Monday, February 21, 2011

February muncul kembali...ehhh..dah Mac dah!

Hallo geng and peeps semua.

Aduiii dah berabuk umah makcik ni. Nope, I have not been that bz lately, just emotionally and mentally down and drown. Nak masuk 8 bulan ni rasa badan lemau, tak larat perabih. Kadang2 rasa I just can't cope and go on anymore, hari2 aku menghitung hari, cepat2 le keluo, dah tak larat sangat2 dah rasanya. Gula selalu terbabas pastu aku mula risau macam2 dan mulalah brain damage. Aku cepat rasa cranky dan mood tak stabil cam boleh meletop bebila. Sian pulak kt Ammar bila dia dtg nak hemoi2 tu aku wat dek je kt dia. Siap dia mintak mahap lagik tu sbb rasa dia buat salah. Dialog dia mesti, 'jangan buat Ummi marah tau!'. Adeehhh. Nak harap pakcik kau bagi sokongan moral kim salam lerrr. Bz manjang, seminggu dua ni balik keje pun pukul baper pagi, dah dapat stok2 lelaki melayu terakhir aka typical Malay, kau moody ke, apa ke pepandai le baik sendirik. Tensi mak tau! Dulu mak kata klu bz sgt tp wat balik duit seguni mak buleh le mahapkan, tp la ni klu bawak statement akaun bank jutaan rupiah pun ADA AKU KESAHHH??????

So what's with February? Lucky month utk pakcik sebenonya. Pertamanya, bulan birthday man. Keduanya, penutup February ari tu, pakcik kayo sekejap. Alhamdulillah, can't thank Allah enough atas rezekiNya, rezeki anak dan baby sesungguhnya. Mana2 staff yg bernaung dlm company Media Prima tahun ni bergenjoice sakan nampaknya, bonus giler babun Media Prima bagi. Atleast utk kompeni pakcik yang makcik tahulah. Makcik tumpang happy jek. Bersyukur tak terhingga. Nak-nak tak lama je lagik baby pun nak keluo kan, brg baby byk lagi tak beli ni.

Jadi, berbalik pd besday MPI, tahun ni mak yong tak buat apa2 pun sambutan. Selalunya ada buat makan-makan sikit, tpnya dek keadaan mak yg macam ni tak dapeklah nak buat. Selalu MPI request masak nasi beriani ke cenggitu, tp tahun ni apa kek pun mak tak beli. Senang citer, klu aku pantang habih sume org dlm umah tu kena pantang, kejam dak mak? Takpelah abe, kita postpone tahun depan lah. Kira hadiah besonya esok keluo bulan 4 gitew. Auw!

Berbalik kpd MPI ku, jarang aku ngumpat@tribute utk dia dlm blog ni, sekali sbb tensi mak rasa nak ngumpat dia plak. Besday man lah katakan. Jadi mari kita mengenali boipren Ai ini, dlm topik, happy birthday Cik Abe ku.


Aku kenal ngan MPI ni bukanlah masa dia kurus ala2 cekeding macam dalam gambo ni. Kenai dia tu kiranya ketika fizikal dia dah prosperity gitu. Dulu2, aku pernah cakap kt dia, klu aku ada terjumpa pelita Aladin, antara 3 wish list aku nak dia kurus balik cenggini, tapi aku pasrah sampai sekarang...bak kata Amy Mastura, janji kita..HAPPY!


Ha...cengginilah rupanya masa Ai memula kenai dia dulu. Ni gambo lebih kurang 11 tahun dahulu nih, waktu memula ber courting gitew. Klasik makcik dan pakcik, dating ala piknik kt jeram. Tp aku rasa lebih baik dr berdating kt taman bunga, euwkkhhh...eh, no offense. Tu lagik klasik tu. Apa? korang ingat ni stok2 Lubuk Tupah ker? Idok le berani pakcik ngan makcik nak gi berdua2an kt tempat cenggini, ni pi kira reramai ngan kawan dialah ni, buktinya org yg tukang amik gambo ni lah, tak kuasalah pulok nak guna tripod2 nih! isk, sedis plak makcik tgk pd keseliman makcik masa nih...bila lagi le nak dpt bodi cenggini.. harapan yo!


Close up sket, isk, nanges!


Iye abe, ramalanmu benar-benar belaka beberapa tahun selepas kejadian ini. Masa ni bermadu2an di bulan.


MPI saya ni bukanlah org yg hebat2. Orang kebanyakan saja. Dah 20 yrs over bergelumang dlm bidang photography ini. Ianya sgt tak relevan dgn gambo2 dari kamera cap kambing saya yg ada dlm blog ini, sesungguhnya I blog on my own risk! Jgn lah harap umah saya pun macam galeri sbb klu tgk kt dinding umah saya, selain dr cicak yg melintas sekor dua, adalah kosong semata2. Sume gambo masterpiece (cheh ayat tak nak kalah) MPI saya ini ada tertanam elok dlm2 di dalam stor umah saya. Beliau sebelum masuk umah akan menggantung karier dia jauh2 diluo pago rumah kekdahnya. Tak sesapa berani usik kamera berpuluh kg dia tu! Anyway, masa beliau zmn bebudak dulu katanya impiannya nak jumpa idolanya Seripah Aini (apa barang le Tok Pah idola ati), sekali masa memula keje cenggini ha kau... muntah ijo buat photo shooting dgn artis2 stok mekar sejambak lagik. eh, muda sket dr artis zaman mekar sejambak. Amboi mak...halusnya Ema Fatimah masa nih...


As a photo journalist, he travels a lot. Dah tua2 cenggini byk dok opis je lah buat keje2 ala2 editor cenggitu. Lebih senang mengikuti program discovery cenggini kekdahnya. Masa ni ikut program National Geographic ke China. Ish, makcik sebenonya teringin juge le nak mendiscover ancient civilization cam lawat terra cota gitew.

Arghhh dah lah citer pasai MPI. Kang ada yg termuntah plak kang. Anyway, makcik saja nak tribute utk pakcik sempena hari jadinya yg ke tua ini.

----------------------------------------------------------------------------------

Meanwhile...

Makanya hanya dpt belanja MPI makan jelah tahun ni. Ntah hapa ke kekdahnya balik2 ke restoran Arab jugak, kunun nak carik healthy food. Jalan2 kt Empire Shopping Gallery dok nampak resto Tarbush la plak.


So to the Lebanese resto we went.


Antara the dishes yg we all santap ari tu. Menunya hampir sama ngan resto Saba tp makcik rasa takleh celen resto Saba lagik. Takpelah, janji besday man happy. Nanti kita qada' lepas Ai habih2 pantang esok ye abe.

To my cik Abe, Selamat Ulang Tahun (teringat citer 80-an Yusuf Haslam yg jadik jahat dlm citer tu nyanyi dan menari disko retro berpintal2 pakai bell bottom nyanyi lagu ni teheeee). HAPPY BIRTHDAY, LOVE, semoga dibarokahiNya sentiasa. You tetap maintain macho di mata Ai even after 10 years of marriage! <------(ayat bodek utk OKB).
(And even bila buat Ai tensi-ayat tak nak kalah!)

Friday, February 18, 2011

What's with the preparation?

Salam semua. Terimakasih kerana sudi mengunjungi blog picisan saya ini, dapat juga saya mengenali blogger2 lain yg sgt sweet, baik hati dan buleh juga buat kawan di alam cyber ini. Eh, terlebey sudahhh...

Oklah, berbalik kpd topik.
Frankly speakang, I don't really prepare anything for a new baby in town. In my 30 weeks of pregnancy and getting closer to my due date, I don't even have an idea of the whereabouts of my baby space in which room or where to store baby punya stuff. Infact, tak de barang baby pung!!! Isk...this is not fair for 'her' (I hope it's really a 'her' dis taim tehee). Masa Ammar dulu kemain gelojoh teruja bagai beli baby stuff. God forgive me, I do not dare to put a high hopes for this one. Am really scared to dream of too many beautiful dreams. Takut sgt kecewa if anything happens. My hub always maintain his positive attitude, where else for me...haishhh. Brain damage perabih. But always in my prayer, meminta Dia yang maha Esa pelihara kedua2 kami, amin, I may scared of having a high hopes, but I'll never loose hope! Kadang-kadang aku rasa, nti klu doctor cakap, "Ok puan, minggu depan kita akan buat operation sekian2 haribulan", barulah aku tarik tgn MPI pi cari baby stuff, boley? Oh yea, saya mmg dijadualkan melahirkan thru C-Sec, for the 2nd time around, due to my condition. Tapikan, agak2 nya larat ke lagik nak kehulu hilio mall dah sarat semacam lagu tu nanti? Yang adoooo....


Tetiba aku jadik clueless nak beli apa...
Berbekalkan semangat yang ada, pi ajak MPI cari baby stuff, dah sampai section baby, tatau pulak nak beli apa dulu? 10 years dah tak bergelumang ngan baby punya hal, dah tak ingat mak! Barang2 baby Ammar dulu dah habih sedekah kt org, tinggal buaian aje dlm store! We definitely have to start from plain zero. So we started with clothing first. Alahai, tetiba rasa eh, kenapa kecik sgt baju newborn ni? Baru lah teringat melalui pengalaman, toksah beli banyak2, sbb baby cepat beso, tapi aku rasalah, klu beli selai dua camno nak recycle pakai seminggu? Tangan tu plak tetiba rasa ni cute, tu cute...adehhhh...


Sebuleh-bulehlah, I wanna play safe, cari color yg lebih mesra alam, tp tatau le tangan ini ngan tangan MPI dok pi mai tangtu sentap kaler2 pinky jugak! Harap2 scan kali ketiga resultnya masih sama, klu tak nasiblah baby, pakai jelah baju yg ayah n bunda dah belikan nih...

--------------------------------------------

Meanwhile....

Tahu kan? Orang mengandung supposedly makan untuk dua orang, D.U.A, T.W.O, E.R, R.E.N.N.E, L.O.R.O., eh tak kesahlah nak eja camne, mmg tak salahkan mitos ini, every single pregnant ladies berhak makan utk dua! Biaqlah pakar kesihatan kata, sweetie, itu sgt salah, makanlah dengan seimbang dan penuh berkhasiat dgn segala kebaikan protein, vitamin dan zat mineral. Ah bergasak, rata2 org pegnen ni makan aje itu ini yg dia teringin, dah nak buek camno, klu tak, takde ler perkataan mengidam, tak gitu sayang?

Jadi, bertitik tolak dari situlah, pada suatu hari, tetiba tekak aku ni tingiiiinnnnnn, diulangi tingiiiiiinnnnn sangat nak makan NASI ARAB. Dah lama baca review pasai resto kt Cyberjaya ni, tetiba rasa ada penari gelek menari2, melambai2ku di muka pintu resto. Makkkk....takleh tahan! So bergegas dgn segera mengajak MPI carik resto Arab tu pada satu hari minggu lepas. Jadi destinasi jalan-jalan cari pasal nak tambah gula dlm darah kali ini adalah Restoran Saba, Cyberjaya. Although nak dekat pukui 2 tp pack and full house! Sib baik le pelanggan2 pun ramai dah nak beredar, dpt jugak tempat. Ammar dah setat gelisah, dia mmg lemas tgk org pack cenggitu, so merengek soh cari resto lain! Sib baik ler tak tunggu lama dpt makanan tu.


Rice and grilled chicken for Ammar...rasa cam nasi beriani, sedak boh!


Lamb Khabsah for Ayah, nyum nyum, daging kambing tu very the tender n juicy one...


Emak punyer... apa ke tah namanya Shish chicken ke hapa...of course tak berani nak makan those fries sbb byk kanji kan..tapi tak berani nak makan banyak jek, jadik kita makan sikit gegege....


Amboiii berseleranya dan dah tak nyabo dah dak Ammar ni nak makan...tp tak habih pun sbb portionnya buleh tahan banyak. Ehem, jadi tahu le sape yg tukang mengabihkannya..


Need I say more? Sedak sangak lah tu! (ditambah pula masing2 dah kelaparan). Korang bela jin ke hapa nih harrr?? We will definitely will go back here again to savor other dish pulak... as for me, with VENGEANCE...grrrrrrr!!!


Last but not the least, an ice cream treat for Ammar sambil mak tengok dlm linangan airmata iskkk...

Friday, February 11, 2011

Love Notes

Ari tu, masa kemas2 beg sekolah Ammar aku terjumpa satu kertas A4 yg aku tau bukan tulisan dak Ammar. So I asked him, 'Ini Ammar punya ker?' Dia jawap bukan. Time for some lectures. 'Son, kenapa bawa balik kertas orang ni? Tak baik tau amik barang orang'. So he answered, "Eh, bukan kita ambik, A yg bagi". Oh really? Apa ke motifnya ni mak pun tak tau.


Sebab mak tersengeh cam kerang busuk bila baca benda ni. Obviously bukan lah kerja sekolah ke, art lesson ke hapa nih. Dah ropa surat cintalah plak. Mak try test utk digest isi kandungannya itu sbb mak ingat dah bunyi cam poem lah pulak, ke lagu cintun...agak2nya, "If you really love me?" ... apa kekdah plak ada MP3nya tu....
"melayang ke langit... tapi kekdahnya yg mak tak paham...sekali dgn KARI-KARInya melayang kelangit... agaknya perasaan tu terawang-awang ke langit kot, best cam makan kari ke hapa...
"Bersamamu...pelan2 jadik nakal.."
Haishhhh...Ammar, apa ko dah buat jadik noti2 ngan budak nih haaaaaa????


Jadik mak Ammar dah jadik kepohci. "Ammar, cepat-cepat, pi amik photo album sekolah! Mana satu si A ni?". Amboiii mak ngalahkan nak berbisan dah plak. Sungguh busybody.


"Ni!. Tunjuk Ammar endah tak endah pastu terus sambung main game. Hok aloh...cinta dah beralih arah, mak ingat inilah diafirst crush Ammar dulu...awww sopan sungguh budak ni yek Ammar...tp cam tua sket dr ko jek...isk, lawak la bebudak nih!

-----------------------------

Meanwhile...


Ari tu bebudak opis ni order pizza...gulp...aku kan ari tu tingin beno le nak makan a big phat slice of cheezy pizza cenggini...ishhh sabo jek lahhh, dpt rasa sket udoh ler...makanan yg bercheezy cenggini kan tgh jadik pantang larang mak...sabo 18 kali..


Tapi ada mak kesah? (sambil pujuk diri sendiri uhuk)Tengok le lunch mak, lagik yummy, asam pedas ikan pari siap ada telur masin, aku klu dapat makan asam pedas ari2 cenggini cukup le rasa bahagianya...grrrr!

Wednesday, February 9, 2011

Kejam!

Baiklah, mari kita bercerita mengenai sambutan CNY ari itu, sebagaimana yg dijadualkan kami balik ke Kuantan, lama nau rasanya tak jenguk umah mak dan kambin2 mak su. Aku ni sejak berkeadaan begini klu dpt cuti panjang sket macam ni mmg le rasa lemau nak ke mana-mana. Sebabnya definisi cuti bagi aku ni adalah jalan-jalan cari makan, la ni buleh le tuko jadi jalan-jalan cari pasal. Sgt tak best dow! Tapi dis taim kena balik jenguk my kindy, le maklum le, walau pun jadik rakan terlelap, jenguk ttp kena jenguk. Alhamdulillah, berkat usaha Mak Su Sarah sbg pengerusi/pengusaha, kami dah ada 30 org students starting Jan 2011, teacher ada 3 org dan sorang pembantu merangkap tukang masak. Kelas depa pun not bad la bila dah di decorate ngan mcm2 art n crafts. Alhamdulillah setakat ni berjalan lancar. Aku je yg nak kena pi training sekali ngan teacher nih, tgk le lepas2 pantang ker, mana le tau, tetiba jadik kerjaya sampingan adohhhhh....mak ni garang dow, kang ada je kena penampo Arab sebiji klu degil2 heeeee... So balik ari tu pi jumpa teachers sambil tgk lesson plan derang.

Jadik, berbalik kpd sambutan raya ari tu, hermmmm pesta makanan lerrrr kt umah mak tu...


Pada hari raya kedua, emak telah memasak nasi dagang. Ohhhh sungguh kejam emak mendera gelora nafsu makanku. Ini adalah sekuali gulai ikan tongkol yg sedang menggelegak atas dapur, ditaburi cili dan belimbing buluh. Brutal juga emak aku nih, masak gulai dlm kuali, takperlah bunda, ala2 gulai kawah gitu!


Emak sedang menggaul hirisan halia, bawang, halba dan santan dlm nasi dagang...hermmm...


tadaaaaa...sepinggan nasi dagang yg telah ku sangap = kejam, kejam grrrrrr.... sebab hatiku meronta2 utk menambah tp kutahan jua...


Lepas melawat kindy, mereka2 telah bercadang-cadangan melepak di Pantai Batu Hitam. Hatiku telah menangis ketika ini, lebih2 lagik pabila melihat dgn tanpa rasa berdosanya mereka tlh mengorder ais kacang, ABC, lai chi kang, nasi goreng ayam merah segala bagainya dannn...yang tak ku dapat menahan sekali adalah...sereplika kuali mee kari yg gorgeous ini, hermmmm... takper, takper, Ammar, kita order sekuali utk Ammar yek, nti Ummi rasa sesuap dua jek, sikit jerkkkk...(banyak le sesuap dua!). Yang ini = juga kejam serta mendera emosi gue.


Keesokan harinya, bonda telah memasak ikan bawal percik pula. Owh, apa ni bondaku??? Kejam extravaganza!


Dan...disertai pula oleh gulai pisang, di accompany dgn telur masin dan ikan goreng (tu belum masuk cicah ngan budu dan sambal belancan lagik tu) = 2 kali kejam sbb menambah nasi iskk...


Keesokan harinya pula lagi, jiran sebelah umah emak telah mengadakan kenduri sambut menantu. Tepat jam 12 tghari, sebaik sahaja makanan dihidangkan...guess who yg telah merasmikan makanan itu dgn tanpa rasa segan silunya? Siapa lagik...anak teruna eden ler...choyyy buat malu kompeni. Eden dah hobar soba dulu jang! tunggu omak mandi dulu pastu kita poi sesamo, hermmmm tak makan saman, keluo rumah terus memecut laju, Ammar nak makan kt org kawin! Tak lama kemudian ada a bunch of veteran kampung join Ammar makan. aduihhh...sib baik dokek jo.
Menu ari tu are gulai kawah daging, ayam masak merah, acar mentah, ikan masin (ya ampunnnn!!!), sambal belanchan = kejam, kejam, kejam, eden dah jadik tak malu cam Ammar, 2 kali ulang alik ke tempat serving, tak menahan bohhhhh!!!!

Jadik, kesimpulannya kekejaman terhadap diri sendiri telah berlaku sepanjang cuti raya tu ari. Tu sebahagian je dr makanan yg aku makan tu, belum masuk lagik malam sebelum balik emak open table ikan bakar kt Tanjung Lumpur, lupa nak amik gambo sbb dah rasa kebulur beno, dat night kami makan ikan siakap 3 rasalah, ikan bakar pun ada, udang celup tepung bagai..iskkk...sepanjang2 cuti tu mmg takut nak check gula, takut kena tahan kt hospital jek...


On Sunday, masa nak balik KL, beginilah jem macam siput sepanjang Karak Highway...perjalanan yg supposely 3 jam dah jadik dekat 6 jam! Balik umah terus pingsannnn!

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife