Posts

Showing posts from March, 2013

Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar.

Image
In few hours dah nak berangkat ke Malaysia in sya Allah. Kenangan Terindah.

Lambaian...

Image
Assalamualaikum brothers and sisters...

Alhamdulillah... menerima jemputan dari Nya untuk ke sana, in sya Allah pada 20 Mac ini, aku harapkan tiadalah aral yg melintang. Rasa excited but at the same time berdebo2 nihh, labaikallahumalabbaik..labbaikala syarikalakalabaik... Ya Allah, aku menyahut seruanMu Ya Allah, terimalah hambamu yang penuh dengan dosa ini untuk menjadi tetamu dirumahMu ya Allah...
Kadangkala rasa cam tak layak je, sbb aku tau banyak dosa aku terhadapNya, tapi Allah itu kan Maha Pengasih,  inilah masanya kita menyerahkan diri dan jiwa kita kepadaNya, in sha Allah.

It started when my siblings planned to go for Umrah together. Aku rilek je. Sekali tgk cam meriah je perbincangan kt FB. Sekali gatai mulut tanya adik Sarah. Dia kata meh la Yongggg...nanti dia cuba adjust boley lagi tak. Tempat limited dah. Aku bajet takdek tempat saja menggatai menyibuk. Giler lagi sebulan nak pegi. Tak lama dia text, "wey hajahhh, setat le wat preparation, aku dah anto nama ko and …

Makan makanan

Image
wahwahwahhhh.. lain citer takder...makannn je...aku tgk folder aku mcm2 benda gambo yg tak terluahkan, antaranya gambo makanan. nak2 tgh ganti pose ni hermmm parah kau ni... aku berazam nak langsaikan hutang aku ni sebelum bertolak ke sana insyaAllah. 9 hari bertabahlahhh hati, nevertheless tinggal 2 hari lagi wahhh cobaannya amatlah kuatnyer. Tengok Aleesya mkn biskut chipsmore pun mak aiii terus terlio.
Sempena amik semangat memperkuatkan diri ni maka dengan sengaja cari pasal boh gambo makanan. Pandai menyusahkan diri sendiri ni.


  Marilah kita mulakan dgn gambo ayam bako ini. Versi ini memey arrr anak2 suka. Versi ala2 Laura Vitale. Masa ni berselang minggu aku bako ni. bebudak suka punya pasal. aku rasa sebab anak2 aku mmg suka ayam kot, tak kesahlah masak apa, tak pasal2 aku perasan sendiri aku buat sedap hoihhh. Ni buttered roast chicken ngan herbs, aku bako 1/2 jam, then balikkan ayam tu then bako lagi dlm 30-40 menit. Bila keluokan dr oven terus balut ngan foil to retain the …

Aly in Kambinland

Image
hembekhekhek

My dotter adalah pencinta haiwan, dari kambing sampai ke semut semua dia kagum. Mana tau boley jadi spokesperson utk PETA haha.

  last weekend balik kampung mak. Belakang umah ada kandang kambing Pok Su Di, the partimer gembala kambing. Tp yg gembalanya bibik Sujinah.
 Budak ni sgt menggelenjan tgk kambing, tiap kali balik kg nak tengok kambing, dan juga ayam dan juga kucing.

  idok takut ape pun.


 Siap belai2 manja kambin putih ni. Ammar sorilah, nak dekat kandang kambing pun takmo dia mesti nak muntah bau kambing.
woihhh gaya turun katebang.
 siap lambai lagi.


Dia mmg aim yg putih ni je. Aku pun takut mana tau kena tanduk, memula kambing ni nampak garang, tp sbb selalu kena provoke dek Cik Aly kambin ni pun menonong nak masuk reban.


Dah moh kita balik.

Hermmm stok2 buhsan dan tadak idea. Okbaiiii....

I'm not a Super woman...

Image
... But boyyy I am only woman...
And I hate sales!
#hashtag Ikea sales

Org Mesia kalu sebut bab sales mmg terhandal. So semalam ada family member card sales preview at 7.00 a.m. Aku sampai dekat kul 10 uols sampai lakibini dah terpinga2 pebendeeeelah yg salenya tew. Sekali terdengo le ada makcik tu tanya satu item, budak customer service tu ckp 7.30 brg tu dah habih! Depa dah terpacak kt Ikea subuh sepi'e gamaknya. Pusing2 dekat sejam baru le mata terbukak. Yg sale tak berkenan, ended up amik yg tak sale, big looser betul. Memer arrr nak cari book shelf dan nak buat2 ala playroom kt Aleesya kt bilik bawah tu, we all byk spend masa downstairs jadiknya kena le alter mana patut bilik sekangkang tenuk tu.


tu dia aihhhh, ko jgn bg aku pegi kt sales, pitaaaammm tangan tak bedung. Sib baik boss beso pun berkenan. Takper ar, tumpang bos beso dpt bonus kita sailang arrrr sama dia. Puas ati dpt bookshelf and shelf boh barang cik Aly.


oihhhh, tak hagak2 shopping mcm kete bas double decker. …

Merida, Merida!

Image
First time watching it, I fall in love immensely with the character of Merida, like.. almost immediately. Feels like she portrays my own self  when I was a child long, long time ago, but of course, minus those big, wild, redhead. ahaks. People with redhead mestilah epic kan, selalunya stubborn and hot blooded type. But those heads, full of imaginations and adventures... like Anne of Green Gables. And perfectionist macam... Bree Van de Kamp (oh apekeh?).

Merida, adalah mengenang zaman kanak-kanakku yang full of colors. Banyak tomboyish. Nak mencuba macam-macam termasuk meranduk paya, panjat pokok, main tarzan-tarzan, melastik burung, you name it, semua aku buat. Cuma takdek busar ngan anak panah je, tapi ada senapang hype lagik bergaya dibuat dari pelepah daun pisang. Ngimpit bebudak jantan barulah up sikit dpt senapang kayu. Peluru adalah terung pipit umah Mak Yam sebelah. Tangkap rama-rama, belalang, tak lupa mancing ikan kt small stream jauhhh bawah bukit belakang umah (tapi tak …