Posts

Showing posts from 2012

Hello!

Image
Hiiii... hello again!

Fuihhhh berjaman2 mengabaikan blog sendiri, apatah lagik blogwalking. Cukup takde masa dan mood berblog makin menghilang pada diri sendiri. Timakasih pada kekawan blogger yang masih sudi singgah sini huhu, diriku ini tidak melupai kamu dong, sikit masa lagi daku gi visit kamu. aku mau say hi to kamu semua. Jadi edisi kali ni adalah edisi upload balik gambo2 kt instagram je, kt situ tangkap gambo and write le few words senang citer kan. Blog ni kira tempat luah perasaang gitewww haha...



dimulakan gambo ini lepas Mesia kena belasah ngan Siam masa semi final piala Suzuki AFF. Malam tu kt dlm facebook punyalahhhhh meletop2 propaganzil kutuk siam noohhhh (termasuk pengadil kpop tak baper adil), siangnya tengok kedai makan siam heloo...Phad Thai disini...pani pillo.....terus menggelupurrrrr order tomyam ikan siakap bagai sungguh tak semangat rimau hembekhekhekkkk... ni mmg kompem takleh gi medan perang, ada chan berpaling tadah choyyyy...

 okay ini pula tuan-tuan dan …

From Gaza ...(and Egypt) with love

Image
Tepat jam 8.20p.m. hari Selasa the door bell ringing. Syukur alhamdulillah apak ko dah selamat balik, in 1 piece from misi keamanan di Gaza. Berakhirlah hari2 penuh kerisauan seorang isteri dan ibu.

Kurrrrrr semangat... sentap jantung makcik dengo citer pakcik ko. Rupanya2, the first night mereka sampai, tepat jam 12.00 a.m. mereka di bawa ke satu lokasi rahsia di sebuah ladang zaitun. Kurr semangat rupa2 di bawa ke markas tentera Hamas tengah2 malam buta. dalam gelapgelita kecuali dalam kem. Dapatlah apak ko bersalam dan berpelukan dgn komando2 Hamas, sampai kata apak ko dia yg sebeso begitu tenggelam paras dada je ngan komando Hamas. Kemudian dia dan colleague di bawa keluar dlm gelap gelita utk bertemu dgn tentera  mujahid Hamas di luo kem. Saspen giler kata apak ko, dlm kem tak dibenarkan ambil gambo, tapi diluar kem mereka dibenarkan bergambar dgn tentera Hamas yg bertopeng dan bersenjata rifel, ada yg selamba tgh pikul peluru berpandu ke apa namanya kata apak ko. dah lah keadaan…

Since you been gone...

Image
Syukur... Alhamdulillah tercapai jugak hasrat pakweku menjejakkan kakinya ke bumi suci Gaza, setelah melalui berbelas pos keselamatan Mesir di Rafah dgn rifle sentiasa siagap ditangan askar Mesir dan kereta kebal yg terusan menghala ke Gaza. Mahu tak menitik peluh jantan asal jumpa pos pengawal di acukan rifle kalau aku lerrr... surrender beb, terus loncat van teriakkk riauuu tolonglah encik, pulangkan saya ke Mesia cik... lalu sesampai di bumi Gaza maka sujud syukurlah kedua mereka mencium tanah bumi Anbia'.

Bajet terer tak terer pakweku ngan colleague dia sampai pi buat liputan ke sempadan Israel nun, sedo2 taxi driver bagi isyarat kecemasan to leave the area sbb ada pergerakan Zionis di seberang. Baru depa tau kata 500m from kaw. tu di usha oleh tentera Zionis 24 hrs dibalik konkrit yg dibina with sniper siagap di tangan. Dah berpuluh petani Palestine syahid ditembak di kawasan itu kerana katanya menceroboh... chiiiisinnn!!! nak bercucuk tanam kt tanah sendiri pun kena tembak, …

orang lelaki ni kan...

Image
Orang laki ni kan...10 patah tanya se-patah je dia jawap benci ai tau...

Gaza, Dia Datang..

Image
Aku selalu excited kalau dia kena pergi ke luar negara. Counting on ole-ole. Khamis lepas dia tergesa2 pulang ke rumah. Ambil passport. Dan bergegas semula ke ofis. "Kenapa?, aku tanya. "Kena pergi Gaza". My heart was pounding, my stomach was churning. Terus terbayang letupan-letupan bom. Kali ni aku tak excited. Terus terpikir anak-anak masih kecil. Tak apa, bukan dia pergi pikul senjata, hanya pikul kamera saja, pujuk hati aku. Luckily they have ceasefires. Thinking back, aku rasa, for a photojournalist, saat2 kemuncak karier mereka adalah to be able to go and capture moments of truce tempat2 yg bergolak macam kt Gaza. He is sooooo looking forward to go, off course. Ironinya, sehari sebelum itu, aku pulak berlagak bersembang dengan teman ofis, kalau ada peluang, aku memang nak pergi ke Gaza, to tell the world the truth of everything. To go and hug those innocent children. Sekarang nak kena tinggalkan pun aku dah jadik coward. Bohooo... Jadi aku redhakan saja.

In sha …

Potato, Gratin & Berry

Image
wahhhh kemain tajuk sekarang ni... aku klu ada masa cenggini ler... sebelum stok2 takde masa sampai dlm esok2 lusa kira terimalah karangan pendek berselang hari. sebelum byk benda nak citer jadik stok2 yogurt atau cheese baik le post pendek2 dulu kan. eh benda tah aku repek.

I bet ramai yg amik cuti this week, enjoy your holidays peeps! aku sempat cuti 4 ari je, blk Kuantan sbb bebudak kindy nak convo, nti entry menyusul tp tak janji pd diri sendiri ehh.


 you know.. of the late Kay El selalu ujan, nak2 petang hari. bila ujan dah mencurah2 dgn suasana yg sgt gloomy mulalah tanganku nak mencapai something soothing and boley rasa warm. macam membelek2 mag Better Homes and Gardens ini sambil berangan tak sudah. this is edisi Thanksgiving. hermmm tersangat rasa nak masak benda2 ini semua dikala musim dingin, nice, freshly oven baked food bila hujan mencurah2. mengada.

 i was feasting my eyes with the food pix and I found this recipe. terus terbayang diri ini memasak dlm kedinginan evening …