Friday, February 18, 2011

What's with the preparation?

Salam semua. Terimakasih kerana sudi mengunjungi blog picisan saya ini, dapat juga saya mengenali blogger2 lain yg sgt sweet, baik hati dan buleh juga buat kawan di alam cyber ini. Eh, terlebey sudahhh...

Oklah, berbalik kpd topik.
Frankly speakang, I don't really prepare anything for a new baby in town. In my 30 weeks of pregnancy and getting closer to my due date, I don't even have an idea of the whereabouts of my baby space in which room or where to store baby punya stuff. Infact, tak de barang baby pung!!! Isk...this is not fair for 'her' (I hope it's really a 'her' dis taim tehee). Masa Ammar dulu kemain gelojoh teruja bagai beli baby stuff. God forgive me, I do not dare to put a high hopes for this one. Am really scared to dream of too many beautiful dreams. Takut sgt kecewa if anything happens. My hub always maintain his positive attitude, where else for me...haishhh. Brain damage perabih. But always in my prayer, meminta Dia yang maha Esa pelihara kedua2 kami, amin, I may scared of having a high hopes, but I'll never loose hope! Kadang-kadang aku rasa, nti klu doctor cakap, "Ok puan, minggu depan kita akan buat operation sekian2 haribulan", barulah aku tarik tgn MPI pi cari baby stuff, boley? Oh yea, saya mmg dijadualkan melahirkan thru C-Sec, for the 2nd time around, due to my condition. Tapikan, agak2 nya larat ke lagik nak kehulu hilio mall dah sarat semacam lagu tu nanti? Yang adoooo....


Tetiba aku jadik clueless nak beli apa...
Berbekalkan semangat yang ada, pi ajak MPI cari baby stuff, dah sampai section baby, tatau pulak nak beli apa dulu? 10 years dah tak bergelumang ngan baby punya hal, dah tak ingat mak! Barang2 baby Ammar dulu dah habih sedekah kt org, tinggal buaian aje dlm store! We definitely have to start from plain zero. So we started with clothing first. Alahai, tetiba rasa eh, kenapa kecik sgt baju newborn ni? Baru lah teringat melalui pengalaman, toksah beli banyak2, sbb baby cepat beso, tapi aku rasalah, klu beli selai dua camno nak recycle pakai seminggu? Tangan tu plak tetiba rasa ni cute, tu cute...adehhhh...


Sebuleh-bulehlah, I wanna play safe, cari color yg lebih mesra alam, tp tatau le tangan ini ngan tangan MPI dok pi mai tangtu sentap kaler2 pinky jugak! Harap2 scan kali ketiga resultnya masih sama, klu tak nasiblah baby, pakai jelah baju yg ayah n bunda dah belikan nih...

--------------------------------------------

Meanwhile....

Tahu kan? Orang mengandung supposedly makan untuk dua orang, D.U.A, T.W.O, E.R, R.E.N.N.E, L.O.R.O., eh tak kesahlah nak eja camne, mmg tak salahkan mitos ini, every single pregnant ladies berhak makan utk dua! Biaqlah pakar kesihatan kata, sweetie, itu sgt salah, makanlah dengan seimbang dan penuh berkhasiat dgn segala kebaikan protein, vitamin dan zat mineral. Ah bergasak, rata2 org pegnen ni makan aje itu ini yg dia teringin, dah nak buek camno, klu tak, takde ler perkataan mengidam, tak gitu sayang?

Jadi, bertitik tolak dari situlah, pada suatu hari, tetiba tekak aku ni tingiiiinnnnnn, diulangi tingiiiiiinnnnn sangat nak makan NASI ARAB. Dah lama baca review pasai resto kt Cyberjaya ni, tetiba rasa ada penari gelek menari2, melambai2ku di muka pintu resto. Makkkk....takleh tahan! So bergegas dgn segera mengajak MPI carik resto Arab tu pada satu hari minggu lepas. Jadi destinasi jalan-jalan cari pasal nak tambah gula dlm darah kali ini adalah Restoran Saba, Cyberjaya. Although nak dekat pukui 2 tp pack and full house! Sib baik le pelanggan2 pun ramai dah nak beredar, dpt jugak tempat. Ammar dah setat gelisah, dia mmg lemas tgk org pack cenggitu, so merengek soh cari resto lain! Sib baik ler tak tunggu lama dpt makanan tu.


Rice and grilled chicken for Ammar...rasa cam nasi beriani, sedak boh!


Lamb Khabsah for Ayah, nyum nyum, daging kambing tu very the tender n juicy one...


Emak punyer... apa ke tah namanya Shish chicken ke hapa...of course tak berani nak makan those fries sbb byk kanji kan..tapi tak berani nak makan banyak jek, jadik kita makan sikit gegege....


Amboiii berseleranya dan dah tak nyabo dah dak Ammar ni nak makan...tp tak habih pun sbb portionnya buleh tahan banyak. Ehem, jadi tahu le sape yg tukang mengabihkannya..


Need I say more? Sedak sangak lah tu! (ditambah pula masing2 dah kelaparan). Korang bela jin ke hapa nih harrr?? We will definitely will go back here again to savor other dish pulak... as for me, with VENGEANCE...grrrrrrr!!!


Last but not the least, an ice cream treat for Ammar sambil mak tengok dlm linangan airmata iskkk...

11 comments:

~jeet~ said...

uiks...selera tgk nasi arab tuh...nape dibiar berlinang? rase ujung sudu pon xleh ke... (jahat ek menghasut orang..hahhaha)

Yong Kamariah said...

Dear Jeet,

Kau tak tahu baper banyak sudu akak 'merasa' try test eskrim tuh! gegegege...ahkak ni special effect je lebih, godaaan mmg tarak tahan punya...uwaaaaaa!!!

PatinPasta said...

Yong,
Tak pe Yong, baby tak kisah pakai baju kaler apa pon (time kecik jek.. tunggu la dia besor sok nanti :D)

Memang sedak sungguh tengok nasi Arab tuh! Haish! Tengok pinggan licin pon masih buleh terass kesedapannya tuh!

Sish tu sish kebab ka? :D

* psst! Kat Sri Petaling pon ada tau restoren Arab, saya and the geng sokmo gi sana dulu. mmg pergh! bila kita keluar toilet kan, ada orang tolong spray minyak wangi kat tangan. first time gi, kitorang jakun. member saya ingatkan dia nak kasik apa, so dia tadah la dua tangan gitu. kitorang dok bantai gelak tengok dari jauh. hehehehe!

syieranuar said...

alala kak yong dh x lame tu! :) i'll pray hopefully everything goes well for u sis :)

eh nasik arab kt cyber tu mmg sodappp kan!!

somuffins said...

Yong
Betul cakap cik Patin al Pasta tu. Jgn tension2 beli pakaian baby tapi biasalah kita2 para ibu nih, ya tak?

Nasi arab tu ... ishh2 ..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...
This comment has been removed by the author.
a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Kalau beli yang beso sikit pun ok Yong. Anak2 aku dulu semua aku beli 6-12mths. Hambik ko. Labuh sampai lipat lima nam kali. hehe.. Yg newborn adalah 4-5 pasang. Aku dok pakaikan si Adiq baju abang2 dia.


Tapi ko cuti sok 2 bulan.Kena tambah lagi tu Yong. Sok sapa pulak nak gi belikan. Aku gerenti bila ko dah abes confinement nanti manjang jer ko serbu mall carik baju lagi..(macam aku!)


* lama betul aku tak pekena nasi arab. Rindu pulak aku kat air pisang.

Yong Kamariah said...

Dear Cik PatinPasta aka Aida,
Mmg betuilah, bukannya baby tu tau makna kaler2 ni kan...tp rasanya lawak n sissy jek klu baby boy pakai pink kaler kan...hikhikhik...
sish tu lebih kurang cam kebab gitu arrr, makan ngan roti, eh, ada eh resto Arab kt Sri Petaling, apo namonyo? buleh pi usha..

Adik syiera,
Thanks sweetie...ha'ah, nasi dia mmg sodap bona lah! Enak di makan begitu sajaaaa...

Dear Cik SOm,
Tu lah pasainya, kaum2 ibu ni mmg kepohci sket klu taim shopping brg anak2, byk benda2 nak kena evaluate, pikir2...kaum bapa juga yg sonang, cepat no boringnya klu ikut gi shopping!

My dear Rina,
Kalaulah baju warisan dak Ammar masih ku simpan, idok le kekalutan cenggini, betullah kata ko, mmg tak cukup apa yg ada tu, kang sesilap dlm pantang pegi panjat mall! Byk lagik benda nak kena carik nih...ishhh, badan plak tu makin ari makin lomahhh jooo...
*air pisang? ala2 smoothie ke?

PatinPasta said...

Yong,
Hmm saya lupa la pulak nama tempat tu. Nantri saya tanya kawan2 and kasitau Yong ek.

Maya Marisa said...

Yong,
aduih... melelehnyer i tengok nasi arab tu...siap ada barbican lagi tu. Saba' tu best food nyer tapi yg slacknyer penuh memanjang..lotih nak tunggu turn yea tak?

aida- nama rest tu Al-Diafah kan? Cos itu jer kot rest arab yg ada kat Sri Petaling tue. Deco nyer mmg cun melecun...

p/s: baby girl pakai blue pun chantek jugak kannnn..:-P

Yong Kamariah said...

Dear Madam Maya,

Ya betullah...penuhhhh je manjanggg, sesak pun ada rasanya, tp sib baiklah tak tunggu lama. Nti buleh try plak resto yg you ckp kt Sri petaling tuh, tak jauh dah dr umah hee..
p/s : rasanya klu baby girl pakai apa pun ok, baby boi je pelik sket klu pakai pink karer tehee...

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife