Catatan Umrah 2013 : Corat-coret Makkah

Assalamualaikum wth. Salam Hari minyak naik eh pulopss....
Sampai jem stesen minyak semalaya. Syabas bete.

Tgk2 folder..masih ada rupanya gambo2 di Makkah. Owwh So Sayu... bilalah lagi gamoknyer dpt pergi lagikk??? so gambo dan citer tak ikut turutan lah ni kekdahnya.


 Ni di depan tempat penginapan kami. Bukan, kami tak le menetap kt Multazam Hotel tu. Kami dok kt Qasar AlQamar, owned by TA. Kt bawah cemacam adaa... dah balik umrah, boley terus bercukur rambut kt barber tu. Gamak rasa penin kepala, tak sedap badan, nak cari losyen, bedak bagai boley gi farmasi tu. Gamak rasa haus balik beribadah from AlHaram singgah kedai jus n eskrim kt sebelah farmasi tu. Gamak rasa lapo balik dr beribadat tetiba ternampak wahhhhhh ayam gorengggg *gayaupinipin* boleh singgah resto ayam golek kt sebelah barber tew. Syukurrr sangat dok kt tempat byk kemudahan. Masjid AlHaram pun tak jauh dah nak menapak dr tpt penginapan kami ni. Kira klu dr Alharam rasa perut memulas ke, rasa nak terkench ker, boley berlari lagik ke bilik tp dlm keadaan termengah lew kehkeh.. Alhamdulillah kpd mu Tuhan kerana memudahkan segalanya.

 inilah dianya roti apa nama tahhh...nak kata roti canai pun dakkk, kuah dia kena beli asing2, harga boley tahan lebat juga. Adik aku selalu beli kuah daging kamben ke cenggitu. Tapi rasanya takde nasi Arab pulops, ala2 nasi beriyani je. Amboiii toke dia pun kemain eh. Ada sekali dah nak balik cenggitu, aku run out of Rial, sekali gunalah duit Mesia terpaksa. Amboi amboiiii kemain lagi suka toke tu yek dpt rm, barokah, barokah katanya... so sbb ada diff. in rate, aku kata bak le sini balik change aku, sekali dia kata takdek, takdek, siap kata aku bakhil hoiiii padahal ko yg bakhil. eh, dua kali terkena bakhil kahkahkah. O sonotlah toke tu, untung dlm 3-4 rial gek choyyyy takpe lah pak aji, mak aji halalkannnn....

selalu gek ngan brader ni beli roti. Siap main2 mata choyyyyy.... harom! harom! ahahha gurau je. dia siap nampak kelibat aku mesti sengeh dr jauh, pasal aku selalu minta merepek2, mamak, murtabak satu! so dia tercengang. mamak, roti telur satu! dua kali dia tercengang kahkah... saje je usik dia. last2 selalu dia tampal telur je kt roti tu. mmg tak feel lah cam roti canai mamak kita. tp ayam golek tu mmg selalu melambai2 tiap kali balik sejid. last2 rasa toke dia kemut dan-dan je rasa ayam masin, padahal bawak dlm bilik licin je bedal. Read : Kemut means lebey kurang taik idung masin ahaha jgn pikio lain ek.


 Ni antara sajian kt tempat penginapannyer. Ko jgn nak komplen sgt eh. Memula sampai aku rasa hokaloh-aloh... sedapnyer makan nasi kt sini. Masuk hari ketiga cam tekak dah tokleh terima dah. So dgn aura sedikit berlagak dok tala nasi beriayani/ayam golek/roti ntah apa nama tah cam roti canai tp tak rasa roti canai kt bawah tu.

 Masuk hari keempat gitu, aku bilang dlm ati, sekali lagi aku tengok nasi ni boley muntahhh. Ha amik nak ko, lepas tu tekak aku dah tokleh terima nasi, sampai aku tak termakan nasi dlm katebang. Sampai tanahair pun aku pi tapau Mekdi. Baru ckp dlm ati, ko jgn main2 kt tanah haram ni.
 
 ehhh tangan saper pulok. Antara menu breakfast. Nasi goren. Siap ada kopok. Selalu makanan wat naik atas bilik je.

 Hari2 terakhir mengambil kesempatan shopping. Pilih je mana nak, nak yg kt bazar murah2 ke, nak kt area hotel tahap dewa sakti. Ofcourse aku pilih yg earlier ngehngeh...

 Ni kt sepanjang jln kt area hotel2 menuju AlHaram byk nau bazar2 jual murah2. Aku beli rempah nasi Arab. sampai laaa ni dok kering dlm kabinet dapur kehkeh.

 ahhhhh gitew. Dah byk shopping kt Madinah, ni wat lauk tambah je. klu ikut hati mati. Tp klu nak shoppink jubah lawa2 i think better beli kt Madinah, lebey variety. Tp cam biasa beli juge kt arked kt sini dasar pompuan tokleh harap punyer. Aku borong byk jubah kt Madinah, selai je utk diri sendiri. kira ok lerrr takleh tamak haloba selfish, sbb apak eh dah byk beli jubah kt bini dia masa dia pi Mesir ngan Gaza tu ari. Ni jubah adalah jubah Mesir dia beli tu ari bawak pakai ke sini. Kt mesia jgn harap, agaknya raya haji baru nak pakai. Tu nampak tak cincin ngengada kt jari aku, sampai Mesia tatau mana aku lesin. Tu ada pak arab manatah bagi free kt aku masa aku teman akak aku shoppink. Aku tak beli brg pun, tp dapat hadiah kahkahkah...akak aku yg beli barang pun dia tak bg, kecik ati member. Aku pun taktau le, baik kt Madinah mau kt Makkah, berkenan aje pak arab kt aku *muntahijoo* Mesti dpt diskaun kawkaw punyer. Sampai akak kau kata klu nak gi beli brg kena bawak aku, aku pandai goda choyyyyyyyyy!!! sgt lah kuangajo punyer guaraun eh... aku rasa sbb mulut aku bising terlebih ramah tamah kot... ko gilerrrr nak goda2 kt tanah Alharam... ya hajjiah! Harrom! Harrom!

 Geng2 kaki shopping terutama hok depan sekali tu Kak Zah kesayangan hahahha...heran betul aku, tiap kali ada org naik bilik dan berbeli-belian dia mesti kata... dohhh beli mana pulok doh comey ngat nihh?? tak pe, sket lagi Kok Zah nok gi beli... kuikuikui...mmg byk betul dia ni bershopping, buat ibadah pun kuat. Good girl!
Kt sini byk le kedai 3 hinggit. Jadik aku byk beli inai n minyak wangi, gelang2 loktang etc. la ni dah tak semestinya perfume attar je, dah mcm2 wangian dah ada, rose, yasmin, ko pilih je.
 Doh penat shopping kami singgah minum jus or eskrim. sgt sedak lahhhh!!!

 Ni mmg tak jumpa yg rasa lagu ni kt Mesia. nyum! nyum! Klu jusnye tu boley pitammm diabetic koma dow!

 So mari kita meronggeng ke shopping complex kt hotel2 bima sakti ala2 TokTi menginap tu. Window shopping je, dah tak larat dah nak shoppink pun. Betul2 depan Masjid AlHaram. Cukup waktu semayang sume tutup lengang.

 kita bergambo jelah.
 Ehhhh mokyong bergambo kenangan di depan gate AlAziz. Sbb dah cik P, tokleh masuk mesjid, kami berzikir maksurat depan pintu mesjid je, sambil terjenguk2 melihat Kaabah kesayangan umat Islam dr luar.

 Catatan suhu gitu.

 Dengan Insyirah yg kuat semangat beribadah. pantang dengo org nak wat umrah dia mesti nak ikut punyer, alhamdulillah, kaki dia yg patah 2-3 kerat sbb eksiden 2 thn lepas gagah pula bila di sini. Good job girl! masa ni mak dia pun join the group Cik P, so kami bertiga malam2 gi gelandangan depan perkarangan mesjid, to breath into the night air of Masjidil Haram, mengambil segala nikmat dan hikmat buat azimat sebelum pulang...ni rasanya masa wat wida', lambaian selamat tinggal buat Makkah....apakan daya diri tak suci, hanya mampu wat dr luar. Bercakap pasal ucapan selamat tinggal ni, kita tak boley lagik berlengah2, hatta pi naik bilik sekali pun kecuali klu nak terkench kejap. Dah ucap selamat tu jgn le lagik wat yg bukan2, kang kena dam! Amik gambo pun tokleh beb! Adik ipo ngan akak aku lepas wat tawaf wida' selamba je pi bergambo depan Masjidil Haram. pastu terkulat2 ko pandang aku, aku pandang ko, ehhh cam salah je... kami ni dok tunggu dah dlm bas mana leerrr tak muncul2 dua org tu, sekali depa tanya ustaz ya ampunnnn pilah masuk balik dlm tu, wat lagi sekali tawaf wida'... hoiiiii....biasa ni! tak pasal2 wat tawaf 14 kali muahahhaa..... last2 menunggu le bas kami ni utk 2 org VIP tu! hahaha kenangan terindah wokkk....

 yeahhhh KFC Arabia...khennnn... sesekali pi beli ni kt betul2 depan masjid AlHaram... kata tak suke amarika....dan2 betul2 depan sejid! huihuihui...
Ni anak2 buah aku suka arrrr... mak apak diorang byk duit, bekalkan duit byk2 kt sorang2 utk shoppin dan belanja. Sekali klu gi ngan aku dan-dan je pau aku, bile aku wat2 donno je, depa kata, takper ar makdak, kita takmboh... sekali tgk aku dah tapau tu ngendeng2 choyyyyy biasa nihhhh...duit ko tu wat pekasam ehhh...tapi ngan anak buah apa ada hal...cam anak sendiri ye dok? belikan juge ler... sampai duit tinggal 5 rial je dah masa ni, dah tak kuasa dah nak tuko duit bagai ni. sbb dah nak balik. Aku tuko 2k licin, tp byk brg boley bawak ke Mesia. Sblm pegi mmg tak rasa nak tuko byk, sbb tujuan pegi nak beribadah. so aku tuko 2k je, sekali kooo, tgk org shoppink cemacam bengkok juga iman hahahha... sampai akak2 aku ngan kak zah offer nak bg pinjam duit. sib baik iman masih kuat. korang klu nak pegi sini i think 2k is sufficient enough. byk dah boley beli barang, tu pun aku dah risau bila timbang beg, ngan inainya, buah kesuburannya, tasbih2 nya hoiiii pantang org berjual!

Oklah uols, ada masa kita gebang lagi. babai bebeh.

Comments

Anonymous said…
Hi Yong...
Kenangan semasa disana.... (dalam gelak) memang amat syahdu.

Sambong lagi kalau masih ada saki baki cerita. I nak kongsi pengalaman juga tapi.....CS
m.u.l.a.n said…
awat nampak makanan, terasa berjejeh air liur ni wahahaaa...
Yong Kamariah said…
Hi cik pun CS,
hermmm dah dkt Aidil Adha ni rasa terpanggil2 nak ke sana lagi. syahdu ke tgk langsung dr makkah tu huhhu...

salam cik puan Mulan,
gambo makanan mana Mulan? tang mana le yg berjejeh airliurnya tew... lain lew blog dia hehehe

Popular Posts