Posts

Showing posts from July, 2016

ISTANBUL... HERE I COME!!! : PART 4

Image
CRUISING MARMARA SEA TO ULU DAG, BURSA, Day 3

Okay, mari teruskan perjalanan lagi.Ya, Sementara dah biasa berjaga malam ni ayuhhh... sblm akak pun ilang ingatan.

So the 3rd day kami di itineray kan ke Bursa, dalam 3 jam perjalanan dr Turkey. Masa ni lah kami jumpa tourist guide kami di Istanbul, Mr Murad. Very very helpful walau kdg tak baper pick up sgt ngan dia pnyer English. From transportation, tickets sume  dia uruskan.  

Okay pagi2 lepas Subuh kami dah siap2 masak. Seblm keluar wajib makan dulu kenyang2. Ni ramai yg tekak melayu satu ari nak makan nasi bersambal gek. Sambal sardin telor dadar ahhhh mmg win. Yg ni dlm cubaan cik abe cheq nak rendam telor separuh masak sudahnya gitu ler keadaannya baik buat telor dadar. Tuan aprtment dah siapkan kelengkapan dapur yg awesome dah utk memasak, beli brg nak masak je


Apartment Kak Yah jadik markas makanan. Tak sia2 bwk beg gemuk sbb sume ada.. dia dah siap bwk bwg cili sume dah ngan rempah tumisan nak wat sambal nasi lemak. Sedap betul m…

ISTANBUL... HERE I COME!!! : PART 3

Image
OUT AND ABOUT :  BUSTLING STREETS & ARASTA BAZAAR, STILL DAY 2

Okay, kami meneruskan lagi perjalanan guna kedua2 kaki dgn jayanya menyelusuri sekitar historical Istanbul. Semangat plak akak kau nak citer pasal Istanbul ni. Bukan apa, la ni cuti semester so memalam bila takde assignment tu rasa cam sunyiiii je..(makan hati betul statement ni).

The bustling streets.

Pekan Istanbul, hidup macam biasa, bz dgn manusia dan urusannya..

Tu kt tangan ada beg plastik makna kata ada yg dah shopping kt tepi2 jalan tu. Depa ni tau gek le sepatah dua cakap melayu, tp asyik mcm stuck di zaman Mahathir and Pak Lah je, tak tau kenapa akak.. so akak dah tukar Euro ke lira, terasa kaya kejap. Klu tak mcm asnaf je bila pegang Euro ni. You can also find good bargains at the streets you know. Good quality juga.

Jalan2 jumpa la segerombolan burung merpati, dah siap ada makcik siapkan makanan utk bg burung dgn harga 1 lira. Budak2 apatah lagi...seronok betui dpt bg burung makan.. di celah and tepi2 stre…