Posts

Showing posts from August, 2008

Kau tahu...

Kau tahu…
Kau tahu ku tak bisa beranjak jauh darimu
Kau tahu tanpamu ku tak bisa jalani waktu
Kau tahu ku tak sanggup diam di sini tanpa tawamu
Kau tahu ku tak bisa tersenyum tanpa candamu
Kau tahu ku tak bisa tempohi ranjau sendirian tanpamu
Kau tahu aku lumpuh tanpa kau tunjukkan arahnya
Kau tahu ku kan parah tanpa penawar sakti darimu
Kau tahu segalanya kerna kaulah jiwaku
Kau tahu segalanya kerna kau yang memahami
Kau tahu segalanya kerna kau juga segalanya bagiku
Sayang, hitunglah lewat hari bahagia kita Akan kita raikannya bersama…
ROMAN CINTA(KAHLIL GIBRAN)“…pabila cinta memanggilmu… ikutilah dia walaupun jalannya berliku-liku..dan, pabila sayapnya merangkulmu…pasrahlah serta menyerah, walau pedang tersembunyi di sela sayap itu melukaimu…”
“..aku ingin mencintaimu dengan sederhana ..seperti kata yang tak sempat di ucapkan kayu kepada api yang menjadikan abu…aku ingin mencintaimu dengan sederhana …seperti isyarat yang tak sempat dikirimkan awan kepada hujan yang menjadikan tiada….”

ANAK

Image
ANAK
Ammar masa belum setahun

Ammar & cousin Anis




Ammar & sepupus

Bila selak balik gambo2 lama anak masa kecik, rasa teringin gek le nak dokong baby lagik, dah 5 tahun menanti tapi nak wat camne, belum rezeki. Pasti tuhan ada rencana yang lebih baik untuk aku agaknya. Tu sebablah aku pun dapat anak yang istimewa ini, untuk aku bagi 100% perhatian kt dia agaknya. Apa-apa pun aku tak 'kecik ati' ngan takdir ni, aku terima selapang-lapang hati dan syukur, alhamdulillah... Ammar dah masuk 7 tahun, moga jadi anak yang diberkati dan dirahmati Allah selalu, amin...



Happy birthday, Ammar!

23rd August - Happy 7th birthday, Ammar! Ummi nak minta maaf, sbb tak macam tahun2 sudah, Ummi tak larat nak masak dan buat makan-makan sempena birthday Ammar kali ni. Ummi ni tak sihat sgt, selsema pun belum habih lagik. This time around, kami bawa Ammar gi jalan-jalan dan makan2 saje. Puas berfikir nak gi mana, last-last ke Zoo Negara juga jawapnya, tapi Ammar pun suka kan sbb dapat tengok haiwan favorite Ammar, harimau n buaya..hehehhe... Potong2 kek tu kita postpone weekend ni la, kita celebrate sekali sempena anniversary Ayah ngan Ummi nti, insyaAllah, kita wat kt Kuantan ye, ni tgh pikir2 le program apa ni, le maklumle, lepas 31 Ogos tu dah puasa la pulak... Anyway, harap2 happening jugak pasal maybe kita wat small gathering ngan Ammar punya sepupus, aunts n uncles, just wait n see yek..

Apa pun, Ammar dah masuk 7 tahun ni Ummi dah lega sebab secara basicnya, Ammar dah boleh membaca, menulis dan mengira. Tak de apa dah yang Ummi harapkan selain dari 3 benda basic tu, walau pun be…

HUJAN

HUJAN

Dingin subuh ini mengejutkan mimpi
baru kusedari rupanya hujan telah cumbui bumi
dengan masih berpijama ini jendela kudekati
lampu neon di jalanan masih berkelipan, tegak berdiri...

alunan rintikan hujan sungguh mengasyikkan diri
aku jadi termangu mengelamun sendiri
dari jendela ini aku menguak tirai
lihat sidara pagi yang mula mengintai hari...

aku tersenyum lihat kebesaran Illahi
dan aku sedari aku harus segera menyucikan diri
'tuk mengadap Dia, Maha Pencipta, Illahi Rabbi
diluar sana hujan masih malas sirami bumi
duhai hujan, segeralah kau berhenti, kerna hari baru sedang menanti...

Demam...

Minggu sudah, pegi PD, family day Dato' A. Aktiviti standard mandi-mandi, bbq, makan-makan, main game, cabutan bertuah, balik. (On d way balik sempat gek singgah Nilai 3, beli langsir pasang siap). Ammar cambiasa, satu hari tak moh keluo kolam, berendam tghari terik tu, termasuk le aku sekali. Malam, badan budak tu dah panas. Hari Isnin, aku EL, sian kt anak demam panas. Hari Selasa tak kebah gek, ayah dia pulak ganti shift EL. Malam cam biasa kami tak tido malam, rally jaga anak sambil lap tuala basah. Pegi klinik lain, tuko antibiotik. Aku dah nekad malas dah nak masuk hospital. Malam Rabu aku pulak dah stat perit tekak dan badan rasa semacam. Hari Rabu MC, teman anak aku demam sekali. Hari Khamis tak kebah gek, dah tak boleh bangun, tapi gagahkan jua pegi klinik, dapat MC sampai Jemaat. Sampai Jemaat pun badan dah cam nak kena overhaul, tak larat beno, system shut down habih. Hari Sabtu aku sepatutnya keje tapi badan dah exhausted, terkeper dan terkelepek. Nak carik org ganti …

Siapa Kamu...

Siapa kamu...
Siapa kamu yang sempat singgah di ruang hati Kamu berdiri di situ tapi tak pingin hampiri aku yang tergoda oleh pesonamu tak ingin lepaskan rasa yang indah ini... Kamu bisa kocakkan rasa yang selalu tenang di situ sungguh diam di situ tapi mampu hentikan waktu tak bisakah kau masuki ruang itu sedang pintunya telah kau palu kenapa hanya diam terus membisu? atau mungkin saja kau tahu kau tak mungkin bertamu di situ... wahai hati relakan saja dia berlalu, kerna dia hanya pesona sesaatmu... ...dari hati yang bisa rapuh dan tertipu dalam seribu godaan

Satu Pagi di Bulan Ogos...

Image
Satu pagi di bulan Ogos…
Subuh ini ku dengar suara burung bernyanyi,
kicauannya indah menghibur hati,
Di atas sana langit jingga dan biru firus menyapa mesra sinaran pagi,
Aku dan segala kelemahanku memanjat kesyukuran ke hadrat Illahi,
Memohon diberkati satu hari lagi dari legasi hidup ini…

Satu pagi di bulan Ogos,
Aku mulai berdandan sederhana sambil oleskan gincu tipis dibibir,
Bersama permata hatiku yang barangkali masih diulit mimpi indah di tubir malam,
Melangkah seiiring kami memulakan satu lagi rotasi kehidupan...

Satu pagi di bulan Ogos,
Sepanjang jalan kulihat anak-anak sekolah girang mengatur langkah,
Bersama teman-teman beriringan ke sekolah,
Kicauan burung di pepohon semarak bagaikan nada riang yang diolah,
Walau mungkin hanya gagak riuh berkawan,
Namun masihku andaikan itulah murai, serindit atau kelicap berkicauan,
Yang satu ketika dahulu pernah mengiringi langkahku menimba ilmu bersama teman…

Satu pagi di bulan Ogos,
Kesesakan jalan di lebuhraya sudahpun sebati aku tem…

SELAMAT DATANG AUGUST!

SELAMAT DATANG AUGUST!

August,

Tibamu kunanti,
Kunjungmu kutunggu..

August,

Kamulah bulan kebahagian dan pengharapan bagiku
Kamu jugalah bulan yang menghadir seribu mimpi indah bagiku
Kamu juga bagai sahabat yang menghulur kesetiaan padaku

August,

Sungguh di Garis Jadi dan Sartan musim panas akan menghilang,
Dan di garis itu bakal menyaksikan musim luruh akan menjengah
Namun takkan gugur mimpi-mimpi indah di Garis Khatulistiwa ini…

Di sini nanti aku menghitung 2 detik yang membahagiakan :

23 August, Selamat Hari Ulangtahun ke 7 Sayang!
31 August, Selamat Anniversary ke 8 Sayang!



Pada Saatnya Pada Saatnya, Ketika musim berganti Dan gugusan mendung yang ranum Menitikkan tetes hujan pertama Biduk yang kukayuh akan merapat ke dermagamu Menyibak kabut keraguan Lalu mendamparkan hasrat yang hangat dibakar rindu Pada Saatnya, Di ujung perjalanan Akan kubingkai binar matamu Bersama gelegak gairah jiwaku Menjadi lukisan indah di lekuk cakrawala Dalam leleh cahaya bulan melumuri langit ditingkah semilir angin laut dan taria…