Confession

I got an ugly confession today.

Semalam kesabaran aku sampai ke highest voltan sampai meletup. Hoh lama aku tak naik hantu camtu. Aku ni kira kalau darah zuppp naik sampai ke telinga memang lah buleh tahan tahap meroyan. Nak2 tgh menyuap nasi, lauk ikan pekasam pulak tu. Nak2 lagi dah 2 hari tak makan nasi secara formal. Spoil betul.

Semalam Ammar mengamuk mengaruk2 dr atas sampai bawah siap baling barang. Sebabnya tak jumpa game 'Supercow' yg dah lama korup dlm PC tu. Dah lama dia tak buat perangai mengaruk camtu. Dan dah lama tangan aku tak gatal bantai org. Bila dah ckp elok2 dan dah bagi warning 2-3 kali tapi masih mengaruk harus le emak naik "syeikh". Habis makan nasi emak cuci tangan cari rotan tapi tak jumpa. Emak nampak tali pinggang. Siap kau. Ammar nampak singa betina dan mencicip lari tapi takdan nak kunci pintu bilik. Piap! 2-3 liang juga emak libas kt badan budak tu sampai menggelitik. Emak tanya "tak faham ke bila org cakap takde? ammar nak apa sebenarnya ni?". Meraung juga lah Ammar taim tu, Emak kunci bilik suruh dia duduk kt satu sudut. Emak suruh dia diam, jgn nak menangis2 nanti emak tambah lagi. Dia akur sambil tutup mulut tapi air mata berjurai2. Emak frust betul ni. Emak buleh jadik so mean cenggitu bila kemarahan dah melampaui batas kesabaran. Bila dah lama tak kena cam nilah jadiknya dak Ammar. So kena bagi 'ubat' balik. Emak tak nak menyesal, emak kena kering hati.

So bila keadaan dah tenang emak suruh Ammar tulis dan baca kuat2 ayat kt bawah ni :

hah! pandai kau! tulih besar2 supaya tak yah tulih byk2. Emak suruh Ammar baca kuat2 dan bagi a series of lecture. Kau paham tak paham gasak lah, atleast dia tahu dia dah buat satu kesalahan dan inilah akibatnya, emak cuba aplikasikan apa cikgu Leha from NASOM buat : kalau dia buat kesalahan, put him kt satu sudut as if denda until dia faham kenapa dia tak buleh buat sesuatu perkara. Bezanya cikgu Leha tak rotan je. Lepas tu emak suruh Ammar minta maaf atas perbuatannya. Emak akan simpan ni dan next time klu dia buat lagi emak akan tunjuk ini sebagai warning tahap merah.
Warning : don't do this at home unless your child is diagnosed with mild autisme!


Ini dia tali pinggangnya. Berhantu lepas ni.

Malam tu cambiasa masa anak tidur emak rasa belas giler. Tapi emak tak menyesal sangat. Sometimes you don't have a choice when you've tried so many methods utk mensivikkan anak yg ada disturbance behavior camni. Sometimes keadaan memaksa, so you have to. But jgn selalu, I know all that psychological impact to both parties - sume tu, so give me some space!

Comments

Amri Mat Saaid said…
pakai rotan pukul anak untuk mengajar bukan menyakitkan dan jangan dengan perasaan geram, tu dah lebih geram dah tu
Normi Ali said…
Salam Yong,jg anak yg cam Ammar ni mesti ade kesabaran tahap gaban....anak buah saye ade sorang cam Ammar, mmg kekadang kesian tgk kakak, nak pg umah org pun susah. Klu pg umah sedare mare x pe la, sbb dah paham, klu pg umah org, klu la umah tu x ikut standard piawaian dia,( mesti bersih dan berkilat)dia x kan masuk, just duduk kat tepi pintu jer.Klu lak umah tu bersih, dia akan terus masuk dapur dan akan cari botol minyak masak dan akan ltk tgh2 umah...klu x dpt ape yg die nak, die akan menjerit sekuat2 hati.....kesian kan..
Yong Kamariah said…
sedara dan sedari, mmg kena ada kesabaran yg tinggi jaga anak camni, but kita ni as manusia biasa, kengkadang tak terkontrol dah kesabaran tu, tapi cik puan normi cam lawak gek ye anak buah tu ada perangai cam pelik cam cari botol minyak tu hihi, ammar klu gi umah org plak cam umah dia, punyalah bebas buat suka dia masuk bilik org le apa nak chek ada kompiter ke tak.. aihh

Popular Posts