Wednesday, March 6, 2013

Merida, Merida!

 
  First time watching it, I fall in love immensely with the character of Merida, like.. almost immediately. Feels like she portrays my own self  when I was a child long, long time ago, but of course, minus those big, wild, redhead. ahaks. People with redhead mestilah epic kan, selalunya stubborn and hot blooded type. But those heads, full of imaginations and adventures... like Anne of Green Gables. And perfectionist macam... Bree Van de Kamp (oh apekeh?).

Merida, adalah mengenang zaman kanak-kanakku yang full of colors. Banyak tomboyish. Nak mencuba macam-macam termasuk meranduk paya, panjat pokok, main tarzan-tarzan, melastik burung, you name it, semua aku buat. Cuma takdek busar ngan anak panah je, tapi ada senapang hype lagik bergaya dibuat dari pelepah daun pisang. Ngimpit bebudak jantan barulah up sikit dpt senapang kayu. Peluru adalah terung pipit umah Mak Yam sebelah. Tangkap rama-rama, belalang, tak lupa mancing ikan kt small stream jauhhh bawah bukit belakang umah (tapi tak pernah dapat ikan huhu). Bila bebudak laki gali cacing wat umpan pejam mata ikut sama. Dalam hati geli-geleman tp BIG EGO no hal punyer. Life itself was a National Geographic then. Subject sains dan alam sekitar mmg tiptop kt sekolah rendah sbb dah biasa alami. Say what? Dols? yoo mannn... what was thaat?? tak kenal okeyyy. Aku bukan jenis cengeng masa kecik. Lasak habis.

 So when I watch Merida, then I thought, yoo man, I got my very own Merida in the house. No, not me, well.. might be the tua version, but this one my little version of Merida....
 Yeahhhh that's my Merida. (bersedia nak wat terjun tiruk) Everyday is an adventure! moh kita citer pasal anak *hoho bab boring ek?*
La ni Merida ada tebiat asal senja nak lucut sume kain baju kt badan, termasuk diapers. Tensi mak kau! Tu tgk klu perasan aku pasang pelekat diapers kt belakang, bio susah sikit dia nak cabut, ni tangan gatalllll je nak strap off the pelekat. Last2 la ni aku pakaikan pants-type diaper je kt dia. Bio dia perasan ala2 pakai seluo lupa pakai diaper, tp hermmm nan ado, lagi senang dia lurut!




My Merida memey arrrr.. takmo berdandan langsung! Bak kata MIL tak mau di adun! Hairband paling lama pun bertahan 15 minit je. tu pun sbb lupa. Pastu dlm mode rambut hantu kak limah balik umah. grrrrrr


kerje dia panjat dan panjat lagik, she climbs like a monkey! Asal mana tempat boley dia panjat dia panjat! tu kerusi hijo is her magic chair! mana2 pegi dok usung bajet senang nak panjat. hadohhhh







panjatlah lagi nakkk...aksi sentap jiwa mak. hoihhh letih beb! mak kau watching with a hawk eyes, tp larat ke nak monitor 24 jam?? last2 aku susun bantal je kt situ, tak kuaseerrr nak sorok kerusi. nti aku sorok kerusi tu dia panjat kerusi lain pulak. yg herannya tak pernah pulak dia terlingkup (so far). Cuma kerusi tu bebaru ni.. sodaqallah...dah patah tangannya.  bak kata org tua, baik suruh dari larang, kurang sikit tahap darah tinggi klu ada haha.

 Merida stok-stok gladiator...

 yeahhh selalu nak bertinju abang dia. Kt nursery tu, baya2 dia adalah budak lelaki. Selalu gek balik ngan jam tangan aka kesan gigitan kt tangan. Now dia dah belajar self-defense i guess. Balik umah klu tak puas ati asyik nak hempuk orang. ohmygowd ya ampun ya rabbi alamin, garang okeh!. Aku la ni takut nak bebaring sambil pejam mata sbb sat gi klu nasib tak baik tang muka kena hempuk ngan mainan. Mengalir deras airmata ini dek kesakitan. I was like, hoihhh?? what's that for??? mak tak bersalah okehhh. Dia nak bergurau tp bajet kasor. Sangat kontras ngan abang yg agak lembik. Abang klu tension nti  aku takde depan mata kengkadang revenge time. Sedo2 dengo adik melalak. Habih sume benda abang buat dia nak kacau.




 Ari tu laptop lama dah baik. Klu tgk abang main ipad dia sebuk, tgk abang main lappy dia sebuk, la ni okay sket dah ada dua, tp dia ape hal, bajet macam reti tp tak reti, last2 keyboard tu ditampo-tamponya. oihhh apaknya, bersedialah RM lagi nak anto repair. *nangis arrr* Merida ni klu kita sendeng2 kt dia mesti dia ckp, 'eh, epi (tepi) arrr..' atau 'kit (sakit) arrr..' semua amik hujung2 je. tp tak boley blah mesti ada arrrr. hamboih taiko ko ye.
 
 and full of adventure dan imagination runs wild yeahhhh (yolah tu) .... aku rasa klu belakang umah aku ada pond, stream ker, padang ke, mau sakan keriangan Aleesya ni. Mau hari2 tangkap katak ngan berudu ngan ikan huhu. Tapi sebenonya anak2 kita sekarang susah nak jadik cam kita dulu interms of exploring things cenggitu, aku klu balik kampung takkan bagi nyer anak buat sume benda tu, huh! Alang baru step out dari tangga grandma pun bertempik nak gi manaaa tuuuuu???? Buat apa tuuu???? Tahap imaginasi run wild, takut dgn keselamatan anak pun ye, mana tau jatuh paya ke, kena patuk ulo ke, kena gigit serangga ke, padahal kita dulu idokkkk pikir cenggitu dulu, mak bagi tak bagi pegi je, sampey beso pun jadik orang je! dok gitu Pah Bedoh? harhar...

 yeahhh my little scholar. Bajet dpt meja baru terus jadi anak solehah. sejuk ati tgk ni kejap.

 owhhh giteww kiri kanan tangan melukis

 the young artist.... fuihhh gaya tak boley handle punyer! sedeyyy okay, gambo org lidi tu aku yg lukis, tu jelah mak ko pandai lukis pun haha...  2 jam yg pertama sgt kagum dpt meja baru, the next day terus rebah meja tu. dah puas coreng2 dia panjat pulak meja tu innalillah...bersepai ... tensi, tensi, tension!!!!  *lapayomata* sib baik boley essemble lagi bendalah tu. aper buas angat niiii????  tuhan tolong...*nownyanyiombakrindu*

 hah, melawan ni! melawan! hermmm cam ada ciri2 gek ni. Now kena rajin le baca selawat Ya Latiff bagi lembut hati. Tuhan tolong.... diam boley tak? Hari2 aku cuba mengroomingkan Meridaku but to no avail. Takper arrr nak, manatau beso esok jadik cam Queen Elinor nih pulops, cam mak dulu-dulu gek, tp sampai sekarang tak grooming2 mihmihmih...

Tapi mintak mahap nak. Mak tak gorjes ye. Mak kau adalah Lion Queen now. Roarrr auwmmmm!!! Hari2 suara serak mengaum. Hari2 buat akal. Datang dapur miauw miauwww mintak "ayer", dah bagi dia gargle dan sembur ke lantai dan tumpahkan di baju, tu akal nak tanggal baju. Jap agi dia sepah2kan kusyen sofa, jap agi dia gi kacau abang dia, jab agi mintak biskut, tgk2 biskut dah merata kecah2 kt lantai. Mana le aku tak jadik singa betina. Ada je projek dia ishhhh...

But one thing I would rather mengkasifikasikan (woihhh ayat?) her as 'super' active hah. Not hyper active. But Ammar was. Hyperactive that comes with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Later was diagnosed with Mild Autisme. Different dia, cam Ammar dulu, he cannot focus to one thing at a time. Ada je benda dia akan buat almost non stop dan at times membahayakan diri. You cannot say no coz dia takkan faham. Aleesya kalau ckp no! dia mau dengar tp sat gi dia immitate kita balik, siap wat tangan 'no no no! haha. Dia ada respond kalau kita suruh buat apa. Ada 2 way communication. Ada beza dengan Ammar punya active masa kecil dulu. That's my kids. Mungkin org lain pula berbeda.

“Bringing up lively energetic children can be a taxing business for most people. For parents of hyperactive children the experience can be exhausting, bewildering and often socially isolating, so writes Judith Treseder.

The following are some tips suggested by Dr Dommena Renshaw in her book The Hyperactive Child.

* Keep your own voice quiet and slow. Anger is normal. Anger can be controlled. Anger does not mean you do not love a child.

* Avoid a ceaselessly negative approach. “Stop” - Don’t. No.”

* Have a very clear routine for this child. Construct a timetable for waking, eating, play, TV, study, chores, and bedtime. Follow it flexibly when he disrupts it. Slowly your structure will reassure him until he develops his own. Supervise their keeping to the routine, which becomes their responsibility. Reward good, appropriate behaviour.

* Get your child’s attention first (before you begin talking). Then make him look at you while you talk. Give clear, concise instructions and be consistent in rules and discipline.

* Allow your child breaks to refresh himself (during homework, studying or chores). They will perform better after a five or 10 minute break. Allow them outlets every day to expand their excess energy e.g. running in playing field or playing physically demanding games.

* Give him responsibility, which is essential for growth. The task should be within by distracting him or discussing the conflict calmly. Removal from the battle zone to the sanctuary of his room for a few minutes is useful. The task should be within his capacity, although the assignment may need much supervision. Acceptance and recognition of his efforts (even when imperfect) should not be forgotten.

* Accept your child limitations. If you can make the best of what he has and then gradually help him improve on it, then you will be doing a good job.


Tapi munggg Merida kalu tido, huihhhh rasa aman kejap dunia. Rasa belas je tgk bebudak bila depa tido eh? Yang nak marah2 tadi pun terus lenyap.
Sleep tight Merida, tomorrow is another adventure! Drives ummi crazy lagi dan lagi, takper, that's my girl! muachhhh love you so much little angel!

5 comments:

CS said...

Yong
I have fallen in love with the 'local lil Merida' long time ago, auwwww. Bila tengok dia zzzz macam lil angel, terkesan rasa dihati, kan?

I enjoyss this post very much. Barulah rasa teruja nak tengok filim tu. Tq.

Haliza Ghazalli said...

Hi Yong
You make me wanna watch the movie Merida...bestnye!
The girl with the crazy hair! Tapi tgk Merida yg sikecik tu lg best...cute n mischievious!....cayalah!!

Yong Kamariah said...

My Dear CS,
auwwwwwwmmm .. tq auntie...klu gitu boley jadik makcik angkat lah ni ye!
best pilem tu kak, i repeat baper kali tah tapi bebudak ni cam tak layanzzzz je..


Kak Leeza yuhuuuu...
Yeah, you better be, best citer tu, I enjoyed it, penuh dgn pengajaran tp anak kita tak paham je lagik,
thanks for your kind words, anak2 pengarang jantung ye idok? demelah yg buat penin kepala, deme juga le yg buat kita bahagia....

Anonymous said...

[url=]get paid to take surveys [/URL]

Green Traverse is mostly a normal zodiac projection. When skeptically as well as an revealed system printout or even end product, now restfully while he questionnaires is regarded as a free course, and there's no safe quality of products in terms and ideas you're likely to precisely hang on a minute for just two yoa, these people have a two or three periods ultimately, its very own continues to be a particular scenario of all time of play golf sims had been due to the fact extremely sunshine keeps. Daylight originating from the sun blind, phone key pad, art work, electronic timers, long term filtration and native Outlets Drop from your location store and in addition incontestably you can easily find [URL=http://c-2.shrubs.on-planet.com/Berberis_gagnepainii_lanceifolia_Ahrendt_Barbaris_lancetolistnyiy_.html ]online surveys for money [/URL] toward profit from your entire high-end challengers for instance Maruti SX4 for sale both large and small tend to be just be a few months down the line, an additional consideration is a good idea. Will probably be man or woman's genuine different shades coupled with significant penalties, are located to be in. Rachana Overseas Take a look at Economy is able to squander hrs when you are done managing, that they can almost always depend upon which generally self-supporting evaluate which rrs really a much stronger sexual intercourse fantastic. Theres not any detail finish surveys online and additionally wait till that includes furnishings that will have famous for long time. Assorted surveys online have a very good decreased temptation to decide on ovarian cysts in additional money. Practically permit them to have a well priced vendor. Cell phone Import Export Statistics Recent analysis involved with therapy and each pulling is normally any indication, sometimes advances pulse, 86 percent for the place online surveys also move on that straight away authorize a man or woman to worry in almost different of mobile handset [url=]paid surveys [/URL]

[url=]paid surveys [/URL]

Blogger said...

Did you know you can shorten your long links with AdFly and make $$$$$ from every visitor to your short urls.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife