Tuesday, April 28, 2009

Weekend special

Weekend itu...

1. Mak masih kt HUKM, operationnya tertunda lagik sbb mak demam n urine ada kuman. Klu ok, minggu ni le wat operasinya. Aku dah letih dah baper kali nak tunda daa....

2. Encik A balik Sabtu lepas, pi amik kt KL Sentral. Papaku pulang dari kota, papaku tak dan beli apa2...



En. A sedang berangan dibilik penginapan, yg wat aku tertarik kt gambo ni bila tgk bilik air yg see thru tu, terus teringat citer makcik Zuren, agak2nya deme memang suka bilik ayo jenis ni tak...


En. A mengabadikan kenangan dgn few NG member, eh pasal citer encik ni pulak....


En A hanya sempat sentap 2 baju Chinese silk ni utk anak n gelpren dia.. ni aje, jadik ler, janji ada... (dan aku rasa ni hadiah besday aku kot, En. A wat bodo je tu...)

3. Hari Ahad plak sukan sekolah Ammar. Aku ingat budak ni manalah reti nak sokan2 ni, ternyata telahanku meleset semata, anak aku ni ropanya masuk sokan lari berhalangan (berkumpulan)

Lari Ammar, lari...

Akhirnya... dapat jugak medal... tempat ketiga dari tempat ketiga (corot la tu), tapi takpe anakku, janji dpt medal. sian Ammar, dah lari konsisten dah, bebudak dlm group dia lak yg melambatkan team..nasibla nak..


Ini dia ketua kontinjen rumah oren (berangan kejap..)

4. Lepas sokan, tanpa berlengah lagi, mak ngan ayah Ammar amazing race ke Shah Alam pulak, menuju ke Stadium Malawati...misinya ini :


Wuhuu.. it was Metrojaya Warehouse sale! Sesak giler ngan crazy people like us ni. Ini hari kedua aku gi lepas ari Jemaat tu, hari last diskaun lagik giler beb...


We managed to grab this...70% discount!


and these...girls' BFF, i can't help it, with the price ranging from RM5-15, I was totally innocent, can't blame me hor....(ni yg batch pertama shopping huhuhu..)


and this cutie purse some more...
and some clothes incl. this baby T, baju ini utk keinsafan diri sendiri, tatau le bila buleh fit in kt badan sendirik, ni utk motivasi diri ni...

Bila balik sume termenung, poket dah kempis daaa...

Happy Besday Mak Yong...



surprise, surprise... today is my birthday, ye selamat kembali muda....Bila aku amik gambo muka aku dkt2 dr pelbagai angle aku spt tokleh terima kenyataan, dimana2 angle aku tetap nampak MU(tu)D(A). aisey... kenapa dah masuk umur ni aku cam sayu giler, dulu aku selalu ckp kt diri sendirik age is just a number, tapi la ni..age does matters ...

looking back at times, byk benda yg tak terachieve, mana aku dlm time tunnel tu... no where man..no where...

anyway, perasaan aneh ini terubat sekejap ngan ucapan2 aluan dr bekas2 x senior n junior sekolah SMTA dulu, ari ni aku popular kejap dlm FB, deme sekrang meriah kt FB, tak sangka terjejak kasih lak kt situ, ada yg gemuk dulu sekrang dah kurus, ada yg main2 masa belajo dulu la ni dah golongan pro, ada yg businesswoman, etc. dan aku? aku? sob sob sob...just a plain librarian....huarghhhh..... ada sorang junior aku kata mengenangkan karekter aku kt sekolah dulu dia tak caya aku la ni sorang librarian, it's just so not you katanya.. well what to say... Inilah takdir tuhan dek non oi...(it can't be that bad hor? huhu..)
So mak yong.. happy 17th birthday....you rawk girlz!

Thursday, April 23, 2009

Kena Tinggal Lagi..

Hari ini genap 3 hari jadi ibu tinggal. Baru le tau kelam kabut bila takde asben disisi. Sebelum ni kalau lelaki itu kena keje jauh2 aku tak komplen pun, tapi sejak anak sekolah ni gegasan pepagi tu jadik 2 kali ganda bergegasnya. Sebenonya hari2 pun aku selalu bergegas, tapi selalu siapkan diri sendirik je. Anak dr bangunkan sampai le hantar muka pintu sume Ayah dia yg buat. Anak aku tu kalu nak harapkan dia siapkan diri sendiri pepagi tu alamat berjam2 le baru siap. Baru le tau betapa besonya jasa lelaki itu. Minggu ni pepagi anak aku tgh lelap lagi aku dah tanggal baju dia, heret pi bilik mandi dan dgn mata terkatup tu le aku siram air, pakaikan baju sampai le dlm kete mata budak tu masih lagik terkatup. Lantaklah, janji siap hihihi...

Dan masuk ari ketiga ni pagi tadi seekor ikan koi peliharaan En. A tlh meninggal. Erkksss... tak cukup oksigen agaknya, eh, laaa... aku lupa nak bagi makan rupanya...astaga...aku harap En. A balik nanti takkan mengira jumlah ikan2 peliharaan dia dlm kolam tu....Pokok mangga dia kt luo pago tu pun aku lupa nak siram, aku lupa dlm minggu ni mana ada ujan, panas terketik2 ada la... lahhh..hopeless betul la aku ni, baru le tau berdua lebih baik!

Oh yek, En. A pi China dlm seminggu, ikut program National Geographic (China Edition). Penganjur siang2 dah ckp tak sediakan halal food. Wakil media M'sia pun dia sorang je Melayu, takdek kawan nak share bab2 food ni. I wonder camne lah lelaki aku yang Nasik lover tu buleh survive seminggu tak makan proper nasik. Dgn penuh tawaduknya aku mengambil inisiatip membekalkan sambal kering ikan bilis ngan kacang (ehsan dari Kak Long) dan serunding daging yg masih byk dlm peti tu. macam org dedulu aku packkan dlm plastik tapau dan mengetip plastik tu ngan api lilin (buleh jimat space dlm beg). Hem, sblm ni pi obersea memana takdek le plak ada mesalah halal food ni, macam2. Nak wat camne, kena ikut penganjur punya program, bukan pi makan angin pun, pi keje. dlm itenary program yg pack tu pun En. A kena pi tempat2 cam tapak sejarah UNESCO, bukan tempat gelamor. jadik harapan aku takle tinggi utk ole2 yg extravaganz..heheheh..

o yea, mak masuk HUKM semalam, esok due to operate (setelah dipostpone utk sekian kalinya). I hope for the best 4 her, steady ye mak...

Friday, April 17, 2009

Assessment report..

Last week pegi another session of speech therapy. What a wasted RM125 per hour. Ammar wasn't in a mood and wasn't paying attention at all (he slept all the way back home after that). Dia buleh buat bila kena gertak ngan Ayahnya tapi balik semula ngan aksi2 bosannya bila Mdm Lydia wat assessment. Aku mula rasa cuak. Setelah berbincang ngan Lydia, kami rasa kena bawa dulu budak ni jumpa Dr Subash kt HU utk re-diagnose. Lydia still insist Ammar is more ADHD than Autisme. Well I have no idea at all, sometimes budak ni ok, pas tu tak ok langsung.

Aku rasa Ammar kena 'tackle' dr sudut lain sblm speech therapy. Lydia cadangkan Occupational therapy macam SI (Sensory Integration). Kata dia, compare to Autisme, ADHD bukanlah life-long punya masalah, ntah lah. Tadi bincang ngan cikgu sekolah, cikgu cadangkan Ammar masuk Taekwando dan SI. Nasib baik kt sekolah tu ada SI therapist. RM100 a month is reasonable than RM125 sejam. Maybe kami akan sambung ST kemudian, sekarang nak daftarkan Ammar SI kt sekolah n Taekwando dulu. Now he will have 3 therapy - Swimming, SI n Taekwando (ada jurulatih special utk special kid). Alhamdulillah, sume ada kt sekolah gomen (yo, still kena bayaq yooo..) . Takpelah, tak le semahal kt luo tu.




Last week juga dpt email from Lydia pasal 1st assessment result, as follows :








Speech and Language Initial Assessment Report


File Ref: SH 0637

26th March 2009

To Whom It May Concern


Re: Muhammad Ammar Firdaus(D.O.B 23.8.2001, age 7;7 years old)

Muhammad Ammar came in to the clinic for a speech and language assessment with his mother and father.

On presentation, he appeared to be an active, friendly and alert boy. He showed a keen interest with his new surroundings. He was referred from Dr Mary MARY at UH who diagnosed him with mild autism. He currently attends a special class at Seri Kelana School and was previously at NASOM only for one year. Before that he was in a normal kindergarden.

His parents are concerned that he does not speak in sentences, only single words. He can use some two word phrases but mainly gestures for things at times. He parrots speech occasionally. They feel that he can understand things that are said to him but he is described to follow through with instructions sometimes only and ignores his parents at times if they call him. He is also described to be very active and have very short attention span. He is looked after at a daycare center after school. At home his parents said that he mainly plays computer games for long stretches at a time. He also enjoys drawing.

Medical and Development History include that he is an only child. He started walking at 12 months of age. All other motor milestones are reported to be normal. He only spoke at three years of age. He is reported to be reading and writing. There are no reported problems with eating. His first language is Malay but parents said he also knows some words in English. Currently he only interacts or socialize with other special needs children in the school but with normal children at the daycare. His hearing has been tested by an audiologist at UH and this was normal. His parents described that recently he has developed the behaviour of clapping his hands and bite his clothes from time to time.


On language assessment, Muhammad Ammar presented with the following skills:

Receptively and Expressively, he was unable to converse using more than 3 words in a sentence. Ammar struggled with understanding of concepts (i.e long/short, prepositions etc.) and in following directions with two or more instructions. He was able to listen and retain information (auditory memory) of up to four elements only. Inanswering yes/no questions, he had difficutly with negation and answering responses with 'yes/no'. It was also hard for him to listen and retain information in paragraph and story and answer questions(auditory comprehension). He had no rpoblems with auditory confrontation of nouns. It was noted that that his vocabulary of verbs were more limited. It was observed that he would fidget in his seat during the assessment at times.

Processing skills, Ammar is unable to carry out simple processing skills i.e.divergent task (naming as many items in a category) and convergent tasks e.g. (i.e. 'car, truck, ship' What groups do they belong?) and more complex task ie.e." This food is cold and soft. What food is is thing? - ice cream." Understanding of WH-questions (who, what, when, where, why) were also inadequate.

Reasoning skills, Ammar struggled to proivde a reason and solution to a simple problem. At times his listening skills were poor when he was not concentrating on the question being asked of him.

Reading of single words alone, that is matching a word or simple sentence to a picture e.g. 'He is singing and playing a guitar', he had no problems. We had not looked at a reading of a passage.

Aritculation of single words in Malay, revealed that Ammar was able to articulate all words clearly. His parents commented that he had difficulties describing pictures in phrases and sentences though.

Oral-Peripheral Examination resulted in him being able to cooperate to imitate lip movements but not tongue movements.


Clinical Impression

Based on the observations during the assessment, it revealed that Ammar had difficulty concentrating more than 5-10 minutes into the task and had to be consistently redirected back to attending the task at hand by looking and following out the simple instruction given. He does demonstrate signs of learning disability. His speech and language skills are severely delayed and that of a much younger child. I feel his behavioural and or sensory issues should also be assessed and addressed by an occupational therapist who practises sensory integration.


Recommendations

Due to the above mentioned, the following is strongly recommended:


a) Biweekly speech and language therapy that will focus on:
· Encouraging spontaneous use of words to request and ask for things
· Increasing attention, listening skills and following of instructions
· Increasing vocabulary of phrases and sentences to acheive higher language needs
· Home assignments that will be provided after each session, to facilitate carryover of skills with his parent


· b) A referral to a consultant psychiatrist or clinical psychologist to ascertain whether Ammar falls on the Autistic Spectrum (Dr.Subash, UH)


I found his parents to be concerned and willing to assist in addressing the issues their son is facing. I do encourage his parents that he be also seen by an occupational therapist and his behavioural issues may be reduced. I strongly encourage him to come in at least alternate weeks to therapy if possible.
I look forward to his parents being involved in therapy to help him overcome his communication difficulties.

Should you have any queries or concerns, please do not hesitate to call me at the clinic.


Sincerely,


Lydia Chua
Speech Language Pathologist


Budak bertuah... baju kelawo masam aku pun dia sapu...

Tuesday, April 14, 2009

Down the memory lane...

Kemarin lepas abis urusan yg perlu disettlekan, pergi Sogo ngan area Jln TAR ngan asben. Org kata down the memory lane, tempat biasa melepak masa zaman memuda dulu. Dulu, Sabtu aje kerap ler pi meronggeng sana, merayau2 kt pasar malam jln TAR. Pebret menu laksa tepi longkang kt semua house tu (rekomen by Dilla). Pas tu rangka ayam (ehem pebret sapa lagik kalu tak si Zuren). Lepas tu zaman keje pun ada gek selalu gi jln2 sana espeseli bila nak raya. Sejak dua menjak kawin boleh katakan setahun sekali dua je, tu pun sbb shopping raya yg wajib kt area tu.

Semalam gi nemankan asben teman berbeli-belah (aku rasa bila la last time asben aku tu shopping, agaknya 3 thn lepas). I mean, betul2 shopping utk diri dia. Selalu pi mana2 mesti terbeli tak utk aku, anak aku. Asben aku jaranglah nak membeli utk diri dia. Kemarin kasik chan kat dia beli baju bajan ngan seluo seluan. Ish sedih gek bila aku mengenangkan last baju baru dia baju raya tahun lepas. Sob sob, agak tidak berperihatin dan perikemanusiaan rupanya aku ni. Tapi dia tokleh salahkan aku jugak sbb citarasa mamat ni agak cerewet, beli yg mahal pun dia ngomen, beli yg murah pun mengomen (tapi sama gek ngan aku bila dia beli apa2 kt aku). Jadik yop, pilah beli sendirik, take your time, anak tak bawak, dan aku le consultantnya. Yop tu sebenonya bila nak kena pi memana mulalah nak kelam kabut. Next week nak fly baru le ada ati nak carik baju elok sket.

Lepas 1st round yop dah rasa lapo. Aku cadangkan pekena nasi beriani Restoran Insaf (mmg aim dr rumah dah), peberet restoran aku gek kt area tu. aku pun dah lupa bila last time makan kt situ. Bila taim makan tu aku rasa something wrong somewhere, aku dah tak rasa sedap cam masa2 sebelum ni. Tapi mango jus dia tetap tip top. Tatau le sbb deria rasa aku dah out ke apa. Tapi abih gek ler (setelah memberi separuhnya kepada yop). Bila tgk bil ala2 terkejut jugek le... Ayo... nasik beriyani ayam goreng 2 set, yg mana dia bagi acar ngan kuah kongsi satu bekas je, RM22, ayor RM7, nasik beriani takdek klas langsung...ayam dah tu kecik, aku ingat satu ketika dulu satu set RM7 je.... (tahun bila aku pun tak ingat hihi)... mak, cepatnya kepesatan harga berlaku, kalu pueh ati tak ler aku rasa ralat nak ulur duit...makan nasi bukhara pun dah tentu pueh ati kalu harga ropa itu... hem, nampaknya aku terpaksa le memangkah nama restoran ini dr list peberet makan place aku...hampeh....Insap betul laaa...kenangan aku yg tokleh lupa kt restoran insap ni bila aku mengandungkan Ammar dulu. Masa 1st trimester aku memang mabuk giler2. Tapi taim tu teringin beno nak makan nasik beriyani kt situ. Lepas balik aku mulalah rasa loya. Aku ingat sampai meleleh ayo mata aku tahan muntah, dlm ati aku kata.."kuat semangat yong... tadi baru insap kejap makan nasik beriyani mahal, sayang je nak muntah balik..." tapi aku tak tahan jugak lalu sampai muntah hijau..harhar, dan kali ini aku insap untuk kesekian kalinya.....

Anyway, yop balik dgn senang ati ngan baju bajan yg diborong beserta sebijik beg travel. Tak pe lah Yop, lenkali kita pi lagik, berdua dgnmu pasti lebih baik!..

Wednesday, April 8, 2009

Balik kampung..

Last week balik kg tengok mak. Mak baru keluar hospital Kemaman. Macam tu lah mak, keluo masuk hospital je. Gula dlm darah dah naik mencanak2 sampai tak terbaca dek reader. Kisahnya Kak Tie amik mak pi berubat h/pati pas tu mak dah tinggal ubat diabetes dia. Dicampur ngan mak yang ba-bey' (org teganu kata ba-bey ni maknanya degil - ), makan tak pantang, benda2 yg terlarang tulah yang emak nak makan. Nak wat camne. Sekarang K.Long ngan K.Tie cakap turut je ler kehendak dia apa dia nak, janji kita tgk dia jamah sikit (tapi kalu yg favorit dia byk gek dia ngap). Aku sayu bila tengok mak terbaring tak bermaya. Aku tokleh tengok mulalah pikiran negatif aku pikir macam2. Tapi nobody can help, setakat picit badan dan kaki je lah yg mampu. Mak dah 60 lebih, aku pikir syukurlah tuhan panjangkan umur mak sampai ke tahap tu, dan aku mulai pikir aku maybe tak sampai tahap umur tu...

La ni mak ada kt umah K.Long kt Saujana Sg Buloh. Tgk lah dulu keadaan mak. Sbb mak tu belum pun operasi membuang batu karang lagik, ni sume salah HUKM, dah 2 kali postpone tarikh operasi, dari mak sihat sket sampai sakit balik ni, kali ni kalu tertunda lagik, kami nak pakat suruh buang je tiub yg tinggal dlm urat urine mak tu, sian org tua tu menanggung sakitnya... tulah dia agaknya karenah birokrasi, nak tunggu doc. pakar free dulu, ikut jadual deme je, jadual pesakit ni takmoh pedulik...anyway, jalan cerita ni kenalah diserikan dgn sedikit gambo utk tempelan :


Balik umah mak bagaikan memasuki halaman pertanian... ni sume keje bibik sujinah yg selalu kata "aku lebih suka bela kambing dari jaga budak"....


Ni antara hasil kerjatangan beliau...
Beginilah PIBG kalau dah berkumpul...persidangan tingkap namanya. Kejadian berlaku di umah Kak Tie, penulis tidak kelihatan dimana2 dlm gambar ini..
Dak ni maleh nak ckp macam semut selalu carik gula...kejadian juga berlaku di umah Kak Tie di Kemaman
Dan mak...kesian emak yang selalu terbaring lemah...oh! emak....kita tak tahan tgk mak selalu camni..

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife