Monday, March 18, 2013

Lambaian...

Assalamualaikum brothers and sisters...

Alhamdulillah... menerima jemputan dari Nya untuk ke sana, in sya Allah pada 20 Mac ini, aku harapkan tiadalah aral yg melintang. Rasa excited but at the same time berdebo2 nihh, labaikallahumalabbaik..labbaikala syarikalakalabaik... Ya Allah, aku menyahut seruanMu Ya Allah, terimalah hambamu yang penuh dengan dosa ini untuk menjadi tetamu dirumahMu ya Allah...
Kadangkala rasa cam tak layak je, sbb aku tau banyak dosa aku terhadapNya, tapi Allah itu kan Maha Pengasih,  inilah masanya kita menyerahkan diri dan jiwa kita kepadaNya, in sha Allah.

It started when my siblings planned to go for Umrah together. Aku rilek je. Sekali tgk cam meriah je perbincangan kt FB. Sekali gatai mulut tanya adik Sarah. Dia kata meh la Yongggg...nanti dia cuba adjust boley lagi tak. Tempat limited dah. Aku bajet takdek tempat saja menggatai menyibuk. Giler lagi sebulan nak pegi. Tak lama dia text, "wey hajahhh, setat le wat preparation, aku dah anto nama ko and dia kata ada tempat". yelah, masa tu kata waiting list. Aku cam tak caya. Ketor pun ada, aku tak prepare wehhh. Alhamdulillah, ni rezeki dariNya. Aku selalu silently wishing to go with my small family kalau ada rezeki, tapi dpt rezeki ni dulu, terima dengan penuh kesyukuran. Tinggallah nanti apaknya ngan bebudak. In sya Allah, akan pergi dengan emak, 2 kakak dan 2 adik and some nieces and nephew.

Tiap kali pergi kursus (oklah 3 sesi je pergi) rasa kecikkk je diri ini. Airmata pasti bergenang bila tengok gambo Kaabah. I must be dreaming (pinchingmyself). Tiap kali bertalbiah sendirian aku berdoa supaya sampailah aku di tanah Madinah dan Mekah, aku nak pergi sangat Ya Allah, terimalah aku. Aku nak sangat rasa nikmat beribadah di Masjid Nabawi dan Masjidil Haram, di Raudah, di Masjid Quba', atau di mana2 rumahMu di tanah suci. Aku nak tengok Kaabah di depan mata.Terimalah aku Ya Rahman ar Rahim. Sebab diri banyak sangat dosa mungkin- maka rasa cam tak layak iskkkk.




Dalam dilemma... dilemma aku sekarang cik P aku, aku rasa akan kena masa kat sana atau sebelum ke sana (harap2lahhhh). So aku ambil pil hormon aka delay period aka pil perancang(?) kt klinik. Bila aku buat sikit searching kt tenet byk yg kata kalau boley tak payah ambil, ada yg ambil tp still keluar P nya malah ada yg getting worse. Tapi ada pulak yg berjaya.Ni semua atas keizinanNya. Ikut fatwanya harusss selagi tidak memudaratkan. Tp ada para alimin kata kalau boley tak payah, buat apa kita nak halang fitrah. Masalah sekarang Miss P aku tak teratur, kadang on time, kadang delay (selalu delay) so payah nak dibuat jangkaan. Buat masa ni aku rasa setiap sejam aku berdoa Miss P, tolonglahhhh turun sekarang, sempat lagi  kalau sekarang. Kengkadang aku rasa cam nak P, kadang cam takdek apa pun. Oihhh sungguh memainkan perasaanku. Doc soh amik dari ari Khamis tu tp aku masih tak makan lagi, mengharap ko keluo lah cecepat Miss P oiiiii, aku pun tak gemo konsep melawan fitrah ni.

Miss P ni kira hadiah dari Dia tiap bulan, so why you need to stop it? Ikut kira 7 hari dah delay ni. adoiiii....dah behari2 aku mkn nenas haha... Aku tanya Cik Abe dia kata tak yahlah takut mudarat. Kalau selalu tu aku selalu jadi pembangkang, tp dis time aku pikir weyyy nak pegi sana takyahlah nak lawan laki lagik. Semalam aku basuh sume telekung, jubah nak bawak ke sana, ada few garment tokleh masuk mesin. Kata cik Abe aku lah, sat gi bulu2, berlerai2 etc. Eh, aku kan degil lagi tak baper rajin, takdek masa nak rendam basuh bilas tangan, hamik nak ko akibat lawan ckp laki, habih keluo gugur keping2 alas jahitan corak kt jubah tu kan. Tak pasal2 cam kena kifarah pulak, masyaAllah. So I guess this is a sign. Cik Abe opined takyah amik so aku pikir cam takyahlah kot amik (masih lagi berkira2 ni). Aku bertawakkal kepadaNya. Kalau Dia kata takde rezeki kita beribadah di bumi suci maka terimalah kita, redholah kita, sesungguhnya perjalanan kita di sana pun satu ibadah, tenung renung masjid pun satu ibadah. Walau di hati mesti ada rasa sedeyyy dan frust. Tapi dia nak bagi kita terima, dia tak bagi pun terima juga dengan redho, mungkin ini satu small test daripada yang Esa, Dialah yang Maha Mengetahui. Wallahualam.














Tertunailah hasrat di hati... Jumaat buat bacaan Yaasin dan doa selamat dan makan2 sikit kt opis, nak ambil barokah dari tempat kerja, alhamdulillah bos lead the session. Terasa bahagia di hati walau dengan benda sekecil ini. Terasa barokahnya. Semalam balik Perak umah MIL, buat doa selamat sikit kt sana dan bermaaf2an ngan keluarga di sana pulak.

Cabaran aku selepas ini adalah nak berpisah ngan anak-anak. Bapak dia takperlah dah beso. Tapi akan rindu jugak huhu. Anak2 mmg tak pernah arrr pisah lama2, so rasa sangat sedeyyyy terutama sikecik tu. Aku doakan they will be fine sepanjang 14-16 hari ni. Pepandailah bapak dia jaga bebudak, rasanya kena wat list panjang ni benda2 yg budak ni suka, tak suka, baju apa nak pakai siang, nak pakai malam. Apaknya kan pakai belasah je boh baju dlm beg nursery tu. Maklum le kita yg selalu ada ngan anak2. Hari esok aku akan blk naik bas sorang ke Kuantan. From sana kami gerak ke KT. Adik aku soh amik flight tp aku klu anggar nak naik flight sensorang kim salam, cam budak sekolah agi pesen gayanya.

Dikesempatan ini saya ingin memohon maaf andaikata sepanjang berblogging telah salah jari menaip sehingga mengguris hati dan perasaan kamu dan kamu semua. Dan sesiapa yang mengenali saya secara peribadi mohon maaf atas apa jua kesalahan yang saya lakukan, wallahualam.

7 comments:

¥ãmdã said...

Kumaafkan sekiranya dikau ada salah. Ku halalkan sekiranya ada termakan terminum. Ku juga mohon maaf padamu ada salah tutur kata. Perasaan tersurat dan tersirat. Moga berkah di sana dan selamat pulang kelak....

CS said...

Yong
Sama2lah kita bermaaf-maafan. Semoga selamat dalam perjalanan, selamat buat ibadah umrah dan semoga dipermudahkan urusan.

Take care..

Art Lover said...

Yong..
Sama lah juga..kita bermaaf maafan.
Selamat pergi dan kembali. Semoga di permudahkan menunaikan Umrah!

Haliza Ghazalli said...

Assalam Yong
I'm so happy for u...
Tak da apa yg nk dimaafkn...Sepanjang berkenalan....Yong amat menyenangkn hati....

Kak liza doakan selamat pergi n balik menunaikn ibadah umrah ketanah suci. So be strong n t.care....

aida said...

kak yong... sy pun minta maaf juga kalau slm perkenalan kita ni byk slh silap ye... moga u ol selamat pergi selamat kembali hendaknya...

m.u.l.a.n said...

moga mendapat umrah yg mabrur & dipermudah segala urusan...

maaf zahir batin jgk..

Yong Kamariah said...

My dears-dears Yamda, CS, Kak Iha, Kak Leeza, Aida dan Mulan,

Hanya Allah sahajalah dapat membalas kata2 baik, doa dari kalian. Terimakasih ikhlas dari hati kecilku. Terasa lapang hati dapat kata2 semangat dan baik-baik ini. Syukran, syukran.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife