Thursday, November 11, 2010

Oh! Anak emak...

Ammar dah pun lepas final exam utk tahun ni, tu pun mak endah tak endah jek. Sian dia, kena downgrade ngan omak sendiri. Melihatkan dia yg hantu online game hari2 dok mengadap tu je, mak kata...camnolahhhh harapan nak gemilang akademik nih...tanya turutan hari pun buleh jawap sesuka hati dia jek. Sejak dua menjak dia soklan kegemaran dia berbunyi begini :
Anak : Umi, hari ni hari apa?
Emak : Hari Isnin, son.
Anak : Arrr...lepas Isnin hari apa?
Emak : Selasa.
Anak : Arrrrr...selepas Selasa?
Emak : Rabu...(hok aloh boring doh nih...)
Anak : Rabu ada apa? - (begitulah...begitulah....hari2 dia seakan terhenti di hari Rabu)
Emak : Hari Rabu ada apa son? (kena tanya balik sbb tau dah taktik soklan)
Anak : Hari Rabu ada Gerakan Polis Marinnnn!!!!!!
Humang haiiiii....dan hari2 mak pun macam terstop hari Rabu, kena mengadap citer kepolisan yg boring tahap perkasa @ TV9!

Maka bila cikgu bagi balik kertas soklan/jawapan exam tu ari mak rasa cam magik jek. Buleh je plak anak mak jawap soklan peksa, mak ngan ayah mmg cam tak caya jek. Tulah pasal bila anak kt umah lain dan selalu memberikan impression layu kt parents. Selalu mak ngan ayah cakap ... mesti cikgu guide camna nak jawap peksa ni...lemaklum le murid2 pendidikan khas. Anak plak kt umah klu tanya cam , "Ammar, lepas Khamis hari apa? - "arrrrr,....hari Ahad", sambil mata dok ngadap laptop. Maka mak pun muka cam kalah judi jek layunya sambil ckp dlm hati..."alahaiii anak aku...camnolah nak masuk kelas normal. Cam takdek harapan jek...
But it turned out to be not bad at all lah tgk Ammar jawap soklan dis taim around. Bermakna masih ada harapan utk emak dan ayah...


Oh anak mak... cam tak caya je dpt fullmark kertas English nih, tetiba mak rasa nak sob sob sob...he is doing fine at school rupa2nya...


Yang bestnya bila cikgu bagi remarks nih, cam magic jek...


Tapi janganlah pula imagine soklan hardcore cam kelas normal tu...soklan biasa2 je camni, bagi mak dah syukur sangat2lah seorang autistic kid dpt jawap yg simple2 cam ni tanpa guide cikgu, klu soklan budak Tahun 2-3 la ni mak pun gerun tgk soklannya, sungguh mencabar minda!

--------------------------------------------------

Meanwhile....


Satu untuk emak, 2 untuk Ammar...
I've been crazy for the nasik lemak singgit lately. Balik keje singgah satu gerai kt area flat belakang kaw. umah, ada nasi lemak singgit yg upmhhhh kaw kaw rasanya...Dpt dinner ngan ni sebungkus jadiklah...bergasaklah healthy meal tak healthy meal, tp aku rasa masa aku kecik2 dulu belajo Kesihatan, nasi lemak ni katanya makanan yg mempunyai gizi makanan yg seimbang...ah lantak arrr...


Nasi lemak singgit yg sedang disangap...nasi lemak ni sedap tak sedap bergantung pada sambalnya, hok ni sambal dia mmg mengancam, cukup dengan pedas, manis, masam, masin bak kata pepatah ying yang nya yang balance...bak kt Norkhiriah plak ia senang, ia cepat, ia mudah...eh, tetiba iklan Faiza ketupat segera plak heh...

Bye for now.

7 comments:

Aida Rezuan said...

Yong,
Wah... congrats to Ammar! 100% tanpa cikgu tolong tuh! Meh sini nak rotan sket Mak Ayah dia, sebab tak caya kat Ammar ye? Hehe!

* ada lagik nasik lemak singgit ek.

Yong Kamariah said...

adeh deh deh...sakit plak rotan ko Daa...ha'ah, makbapak dia mmg nak kena piat, si Ammar tu klu tgk dia kt umah mmg takkan sangka boleh belajo kt sekolah, semedang blur aje hehehe...

*ada, kt area umah saya ni mmg ada lagik org juai nasi lemak singgit Da

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Congrats Ammar !


Along pun macam tu lepas peksa ni..
dok mengadap online game jer.


lepas ni kena tuko pwd; kalau nak jugak mesti siapkan homework yg aku bagi.. hehe..

Yong Kamariah said...

Rina, anak ko mahu juga dengo kata, anak aku shushah sket, klu tak dpt main game tu maunya mengaruk2 ngamuk, dah jadik penagih game tegar tu! tak tau dah den nak buek camno...

intan said...

Pandai anak emak yer,sejuk perot ibu ngandung.pss..tulisan tangan si ammar nh cantik la

Maya Marisa said...

Yong,
Ammar nak buat surprise tu kat u all berdua...that's why kat rumah, dia buat relax ajer...:)
congrats yea Ammar. keep up the good work.
nasi lemak tu sesungguhnyer menikam kalbu betul...esok pg kena pegi carik nie...

Yong Kamariah said...

intan - pandai tahap dia jek...bab tulisan dan lukisan dia mmg oklah, bab mathematic ni ada lomah sket, nak kena cari cikgu tuisyen, tp tak taulah klu ada cikgu tusyen nak terima budak cam dia tuh...

maya m - yolah, surprise sgt la tu teheee...bebudak cam ni mmg surprising, sbb tak dek penanda aras tahap mana dah perkembangan dia sbb sifat mereka yg very the ignorance ngan persekitaran...
nasi lemak - ha, cari jgan tak cari, klu jumpa nasi lemak singgit yg kaw2 habaq mai kt cheq...

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife