Tuesday, September 3, 2013

Catatan Umrah 2013 : Corat-coret Makkah

Assalamualaikum wth. Salam Hari minyak naik eh pulopss....
Sampai jem stesen minyak semalaya. Syabas bete.

Tgk2 folder..masih ada rupanya gambo2 di Makkah. Owwh So Sayu... bilalah lagi gamoknyer dpt pergi lagikk??? so gambo dan citer tak ikut turutan lah ni kekdahnya.


 Ni di depan tempat penginapan kami. Bukan, kami tak le menetap kt Multazam Hotel tu. Kami dok kt Qasar AlQamar, owned by TA. Kt bawah cemacam adaa... dah balik umrah, boley terus bercukur rambut kt barber tu. Gamak rasa penin kepala, tak sedap badan, nak cari losyen, bedak bagai boley gi farmasi tu. Gamak rasa haus balik beribadah from AlHaram singgah kedai jus n eskrim kt sebelah farmasi tu. Gamak rasa lapo balik dr beribadat tetiba ternampak wahhhhhh ayam gorengggg *gayaupinipin* boleh singgah resto ayam golek kt sebelah barber tew. Syukurrr sangat dok kt tempat byk kemudahan. Masjid AlHaram pun tak jauh dah nak menapak dr tpt penginapan kami ni. Kira klu dr Alharam rasa perut memulas ke, rasa nak terkench ker, boley berlari lagik ke bilik tp dlm keadaan termengah lew kehkeh.. Alhamdulillah kpd mu Tuhan kerana memudahkan segalanya.

 inilah dianya roti apa nama tahhh...nak kata roti canai pun dakkk, kuah dia kena beli asing2, harga boley tahan lebat juga. Adik aku selalu beli kuah daging kamben ke cenggitu. Tapi rasanya takde nasi Arab pulops, ala2 nasi beriyani je. Amboiii toke dia pun kemain eh. Ada sekali dah nak balik cenggitu, aku run out of Rial, sekali gunalah duit Mesia terpaksa. Amboi amboiiii kemain lagi suka toke tu yek dpt rm, barokah, barokah katanya... so sbb ada diff. in rate, aku kata bak le sini balik change aku, sekali dia kata takdek, takdek, siap kata aku bakhil hoiiii padahal ko yg bakhil. eh, dua kali terkena bakhil kahkahkah. O sonotlah toke tu, untung dlm 3-4 rial gek choyyyy takpe lah pak aji, mak aji halalkannnn....

selalu gek ngan brader ni beli roti. Siap main2 mata choyyyyy.... harom! harom! ahahha gurau je. dia siap nampak kelibat aku mesti sengeh dr jauh, pasal aku selalu minta merepek2, mamak, murtabak satu! so dia tercengang. mamak, roti telur satu! dua kali dia tercengang kahkah... saje je usik dia. last2 selalu dia tampal telur je kt roti tu. mmg tak feel lah cam roti canai mamak kita. tp ayam golek tu mmg selalu melambai2 tiap kali balik sejid. last2 rasa toke dia kemut dan-dan je rasa ayam masin, padahal bawak dlm bilik licin je bedal. Read : Kemut means lebey kurang taik idung masin ahaha jgn pikio lain ek.


 Ni antara sajian kt tempat penginapannyer. Ko jgn nak komplen sgt eh. Memula sampai aku rasa hokaloh-aloh... sedapnyer makan nasi kt sini. Masuk hari ketiga cam tekak dah tokleh terima dah. So dgn aura sedikit berlagak dok tala nasi beriayani/ayam golek/roti ntah apa nama tah cam roti canai tp tak rasa roti canai kt bawah tu.

 Masuk hari keempat gitu, aku bilang dlm ati, sekali lagi aku tengok nasi ni boley muntahhh. Ha amik nak ko, lepas tu tekak aku dah tokleh terima nasi, sampai aku tak termakan nasi dlm katebang. Sampai tanahair pun aku pi tapau Mekdi. Baru ckp dlm ati, ko jgn main2 kt tanah haram ni.
 
 ehhh tangan saper pulok. Antara menu breakfast. Nasi goren. Siap ada kopok. Selalu makanan wat naik atas bilik je.

 Hari2 terakhir mengambil kesempatan shopping. Pilih je mana nak, nak yg kt bazar murah2 ke, nak kt area hotel tahap dewa sakti. Ofcourse aku pilih yg earlier ngehngeh...

 Ni kt sepanjang jln kt area hotel2 menuju AlHaram byk nau bazar2 jual murah2. Aku beli rempah nasi Arab. sampai laaa ni dok kering dlm kabinet dapur kehkeh.

 ahhhhh gitew. Dah byk shopping kt Madinah, ni wat lauk tambah je. klu ikut hati mati. Tp klu nak shoppink jubah lawa2 i think better beli kt Madinah, lebey variety. Tp cam biasa beli juge kt arked kt sini dasar pompuan tokleh harap punyer. Aku borong byk jubah kt Madinah, selai je utk diri sendiri. kira ok lerrr takleh tamak haloba selfish, sbb apak eh dah byk beli jubah kt bini dia masa dia pi Mesir ngan Gaza tu ari. Ni jubah adalah jubah Mesir dia beli tu ari bawak pakai ke sini. Kt mesia jgn harap, agaknya raya haji baru nak pakai. Tu nampak tak cincin ngengada kt jari aku, sampai Mesia tatau mana aku lesin. Tu ada pak arab manatah bagi free kt aku masa aku teman akak aku shoppink. Aku tak beli brg pun, tp dapat hadiah kahkahkah...akak aku yg beli barang pun dia tak bg, kecik ati member. Aku pun taktau le, baik kt Madinah mau kt Makkah, berkenan aje pak arab kt aku *muntahijoo* Mesti dpt diskaun kawkaw punyer. Sampai akak kau kata klu nak gi beli brg kena bawak aku, aku pandai goda choyyyyyyyyy!!! sgt lah kuangajo punyer guaraun eh... aku rasa sbb mulut aku bising terlebih ramah tamah kot... ko gilerrrr nak goda2 kt tanah Alharam... ya hajjiah! Harrom! Harrom!

 Geng2 kaki shopping terutama hok depan sekali tu Kak Zah kesayangan hahahha...heran betul aku, tiap kali ada org naik bilik dan berbeli-belian dia mesti kata... dohhh beli mana pulok doh comey ngat nihh?? tak pe, sket lagi Kok Zah nok gi beli... kuikuikui...mmg byk betul dia ni bershopping, buat ibadah pun kuat. Good girl!
Kt sini byk le kedai 3 hinggit. Jadik aku byk beli inai n minyak wangi, gelang2 loktang etc. la ni dah tak semestinya perfume attar je, dah mcm2 wangian dah ada, rose, yasmin, ko pilih je.
 Doh penat shopping kami singgah minum jus or eskrim. sgt sedak lahhhh!!!

 Ni mmg tak jumpa yg rasa lagu ni kt Mesia. nyum! nyum! Klu jusnye tu boley pitammm diabetic koma dow!

 So mari kita meronggeng ke shopping complex kt hotel2 bima sakti ala2 TokTi menginap tu. Window shopping je, dah tak larat dah nak shoppink pun. Betul2 depan Masjid AlHaram. Cukup waktu semayang sume tutup lengang.

 kita bergambo jelah.
 Ehhhh mokyong bergambo kenangan di depan gate AlAziz. Sbb dah cik P, tokleh masuk mesjid, kami berzikir maksurat depan pintu mesjid je, sambil terjenguk2 melihat Kaabah kesayangan umat Islam dr luar.

 Catatan suhu gitu.

 Dengan Insyirah yg kuat semangat beribadah. pantang dengo org nak wat umrah dia mesti nak ikut punyer, alhamdulillah, kaki dia yg patah 2-3 kerat sbb eksiden 2 thn lepas gagah pula bila di sini. Good job girl! masa ni mak dia pun join the group Cik P, so kami bertiga malam2 gi gelandangan depan perkarangan mesjid, to breath into the night air of Masjidil Haram, mengambil segala nikmat dan hikmat buat azimat sebelum pulang...ni rasanya masa wat wida', lambaian selamat tinggal buat Makkah....apakan daya diri tak suci, hanya mampu wat dr luar. Bercakap pasal ucapan selamat tinggal ni, kita tak boley lagik berlengah2, hatta pi naik bilik sekali pun kecuali klu nak terkench kejap. Dah ucap selamat tu jgn le lagik wat yg bukan2, kang kena dam! Amik gambo pun tokleh beb! Adik ipo ngan akak aku lepas wat tawaf wida' selamba je pi bergambo depan Masjidil Haram. pastu terkulat2 ko pandang aku, aku pandang ko, ehhh cam salah je... kami ni dok tunggu dah dlm bas mana leerrr tak muncul2 dua org tu, sekali depa tanya ustaz ya ampunnnn pilah masuk balik dlm tu, wat lagi sekali tawaf wida'... hoiiiii....biasa ni! tak pasal2 wat tawaf 14 kali muahahhaa..... last2 menunggu le bas kami ni utk 2 org VIP tu! hahaha kenangan terindah wokkk....

 yeahhhh KFC Arabia...khennnn... sesekali pi beli ni kt betul2 depan masjid AlHaram... kata tak suke amarika....dan2 betul2 depan sejid! huihuihui...
Ni anak2 buah aku suka arrrr... mak apak diorang byk duit, bekalkan duit byk2 kt sorang2 utk shoppin dan belanja. Sekali klu gi ngan aku dan-dan je pau aku, bile aku wat2 donno je, depa kata, takper ar makdak, kita takmboh... sekali tgk aku dah tapau tu ngendeng2 choyyyyy biasa nihhhh...duit ko tu wat pekasam ehhh...tapi ngan anak buah apa ada hal...cam anak sendiri ye dok? belikan juge ler... sampai duit tinggal 5 rial je dah masa ni, dah tak kuasa dah nak tuko duit bagai ni. sbb dah nak balik. Aku tuko 2k licin, tp byk brg boley bawak ke Mesia. Sblm pegi mmg tak rasa nak tuko byk, sbb tujuan pegi nak beribadah. so aku tuko 2k je, sekali kooo, tgk org shoppink cemacam bengkok juga iman hahahha... sampai akak2 aku ngan kak zah offer nak bg pinjam duit. sib baik iman masih kuat. korang klu nak pegi sini i think 2k is sufficient enough. byk dah boley beli barang, tu pun aku dah risau bila timbang beg, ngan inainya, buah kesuburannya, tasbih2 nya hoiiii pantang org berjual!

Oklah uols, ada masa kita gebang lagi. babai bebeh.

Monday, September 2, 2013

12 & 13

13...

Udoh 13 tahun, cepatnyer rase.....Menyambut anniversary dlm kemerdekaan. Esok nak merdeka baru teringat ehhh anibersari ai lewww.. baru 13 tahun.... melayu mmg mudah lupa.


iskkk ada water mark pula kt frame ni. dark water from air ekon, dripping masuk kedlm frame gambo ni. maleh nak nyelongkar folder so snap le direct from the frame. iskkk teruknya. adalah frame artikel yg kuar dlm buletin opis pak encik 13 thn dulu, haha...cepat beno masa berlalu. dah 13 tahun dah jadik bini org. kalau dah jodohhh... bak kata ustaz Kazim. khennn...


mlm anibersari tu ingat nak belanja pak encik. sekali...ateee... teman org Perghak le katakan. ada pulak dah open house persatuan anak Perak di WP dan Selangor, dekat ngan rumah. hai laki teman udoh liban libu hangat pijo ngelenjan nak pegi, heret le anak bini sekali. memula sampai org tak berapa ramei lagik, sekali cam hantu, ntah dari mana umat manusia sume bangsa pun join. habih menyerobu kegerai2 spt di atas. ko gilerrr.. dgn tak reti beraturnya, berebut2 cam ayam dah aku nengoknya, sekali org refil makanan sekali tu tercatuk2 berebut2 iskkk.... ropa macam tak pernoh jumpe makanan deme ni! ada yg konkur kt dia je senduk tu, lepas senduk pinggan dia, dia panggil geng dia anjak kt depan dan senduk2 sampai makanan tu habih. ishhhh rentikanlah aku nak tunggu lagik! tak semenggah punyer perangai. mahap cakap ler, dah macam pesta makan utk gelandangan dah ropanyer! ke aku yg tak pernah pergi open house cenggini. sorry ler, tanjat gegurl okeh. tapi kamben bako tu mmg terbaek! lembut n juicy n tak berbau kamben. mengingatkan aku peristiwa masa apak budak beratur amik kamben. huiii dia punya berasak tatau le, aku dah naik rimas ajak balik. sekali bapak budak cerita ada satu pompuan ni asek dia menunggu line depan, sekali kamben habih, sekali dia boh penuh2, pahtu dia tunggu lagi. ada yg tukang ngambik gamoknya stok dia tu. refil lagi dia boh penuh2 lagik. sekali apak ko jgn tak diduga action dia, sengaja dia buat tumpah sos kt lengan pompuan tu kahkahkah.....baru reti nak blah. klu tak dia tak berganjak kt line tu pahtu siap ada tukang amik stok yg dia tadah tu. buruk beno perangeinyer! eh...teruknya ai kalau dah bergosip yek.

12

My Ammar just turned 12 on 23rd August! punggg hanpir terlupa besday anak sendirik. aku nak offer ice cream cake taknak, nak kek spiderman yg kiut ini jugak. apa2 lah nak, it's yr besday~ beli kt kedai kek tak jauh dr rumah. memula nyombong beno nak yg berjenama aje, sekali bapak budak kata jgn nak berlagak sgt. belum cuba belum tau. panggg kena sedas. terimakasih. Rasa not bad at all, sgt tak menghampakan dgn reasonable pricenya. sedak lah. Aleesya cukup suka, sepotong beso tu dia boley habihkan sekali hadap. so lepas ni boley order kek dia lagi.


hermmm alang2 sambut besday Ammar wat lah mini open house utk sanak saudara. Ai kenot handle bigger crowd sorang diri. masing2 tgh mengaminkan doa ye, bukan main auwwwmmm chak!


eh Ammar termalu2, last2 adik yg beria tiup lilin.



apa yg dimenungkan tu Yeop... ini je termampu buat...tempah sate ngan masak sikit rendang tok. beli lemang dah le.


Sekali anak buah bapak budak ni dtg bawak tapauan laksa penang, terus letak atas meja ngan bekas2 tu sekali. anyway timakasih bebanyak deh.
 
kelassss.. tak dan nak boh alas pinggan pun.
dan.. buat julung2 kalinya ai memasak laksa johor, kuah lupa nak snap. Not bad lah. Aku dah teringin bebeno nak makannya, jadik buat le sekali. mmg the very cerewet one nak prepare nya. aku guna 4 keping beso ikan tenggiri ngan 1/2 kilo udang. sorang2 mengerjakan ikan udang, perisi2 kan perghhhhh... cerewet bebeno! amik resepi kt budak opis org JB. setahun sekali boley le buat, nak buat selalu2... pitaaammm! tp ramai pulak tak reti makan laksa ni. dlm tak reti2 tu, byk jugak habih! iskkk teringin nak makan lagik....parah. bab potong timun mmg fail! asek putus2 je timun tu, mmg tangan tak berseni!

 Citer lain

 Stok geledah gambo dlm folder. citer takdek turutan punyer.


alhamdulillah...tahun ni ada rezeki balik mangga epal depan umah ni. dah lama tak berbuah lebat2. Dekat setahun dah.  ada sekali dia keluo le buah 3-4 biji, sampai buah yg last apak budak kata takperlah, ni utk rezeki makhluk lain. dia pun ada bahagian dia. sekali esoknya mmg elok le ada kesan patuk2 kt buah tu. so tulah bahagian burung. Seminggu lepas tu dia pun mulalah keluorkan bunga yg banyak. Nah....Nikmat tuhan yang manakah yg kamu dustakan?? Kita kena ingat juga bahagian kt makhluk yg lain pada rezeki yg diperolehi. termasuk le rezeki org yg dtg kutip sampah tu erkkkk...eh, jgn tuduh sebarangan ekkk...


Aksi mokna hakak kawasan, jgn bagi terlepas depan umah ni sume benda dia nak check sampai tergaru2 kepala berpikirnya.

 aksi dlm umah klu dibiokan masuk dapur, main air saje2 pahtu selongkar periuk belanga dlm sinki, angin je aku selalu aku sorok kerusi tu boh kt tempat tinggi.


 Aksi dalam kete... dah ropa beruang koala dah aku nengoknyer. Klu kena 'ikat' mengamuk sakan. bersabooooo jelah.

 
 Aksi post party di ambang merdeka. bersaboooooo jelah. 2x.

 
 Selagi tak habih Syawal tak kancup2 open hausnyer. Malu pulop doh rasa, is it worth to celebrate in such a way sedangkan taktau le ibadat masa Ramadhan tu sehebak itu. Tp amiklah keberkatan ibadah mengeratkan silaturrahim. Last week, 4 malam marathon beraya umah jiran, memasing amik turn. Kira ni ler jiran yg ada connection pun, yg lain wat hal sendiri. Bila jumpa dinner2 setahun sekali kekdahnya tak ingat nak balik umah, sembang sampai nak tengah malam. mcm2 citer keluar termasuk le citer paranormal activity kt kejiranan...rupa-rupanyerrr...

 ni gambo balik kenduri, budak ni makan eskrim org jual atas moto tu, atas gambo nasi kenduri, apa kaitan dgn artikel tataulah.

 sekali....jgn sangka panas hingga ke petang walau tghari panas terik... aku siap jemur beb helai jeans atas pago ni sekali....berdentum dentam kilat sabung menyabung, ngan hujan lebatnya masa outing, habislahhhh.. sekali sib baik jiran tolong angkatkan ke tempat selamat, timakasih ye.


rasa juga ntahapa2 entry ni. okbai. Assalamualaikum.

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife