Thursday, November 25, 2010

Citer lama

Aiyohhh dilanda kemalasan yg melampau nak updet blog nih. Ekceli tak de interesting story pun nak share here. Rutin hidup pun sama je. How lame hidup can be...tiap kali nak ketuk keyboard tak dek pulak ayat2 yg keluo kt otak nih. Stuck manjang jek.

About the pregnancy, so far so good lar nampaknya, harap panas tu bio ke petang lerrr, nak ckp lebih2 masih jauh pula perjalanannya tuh, akak pasrah aje ler setakat nih. Mendoakan yg terbaik senantiasa. Dulu masa pegnenkan si Ammar aku tak ler suka beno makan nasi campur2 nih except tak de pilihan, ingat lagi dulu asal balik keje mesti tapau mix salad kt pizza hut tuh. Asal makan kt luo mesti mintak air carrot susulah, apple juice lah. Mengada2 le selera dulu. Kewesternen gitew. La ni tekak ni apsal nak makan selera kampung semedang jek, dpt sayur lemak cili api nangka/pisang ngan ikan masin kemain genjoice rasanya. Air plak tipikal sirap limau or teh o ais limau. Warghhhh kena dok kampung selalu klu gini gayanya.

Anyway, belek2 folder ada le gambo2 lama nak diceritakan disini, tp citer pun dah basi. Ekceli raya korban pun dah lama lepas, tp can lah buat sementara ini.


Korban... tahun ni adik-beradik wat korban lembu sekor kt umah emak. Ekceli org kata klu pegnen jgn tgk benda2 ngeri lagu nih tp apsal Ai tak rasa apa2 pula bila tgk ni. Rasa insap ada lah.


Antara mereka yang kengerian tgk acara korban


Ai kebelakangan ni selalu muka jadi lagu ni bila tgk makanan terbongkang byk2 atas meja. Counting all the mak nenek sugars, calories, carbo etc. agaknya dowh! Sari lepas raya kami buat kenduri tahlil/kekah sket kt umah emak. Meriah tetap meriah!

-----------------------------------------------------------------------

Meanwhile....

Sebenonya mengidam idok le sesuai lagi diguna pakai oleh diri Ai ketika ini, sbb sume benda pun teringinnnnn je nak lalu kt tekak ni. Habislah klu semua benda aku mengidamkan...pingsan mak! Tgk gambo cendol teringin nak mkn cendol, ais kacang? Putu piring? dodol? huh sume benda pun teringin tuh. Ishhhh jgn le sampai mengidam benda bukan2 cam nak makan rusa bunting sulong ker, haru pak inchik Ai! Camanalah kesah org dulu2 yg ngidam benda yg bukan2 tu agaknya yek...tak dpt Ai membayangkan suami dia menangis sorang2 dlm hutan tunggu rusa lalu depan mata, dah tu buat saringan plak bunting ke tak, dah tu yg sulong plak..makkkk...hawor dan tumporrr!!! Teringat plak kisah Dang Anum mengidam makan nangka sulton mahmud, dah tu apa ke heynya si sulton pun pasai nangka seulas onkan saje hukuman belah perut pompuan tu, ishhh...the first Ceasarian-Sec dlm sejarah Melayu gamaknya tuh....asalnya pasal mengidam jek tuh...very the sadis one!


Ehem... Ai sebenonya teringin dan tercraving nak makan ini...puan2, inilah sarak ikan, makanan teradishnal Teganu...no, no, it is not ikan sumbat belakang, well... more likely....but ekceli filling dia sarat dgn rempah ratus, kelapa dan isi ikan, ikan paling ngam buat ni adalah ikan kembung sederhana beso yg sedang menggelitis lagi fresh ditangkap oleh Nelayan Beserah. Yg ini emak Ai le yg buat, setakat merenung gambo dr FB anak buah jek, sampai hati emak buat ini masa aku takdek, ekceli emak buat lebih soh kim kt aku sekali kt Kelompo tp dasar anak buah aku tu plak tak sempat nak singgah umah...uwaaaaaaa...frust giler Ai! Nahhhh...nasib baik juga tiada batu belah batu bertangkup zaman ini, klu tidak...jadi sejarah juga gara2 mengidam!

Meanwhile....(baper byk meanwhile daaaa)


Pokok mangga epal kt depan umah baru belajar berbuah...ehem...ko macam paham2 je keadaan tuan rumah ko yek...tak sabar nak petik buat colek nih!


Dan... pokok Heliconia pak inchik dah mula keluo tunas bunganya...disebalik semak samun dlm laman sekangkang semut umah kami, ye, tak berani amik gambo full view pasal klu baling bola tenis sebijik dlm ni pun menyasau nak carik! Betapa ianya tlh bersemak samun dowh...


Ini bukti kemalasan yg melanda, lihatlah bakul baju yg nak masuk bakul ketiga dah melimpah ruahhhhhhnya...sib baik pak inchik sedang cuti, kejenya sekrang mengerjakan baju yg berbakul2 tuh...habislah if I'm preggie with baby girl...u don't follow your mother okeh? I follow...

Tuesday, November 16, 2010

Rewind and... Salam Aidil Adha

Semalam masa cari ubat gegat, eh, bukan, ubat gatai dlm drawer, tetiba jumpa 2 pieces of old photos of Ammar. Hermmm...gambo 8-9 thn yg sudah tu, bukan dok dlm album tp deep down dlm drawer, betui2 tak organizelah mak ko ni Ammar, sib baik kualiti gambo ni elok lagik. Le maklum le ayah ko kan dah namanya photographer maka selak sana-sini kt umah ni buleh jumpa gambo. Suka sebenonya tengok gambo lama2 nih, very nostalgic. Nak2 tgk gambo baby, rasa tak sabo plak nak beranak kecik, tp bila ingatkan balik taim tido tak cukup, bangun malam bagi susu, tuko lampin sume haishhhh... le maklum le dah lama 'berehat' lama, tu pun ingat dah pencen dah...


Ammar masa umuq 4 bulan...suka tgk gambo dia masa umur 4 bulan, dalam dok teriak melalak , siap baby colic kronik masa dlm pantang, badan tu naik bagai dipam2! Umur 4 bulan tp klu dukung lelama mau lenguh tangan mak..


Ayah kau mmg rajin amik gambo masa kau kecik2 dulu..ni masa amik Ammar dr nursery, dlm umur setahun cam ni muka Ammar nampak gegirlish jek...

----------------------------------------------------------------------

Meanwhile,


Gambo hiasan...Allah hai, tak ingat la plak tang mana Ayah hang bergambaq ni Ammar, kt Kemboja ke Thai...

Raya aji ni sebenonya aku cadang tak mo amik cuti, nak lepak kt umah jek, tetiba pak inchik kena pi Kemboja lah plak (lagi?). Ntah apa kekdahnya nak tgk org Islam sana sambut raya korban gitulah kot. Maka dari ketakutan tinggal sengsorang kt Lembah Kelang ni terpaksalah amik cuti ikut rombongan kakak aku balik kampung. Makna kata dok sengsorang tu sbbnya ada takdek dak Ammar tu cam sama jek, sama macam emak dia penakut! Nak2 area umah aku tu byk kes pecah masuk umah, eiii serremmm mak! Selalu pak inchik klu kena pi outstation tu tak de le taim raya2 camni, so aku selalu import kawan buat teman tp raya2 ni tak dapek la nak menolong....

Hermmmm.... bercakap pasai pak inchik n outstation ni, selalunya emak Ammar ni berghairah sgt nak kim2 souvenir nih klu Ayah pi keje luar, tapi dis taim around cam dah serik! Last taim pak inchik pi Kemboja ada ka dia belikan aku baju tradisional yg ada puff sleeve tuh, teruih teringat org Kemboja juai kain atas junjung dr umah ke umah dulu! Sama jugek masa taim pi UK dulu, dia belikan emak Ammar satu henbeg yg dlmnya tulih made in China, a plain black color henbeg, mak kata kt Petaling Street bersepah mak buleh jumpa, baju-bajan utk Ammar pandai plak dia pi shoppin kt M & S ngan Mothercare, ishhhh, diskriminasi sungguh! Nak buek camno Ayah ekau mmg kurengsss bab beli-belah ni Ammar!


Ahah...ha...emak saspek kt tepi jalan nilah Ayah kamu beli henbeg tu Ammar! Tehehe...jgn mare Daddy...sesaja usik2 musim raya ni..have a save and adventurous trip dear! By the taim you read this I'm sure you are already lepak2 at the hotel (ke kena dok umah org kampung kt Kemboja? nasibb laaa...).

Maka malam ni mungkin aku akan bertolak ke kampung, tumpang org. Sib baik dah apply cuti siap2 Khamis n Jumaat tu. Selamat menyambut Aidil Adha kpd semua! Sedar atau tidak, almost everybody ada buat pengorbanan dalam hidup ini. Berkorban ke jalan tuhan sesungguhnya lebih mulia dr segala2nya. Have a pleasant weekend everybody! Jumpa lagi, insyaAllah.

Thursday, November 11, 2010

Oh! Anak emak...

Ammar dah pun lepas final exam utk tahun ni, tu pun mak endah tak endah jek. Sian dia, kena downgrade ngan omak sendiri. Melihatkan dia yg hantu online game hari2 dok mengadap tu je, mak kata...camnolahhhh harapan nak gemilang akademik nih...tanya turutan hari pun buleh jawap sesuka hati dia jek. Sejak dua menjak dia soklan kegemaran dia berbunyi begini :
Anak : Umi, hari ni hari apa?
Emak : Hari Isnin, son.
Anak : Arrr...lepas Isnin hari apa?
Emak : Selasa.
Anak : Arrrrr...selepas Selasa?
Emak : Rabu...(hok aloh boring doh nih...)
Anak : Rabu ada apa? - (begitulah...begitulah....hari2 dia seakan terhenti di hari Rabu)
Emak : Hari Rabu ada apa son? (kena tanya balik sbb tau dah taktik soklan)
Anak : Hari Rabu ada Gerakan Polis Marinnnn!!!!!!
Humang haiiiii....dan hari2 mak pun macam terstop hari Rabu, kena mengadap citer kepolisan yg boring tahap perkasa @ TV9!

Maka bila cikgu bagi balik kertas soklan/jawapan exam tu ari mak rasa cam magik jek. Buleh je plak anak mak jawap soklan peksa, mak ngan ayah mmg cam tak caya jek. Tulah pasal bila anak kt umah lain dan selalu memberikan impression layu kt parents. Selalu mak ngan ayah cakap ... mesti cikgu guide camna nak jawap peksa ni...lemaklum le murid2 pendidikan khas. Anak plak kt umah klu tanya cam , "Ammar, lepas Khamis hari apa? - "arrrrr,....hari Ahad", sambil mata dok ngadap laptop. Maka mak pun muka cam kalah judi jek layunya sambil ckp dlm hati..."alahaiii anak aku...camnolah nak masuk kelas normal. Cam takdek harapan jek...
But it turned out to be not bad at all lah tgk Ammar jawap soklan dis taim around. Bermakna masih ada harapan utk emak dan ayah...


Oh anak mak... cam tak caya je dpt fullmark kertas English nih, tetiba mak rasa nak sob sob sob...he is doing fine at school rupa2nya...


Yang bestnya bila cikgu bagi remarks nih, cam magic jek...


Tapi janganlah pula imagine soklan hardcore cam kelas normal tu...soklan biasa2 je camni, bagi mak dah syukur sangat2lah seorang autistic kid dpt jawap yg simple2 cam ni tanpa guide cikgu, klu soklan budak Tahun 2-3 la ni mak pun gerun tgk soklannya, sungguh mencabar minda!

--------------------------------------------------

Meanwhile....


Satu untuk emak, 2 untuk Ammar...
I've been crazy for the nasik lemak singgit lately. Balik keje singgah satu gerai kt area flat belakang kaw. umah, ada nasi lemak singgit yg upmhhhh kaw kaw rasanya...Dpt dinner ngan ni sebungkus jadiklah...bergasaklah healthy meal tak healthy meal, tp aku rasa masa aku kecik2 dulu belajo Kesihatan, nasi lemak ni katanya makanan yg mempunyai gizi makanan yg seimbang...ah lantak arrr...


Nasi lemak singgit yg sedang disangap...nasi lemak ni sedap tak sedap bergantung pada sambalnya, hok ni sambal dia mmg mengancam, cukup dengan pedas, manis, masam, masin bak kata pepatah ying yang nya yang balance...bak kt Norkhiriah plak ia senang, ia cepat, ia mudah...eh, tetiba iklan Faiza ketupat segera plak heh...

Bye for now.

Wednesday, November 10, 2010

Mereka yang terabaikan...

Sejak dua menjak berkeadaan begini, bukan aje blog, macam2 benda kt persekitaran aku dah terabai. Dalam keadaan cuba mengcompose dan menenangkan perasaan ngan macam2 dugaan ni aku rasa benda2 kt sekitar aku dah tak penting dah lagik. Eeeii tak suka, tak suka! Kadang2 aku rasa aku jadik cam org lain jek, I miss my oldself, cheh statement tak hengat. Kadang2 aku rasa cam aku ni org lain yg sedang memerhatikan manusia bernama mak yong, dgn kata lain kadang2 aku nak keluo dari diri aku and have life you moron! eh, ke situ pulak, harap2 tak cam org sakit jiwa la pulak statement nih.


Contoh yang pertama : Sejak Ammar dah pandai uruskan diri sendiri cam mandi, cari baju, pakai baju dan wat keje dia sendirik, aku dah lama tak endah kt dia. Sampailah satu senja tu, lepas dia mandi dan berbaju aku terserempak dia kt muka pintu bilik, tetiba aku rasa thunder bolt, lightning strike sume ada atas kepala aku ni. Camana Ammar tetiba dah bertukar jadik ala2 Ganesh iklan Deepavali Petronas nih? Ya ampun, pesen zaman yankee dah kembali ke atau baju-bajan dia tetiba shrinking sizenya tuh? Tengok le tu baju dan seluo dah senteng sume baru den perasan anak den dah cepat nau membesonya! omak apolah den nih agaknyo nih...obviously I need to do some shopping spree utk baju-bajan dak Ammar, serius dah tak ingat bila kali last beli baju belasahan kt dia...alahai kesian anak omak...


Sekarang ni lepas mandi pakej berlangir sume siap, muka tu kalu tak jadik cam tepung gomak memang tak sah! Tak cukup baby jonsen habih body talc aku pun disapunya.


Stanza sepi sekeping hati dapur....for the past couple of months, dah tak berasap2 lagik dah dapur nih, kecik beno hati dia kt aku agaknya. Serius, sekarang ni makan pakai tapau jek. Sejak pindah opis ni balik umah dah lewat sket, ngam2 je terbongkang dpt tengok Chinta Chanduri. Nak masak dah tak larat dah, atau aku buat2 tak larat aku pun tak pasti. Selalu call for delivery jek (delivery man : pak inchik yg sedang on the way dr opis balik umah).


Masa beger2 buat dapur tu hari, berkobar2 lah makcik nak try test membaking macam2 benda kunun. Tu yg berkobar beli oven nih. Herm, the 1st and the last guna dia rupanya masa masak lasagne bulan pose tu hari. Tu pun bukan tahu nau nak gunanya nih pun. Oh yea, abaikanlah keadaan pantry makcik yg bersepah ni.


Tu hari, tetiba tekak ni teringin minum air milo. Kami ni kt umah amat le jarang minum milo nih, balik2 teh, teh, kopi. Sekali aku tgk dlm kabinet jumpa lah 2 tin susu pekat manis, dgn penuh berkobar makcik bukak tin tu, yang hampehhhh...dua2 pun dah expired...sib baik tak dek tetamu klu tak malu dowh...


Seksyen ni tak tau nak namakan apanya ia pun... ni baru satu sudut...tolonglah jangan dtg umah I sekrang nih... i really need one bibik at the moment...


Last weekend tetiba teringin nak makan ikan bakar...so pi lah the famos tempat ikan bakaq belakang istana negara tu..alahai nasib lah, hari Ahad satu gerai jek bukak, tak baper ngam ngan tekak ini rasanya, selalu makan kt gerai yg mula2 tu...anyway, oklah, can do lah...


The companions...

Oklah folks, jumpa lagi dilain edisi. Take care!

Monday, November 1, 2010

Cobaan lagi ...dan aktiviti Ammar

Aduhai...dugaan sepanjang jalan betul bagi aku nak dapatkan anak kedua nih. Last week buat screening and blood test, hari ni klinik call kata doc nak jumpa, nak discuss result. Kali ni tunggu lama, doc macam saje jadikkan aku patient last. Jadi doctor lawa cakap ada satu envelope P&C dari lab. Adusss apalagi nih... test for the baby sume ok, utk test abnormalilities tu sume low risk. Tang bahagian mak tak baper nak ok. Sebab...ujian darah utk HIV tertera tulisan INDETERMINATE. Doktor lawa pun cam clueless je pandang aku, aku ngan pak encik lagik le clueless. Jadik kena buat 1 lagi test HIV in a month time. Doc said sometimes result might be false disbbkan beb faktor cam other viral detection whatsoever. Doc siap bagi nasihat the do's and don'ts as if benda tu positive. Adoiiii... setahu kami lah, takde lah pernah melalui blood transfusion ke, leaving a not healthy life lagiklah jauhnya...tak pernah lagik menyimpang terpesong laluan hidup. Adoiii 1st trimester ni sungguh mencabar dan hidup dlm kesuspenan jek. Apapun aku pasrah, as long as we know who we are, yg lain tu sume ketentuan Allah taala adanya. kelakar jugak bila aku tanya pak inchik ada ke dia buat yg bukan2 masa pi Thailand ke, masa muda genjoice giler hape ke, macam nak bersilat plak dia mendeniablekan. Hihi, taulah bang oi abang tu camne, sikit pun takdek syak bukan2. Klu betul pun masa lahirkan dak Ammar lagi dah dpt detect. Pasrahhhh je lah...cuak tu mmg le cuak, tp nak pikir positive jek sekrang...nilah chobaan....

---------------------------------------------------------------------------------
Anyway dlm fokus sgt kt prenancy kedua nih, dah lupa la plak nak sembang gebang pasai dak Ammar. Last week sekolah bg surat ada pertandingan renang. Macam tak caya je Ammar nak masuk competition ni. Dah 2-3 tahun masuk terapi renang cenggitu jugak le skil berenangnya, masih le takut kt air dalam. Hermmm dah paham lah klu dah utk pendidikan khas nih jgn harap le pertandingan yg macam Phelps masuk tu. Tak dek makna de nak 100m ke, kuak kupu2 ker... takper ler, as long as the kids have fun...genjoice the pix.


Baik kanak2...kita buat aktiviti regangan dulu...


budak demok in action.... sume baju swimming dah sendat barat, tinggal sepentot ni je muat, dah hujung2 tahun malas beli baru... anyway, you rilli have a crush on her, don't you?


hermmm.. dah cukup ke RM15-20k dlm akaun tu bang?


tak acilah guna floating board kutip bola dlm air...


swim, ammar swim...


Yeay...kita semua bukan pengalah...dpt naik juara pun ok lah tu...

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife