Wednesday, April 8, 2009

Balik kampung..

Last week balik kg tengok mak. Mak baru keluar hospital Kemaman. Macam tu lah mak, keluo masuk hospital je. Gula dlm darah dah naik mencanak2 sampai tak terbaca dek reader. Kisahnya Kak Tie amik mak pi berubat h/pati pas tu mak dah tinggal ubat diabetes dia. Dicampur ngan mak yang ba-bey' (org teganu kata ba-bey ni maknanya degil - ), makan tak pantang, benda2 yg terlarang tulah yang emak nak makan. Nak wat camne. Sekarang K.Long ngan K.Tie cakap turut je ler kehendak dia apa dia nak, janji kita tgk dia jamah sikit (tapi kalu yg favorit dia byk gek dia ngap). Aku sayu bila tengok mak terbaring tak bermaya. Aku tokleh tengok mulalah pikiran negatif aku pikir macam2. Tapi nobody can help, setakat picit badan dan kaki je lah yg mampu. Mak dah 60 lebih, aku pikir syukurlah tuhan panjangkan umur mak sampai ke tahap tu, dan aku mulai pikir aku maybe tak sampai tahap umur tu...

La ni mak ada kt umah K.Long kt Saujana Sg Buloh. Tgk lah dulu keadaan mak. Sbb mak tu belum pun operasi membuang batu karang lagik, ni sume salah HUKM, dah 2 kali postpone tarikh operasi, dari mak sihat sket sampai sakit balik ni, kali ni kalu tertunda lagik, kami nak pakat suruh buang je tiub yg tinggal dlm urat urine mak tu, sian org tua tu menanggung sakitnya... tulah dia agaknya karenah birokrasi, nak tunggu doc. pakar free dulu, ikut jadual deme je, jadual pesakit ni takmoh pedulik...anyway, jalan cerita ni kenalah diserikan dgn sedikit gambo utk tempelan :


Balik umah mak bagaikan memasuki halaman pertanian... ni sume keje bibik sujinah yg selalu kata "aku lebih suka bela kambing dari jaga budak"....


Ni antara hasil kerjatangan beliau...
Beginilah PIBG kalau dah berkumpul...persidangan tingkap namanya. Kejadian berlaku di umah Kak Tie, penulis tidak kelihatan dimana2 dlm gambar ini..
Dak ni maleh nak ckp macam semut selalu carik gula...kejadian juga berlaku di umah Kak Tie di Kemaman
Dan mak...kesian emak yang selalu terbaring lemah...oh! emak....kita tak tahan tgk mak selalu camni..

1 comment:

vy said...

Yong

kak mimi minum ECPI
kuatlah skit sekarang
pastuh makan MAAJUN DUA ISTIMEWA

mak selalu letih camtuh ke
kena buat sesuatu
tak bleh bagi dia landing je tau

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife