Posts

Showing posts from November, 2010

Citer lama

Image
Aiyohhh dilanda kemalasan yg melampau nak updet blog nih. Ekceli tak de interesting story pun nak share here. Rutin hidup pun sama je. How lame hidup can be...tiap kali nak ketuk keyboard tak dek pulak ayat2 yg keluo kt otak nih. Stuck manjang jek.

About the pregnancy, so far so good lar nampaknya, harap panas tu bio ke petang lerrr, nak ckp lebih2 masih jauh pula perjalanannya tuh, akak pasrah aje ler setakat nih. Mendoakan yg terbaik senantiasa. Dulu masa pegnenkan si Ammar aku tak ler suka beno makan nasi campur2 nih except tak de pilihan, ingat lagi dulu asal balik keje mesti tapau mix salad kt pizza hut tuh. Asal makan kt luo mesti mintak air carrot susulah, apple juice lah. Mengada2 le selera dulu. Kewesternen gitew. La ni tekak ni apsal nak makan selera kampung semedang jek, dpt sayur lemak cili api nangka/pisang ngan ikan masin kemain genjoice rasanya. Air plak tipikal sirap limau or teh o ais limau. Warghhhh kena dok kampung selalu klu gini gayanya.

Anyway, belek2 folder ada l…

Rewind and... Salam Aidil Adha

Image
Semalam masa cari ubat gegat, eh, bukan, ubat gatai dlm drawer, tetiba jumpa 2 pieces of old photos of Ammar. Hermmm...gambo 8-9 thn yg sudah tu, bukan dok dlm album tp deep down dlm drawer, betui2 tak organizelah mak ko ni Ammar, sib baik kualiti gambo ni elok lagik. Le maklum le ayah ko kan dah namanya photographer maka selak sana-sini kt umah ni buleh jumpa gambo. Suka sebenonya tengok gambo lama2 nih, very nostalgic. Nak2 tgk gambo baby, rasa tak sabo plak nak beranak kecik, tp bila ingatkan balik taim tido tak cukup, bangun malam bagi susu, tuko lampin sume haishhhh... le maklum le dah lama 'berehat' lama, tu pun ingat dah pencen dah...


Ammar masa umuq 4 bulan...suka tgk gambo dia masa umur 4 bulan, dalam dok teriak melalak , siap baby colic kronik masa dlm pantang, badan tu naik bagai dipam2! Umur 4 bulan tp klu dukung lelama mau lenguh tangan mak..


Ayah kau mmg rajin amik gambo masa kau kecik2 dulu..ni masa amik Ammar dr nursery, dlm umur setahun cam ni muka Ammar nampak …

Oh! Anak emak...

Image
Ammar dah pun lepas final exam utk tahun ni, tu pun mak endah tak endah jek. Sian dia, kena downgrade ngan omak sendiri. Melihatkan dia yg hantu online game hari2 dok mengadap tu je, mak kata...camnolahhhh harapan nak gemilang akademik nih...tanya turutan hari pun buleh jawap sesuka hati dia jek. Sejak dua menjak dia soklan kegemaran dia berbunyi begini :
Anak : Umi, hari ni hari apa?
Emak : Hari Isnin, son.
Anak : Arrr...lepas Isnin hari apa?
Emak : Selasa.
Anak : Arrrrr...selepas Selasa?
Emak : Rabu...(hok aloh boring doh nih...)
Anak : Rabu ada apa? - (begitulah...begitulah....hari2 dia seakan terhenti di hari Rabu)
Emak : Hari Rabu ada apa son? (kena tanya balik sbb tau dah taktik soklan)
Anak : Hari Rabu ada Gerakan Polis Marinnnn!!!!!!
Humang haiiiii....dan hari2 mak pun macam terstop hari Rabu, kena mengadap citer kepolisan yg boring tahap perkasa @ TV9!

Maka bila cikgu bagi balik kertas soklan/jawapan exam tu ari mak rasa cam magik jek. Buleh je plak anak mak jawap soklan pe…

Mereka yang terabaikan...

Image
Sejak dua menjak berkeadaan begini, bukan aje blog, macam2 benda kt persekitaran aku dah terabai. Dalam keadaan cuba mengcompose dan menenangkan perasaan ngan macam2 dugaan ni aku rasa benda2 kt sekitar aku dah tak penting dah lagik. Eeeii tak suka, tak suka! Kadang2 aku rasa aku jadik cam org lain jek, I miss my oldself, cheh statement tak hengat. Kadang2 aku rasa cam aku ni org lain yg sedang memerhatikan manusia bernama mak yong, dgn kata lain kadang2 aku nak keluo dari diri aku and have life you moron! eh, ke situ pulak, harap2 tak cam org sakit jiwa la pulak statement nih.


Contoh yang pertama : Sejak Ammar dah pandai uruskan diri sendiri cam mandi, cari baju, pakai baju dan wat keje dia sendirik, aku dah lama tak endah kt dia. Sampailah satu senja tu, lepas dia mandi dan berbaju aku terserempak dia kt muka pintu bilik, tetiba aku rasa thunder bolt, lightning strike sume ada atas kepala aku ni. Camana Ammar tetiba dah bertukar jadik ala2 Ganesh iklan Deepavali Petronas nih? Ya ampu…

Cobaan lagi ...dan aktiviti Ammar

Image
Aduhai...dugaan sepanjang jalan betul bagi aku nak dapatkan anak kedua nih. Last week buat screening and blood test, hari ni klinik call kata doc nak jumpa, nak discuss result. Kali ni tunggu lama, doc macam saje jadikkan aku patient last. Jadi doctor lawa cakap ada satu envelope P&C dari lab. Adusss apalagi nih... test for the baby sume ok, utk test abnormalilities tu sume low risk. Tang bahagian mak tak baper nak ok. Sebab...ujian darah utk HIV tertera tulisan INDETERMINATE. Doktor lawa pun cam clueless je pandang aku, aku ngan pak encik lagik le clueless. Jadik kena buat 1 lagi test HIV in a month time. Doc said sometimes result might be false disbbkan beb faktor cam other viral detection whatsoever. Doc siap bagi nasihat the do's and don'ts as if benda tu positive. Adoiiii... setahu kami lah, takde lah pernah melalui blood transfusion ke, leaving a not healthy life lagiklah jauhnya...tak pernah lagik menyimpang terpesong laluan hidup. Adoiii 1st trimester ni sungguh me…