Sunday, November 15, 2009

Ulasan pencapaian

Aku rasa harus aku tulih pasal pencapaian final exam Ammar kt sini sbb ada yg mencuit hati aku ngan ulasan cikgu. Budak tu cam tak dek apa2 pun, exam ke, tak exam ke, tak dek bezanya pun. Aku agak klu budak sebaya dia dah horey! horey! exam dah habih tapi tone dia sama jek, janji hari2 dpt main games.

Berikut ulasan pencapaian semester 2 dak Ammar dlm report card dia. Pencapaian agak memuaskan, cuma byk yg turun markahnya dr semester lepas. Ini ulasan pencapaian beberapa subject yg emak dia rasa menarik utk dibuat review. Subject tidak mengikut turutan. Please don't feel offended, ini pencapaian dari seorang murid kelas pendidikan khas, jadi tidak boleh dijadi ukuran pada mana2 budak yg sebaya dgnnya pun.

Emak mulakan dengan BI. Uih, cikgu dia memang garang giler, masuk blok PPKI mmg suara dia je yg dengo dulu, agaknya itu yg buat ada budak cam dak Ammar yg suka berangan dan tak fokus menjadi terpaksa fokus. Nama cikgu ni Cikgu Jayanthi.

Bahasa Inggeris : 89%
Ulasan guru : Has a little bit improvement in classwork and less in making noise. Able to do the exam without guide. Try hard!
Ulasan emak : Emak rasa lega sikit sbb dpt buat exam BI ni without teacher's guidance. Tang buat bising tu pun sama, sgt berkesan cara cikgu ni mengajo gamaknya. Cuba tgk ulasan cikgu semester 1 :
Ulasan semester 1 : 95% Although the exam result is good, but Ammar doesn't show interest when class was conduct. Likes to laugh and claps his hand.
Ulasan emak : Emak nak ckp camno ekau tak tunjukkan interest tapi ekau dapek 95% jugak. Baik juga cikgu ni bagi markah camtu kt ekau nak.

Yang ajar Mathematik ni pula cikgu kelas Ammar, cikgu Suhaili yg amat baik hati. Cikgu ni byk inisiatif dan kreatif nak tangani bebudak yg kengkadang cranky cam dak Ammar ni.

Mathematics : 97%
Ulasan cikgu : Able to answers the question given but still need teacher's guide. Less self confidence. Show improvement
Ulasan emak : Why? Why? Why? Bila emak yg ajar kau buat muka blur seposen cam takdek apa2 buat emak nak pulas telinga kamu sokmo2. Emak dah set dalam kepala otak emak sampai umur 14 tahun le gamaknya baru anak emak ni boleh mengira campur tolak bahagi sume, kamu suka bagi impression yg negative kt emak tau! Bila emak tgk exam paper kamu macam tak caya pulak emak tgk jawapan kamu, yelah, maybe cikgu bagi guide kot. Jadiklah kamu paham konsepnya, takpe.
Kamu dpt full mark section ni, buat emak rasa nak makan gula2 kapas dan lolipop....

Sains sosial & Alam Sekitar : 83%
Ulasan guru : Able to do school work with minimum guidance
Ulasan emak : Oh, mungkin gambar tong sampah berasap tu menjadik juga...

Kemahirah hidup ni pula cikgu dia lelaki- yg selalu bagi impression kt aku dia keje ni sbb takdek pilihan. Ada 2 org je cikgu lelaki kt PPKI ni, sorang specky nerdy yg amat cam siput yg selalu akan berlindung dlm cengkerang dia bila tgk parents. Tapi buat emak nak tergelak bila baca ulasan dia.

Kemahiran hidup : Kebun dan Tukang : A
Ulasan cikgu : Murid menunjukkan prestasi yang baik di dlm teori. Mempunyai minat tetapi kurang dalam praktikal kerana sikap ingin kebersihan. "Murid sangat takutkan kekotoron".
Ulasan emak : Hahahhaa, emak gelak dulu bila tgk ayat cikgu, takpe, emak maafkan sbb dia bukan cikgu BM. "Sikap ingin kebersihan" buat emak tergelak. Apa cikgu maksudkan Ammar tak suka bergelumang ngan tanah sbb takut kotor. Memang le dak Ammar tu, sgt cuak bila comot2, sgt cerewet segala klu ada cacat cela kt pakaian dia pun. Bukan sbb umah dia bersih sgt pun tp dia phobia comot. Juga bukan makna dia 'tahap kebersihan' yg bersinar bagai sunlight. Gambarajah di bawah menunjukkan kefobiaan dia pada benda yg dia anggap ngeri.

Jgn tertipu dgn gambar ini. Bertuah emak kalau ada anak rajin camni. Dia buat ni sbb cranky giler bila nampak semut hitam ringan tu dok hurung satu partikel makanan kt lantai bilik PC dia. Emak soh dia sapu sendiri, demi kepentingan dia, dia redho buat ini sambil hampir menangis marah2 semut tu.

Muzik : A-
Ulasan cikgu : Murid kurang menunjukkan minat ketika sesi pengajaran dan pembelajaran, tetapi turut serta dalam aktiviti apabila diberi bimbingan
Ulasan emak : Agaknya kamu tidak ditakdirkan jadik ahli muzik....

Last but not the least Bahasa Melayu. Oh, dia secret admirer cikgu ni. Sometime ago, bila balik umah dia selalu nyanyi lagu yg dia cipta sendiri lebih kurang cenggini : "Pia, Pia, Cikgu Sopia....", dia dok ulang nyanyi dgn rthym dia cipta sendiri. Satu hari aku berpeluang jumpa cikgu ni masa bincang prestasi awal tahun. Aku kata dlm hati, oh patut laaa... cun giler cikgu tu. Inilah cikgu Sofea tu.

Bahasa Melayu : 84%
Boleh menjawap soalan dengan baik. Berpotensi untuk maju. Boleh membaca dan menulis dengan baik. Teruskan usaha anda.

With that, emak dan ayah decided to agree with the teacher's recommendation nak masukkan Ammar kt kelas normal next year. We'll see, we'll see... hope Ammar can cope.

No comments:

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife