhar separuh nyawa nak ngidupkan api
En Azhar yang dah termakan banyak asap...
Ammar dan sepupus tgh posing depan umah Kak Yah yang tak berapa nak siap lagi tu...
Mak Yong sempat posing ngan kain batik...
Malam tu jugak bertolak ke Kemaman umah Kak Tie, potong kek yg dikongsi bertiga, tapi arghhh..tension gambonya tak sharp sbb camera ngan jurukameranya tak profesional langsung...
Ammar yang teruja meniup lilin...
Oh chocolate indulgance, kenikmatan rasamu akan kukenang sampai bebila...
Ahli party yang sedang kelaparan kek...setelah berjam menunggu pengantinnya tiba...
Acara menyuap kek bermula...









































Thursday, September 4, 2008

Bulan Puasa dan Aku

Aku dapat sambut puasa ngan mak tahun ni...yabedabedu... makan cam tak ingat dunia, mak masak sedap-sedap cam satar ikan ngan kuih bom inti ikan, yummy... makan nasik ngan segala jenis ulaman, panggang ikan fresh yang aku beli kt jeti Balok, pas tu cicah budu.. dah tak ingat dunia dah, sup ayam ngan lauk2 glamer yang Kak Long masak dah tak heran dah aku. Encik Azhar macam tak caya tengok bini dia makan ari tu, selalu aku kalah ngan dia, ni dah vice versa... Balik cuti merdeka ari tu pusing-pusing dunia (dunia belah pahang ngan ganu jer..).
Hari Sabtu gi picnic kat jeram Sg Mas kt Sungai Lembing, ari Ahad gi ronda bandar KT, singgah pasar payang beli batik sutera ngan stok serunding , petang tu jugak gi Setiu kat umah Kak Yah, barbeku reramai, sebelum maghrib bertolak ke Kemaman gi umah Kak Tie lak, nak potong kek ari jadi ngan anniversary. Sume ahli party dah hangin satu badan pasai 'pengantin'nya pukul 10.30mlm baru sampai. Ari Isnin dah posa, lepas berbuka n isyak bertolak ke KL pulak. Penat memang penat tapi ati puas...

Sebelum balik ke KL, aku ngan En. Azhar gi carik ikan fresh kt Balok. Dlm lebih korang pukul 3.30 nelayan kecil-kecilan dah balik dari laut. Masa tu orang dah berebut2 beli ikan yang dijual terus dr nelayan tersebut. Teruja aku tgk cam ikan kembung yang warnanya hijau biru tu, aku beli le 2-3 spesis ikan dlm 2-3kg, wat stok masak bulan posa balik KL, isi dlm tong ikan, boh air batu, sampai umah boh dlm freeze, sebulan pun buleh tahan.

Bulan posa semenjak jadik surirumah part time ni (lepas kawin) boleh kata hari2 aku masak. aku jarang singgah pasar ramadhan, antara sbb2nya macam kalau kt Kelana Jaya ni, kata En. Azhar adalah 'pusat penyembelihan', makna kata harganya adalah harga menyembelih org, En. Azhar selalu berseloroh, kata dia peniaga2 kt situ hari2 asah parang tunggu nak semelih org (tapi tak semua lah..), keduanya belum tentu sedap dan ketiganya aku pernah terbeli makanan dah basi. Jadik, jalan selamat dan puas ati kompem masak sendirik. Dan disbbkan umah dekat ngan opis maka aku sempat le masak, kalau dok jauh, kompem selalu lauk tunjuk.. aku ngan En Azhar pulak mesti nak pekena nasik, maka hari2 aku cam pening jugak nak mereka menu. Tapi bahan mentahnya dah ada senang sket. dlm fridge aku pun ada 2 tabung tempoyak, nampak gayanya minggu2 akan dtg ni banyak le lauk berasaskan tempoyak, heheheh...

Pasal anak pulak, cakap pandai, tapi tak paham, ari2 kalau aku marah dia soh pose, dia akan cakap ayat standard, "Ammar dah besar, Ammar kena kuasa (pose le tu..)", tapi lepas tu melalak mintak nasik. Selalu aku haramkan dia makan heavy masa sampai umah, no nasi, no mee, ni nugget, no kuih, ok la, dia boleh le berkompromi, alih2 masa aku tgh sebuk masak, tengok2 dia baik punya tengah pulun biskut sambil hadap tv, hemphhh, hampehh... masa berbuka elok je mengadap meja makan, tak pe lah, janji memula ni dia paham, dah azan, baru boleh makan, maknanya tulah berbuka posa.... tapi kt sekolah kata cikgu dia melalak nak gi kantin masa rehat, kantin sekolah pulak tu bukak, tu aku tak leh wat ape lah, harap2 tiba masanya dia akan paham apa maknanya pose tu...

semoga Allah memberikan sejuta keberkatan Ramadhan ini, dan aku bersyukur kerana diberi kesempatan bertamu lagi dengan Ramadhan kali ke 34 dlm hidup aku.. amin.

Wednesday, September 3, 2008

Happy 8th Anniversary



Selamat Ulangtahun Perkahwinan ke -8, wahai suami tercinta...



Dear Husband,


8 tahun hidup bersama, kita bahagia dengan cara kita. Tiada kereta mewah, atau rumah banglo bertingkat, namun kita tetap senang harungi segala pahit getir bersama. Akukan sentiasa doakan moga jodoh ini berkekalan hingga ke akhir hayat. Abang, Happy 8th Anniversary...





Friday, August 29, 2008

Kau tahu...


Kau tahu…
Kau tahu ku tak bisa beranjak jauh darimu
Kau tahu tanpamu ku tak bisa jalani waktu
Kau tahu ku tak sanggup diam di sini tanpa tawamu
Kau tahu ku tak bisa tersenyum tanpa candamu
Kau tahu ku tak bisa tempohi ranjau sendirian tanpamu
Kau tahu aku lumpuh tanpa kau tunjukkan arahnya
Kau tahu ku kan parah tanpa penawar sakti darimu
Kau tahu segalanya kerna kaulah jiwaku
Kau tahu segalanya kerna kau yang memahami
Kau tahu segalanya kerna kau juga segalanya bagiku
Sayang, hitunglah lewat hari bahagia kita
Akan kita raikannya bersama…
ROMAN CINTA(KAHLIL GIBRAN)“…pabila cinta memanggilmu… ikutilah dia walaupun jalannya berliku-liku..dan, pabila sayapnya merangkulmu…pasrahlah serta menyerah, walau pedang tersembunyi di sela sayap itu melukaimu…”

“..aku ingin mencintaimu dengan sederhana ..seperti kata yang tak sempat di ucapkan kayu kepada api yang menjadikan abu…aku ingin mencintaimu dengan sederhana …seperti isyarat yang tak sempat dikirimkan awan kepada hujan yang menjadikan tiada….”

Wednesday, August 27, 2008

ANAK

ANAK

Ammar masa belum setahun


Ammar & cousin Anis




Ammar & sepupus

Bila selak balik gambo2 lama anak masa kecik, rasa teringin gek le nak dokong baby lagik, dah 5 tahun menanti tapi nak wat camne, belum rezeki. Pasti tuhan ada rencana yang lebih baik untuk aku agaknya. Tu sebablah aku pun dapat anak yang istimewa ini, untuk aku bagi 100% perhatian kt dia agaknya. Apa-apa pun aku tak 'kecik ati' ngan takdir ni, aku terima selapang-lapang hati dan syukur, alhamdulillah... Ammar dah masuk 7 tahun, moga jadi anak yang diberkati dan dirahmati Allah selalu, amin...



Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife