Posts

Showing posts from April, 2009

Weekend special

Image
Weekend itu...

1. Mak masih kt HUKM, operationnya tertunda lagik sbb mak demam n urine ada kuman. Klu ok, minggu ni le wat operasinya. Aku dah letih dah baper kali nak tunda daa....
2. Encik A balik Sabtu lepas, pi amik kt KL Sentral. Papaku pulang dari kota, papaku tak dan beli apa2...


En. A sedang berangan dibilik penginapan, yg wat aku tertarik kt gambo ni bila tgk bilik air yg see thru tu, terus teringat citer makcik Zuren, agak2nya deme memang suka bilik ayo jenis ni tak...

En. A mengabadikan kenangan dgn few NG member, eh pasal citer encik ni pulak....


En A hanya sempat sentap 2 baju Chinese silk ni utk anak n gelpren dia.. ni aje, jadik ler, janji ada... (dan aku rasa ni hadiah besday aku kot, En. A wat bodo je tu...)

3. Hari Ahad plak sukan sekolah Ammar. Aku ingat budak ni manalah reti nak sokan2 ni, ternyata telahanku meleset semata, anak aku ni ropanya masuk sokan lari berhalangan (berkumpulan)

Lari Ammar, lari...

Akhirnya... dapat jugak medal... tempat ketiga dari tempat ke…

Happy Besday Mak Yong...

Image
surprise, surprise... today is my birthday, ye selamat kembali muda....Bila aku amik gambo muka aku dkt2 dr pelbagai angle aku spt tokleh terima kenyataan, dimana2 angle aku tetap nampak MU(tu)D(A). aisey... kenapa dah masuk umur ni aku cam sayu giler, dulu aku selalu ckp kt diri sendirik age is just a number, tapi la ni..age does matters ...

looking back at times, byk benda yg tak terachieve, mana aku dlm time tunnel tu... no where man..no where...
anyway, perasaan aneh ini terubat sekejap ngan ucapan2 aluan dr bekas2 x senior n junior sekolah SMTA dulu, ari ni aku popular kejap dlm FB, deme sekrang meriah kt FB, tak sangka terjejak kasih lak kt situ, ada yg gemuk dulu sekrang dah kurus, ada yg main2 masa belajo dulu la ni dah golongan pro, ada yg businesswoman, etc. dan aku? aku? sob sob sob...just a plain librarian....huarghhhh..... ada sorang junior aku kata mengenangkan karekter aku kt sekolah dulu dia tak caya aku la ni sorang librarian, it's just so not you katanya.. well wha…

Kena Tinggal Lagi..

Hari ini genap 3 hari jadi ibu tinggal. Baru le tau kelam kabut bila takde asben disisi. Sebelum ni kalau lelaki itu kena keje jauh2 aku tak komplen pun, tapi sejak anak sekolah ni gegasan pepagi tu jadik 2 kali ganda bergegasnya. Sebenonya hari2 pun aku selalu bergegas, tapi selalu siapkan diri sendirik je. Anak dr bangunkan sampai le hantar muka pintu sume Ayah dia yg buat. Anak aku tu kalu nak harapkan dia siapkan diri sendiri pepagi tu alamat berjam2 le baru siap. Baru le tau betapa besonya jasa lelaki itu. Minggu ni pepagi anak aku tgh lelap lagi aku dah tanggal baju dia, heret pi bilik mandi dan dgn mata terkatup tu le aku siram air, pakaikan baju sampai le dlm kete mata budak tu masih lagik terkatup. Lantaklah, janji siap hihihi...

Dan masuk ari ketiga ni pagi tadi seekor ikan koi peliharaan En. A tlh meninggal. Erkksss... tak cukup oksigen agaknya, eh, laaa... aku lupa nak bagi makan rupanya...astaga...aku harap En. A balik nanti takkan mengira jumlah ikan2 peliharaan dia dlm k…

Assessment report..

Image
Last week pegi another session of speech therapy. What a wasted RM125 per hour. Ammar wasn't in a mood and wasn't paying attention at all (he slept all the way back home after that). Dia buleh buat bila kena gertak ngan Ayahnya tapi balik semula ngan aksi2 bosannya bila Mdm Lydia wat assessment. Aku mula rasa cuak. Setelah berbincang ngan Lydia, kami rasa kena bawa dulu budak ni jumpa Dr Subash kt HU utk re-diagnose. Lydia still insist Ammar is more ADHD than Autisme. Well I have no idea at all, sometimes budak ni ok, pas tu tak ok langsung.

Aku rasa Ammar kena 'tackle' dr sudut lain sblm speech therapy. Lydia cadangkan Occupational therapy macam SI (Sensory Integration). Kata dia, compare to Autisme, ADHD bukanlah life-long punya masalah, ntah lah. Tadi bincang ngan cikgu sekolah, cikgu cadangkan Ammar masuk Taekwando dan SI. Nasib baik kt sekolah tu ada SI therapist. RM100 a month is reasonable than RM125 sejam. Maybe kami akan sambung ST kemudian, sekarang nak dafta…

Down the memory lane...

Kemarin lepas abis urusan yg perlu disettlekan, pergi Sogo ngan area Jln TAR ngan asben. Org kata down the memory lane, tempat biasa melepak masa zaman memuda dulu. Dulu, Sabtu aje kerap ler pi meronggeng sana, merayau2 kt pasar malam jln TAR. Pebret menu laksa tepi longkang kt semua house tu (rekomen by Dilla). Pas tu rangka ayam (ehem pebret sapa lagik kalu tak si Zuren). Lepas tu zaman keje pun ada gek selalu gi jln2 sana espeseli bila nak raya. Sejak dua menjak kawin boleh katakan setahun sekali dua je, tu pun sbb shopping raya yg wajib kt area tu.

Semalam gi nemankan asben teman berbeli-belah (aku rasa bila la last time asben aku tu shopping, agaknya 3 thn lepas). I mean, betul2 shopping utk diri dia. Selalu pi mana2 mesti terbeli tak utk aku, anak aku. Asben aku jaranglah nak membeli utk diri dia. Kemarin kasik chan kat dia beli baju bajan ngan seluo seluan. Ish sedih gek bila aku mengenangkan last baju baru dia baju raya tahun lepas. Sob sob, agak tidak berperihatin dan perikema…

Balik kampung..

Image
Last week balik kg tengok mak. Mak baru keluar hospital Kemaman. Macam tu lah mak, keluo masuk hospital je. Gula dlm darah dah naik mencanak2 sampai tak terbaca dek reader. Kisahnya Kak Tie amik mak pi berubat h/pati pas tu mak dah tinggal ubat diabetes dia. Dicampur ngan mak yang ba-bey' (org teganu kata ba-bey ni maknanya degil - ), makan tak pantang, benda2 yg terlarang tulah yang emak nak makan. Nak wat camne. Sekarang K.Long ngan K.Tie cakap turut je ler kehendak dia apa dia nak, janji kita tgk dia jamah sikit (tapi kalu yg favorit dia byk gek dia ngap). Aku sayu bila tengok mak terbaring tak bermaya. Aku tokleh tengok mulalah pikiran negatif aku pikir macam2. Tapi nobody can help, setakat picit badan dan kaki je lah yg mampu. Mak dah 60 lebih, aku pikir syukurlah tuhan panjangkan umur mak sampai ke tahap tu, dan aku mulai pikir aku maybe tak sampai tahap umur tu...
La ni mak ada kt umah K.Long kt Saujana Sg Buloh. Tgk lah dulu keadaan mak. Sbb mak tu belum pun operasi membua…