Wednesday, November 10, 2010

Mereka yang terabaikan...

Sejak dua menjak berkeadaan begini, bukan aje blog, macam2 benda kt persekitaran aku dah terabai. Dalam keadaan cuba mengcompose dan menenangkan perasaan ngan macam2 dugaan ni aku rasa benda2 kt sekitar aku dah tak penting dah lagik. Eeeii tak suka, tak suka! Kadang2 aku rasa aku jadik cam org lain jek, I miss my oldself, cheh statement tak hengat. Kadang2 aku rasa cam aku ni org lain yg sedang memerhatikan manusia bernama mak yong, dgn kata lain kadang2 aku nak keluo dari diri aku and have life you moron! eh, ke situ pulak, harap2 tak cam org sakit jiwa la pulak statement nih.


Contoh yang pertama : Sejak Ammar dah pandai uruskan diri sendiri cam mandi, cari baju, pakai baju dan wat keje dia sendirik, aku dah lama tak endah kt dia. Sampailah satu senja tu, lepas dia mandi dan berbaju aku terserempak dia kt muka pintu bilik, tetiba aku rasa thunder bolt, lightning strike sume ada atas kepala aku ni. Camana Ammar tetiba dah bertukar jadik ala2 Ganesh iklan Deepavali Petronas nih? Ya ampun, pesen zaman yankee dah kembali ke atau baju-bajan dia tetiba shrinking sizenya tuh? Tengok le tu baju dan seluo dah senteng sume baru den perasan anak den dah cepat nau membesonya! omak apolah den nih agaknyo nih...obviously I need to do some shopping spree utk baju-bajan dak Ammar, serius dah tak ingat bila kali last beli baju belasahan kt dia...alahai kesian anak omak...


Sekarang ni lepas mandi pakej berlangir sume siap, muka tu kalu tak jadik cam tepung gomak memang tak sah! Tak cukup baby jonsen habih body talc aku pun disapunya.


Stanza sepi sekeping hati dapur....for the past couple of months, dah tak berasap2 lagik dah dapur nih, kecik beno hati dia kt aku agaknya. Serius, sekarang ni makan pakai tapau jek. Sejak pindah opis ni balik umah dah lewat sket, ngam2 je terbongkang dpt tengok Chinta Chanduri. Nak masak dah tak larat dah, atau aku buat2 tak larat aku pun tak pasti. Selalu call for delivery jek (delivery man : pak inchik yg sedang on the way dr opis balik umah).


Masa beger2 buat dapur tu hari, berkobar2 lah makcik nak try test membaking macam2 benda kunun. Tu yg berkobar beli oven nih. Herm, the 1st and the last guna dia rupanya masa masak lasagne bulan pose tu hari. Tu pun bukan tahu nau nak gunanya nih pun. Oh yea, abaikanlah keadaan pantry makcik yg bersepah ni.


Tu hari, tetiba tekak ni teringin minum air milo. Kami ni kt umah amat le jarang minum milo nih, balik2 teh, teh, kopi. Sekali aku tgk dlm kabinet jumpa lah 2 tin susu pekat manis, dgn penuh berkobar makcik bukak tin tu, yang hampehhhh...dua2 pun dah expired...sib baik tak dek tetamu klu tak malu dowh...


Seksyen ni tak tau nak namakan apanya ia pun... ni baru satu sudut...tolonglah jangan dtg umah I sekrang nih... i really need one bibik at the moment...


Last weekend tetiba teringin nak makan ikan bakar...so pi lah the famos tempat ikan bakaq belakang istana negara tu..alahai nasib lah, hari Ahad satu gerai jek bukak, tak baper ngam ngan tekak ini rasanya, selalu makan kt gerai yg mula2 tu...anyway, oklah, can do lah...


The companions...

Oklah folks, jumpa lagi dilain edisi. Take care!

3 comments:

Aida Rezuan said...

Yong,
Alahai.. tak pe, Yong. Asalkan minda clear, segala persekitaran tak clear pon no hal. Ammar and Pak Enchik sesungguhnye amat memahami (cewah.. statement tak hengat :D).

Take care!

~jeet~ said...

kak yong...sy memang takleh tahan bila akak describe pasal ammar, terkekek sengsorang depan PC ;)

takpe, take it easy, jgn stress2 no...

Yong Kamariah said...

Aida,
Tulah pasal...nak clearkan minda tu sgt lah shushahnya...dapat plak jenis husband satu kapal tak baper nak rajin nih, nasib laaaaa...

Jeet,
Dak Ammar tu le penawar, tu le tukang wat tension pun..sabo je lerr...

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife