Sunday, March 31, 2013

Monday, March 18, 2013

Lambaian...

Assalamualaikum brothers and sisters...

Alhamdulillah... menerima jemputan dari Nya untuk ke sana, in sya Allah pada 20 Mac ini, aku harapkan tiadalah aral yg melintang. Rasa excited but at the same time berdebo2 nihh, labaikallahumalabbaik..labbaikala syarikalakalabaik... Ya Allah, aku menyahut seruanMu Ya Allah, terimalah hambamu yang penuh dengan dosa ini untuk menjadi tetamu dirumahMu ya Allah...
Kadangkala rasa cam tak layak je, sbb aku tau banyak dosa aku terhadapNya, tapi Allah itu kan Maha Pengasih,  inilah masanya kita menyerahkan diri dan jiwa kita kepadaNya, in sha Allah.

It started when my siblings planned to go for Umrah together. Aku rilek je. Sekali tgk cam meriah je perbincangan kt FB. Sekali gatai mulut tanya adik Sarah. Dia kata meh la Yongggg...nanti dia cuba adjust boley lagi tak. Tempat limited dah. Aku bajet takdek tempat saja menggatai menyibuk. Giler lagi sebulan nak pegi. Tak lama dia text, "wey hajahhh, setat le wat preparation, aku dah anto nama ko and dia kata ada tempat". yelah, masa tu kata waiting list. Aku cam tak caya. Ketor pun ada, aku tak prepare wehhh. Alhamdulillah, ni rezeki dariNya. Aku selalu silently wishing to go with my small family kalau ada rezeki, tapi dpt rezeki ni dulu, terima dengan penuh kesyukuran. Tinggallah nanti apaknya ngan bebudak. In sya Allah, akan pergi dengan emak, 2 kakak dan 2 adik and some nieces and nephew.

Tiap kali pergi kursus (oklah 3 sesi je pergi) rasa kecikkk je diri ini. Airmata pasti bergenang bila tengok gambo Kaabah. I must be dreaming (pinchingmyself). Tiap kali bertalbiah sendirian aku berdoa supaya sampailah aku di tanah Madinah dan Mekah, aku nak pergi sangat Ya Allah, terimalah aku. Aku nak sangat rasa nikmat beribadah di Masjid Nabawi dan Masjidil Haram, di Raudah, di Masjid Quba', atau di mana2 rumahMu di tanah suci. Aku nak tengok Kaabah di depan mata.Terimalah aku Ya Rahman ar Rahim. Sebab diri banyak sangat dosa mungkin- maka rasa cam tak layak iskkkk.




Dalam dilemma... dilemma aku sekarang cik P aku, aku rasa akan kena masa kat sana atau sebelum ke sana (harap2lahhhh). So aku ambil pil hormon aka delay period aka pil perancang(?) kt klinik. Bila aku buat sikit searching kt tenet byk yg kata kalau boley tak payah ambil, ada yg ambil tp still keluar P nya malah ada yg getting worse. Tapi ada pulak yg berjaya.Ni semua atas keizinanNya. Ikut fatwanya harusss selagi tidak memudaratkan. Tp ada para alimin kata kalau boley tak payah, buat apa kita nak halang fitrah. Masalah sekarang Miss P aku tak teratur, kadang on time, kadang delay (selalu delay) so payah nak dibuat jangkaan. Buat masa ni aku rasa setiap sejam aku berdoa Miss P, tolonglahhhh turun sekarang, sempat lagi  kalau sekarang. Kengkadang aku rasa cam nak P, kadang cam takdek apa pun. Oihhh sungguh memainkan perasaanku. Doc soh amik dari ari Khamis tu tp aku masih tak makan lagi, mengharap ko keluo lah cecepat Miss P oiiiii, aku pun tak gemo konsep melawan fitrah ni.

Miss P ni kira hadiah dari Dia tiap bulan, so why you need to stop it? Ikut kira 7 hari dah delay ni. adoiiii....dah behari2 aku mkn nenas haha... Aku tanya Cik Abe dia kata tak yahlah takut mudarat. Kalau selalu tu aku selalu jadi pembangkang, tp dis time aku pikir weyyy nak pegi sana takyahlah nak lawan laki lagik. Semalam aku basuh sume telekung, jubah nak bawak ke sana, ada few garment tokleh masuk mesin. Kata cik Abe aku lah, sat gi bulu2, berlerai2 etc. Eh, aku kan degil lagi tak baper rajin, takdek masa nak rendam basuh bilas tangan, hamik nak ko akibat lawan ckp laki, habih keluo gugur keping2 alas jahitan corak kt jubah tu kan. Tak pasal2 cam kena kifarah pulak, masyaAllah. So I guess this is a sign. Cik Abe opined takyah amik so aku pikir cam takyahlah kot amik (masih lagi berkira2 ni). Aku bertawakkal kepadaNya. Kalau Dia kata takde rezeki kita beribadah di bumi suci maka terimalah kita, redholah kita, sesungguhnya perjalanan kita di sana pun satu ibadah, tenung renung masjid pun satu ibadah. Walau di hati mesti ada rasa sedeyyy dan frust. Tapi dia nak bagi kita terima, dia tak bagi pun terima juga dengan redho, mungkin ini satu small test daripada yang Esa, Dialah yang Maha Mengetahui. Wallahualam.














Tertunailah hasrat di hati... Jumaat buat bacaan Yaasin dan doa selamat dan makan2 sikit kt opis, nak ambil barokah dari tempat kerja, alhamdulillah bos lead the session. Terasa bahagia di hati walau dengan benda sekecil ini. Terasa barokahnya. Semalam balik Perak umah MIL, buat doa selamat sikit kt sana dan bermaaf2an ngan keluarga di sana pulak.

Cabaran aku selepas ini adalah nak berpisah ngan anak-anak. Bapak dia takperlah dah beso. Tapi akan rindu jugak huhu. Anak2 mmg tak pernah arrr pisah lama2, so rasa sangat sedeyyyy terutama sikecik tu. Aku doakan they will be fine sepanjang 14-16 hari ni. Pepandailah bapak dia jaga bebudak, rasanya kena wat list panjang ni benda2 yg budak ni suka, tak suka, baju apa nak pakai siang, nak pakai malam. Apaknya kan pakai belasah je boh baju dlm beg nursery tu. Maklum le kita yg selalu ada ngan anak2. Hari esok aku akan blk naik bas sorang ke Kuantan. From sana kami gerak ke KT. Adik aku soh amik flight tp aku klu anggar nak naik flight sensorang kim salam, cam budak sekolah agi pesen gayanya.

Dikesempatan ini saya ingin memohon maaf andaikata sepanjang berblogging telah salah jari menaip sehingga mengguris hati dan perasaan kamu dan kamu semua. Dan sesiapa yang mengenali saya secara peribadi mohon maaf atas apa jua kesalahan yang saya lakukan, wallahualam.

Wednesday, March 13, 2013

Makan makanan

wahwahwahhhh.. lain citer takder...makannn je...aku tgk folder aku mcm2 benda gambo yg tak terluahkan, antaranya gambo makanan. nak2 tgh ganti pose ni hermmm parah kau ni... aku berazam nak langsaikan hutang aku ni sebelum bertolak ke sana insyaAllah. 9 hari bertabahlahhh hati, nevertheless tinggal 2 hari lagi wahhh cobaannya amatlah kuatnyer. Tengok Aleesya mkn biskut chipsmore pun mak aiii terus terlio.
Sempena amik semangat memperkuatkan diri ni maka dengan sengaja cari pasal boh gambo makanan. Pandai menyusahkan diri sendiri ni.


  Marilah kita mulakan dgn gambo ayam bako ini. Versi ini memey arrr anak2 suka. Versi ala2 Laura Vitale. Masa ni berselang minggu aku bako ni. bebudak suka punya pasal. aku rasa sebab anak2 aku mmg suka ayam kot, tak kesahlah masak apa, tak pasal2 aku perasan sendiri aku buat sedap hoihhh. Ni buttered roast chicken ngan herbs, aku bako 1/2 jam, then balikkan ayam tu then bako lagi dlm 30-40 menit. Bila keluokan dr oven terus balut ngan foil to retain the juice, so ayam adalah juicy yg amat perghhhh terbaek. Tp aku rasa bergantung pd oven memasing, aku pakai Zanussi yg customize utk kabinet tapi harghammm takdek de customizednya, main sorong je kt kitchen kabinet tu.



 Lepas tu simpan juice ayam dan sampah-sarapnya, dgn bekas2 ni sekali aku masukkan dlm fridge tu, the leftover ayam tu aku buat aglio olio, lepas buat olive oil punya gravy tu, campak je dlm tray ni, bagussss.... aku je makan beria. anak2 ngan pasta is don like. except Ammar, dia prefer spageti bolognese.

 la ni, aku memey arrrr suka wat mango smoothies. Bebudak ni pun apekan lagiknya. Nak2 cuaca sekarang ni panas ang-ang. Versi aku main campak je. Boh mango, ice cube, yogurt mix fruits/mango, brown sugar, fresh milk and some madu. Tekan le button blender tu. Ari tu ada repeat order. So aku soh bapak budak ni pe beli mango. So dia beli, time tu aku nak buka pose. Dah buat masa minum buka pose tu ya ampunnn masamnyerrrr. Kena2 mango tu mmg masam, manalah aku tak selalu derhaka bebel ke toklaki, dia main beli je, kata dia org tu kata manis, hb ai kan tak byk ragam klu membeli brg basah ni, kot iye pun rasalah dulu mango trial tu dulu. Aleesya sampai pejam2 mata kemasaman hahaha.
 

Bila malas masak gini ler nasib bebudak ni... makan biskut Hup Seng cicah teh o je, nasib ko lah anak2 dpt mak tak baper rajin. Tapi bapakkk giler sedap klu lama tak pekena, tersengih2 dak Aly dpt mkn biskut kenduri tahlil.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Ni gambo2 lama klu tak silap masa cuti CNY tu ari, pi Teganu. Singgah KT cari resto Mat Binjai.


 tu dia aihhhh...klu gi resto ni mmg wajibalghunah makan beridang dia akan bg sayur lemak kulit rambai ni, memer arrr sedak boh. ish ish ishhhh makruh pose aku ni ari tgk gambo ni, terus terliur ke budu tu. Makan lak ngan ikan singgang and ikan goreng rangup. Pakwe ku tak agak2 menambah 2 pinggan nasik, 2 full pinggan of nasik okeh.
 
 mak aihhh begitu selera sekali kak yong...
 
sampai lupa doa makan, bohoooo anak2 pun reti bersabo. ini sungguh memalukan.

Then sampai Kuantan, mlm tu kami pi pekena ikan bako pulak. Bela saka ke apa ni? giler betul ni. Pastu tau malu kalau org tanya 'akak due bila?'

 Kt Ana Ikan Bakar Petai. Now seriously aku taktau nak mkn kt mana bila sampai Tanjung Lumpur, byk sgt gerai, dan selalu dapat gerai yg entah apa2 rasanya. Nak cuba kt sini tp orgnya selalu mmg berbulu2 berbondong2, so i don't have a guts nak rapat. Aku selalu macam tu. Tp malam tu sbb dah lewat sikit tgk masih ada le sebijik dua meja kosong. Terus mencekalkan hati redah. wahwahwah, aku rasa benda bako2 dia adalah terbaek lah. Sgt puas hati, teruslah haloba menguasai diri. Makan berlima pun tak habis, ngan ikan siakap, ikan (eh tetiba lupa plak spesis), sotong, udang beso aihhhh janganlah batal pose ni.

 tetamu undangan... maklong dan emaknya iaitu emak ku juga. oh, tapi tomyam dia takyah orderlah, kecewa nanti.

Then balik lagi Kuantan last week, ada kursus dan taklimat perjalanan. Malam2 apa lagi.. aktiviti cari makan pun bermula...

Ni, kt Sara Thai jln Balok. Giler berkonsep punya resto. Kt Kuantan ni Sara Thai ada beb cawangan tp yg lawa kt sinilah, konsep dlm taman, adalah kagum seketika.


pengantin tak baper baru mengorder.


Segerombolan isi rumah Awe (kiri) jugalah yg mengikuti JJCM ini. Jangan ter offense tgk tgn kiri Awe. Ni dua dah jadik bestfriend. Mak Long dah menetap kt Kuantan umah Awe sbb boipren dia bertugas di sana, anak2 tertinggal kt Sungai Buloh.




Antara yg disangap, ingat nak ke ikan bako ana lagik, tp pengantin baru kata kt sini lagi cantik dan lawa dan sedap. oh ye ke ikut je lah, tgk2 ikan bako dia pun berpetai jugak cam kt Ana Ikan Bako. Tp adalah lebey sedak boh kt Ana lagik. Kena improve sikit ye Sara.


Tapi sotong celup tepung ni mmg terbaek... Allah mak aiiii dah tinggal baper bar dah pahala pose aku ni. Gemuk2 beb! Dah macam makan cekodok sotong, sedappp.

 Was it that good love? Nampak beria beno makannya tp 3 gigit je.
 

 Ammar... tidak menoleh ke kiri mahu pun ke kanan lagi...

 Cosy place... suka aku tengok pokok bunga putih kecik ni, rasa nak bawak tanam kt umah.

Oklah, dah dah lah ni dulu sebelum batak posenya. Babai all.

Tuesday, March 12, 2013

Aly in Kambinland

hembekhekhek

My dotter adalah pencinta haiwan, dari kambing sampai ke semut semua dia kagum. Mana tau boley jadi spokesperson utk PETA haha.

  last weekend balik kampung mak. Belakang umah ada kandang kambing Pok Su Di, the partimer gembala kambing. Tp yg gembalanya bibik Sujinah.
 Budak ni sgt menggelenjan tgk kambing, tiap kali balik kg nak tengok kambing, dan juga ayam dan juga kucing.

  idok takut ape pun.

 
 Siap belai2 manja kambin putih ni. Ammar sorilah, nak dekat kandang kambing pun takmo dia mesti nak muntah bau kambing.
woihhh gaya turun katebang.
 siap lambai lagi.


Dia mmg aim yg putih ni je. Aku pun takut mana tau kena tanduk, memula kambing ni nampak garang, tp sbb selalu kena provoke dek Cik Aly kambin ni pun menonong nak masuk reban.


Dah moh kita balik.

Hermmm stok2 buhsan dan tadak idea. Okbaiiii....

Thursday, March 7, 2013

I'm not a Super woman...

... But boyyy I am only woman...
And I hate sales!
#hashtag Ikea sales

Org Mesia kalu sebut bab sales mmg terhandal. So semalam ada family member card sales preview at 7.00 a.m. Aku sampai dekat kul 10 uols sampai lakibini dah terpinga2 pebendeeeelah yg salenya tew. Sekali terdengo le ada makcik tu tanya satu item, budak customer service tu ckp 7.30 brg tu dah habih! Depa dah terpacak kt Ikea subuh sepi'e gamaknya. Pusing2 dekat sejam baru le mata terbukak. Yg sale tak berkenan, ended up amik yg tak sale, big looser betul. Memer arrr nak cari book shelf dan nak buat2 ala playroom kt Aleesya kt bilik bawah tu, we all byk spend masa downstairs jadiknya kena le alter mana patut bilik sekangkang tenuk tu.


tu dia aihhhh, ko jgn bg aku pegi kt sales, pitaaaammm tangan tak bedung. Sib baik boss beso pun berkenan. Takper ar, tumpang bos beso dpt bonus kita sailang arrrr sama dia. Puas ati dpt bookshelf and shelf boh barang cik Aly.


oihhhh, tak hagak2 shopping mcm kete bas double decker. tu klu ikut haloba ada lagik barang nak angkut tp tau keterbatasan ruang kena auwk-auwk dulu keinginan. Aku dah terpenyek dah kt kerusi belakang tu jadik sandwich. Agak2 lalu kt trafic light terus nyorok kepala hahaha... malu dow. Dedi cool... think we need mpv.

tak sesabo tunggu apaknya pasang kerusi meja...





Make up tutorial... Merida the make up artist...

Supper time with BFF dah 10.30 dia takmo tido lagi, nampak tin biskut meroyan nak makan biskut, so I invited a guest for her haha bapakkk over mak kau, dia pun dan-dan soh boh biskut dlm pinggan guestnya. Jadik le set main2 ni. Meja tu bapak murah, memula nak beli set meja/chair kt kids tu, sekali lalu kt market hall nampak meja ni on sale cam nak habihkan stok je. Akhirnya kerusi dah sekali ganda mahal dr meja, okaylah tu kan Merida, ni kan bakal jadik stok2 xtvt memanjat merida je nanti ni huhu...

Wednesday, March 6, 2013

Merida, Merida!

 
  First time watching it, I fall in love immensely with the character of Merida, like.. almost immediately. Feels like she portrays my own self  when I was a child long, long time ago, but of course, minus those big, wild, redhead. ahaks. People with redhead mestilah epic kan, selalunya stubborn and hot blooded type. But those heads, full of imaginations and adventures... like Anne of Green Gables. And perfectionist macam... Bree Van de Kamp (oh apekeh?).

Merida, adalah mengenang zaman kanak-kanakku yang full of colors. Banyak tomboyish. Nak mencuba macam-macam termasuk meranduk paya, panjat pokok, main tarzan-tarzan, melastik burung, you name it, semua aku buat. Cuma takdek busar ngan anak panah je, tapi ada senapang hype lagik bergaya dibuat dari pelepah daun pisang. Ngimpit bebudak jantan barulah up sikit dpt senapang kayu. Peluru adalah terung pipit umah Mak Yam sebelah. Tangkap rama-rama, belalang, tak lupa mancing ikan kt small stream jauhhh bawah bukit belakang umah (tapi tak pernah dapat ikan huhu). Bila bebudak laki gali cacing wat umpan pejam mata ikut sama. Dalam hati geli-geleman tp BIG EGO no hal punyer. Life itself was a National Geographic then. Subject sains dan alam sekitar mmg tiptop kt sekolah rendah sbb dah biasa alami. Say what? Dols? yoo mannn... what was thaat?? tak kenal okeyyy. Aku bukan jenis cengeng masa kecik. Lasak habis.

 So when I watch Merida, then I thought, yoo man, I got my very own Merida in the house. No, not me, well.. might be the tua version, but this one my little version of Merida....
 Yeahhhh that's my Merida. (bersedia nak wat terjun tiruk) Everyday is an adventure! moh kita citer pasal anak *hoho bab boring ek?*
La ni Merida ada tebiat asal senja nak lucut sume kain baju kt badan, termasuk diapers. Tensi mak kau! Tu tgk klu perasan aku pasang pelekat diapers kt belakang, bio susah sikit dia nak cabut, ni tangan gatalllll je nak strap off the pelekat. Last2 la ni aku pakaikan pants-type diaper je kt dia. Bio dia perasan ala2 pakai seluo lupa pakai diaper, tp hermmm nan ado, lagi senang dia lurut!




My Merida memey arrrr.. takmo berdandan langsung! Bak kata MIL tak mau di adun! Hairband paling lama pun bertahan 15 minit je. tu pun sbb lupa. Pastu dlm mode rambut hantu kak limah balik umah. grrrrrr


kerje dia panjat dan panjat lagik, she climbs like a monkey! Asal mana tempat boley dia panjat dia panjat! tu kerusi hijo is her magic chair! mana2 pegi dok usung bajet senang nak panjat. hadohhhh







panjatlah lagi nakkk...aksi sentap jiwa mak. hoihhh letih beb! mak kau watching with a hawk eyes, tp larat ke nak monitor 24 jam?? last2 aku susun bantal je kt situ, tak kuaseerrr nak sorok kerusi. nti aku sorok kerusi tu dia panjat kerusi lain pulak. yg herannya tak pernah pulak dia terlingkup (so far). Cuma kerusi tu bebaru ni.. sodaqallah...dah patah tangannya.  bak kata org tua, baik suruh dari larang, kurang sikit tahap darah tinggi klu ada haha.

 Merida stok-stok gladiator...

 yeahhh selalu nak bertinju abang dia. Kt nursery tu, baya2 dia adalah budak lelaki. Selalu gek balik ngan jam tangan aka kesan gigitan kt tangan. Now dia dah belajar self-defense i guess. Balik umah klu tak puas ati asyik nak hempuk orang. ohmygowd ya ampun ya rabbi alamin, garang okeh!. Aku la ni takut nak bebaring sambil pejam mata sbb sat gi klu nasib tak baik tang muka kena hempuk ngan mainan. Mengalir deras airmata ini dek kesakitan. I was like, hoihhh?? what's that for??? mak tak bersalah okehhh. Dia nak bergurau tp bajet kasor. Sangat kontras ngan abang yg agak lembik. Abang klu tension nti  aku takde depan mata kengkadang revenge time. Sedo2 dengo adik melalak. Habih sume benda abang buat dia nak kacau.




 Ari tu laptop lama dah baik. Klu tgk abang main ipad dia sebuk, tgk abang main lappy dia sebuk, la ni okay sket dah ada dua, tp dia ape hal, bajet macam reti tp tak reti, last2 keyboard tu ditampo-tamponya. oihhh apaknya, bersedialah RM lagi nak anto repair. *nangis arrr* Merida ni klu kita sendeng2 kt dia mesti dia ckp, 'eh, epi (tepi) arrr..' atau 'kit (sakit) arrr..' semua amik hujung2 je. tp tak boley blah mesti ada arrrr. hamboih taiko ko ye.
 
 and full of adventure dan imagination runs wild yeahhhh (yolah tu) .... aku rasa klu belakang umah aku ada pond, stream ker, padang ke, mau sakan keriangan Aleesya ni. Mau hari2 tangkap katak ngan berudu ngan ikan huhu. Tapi sebenonya anak2 kita sekarang susah nak jadik cam kita dulu interms of exploring things cenggitu, aku klu balik kampung takkan bagi nyer anak buat sume benda tu, huh! Alang baru step out dari tangga grandma pun bertempik nak gi manaaa tuuuuu???? Buat apa tuuu???? Tahap imaginasi run wild, takut dgn keselamatan anak pun ye, mana tau jatuh paya ke, kena patuk ulo ke, kena gigit serangga ke, padahal kita dulu idokkkk pikir cenggitu dulu, mak bagi tak bagi pegi je, sampey beso pun jadik orang je! dok gitu Pah Bedoh? harhar...

 yeahhh my little scholar. Bajet dpt meja baru terus jadi anak solehah. sejuk ati tgk ni kejap.

 owhhh giteww kiri kanan tangan melukis

 the young artist.... fuihhh gaya tak boley handle punyer! sedeyyy okay, gambo org lidi tu aku yg lukis, tu jelah mak ko pandai lukis pun haha...  2 jam yg pertama sgt kagum dpt meja baru, the next day terus rebah meja tu. dah puas coreng2 dia panjat pulak meja tu innalillah...bersepai ... tensi, tensi, tension!!!!  *lapayomata* sib baik boley essemble lagi bendalah tu. aper buas angat niiii????  tuhan tolong...*nownyanyiombakrindu*

 hah, melawan ni! melawan! hermmm cam ada ciri2 gek ni. Now kena rajin le baca selawat Ya Latiff bagi lembut hati. Tuhan tolong.... diam boley tak? Hari2 aku cuba mengroomingkan Meridaku but to no avail. Takper arrr nak, manatau beso esok jadik cam Queen Elinor nih pulops, cam mak dulu-dulu gek, tp sampai sekarang tak grooming2 mihmihmih...

Tapi mintak mahap nak. Mak tak gorjes ye. Mak kau adalah Lion Queen now. Roarrr auwmmmm!!! Hari2 suara serak mengaum. Hari2 buat akal. Datang dapur miauw miauwww mintak "ayer", dah bagi dia gargle dan sembur ke lantai dan tumpahkan di baju, tu akal nak tanggal baju. Jap agi dia sepah2kan kusyen sofa, jap agi dia gi kacau abang dia, jab agi mintak biskut, tgk2 biskut dah merata kecah2 kt lantai. Mana le aku tak jadik singa betina. Ada je projek dia ishhhh...

But one thing I would rather mengkasifikasikan (woihhh ayat?) her as 'super' active hah. Not hyper active. But Ammar was. Hyperactive that comes with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Later was diagnosed with Mild Autisme. Different dia, cam Ammar dulu, he cannot focus to one thing at a time. Ada je benda dia akan buat almost non stop dan at times membahayakan diri. You cannot say no coz dia takkan faham. Aleesya kalau ckp no! dia mau dengar tp sat gi dia immitate kita balik, siap wat tangan 'no no no! haha. Dia ada respond kalau kita suruh buat apa. Ada 2 way communication. Ada beza dengan Ammar punya active masa kecil dulu. That's my kids. Mungkin org lain pula berbeda.

“Bringing up lively energetic children can be a taxing business for most people. For parents of hyperactive children the experience can be exhausting, bewildering and often socially isolating, so writes Judith Treseder.

The following are some tips suggested by Dr Dommena Renshaw in her book The Hyperactive Child.

* Keep your own voice quiet and slow. Anger is normal. Anger can be controlled. Anger does not mean you do not love a child.

* Avoid a ceaselessly negative approach. “Stop” - Don’t. No.”

* Have a very clear routine for this child. Construct a timetable for waking, eating, play, TV, study, chores, and bedtime. Follow it flexibly when he disrupts it. Slowly your structure will reassure him until he develops his own. Supervise their keeping to the routine, which becomes their responsibility. Reward good, appropriate behaviour.

* Get your child’s attention first (before you begin talking). Then make him look at you while you talk. Give clear, concise instructions and be consistent in rules and discipline.

* Allow your child breaks to refresh himself (during homework, studying or chores). They will perform better after a five or 10 minute break. Allow them outlets every day to expand their excess energy e.g. running in playing field or playing physically demanding games.

* Give him responsibility, which is essential for growth. The task should be within by distracting him or discussing the conflict calmly. Removal from the battle zone to the sanctuary of his room for a few minutes is useful. The task should be within his capacity, although the assignment may need much supervision. Acceptance and recognition of his efforts (even when imperfect) should not be forgotten.

* Accept your child limitations. If you can make the best of what he has and then gradually help him improve on it, then you will be doing a good job.


Tapi munggg Merida kalu tido, huihhhh rasa aman kejap dunia. Rasa belas je tgk bebudak bila depa tido eh? Yang nak marah2 tadi pun terus lenyap.
Sleep tight Merida, tomorrow is another adventure! Drives ummi crazy lagi dan lagi, takper, that's my girl! muachhhh love you so much little angel!

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife