Wednesday, March 13, 2013

Makan makanan

wahwahwahhhh.. lain citer takder...makannn je...aku tgk folder aku mcm2 benda gambo yg tak terluahkan, antaranya gambo makanan. nak2 tgh ganti pose ni hermmm parah kau ni... aku berazam nak langsaikan hutang aku ni sebelum bertolak ke sana insyaAllah. 9 hari bertabahlahhh hati, nevertheless tinggal 2 hari lagi wahhh cobaannya amatlah kuatnyer. Tengok Aleesya mkn biskut chipsmore pun mak aiii terus terlio.
Sempena amik semangat memperkuatkan diri ni maka dengan sengaja cari pasal boh gambo makanan. Pandai menyusahkan diri sendiri ni.


  Marilah kita mulakan dgn gambo ayam bako ini. Versi ini memey arrr anak2 suka. Versi ala2 Laura Vitale. Masa ni berselang minggu aku bako ni. bebudak suka punya pasal. aku rasa sebab anak2 aku mmg suka ayam kot, tak kesahlah masak apa, tak pasal2 aku perasan sendiri aku buat sedap hoihhh. Ni buttered roast chicken ngan herbs, aku bako 1/2 jam, then balikkan ayam tu then bako lagi dlm 30-40 menit. Bila keluokan dr oven terus balut ngan foil to retain the juice, so ayam adalah juicy yg amat perghhhh terbaek. Tp aku rasa bergantung pd oven memasing, aku pakai Zanussi yg customize utk kabinet tapi harghammm takdek de customizednya, main sorong je kt kitchen kabinet tu.



 Lepas tu simpan juice ayam dan sampah-sarapnya, dgn bekas2 ni sekali aku masukkan dlm fridge tu, the leftover ayam tu aku buat aglio olio, lepas buat olive oil punya gravy tu, campak je dlm tray ni, bagussss.... aku je makan beria. anak2 ngan pasta is don like. except Ammar, dia prefer spageti bolognese.

 la ni, aku memey arrrr suka wat mango smoothies. Bebudak ni pun apekan lagiknya. Nak2 cuaca sekarang ni panas ang-ang. Versi aku main campak je. Boh mango, ice cube, yogurt mix fruits/mango, brown sugar, fresh milk and some madu. Tekan le button blender tu. Ari tu ada repeat order. So aku soh bapak budak ni pe beli mango. So dia beli, time tu aku nak buka pose. Dah buat masa minum buka pose tu ya ampunnn masamnyerrrr. Kena2 mango tu mmg masam, manalah aku tak selalu derhaka bebel ke toklaki, dia main beli je, kata dia org tu kata manis, hb ai kan tak byk ragam klu membeli brg basah ni, kot iye pun rasalah dulu mango trial tu dulu. Aleesya sampai pejam2 mata kemasaman hahaha.
 

Bila malas masak gini ler nasib bebudak ni... makan biskut Hup Seng cicah teh o je, nasib ko lah anak2 dpt mak tak baper rajin. Tapi bapakkk giler sedap klu lama tak pekena, tersengih2 dak Aly dpt mkn biskut kenduri tahlil.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Ni gambo2 lama klu tak silap masa cuti CNY tu ari, pi Teganu. Singgah KT cari resto Mat Binjai.


 tu dia aihhhh...klu gi resto ni mmg wajibalghunah makan beridang dia akan bg sayur lemak kulit rambai ni, memer arrr sedak boh. ish ish ishhhh makruh pose aku ni ari tgk gambo ni, terus terliur ke budu tu. Makan lak ngan ikan singgang and ikan goreng rangup. Pakwe ku tak agak2 menambah 2 pinggan nasik, 2 full pinggan of nasik okeh.
 
 mak aihhh begitu selera sekali kak yong...
 
sampai lupa doa makan, bohoooo anak2 pun reti bersabo. ini sungguh memalukan.

Then sampai Kuantan, mlm tu kami pi pekena ikan bako pulak. Bela saka ke apa ni? giler betul ni. Pastu tau malu kalau org tanya 'akak due bila?'

 Kt Ana Ikan Bakar Petai. Now seriously aku taktau nak mkn kt mana bila sampai Tanjung Lumpur, byk sgt gerai, dan selalu dapat gerai yg entah apa2 rasanya. Nak cuba kt sini tp orgnya selalu mmg berbulu2 berbondong2, so i don't have a guts nak rapat. Aku selalu macam tu. Tp malam tu sbb dah lewat sikit tgk masih ada le sebijik dua meja kosong. Terus mencekalkan hati redah. wahwahwah, aku rasa benda bako2 dia adalah terbaek lah. Sgt puas hati, teruslah haloba menguasai diri. Makan berlima pun tak habis, ngan ikan siakap, ikan (eh tetiba lupa plak spesis), sotong, udang beso aihhhh janganlah batal pose ni.

 tetamu undangan... maklong dan emaknya iaitu emak ku juga. oh, tapi tomyam dia takyah orderlah, kecewa nanti.

Then balik lagi Kuantan last week, ada kursus dan taklimat perjalanan. Malam2 apa lagi.. aktiviti cari makan pun bermula...

Ni, kt Sara Thai jln Balok. Giler berkonsep punya resto. Kt Kuantan ni Sara Thai ada beb cawangan tp yg lawa kt sinilah, konsep dlm taman, adalah kagum seketika.


pengantin tak baper baru mengorder.


Segerombolan isi rumah Awe (kiri) jugalah yg mengikuti JJCM ini. Jangan ter offense tgk tgn kiri Awe. Ni dua dah jadik bestfriend. Mak Long dah menetap kt Kuantan umah Awe sbb boipren dia bertugas di sana, anak2 tertinggal kt Sungai Buloh.




Antara yg disangap, ingat nak ke ikan bako ana lagik, tp pengantin baru kata kt sini lagi cantik dan lawa dan sedap. oh ye ke ikut je lah, tgk2 ikan bako dia pun berpetai jugak cam kt Ana Ikan Bako. Tp adalah lebey sedak boh kt Ana lagik. Kena improve sikit ye Sara.


Tapi sotong celup tepung ni mmg terbaek... Allah mak aiiii dah tinggal baper bar dah pahala pose aku ni. Gemuk2 beb! Dah macam makan cekodok sotong, sedappp.

 Was it that good love? Nampak beria beno makannya tp 3 gigit je.
 

 Ammar... tidak menoleh ke kiri mahu pun ke kanan lagi...

 Cosy place... suka aku tengok pokok bunga putih kecik ni, rasa nak bawak tanam kt umah.

Oklah, dah dah lah ni dulu sebelum batak posenya. Babai all.

11 comments:

Haliza Ghazalli said...

Ape ni Yong....buat batal kan pose kak Liza je ni...nengok2 gambar makan tu....ayor lior meleleh!

Azni A.R. Azizan said...

yeay ada muka saya!hahahaa...tp tomyam kat sara thai yg ni lg best dr tomyam yg kt kuantan tu...hikhik

aida said...

fuh makanan...makanan... makanan... fufufufufu

Art Lover said...

Aslmkm Yong..
Kak Iha doakan selamat berangkat ke Tanah suci dan selamat menunaikan Ibadah. Semoga sihat disana dan selamat kembali ke tanah air.

Yong Kamariah said...

Ny dear kak Leeza,

Hehehe, akak pun puasa ye? marilah bertabahkan hati berpuasa. tak per amik mood nak bukak pose kan haha..

My dear beloved Azni,
Muka kau mmg selebo2nya dlm kamera ni harussslah di tepek haha...suka beno yek ko tomyam, yeah, lagik okaylah tomyam tu dr Ana ikan bako!

Yong Kamariah said...

Aida chomey weyyyy...
makanan dan aku tak dpt dipisahkan haha fafafufu...


Kak Iha dearest,
Terimakasih Kak Iha! Moga-moga begitulah kak, rasa berdebo2 pun ada ni!

Anonymous said...

[p]On fashion jewelry market, these cheap bracelets come in various materials, colors, sizes and designs . When it is the classic and classy touch that you want to add to any of your jewelry designs, you cannot go wrong with silver European beads by any means! Sure, you might be thinking that these are the same old simple beads that you have seen before . It is perfect to be able to have these pieces of handmade jewellery create for ourselves but they also make stunning unique gifts for friends and loved [url=http://www.cheapsilvertiffanyuk.co.uk]tiffany jewellery[/url] ones as if it is for a special occasion you can have something created for them that have a special meaning to them alone . These buggle beads are termed as spacers and increase the advantage of a jewelry that just one would make . Lots of women and men desire to get their hands on these bracelets and brand new charm patterns of charms becoming continually getting added towards the selection of charms . Bathing [url=http://www.saletiffanysetsonline.co.uk]tiffany pendant[/url] pools with each of your gold at may even allow continue to keep the nation隆炉s appeal . Lots of 隆庐pop up隆炉 sites sell Pandora but these are easy to spot since firstly no genuine online retailer is allowed to have the word 隆庐Pandora隆炉 in their domain, the fakes sites often do . They are so popular because people really like to build up bracelets and look at their [url=http://www.saletiffanysetsonline.co.uk]tiffany sale online[/url] selection of charms increase.[/p][p]Prometheus, who was a god, was accused by Zeus [url=http://www.cheapsilvertiffanyuk.co.uk]tiffany jewellery uk[/url] for stealing fire from the immortals and distributing it among the mortals . Choose some green and yellow lampwork beads with vivid flowers on surface, some antique silver metal European beads and some silver dangle metal European beads to make a set of European Jewelry, including a bracelet and a necklace . Make sure you get the purity of gold jewelry before entering thi evaluated for [url=http://www.cheapsilvertiffanyuk.co.uk]tiffany bracelet uk
[/url] an actual sale . The patterns are fantastic, with all the end reflects the superior [url=http://www.saletiffanysetsonline.co.uk]tiffany outlet[/url] high quality . Absolutely was in 1984, this fashion metal silver jewellery producer critical diamond was learned from the do it oneself kind created Thomas Sabo Jewellery . Normally, every 10 days to be silver jewelry pendants on the coat of colorless nail to keep them shiny chaos and delay discoloration . Necklace [url=http://www.cheapsilvertiffanyuk.co.uk]Tiffany Bracelet[/url] and Bracelet: they are made by the same way . Why not make some European style bracelets or necklaces with sparkling crystal [url=http://www.cheapsilvertiffanyuk.co.uk]tiffany bracelet uk sale[/url] European beads and some other European beads.[/p]

Anonymous said...

And n' excess gaping down the upper pectoral should be clear. Oftentimes it's the simple, British name, and the attention to part.
Our present-day trends in process not only make it possible women to view their best.
He opens his specialist in Covent Turf. http://leatherwright.
com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=KazukoNTD

Anonymous said...

Line-code of bright stripes soon will become to the logo of
the completely. Take a look at ones own average housecat and watch
it stalk something. Flared trousers and bellbottoms lived the way towards hippie stage declared in
the 60s. The person rode on scooters, usually Vespas and /
or Lambrettas. http://www.bertharenteria.com/members/brettridd/activity/72881

Feel free to visit my web blog: paul smith

Anonymous said...

Out on the canal network, these needs require a little more thought.
Long maxi dress coats, often anchored and lined in sheepskin, appeared in the close of the
decade. Steve Morley is in control of the traditional Amer-Italian menu.
We must consult motion first, behaviour out of synchronization second,
and deer last. http://www.wannafight.us/here/profile.

php?mode=viewprofile&u=204919

my web site; paul smith clothes. paul smith wallet

Anonymous said...

The backs of a the suit created from this
material bore a online world of peek-a-boo cutouts. Stand being confronted with a wall, relating to
six to main feet away taken from it. These techniques definitely will also make your primary deer hunt an actual richer experience.

Outstanding headwear was composed for the affair by top milliner Stephen Jones.
http://nnickk.com/green/displayimage.php?pos=-93

my web site - paul smith clothes. paul smith wallet

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife