Wednesday, August 3, 2011

Perihal balik kampung dan beriftar

Selamat Berpuasa semua. Sama-sama kita mengimarahkan bulan yg mulia ini dgn amalan-amalan yg mulia.

Baiklah, tahun ni sambut puasa dikampung. Lain la sikit sbb bawak si kecik. Mmg mood tak bergumbira sgt sbb si kecik yg selalu moody n cranky time nak tido. Bersilat mokcik time nak buka posa, dgn si kecil manja yg terkua2 nak tido, mana nak tulun serve famili buka pose lagi. Bersabo jelah.


Si manja montokku. Klu mood tgh baik mmg makmu ini rasa di cloud nine. Che ke time moodymu, rasa ribut taufan membadai membelah bumi semua. Heran juga tak pernah tgk baby nak tido terkua macam kena cubit-cubit perghhh, tapi klu dah tertido lepas senja tu dia bantai sampai ke pagi. Bangun menyusu dlm 2 kali pahtu sambung tido balik.


Seperti dalam jangkaanku, agak tidak mudah nak bawak dia berjalan jauh dan berjauhan dr buai. Tapi tak le seteruk jangkaaanku. Tak mudah dan tak teruk, ayat apa tah. Baiklah, sekrang ni pun kengkadang buai pun tak lut klu dia nak tido tu. Ya ampun hazab juga rasa omak ni. Tapi masa balik kg ari tu alhamdulillah sume org dlm kete tu survive, janji kete jalan, klu statik mak aiiii....macam kongkang dah mak ko ni buat aksi henjut2 dlm kete tu, klu kete sebelah lalu lah, dia musti kata, terer betul kete orang tu, ada trampolin dow! Berguna juga aku bawak bantal lembik ni, kira dia klu tido dah tergobai hands-up cenggini.


Baby sling Jawa Timur style. Anyway, klu adik-badek balik kampung time tu jugalah bibiks buleh buat gathering. Ni kira tak cukup korum lah pasai tak sume adik-badik balik taim 1 puasa tu. Hok sebeloh kiri tu mbak Ersi, merangkap part taim bibikku sebulan sekali. Masa dlm pantang umah kak long ari tu dia nilah byk tulun jaga baby malam hari, kira klu aku tak tido dia pun tak tido le, sama2 buat susu dan salin diapers. Best ke ada bibik ni? Aku rasa macam nak tapi tak nak. KIV ar dulu...


Tadaaa..... aku pun dah belajo cara2 nak buat sling ni. Ingat nak praktis buat stok2 nak masak buka pose klu si Aly terkua2... erk... klu dia mau, klu dia tak mau jadik kongkang balik hor....Hoh sumpah gemuk giler lepas abih pantang ni.Must do something, tp masalahnya something cannot be done grrrr....


Hok baju belang ni cam biasa pose yang yuk. Tapi nampaknya dgn faktor persekitaran yg memaksa dan mungkin dia dah mature sket lepas sunat, buleh le dia tahan makan, tapi tak tahan godaan. ayat apa tu. Masa 1 pose tu dia bangun sahur sbb sepupu sepapat yg lebih kecik dr dia pun bangun. Cewah berlagak mintak air jerk, sekali aku paksa makan le juga. Pagi lepas mandi baik punya buat nestum cousin dia yg umur 7 bulan tu. Apalagi, harimau malaya betina ni mengaum le, maka tak jadi la dia. Sampai la ke petang ikut ayah pi beli air tebu. Sekali balik tgk cousin dia makan cikedes, terus dia pun sapu sama. Harimau betina dah tak larat nak mengaum dahhhh sbb dah lapar nasik, lantak ko lahhh.. sekali dia kata, eh, kita nak rasa, sikiiiiiiit je, sikiiiiitttt je, harimau betina ckp eh, boleh pulak nak rasa2? ko ingat pose ni haper?. Time buka ayah tak bagi makan sama ha ya ampunnnn... meraung melalak le sbb dah satu hari - "sahaja aku menahan makan nasi kerana erkkk..."
Hari Selasa sekolah cikgu kelas dia sms tanya pose ke tak. Aku bajet mesti dia menggelenjan nak gi kantin. Sib baik cikgu kelas dia India tp perihatin. Jgn harap ko dpt cium bau kantin jang. Hari kedua dia dah cool, kata dia tak makan kt sekolah, kt umah Umi Ton nursery pun tak makan, sekali mak ko pun menyiasat kt Umi Ton, ohhh pandailahhhh ko kelentong tak makan, kata Umi Ton hari ketiga pose tu dia tak tahan tgk makanan kegemaran dia yakni ayam yg dimakan oleh bebudak ceniap kt umah tu, maka dia pun merayu nak rasa sikitttt je, sikiiiiit jer, dah lomah pulak Umi Ton bg le sket dia merasa. Jam aku tepon Umi Ton tu dia ada depan mata, ha kau tak berdarah muka... rasa lawak plak, agak2 jargon dia klu makan tu bermakna satu pinggan sebukit nasi, klu rasa tak kira makan. Rasa nak pelempang pun ada. Sabo mak....


Ni aksi Ammar pegang tangan adik dia pahtu ketuk kepala adik banyak kali. Kira dia tolong adik ketuk kepala sendiri. Rasa nak bagi pelempang doploh kali. Sabo mak...


Olohlohloh....hok aloh... Taulah budak kecik ni asal nak bunga senja je ngantok dan setat le nak kamok2. Mana mak ko nak semayang lagik, nak masak nasi lagi, nak prepare bukak pose lagi. Masuk buai pun buat style ikan keli kena tangkap dlm jala, last2 omak keluokan bagi susu sebotol senyap, pahtu terkua2 lagi, omak dtg senyap main2 elok senyum simpul sambil membebel bahasa Zulu dia tu. Rasa nak lempang je. Sabo makkk... mak masuk dapur terkua lagik, masuk buai pun taknak, bukak pose pun tinggal setengah jam je lagik, apak kau keje siang pun tak reti2 nak balik awal, grrrrr rasa nak lemp.. eh, tokleh kang jatuh derhaka, ada abang pun sebuk main game, rasa nak lempang lagi doploh kali, sekali lantakkkk ko lahhhh... last2 senyap je. Alih2 dah tertido. Ya ampunnn...rasa nak menitik airmata omak ko ni, reti plak tertido sendirik yerk, ishhhh rasa nak lemp.... dah cukup.

Meanwhile, dlm dok bersilat kat dapur tu dengan anak terkua lagik, berikut ini jelah menu yg dpt akak preparekan utk buka pose hari kedua ya adik-adik....



Ikan bawal tiga rasa satu jiwa.... terer tak????





Ayam masak kheng som style....terer tak? terer tak?





Kailan ikan masik. Gambo takde bajet nak snap je terus bateri kong. Terer tak? Terer tak? Terer tak? Tak terer?



Yah, sangat terer. Marilah kita tepuk tangan kelepek-kelepek kepada restoran Vicchuda kerana menyediakan perkhidmatan order dan pandu lalu lepas balik keje.



Cik Aly kan memalam dia qada tido cecukup, maka aku kenalah tune prepare sume benda nak masak utk esok pd malam ini. Lepas potong bawang sume dapatlah aku menyonyot limau kasturi dgn asam boi cenggini sambil tengok National Geographic. Malam Selasa tak sama tanpa Desperate Housewife lagik isk isk.... Boring giler. Kecur, kecur, kecur....fuihhhh masam masin manis sume ada. Nostalgia sekolah rendah nih.


Last but not the least.... Shaya dah nampak anak bulan awak! Selamat berpuasa sume!

10 comments:

~Mis Azni Azizan~ said...

oh bila tengok asam boi tu baru terigt..kami da melahap asam boi mkdk sehari sebelm poser masa pegi swimming ritu..halal yek..

Normi Ali said...

salam yong.....semangat betul miss P skg ni ekkkk....suka tgk peha dia yg montok tu :)

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

YOng, comelnya Aleesya...makin temban.
Seronok balik kampung kan,jumpa adik beradik sekali sekali.

Yong Kamariah said...

amboiii amboiii mis azni, patut ler tgk dlm tupperware dah tinggal separuh, nasib koranglah... tu asamboi beli bila ntah, tak ingat dah expiry date dia muhahahahaha....

Yong Kamariah said...

Cik Puan Normi,

Hish, mmg semangat, nak dokong lelama pun dah terasa sakit bahuku!

Yong Kamariah said...

Kak Iha,

Tu lah dianya, klu pe'el pun comel kan best, kira macam nak tido sendiri je tido, topok2 dah tido, pandai main sorang2, ihhh, bertuah klu dpt baby cenggitu yek...apa2 pun kenalah bersyukur apa yg allah taa'la bagi tak gitu kak?
-Memang beh balik kampung rasa air tangan mak..

Maya Marisa said...

Berat betul dugaan u time bukak posa ye yong. Apa pun, i hope it wont last long. Mana tau di permudah kan pulak minggu seterusnya.
Yong tinggal shah alam ker? Teringat pulak kat Seksyen
7 nie ada jugak rest vichuda. Lauk dia mmg sedap

Yong Kamariah said...

Dear Madam Maya,

Tulah dianya...dugaanku, maklum le tak de pembantu, sume buat sendiri, insyaAllah, hari2 doa baby tak meragam! Anyway, resto Vicchuda tu yg kt cawangan Sunway, dekat ngan ofis kita, sonang citer, order thru phone pahtu balik keje pi amik.

PatinPasta said...

Yong,
Alahai.. makin besor, makin kiut si Alya ni! Nak te tokak pipi dia sket :)

Time bersilat berkungfu masa berbuka puasa tu, gamaknye mesti Yong rasa nak bibik 10 orang :D

Yong Kamariah said...

My dear Aida,

Aje ngan yek... rasa nak order 20 org bibik jek, sorang tukang masak, sorang tukang sapu, sorang lap lantai, etc., etc.....
Ha'ah, pipi dia mmg tembun, hari2 kena tokak tehee...

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife