Friday, August 29, 2008

Kau tahu...


Kau tahu…
Kau tahu ku tak bisa beranjak jauh darimu
Kau tahu tanpamu ku tak bisa jalani waktu
Kau tahu ku tak sanggup diam di sini tanpa tawamu
Kau tahu ku tak bisa tersenyum tanpa candamu
Kau tahu ku tak bisa tempohi ranjau sendirian tanpamu
Kau tahu aku lumpuh tanpa kau tunjukkan arahnya
Kau tahu ku kan parah tanpa penawar sakti darimu
Kau tahu segalanya kerna kaulah jiwaku
Kau tahu segalanya kerna kau yang memahami
Kau tahu segalanya kerna kau juga segalanya bagiku
Sayang, hitunglah lewat hari bahagia kita
Akan kita raikannya bersama…
ROMAN CINTA(KAHLIL GIBRAN)“…pabila cinta memanggilmu… ikutilah dia walaupun jalannya berliku-liku..dan, pabila sayapnya merangkulmu…pasrahlah serta menyerah, walau pedang tersembunyi di sela sayap itu melukaimu…”

“..aku ingin mencintaimu dengan sederhana ..seperti kata yang tak sempat di ucapkan kayu kepada api yang menjadikan abu…aku ingin mencintaimu dengan sederhana …seperti isyarat yang tak sempat dikirimkan awan kepada hujan yang menjadikan tiada….”

Wednesday, August 27, 2008

ANAK

ANAK

Ammar masa belum setahun


Ammar & cousin Anis




Ammar & sepupus

Bila selak balik gambo2 lama anak masa kecik, rasa teringin gek le nak dokong baby lagik, dah 5 tahun menanti tapi nak wat camne, belum rezeki. Pasti tuhan ada rencana yang lebih baik untuk aku agaknya. Tu sebablah aku pun dapat anak yang istimewa ini, untuk aku bagi 100% perhatian kt dia agaknya. Apa-apa pun aku tak 'kecik ati' ngan takdir ni, aku terima selapang-lapang hati dan syukur, alhamdulillah... Ammar dah masuk 7 tahun, moga jadi anak yang diberkati dan dirahmati Allah selalu, amin...



Monday, August 25, 2008

Happy birthday, Ammar!

23rd August - Happy 7th birthday, Ammar! Ummi nak minta maaf, sbb tak macam tahun2 sudah, Ummi tak larat nak masak dan buat makan-makan sempena birthday Ammar kali ni. Ummi ni tak sihat sgt, selsema pun belum habih lagik. This time around, kami bawa Ammar gi jalan-jalan dan makan2 saje. Puas berfikir nak gi mana, last-last ke Zoo Negara juga jawapnya, tapi Ammar pun suka kan sbb dapat tengok haiwan favorite Ammar, harimau n buaya..hehehhe... Potong2 kek tu kita postpone weekend ni la, kita celebrate sekali sempena anniversary Ayah ngan Ummi nti, insyaAllah, kita wat kt Kuantan ye, ni tgh pikir2 le program apa ni, le maklumle, lepas 31 Ogos tu dah puasa la pulak... Anyway, harap2 happening jugak pasal maybe kita wat small gathering ngan Ammar punya sepupus, aunts n uncles, just wait n see yek..

Apa pun, Ammar dah masuk 7 tahun ni Ummi dah lega sebab secara basicnya, Ammar dah boleh membaca, menulis dan mengira. Tak de apa dah yang Ummi harapkan selain dari 3 benda basic tu, walau pun belum ke tahap penguasaan yang baik lagi. Itu pun Ummi bersyukur sesangat sbb kalau ikut harapannya, Ummi memang tak harap tinggi sangat, but somehow you manage to do it, perhaphs it's just a matter of time ... yang bestnya Ammar rajin wat keje sekolah (hem maybe sbb takut cikgu marah kot), vocab pun ammar dah getting improve, tgk tv pun dah mula paham jalan citer, dan yg kelakar tu ammar siap hafal program tv, hari ni ada apa, lepas ni rancangan apa, ye lah, yg ummi hairannya Ammar never paid attention pun what's going on kat tv tu, selalu ammar terbongkok-b0ngkok menulis/melukis macam2 benda masa ummi tgk tv, tapi out of nowhere nanti ammar akan tanya apa jadik kat sesuatu watak tu, tak pun ammar cakap dia ni sapa, dia tu sapa, i wonder how.... hari tu Ammar took Ummi by surprise, by listing down lebih dari 10 animals in English dan siap-siap translate haiwan tu dlm bahasa Melayu, sume betul pulak tu.. ummi heran bila masa ammar belajar tu, (maybe kt sekolah kot), beberapa bulan lepas ammar wat listing basics of program astro, siap ngan no. channelnya sekali, sume betul jugak tu, dari RTM101 - 122, dari 611 sampai AXN 701.... semua listing ammar wat tanpa rujukan apa2, wah, panjang listing tu... kelmarin ammar isi petak2 kosong maths 1 - 100, betul juga turutannya, maybe ammar ni jenis penghafal kot, tapi ammar jugak boleh sebut randomly kalau tanya tanpa turutan pun, maybe itulah kelebihan ammar, macamana pun Ummi dan Ayah accept sume kelebihan dan kekurangan Ammar, we love you just the way you are, happy birthday sayang!

Thursday, August 21, 2008

HUJAN

HUJAN

Dingin subuh ini mengejutkan mimpi
baru kusedari rupanya hujan telah cumbui bumi
dengan masih berpijama ini jendela kudekati
lampu neon di jalanan masih berkelipan, tegak berdiri...

alunan rintikan hujan sungguh mengasyikkan diri
aku jadi termangu mengelamun sendiri
dari jendela ini aku menguak tirai
lihat sidara pagi yang mula mengintai hari...

aku tersenyum lihat kebesaran Illahi
dan aku sedari aku harus segera menyucikan diri
'tuk mengadap Dia, Maha Pencipta, Illahi Rabbi
diluar sana hujan masih malas sirami bumi
duhai hujan, segeralah kau berhenti, kerna hari baru sedang menanti...

Monday, August 18, 2008

Demam...

Minggu sudah, pegi PD, family day Dato' A. Aktiviti standard mandi-mandi, bbq, makan-makan, main game, cabutan bertuah, balik. (On d way balik sempat gek singgah Nilai 3, beli langsir pasang siap). Ammar cambiasa, satu hari tak moh keluo kolam, berendam tghari terik tu, termasuk le aku sekali. Malam, badan budak tu dah panas. Hari Isnin, aku EL, sian kt anak demam panas. Hari Selasa tak kebah gek, ayah dia pulak ganti shift EL. Malam cam biasa kami tak tido malam, rally jaga anak sambil lap tuala basah. Pegi klinik lain, tuko antibiotik. Aku dah nekad malas dah nak masuk hospital. Malam Rabu aku pulak dah stat perit tekak dan badan rasa semacam. Hari Rabu MC, teman anak aku demam sekali. Hari Khamis tak kebah gek, dah tak boleh bangun, tapi gagahkan jua pegi klinik, dapat MC sampai Jemaat. Sampai Jemaat pun badan dah cam nak kena overhaul, tak larat beno, system shut down habih. Hari Sabtu aku sepatutnya keje tapi badan dah exhausted, terkeper dan terkelepek. Nak carik org ganti sume dah ada plan weekend memasing, yelah, kan ke cuti sekolah, aku paham la sgt. Last2 sorang je staff keje ari Sabtu tu, aku pun mintak mahap bebanyak kt dia, dan nasib baik bos ada dtg tolong jenguk2 dan cover2 kaunter tu. Nasib baik bos understanding.

Sampai ari ni pun ada sisa2 ketidaklaratan dlm badan aku. Aku ni kalau pasal demam/sakit jarang la jugak, tapi bila dah kena memang pukul habih. Tak pelah, kira 'cuci'kan diri zahir dan batin. Inilah rasanya 1st time MC tahun ni. Dalam setahun kena jugak sakit cam ni, cam zakat gek, buleh cucikan apa2 yg patut. Alhamdulillah, sakit tu pun cucikan dosa jugak...

“Tunjangkanlah resah mu di dada SOLAT, Himpunkan perit mu di genggaman DOA; Tutupi kekecewaan mu dgn keTAQWAan dan Nilaikan kesucian hati mu dgn keIKHLASAN hati.” Amin.
(eh, hari ni tak dek puisi la..)

Friday, August 8, 2008

Siapa Kamu...

Siapa kamu...

Siapa kamu yang sempat singgah di ruang hati
Kamu berdiri di situ tapi tak pingin hampiri
aku yang tergoda oleh pesonamu
tak ingin lepaskan rasa yang indah ini...
Kamu bisa kocakkan rasa yang selalu tenang di situ
sungguh diam di situ tapi mampu hentikan waktu
tak bisakah kau masuki ruang itu sedang pintunya telah kau palu
kenapa hanya diam terus membisu?
atau mungkin saja kau tahu kau tak mungkin bertamu di situ...
wahai hati relakan saja dia berlalu,
kerna dia hanya pesona sesaatmu...
...dari hati yang bisa rapuh dan tertipu dalam seribu godaan

Tuesday, August 5, 2008

Satu Pagi di Bulan Ogos...

Satu pagi di bulan Ogos…
Subuh ini ku dengar suara burung bernyanyi,
kicauannya indah menghibur hati,
Di atas sana langit jingga dan biru firus menyapa mesra sinaran pagi,
Aku dan segala kelemahanku memanjat kesyukuran ke hadrat Illahi,
Memohon diberkati satu hari lagi dari legasi hidup ini…

Satu pagi di bulan Ogos,
Aku mulai berdandan sederhana sambil oleskan gincu tipis dibibir,
Bersama permata hatiku yang barangkali masih diulit mimpi indah di tubir malam,
Melangkah seiiring kami memulakan satu lagi rotasi kehidupan...

Satu pagi di bulan Ogos,
Sepanjang jalan kulihat anak-anak sekolah girang mengatur langkah,
Bersama teman-teman beriringan ke sekolah,
Kicauan burung di pepohon semarak bagaikan nada riang yang diolah,
Walau mungkin hanya gagak riuh berkawan,
Namun masihku andaikan itulah murai, serindit atau kelicap berkicauan,
Yang satu ketika dahulu pernah mengiringi langkahku menimba ilmu bersama teman…

Satu pagi di bulan Ogos,
Kesesakan jalan di lebuhraya sudahpun sebati aku tempuhi,
Malahan anggota lalulintas yang bertugas sudah mula kukenali,
Nun bersusun mobil di jalanan, hanya menunggu hijaunya lampu,
Di radio sang DJ sedang asyik memutarkan lagu,
Sesekali aku tersenyum sendiri mendengar celoteh dan topik di pagi itu…

Satu pagi di bulan Ogos,
Di sebuah bangunan kelas pendidikan khas,
Anak-anak riang bermain dan bersenda,
Sungguh ada yang sedikit terencat,
Ada yang bisu, ada yang lembam,
Ada yang hyper, ada yang autisme,
Malahan ada yang down syndrome,
Namun anak-anak itu apa tahunya?
...Melainkan dari bermain, bergaduh, bersenda dan bergelak ketawa…
Lihat itu Ikhwan tersenyum meleret penuh ceria menyambut Ammar dimuka pintu,
Atau Kit Soon yang seringkali tergopoh-gapah menggapai tanganku untuk dicium,
Atau ‘Kak Long’ Ina yang sedikit lembam tidak henti-henti becok mulutnya melapor segala aktiviti Ammar di hari-hari yang sudah,
Atau lihat Wan yang bisu itu berlarian ke sana-sini mengusik semua orang yang ditemui...

Wahai Ogos yang mendamaikan,
Itu semua anak-anakku jua,
Yang keletahnya tidak pernah gagal menghiburkan hatiku,
Yang tidak pernah tahu gusarnya hati seorang ibu,
Yang tidak pernah mengerti kocaknya hati sang ayah,
Ketawalah anak-anakku,
Bermainlah dengan riang anak-anakku,
Jangan pernah gundah menyelimuti dirimu,
Kerna masa depan bukan kita yang tentu!


Satu hari di bulan Ogos sudah berlalu,
Tinggal aku termangu dijendela dari ruang kamarku,
kala senja meninggalkan silhoutte jingga dan ungu,
Esok, satu hari lagi pasti menunggu,
Nantilah aku di pagi itu……

Friday, August 1, 2008

SELAMAT DATANG AUGUST!

SELAMAT DATANG AUGUST!

August,

Tibamu kunanti,
Kunjungmu kutunggu..

August,

Kamulah bulan kebahagian dan pengharapan bagiku
Kamu jugalah bulan yang menghadir seribu mimpi indah bagiku
Kamu juga bagai sahabat yang menghulur kesetiaan padaku

August,

Sungguh di Garis Jadi dan Sartan musim panas akan menghilang,
Dan di garis itu bakal menyaksikan musim luruh akan menjengah
Namun takkan gugur mimpi-mimpi indah di Garis Khatulistiwa ini…

Di sini nanti aku menghitung 2 detik yang membahagiakan :

23 August, Selamat Hari Ulangtahun ke 7 Sayang!
31 August, Selamat Anniversary ke 8 Sayang!




Pada Saatnya
Pada Saatnya,
Ketika musim berganti
Dan gugusan mendung yang ranum
Menitikkan tetes hujan pertama
Biduk yang kukayuh akan merapat ke dermagamu
Menyibak kabut keraguan
Lalu mendamparkan hasrat yang hangat dibakar rindu
Pada Saatnya,
Di ujung perjalanan
Akan kubingkai binar matamu
Bersama gelegak gairah jiwaku
Menjadi lukisan indah di lekuk cakrawala
Dalam leleh cahaya bulan melumuri langit
ditingkah semilir angin laut
dan tarian ombak membelai lembut kristal pasir pantai
Pada Saatnya,
Akan kubuatmu terjaga dari lelap tidur
lalu bersama merajut impian yang tak segera usai,
Dalam genangan cinta dipalung kalbu
Dan getar cumbu tak berkesudahan...
-Amril Taufiq Gobel, Jkt-120806

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife