Thursday, March 10, 2011

Bad Thursday

Wahhhh...today is a really bad Thursday.

The day started with a phone call that I received from my dearest Kak Long, pepagi masa siap2 nak poi keje. Oh, no, no, way back before that, i had a very bad night, sleepless night in Seattle, eh, PJ. I only slept like 2 hours last night. Ini gara2 cik Abe ku yg balik lewat giler malam tadi. I woke up at 2.00 a.m. and he still has yet to come home. Hermmmm alih kiri, kanan sume tak kena, sedar2 3.30 a.m. and I gave him a call. Mana tak mengamuk makcik, takut le klu jadik hapa2 tgh jalan choyyyy... rerupanya keje dia belum selesai, lepas satu projek to another lah pakcik tu sekrang nihhhh.. mana lah aku tak tension giler! Weekend ni ke Ipoh lagik, bulan depan taim makcik nak dekat due dah nak gi Korea lah pulak dahhh...hih mencengkam betuiiii lah hati makcik. So dlm pukul 4 a.m. baru balik, aku mana le nak tido dah taim tu, agak2 dlm 5 lebih baru le doze off, pastu dah nak kena gi keje plak tu. Oih, ni le musim peknen plg tension bg makcik. Grrrrr....

Jadi berbalik pd topik Kak Long call tadi, rerupanya ada bad news dia nak ckp. Kesian mak aku... kesahnya emak dok umah Kak Long due to her appointment kt HUKM ari tu. Nak jadi citer petang semalam emak kena RAGUT depan umah Kak Long. Hoh! Shocking news sungguh!. Dah benda nak jadik, hari2 dia dok lepak dlm umah, alih2 semalam nak amik angin kt luo pago umah Kak Long kena ragut la pulak. Habih rantai kesayangan dia kena sentap, sib baik emak tak apa2, calar sket je. Sebab rantai emak beso dan bershining2 gitu tak susahlah peragut bermotosikal ni nak tanggal kekdahnya. Mak tak terkata apa2 dah. Rasanya2 harga semasa rantai yg aku selalu panggil rantai beskal tu agak2 dlm 10k atau lebih dah sekrang nih. Sian emak, sedih sesangat. Mau taknya, rantai kesayangan dia, nostalgia habih. Nasib baik jugaklah peragut tu tak sempat nak sentap gelang2 berselirat kt tangan emak. Apa nak buat, org2 pantai Timur ni kan suka beli emas cam emak aku tu, dtg KL/Selangor ni mmg rezeki hantu haprak jahanam peragut ler. Gerammmm je aku dengo citer tuh. Tambah tensi lagik. Dah bukan rezeki tu emak... haih. Tapi syukurlah emak tak apa2. Masa buat polis report rupa2 ada 3 kejadian sama kt kawasan perumahan Kak Long minggu tu. Modus operandi yg sama. Attack warga tua depan rumah, satu kes membabitkan kematian sbb kena tolak and the old lady was hit to the road. Aku tak tau lah nak kata apa kes jenayah sekarang nih. Giler!

On the way gi keje plak tetiba sampai kt simpang dah tergolek satu pasangan bermotosikal kt atas jalan raya. Yang mak hangin tu buleh le si laki ni heret motosikal kt tepi jalan pastu bio bini dia tergelimpang tengah jalan. Hawau punya laki! Apa salahnya gi selamatkan/alih bini dia dulu baru le ko kesahkan moto kau tu. Oih, tensi sungguh mak tadi. Senang bersama susah ko bio kan bini ko sengsorang, sib baik aku tgk ada org yg perihatin berenti tulun. Hihhh... aku mmg mengutuk keras le barang mana laki2 yg rasa macho pastu agaknya malu org ramai tgk kejadian sanggup ke tepi tinggal bini kesakitan sengsorang, apa kekdah macho gitu, klu laki aku tak kira dahhhh... balik sepital mmg kena lah ko! Eh, tu pun klu tak cedera parahlah kan. Iyolah, pasangan melayu ler tu. Hermmmmm @#$%^*!

So mood aku ari ni hancussss, a bad, bad, Thursday! (sib baik esok dah jumaat, klu Monday kalu, arghhhh!!)

8 comments:

~jeet~ said...

sabo...sabo...sian mak kak yong, haish...xtau la cmane skarang, mesti yang meragut tu pon bdk melayu, derang ni tak pikir, kalo jadi kat dorang camne...

Yong Kamariah said...

haihh.. tulah pasainya Jeet, tataulah org sekarang, klu kita tuduh org seberang pun, rupanya ramai juga org2 kita cam mat pit tu yg buat keje2 lagu nih, tuhan maha kaya, nti tunggu ler turn mak, akak atau adik derang ke, memang tak selamat dunia akhiratnya!

Eine Frau aus Botnang said...

Salam YOng dear, sorry to hear about your bad Thursday. Tapi yang paling penting mak Yong selamat tak kena hapa2, cuma shocked sekejap.Alhamdullilah. Makin berani & desperate peragut2 sekarang kan. Takpe kerja haram ni tak lama hidup, kalau Allah bagi hidup lama pun, memang InsyaAllah sengsara sampai dia mati!Geram kan!
Ni pasal entri lepas ni, kelakar tau ahahah! Nak ucap walaupun dah terlambat, Selamat Hari Jadi kat MPI. Suka tengok gambar dating kat tepi tebing sungai tu! Selim Melim mu Yongggg!haha takpe lepas bersalin, pantang maut ok heheh.
Due date dah tak lama tu, I hope you & the baby girl are doing well. Take care dear, kita tak sabar nak tengok baby girl awak lahir!! Hugsss!

syieranuar said...

kak yong,skang kes ragut ni mmg mane je jadi.hari tu auntie syiera kene depan rumah jugak.habis handbad kene ragut tp naseb baik la gelang die x sempat amek jugak.xpe la sabo dh xde rezeki tu.

kak yong,nnt email syiera alamat rumah boleh? syieranuar@yahoo.com..ade surprise gitew.hahaha

Maya Marisa said...

Yong,
kesian nyer dengar story abt ur mom. hampeh btul peragut tu kan. takper, berkat hidup org tu nnti kannnn...
wah, hb u nak pegi korea ke? adoi, wrong timing btul...takper, dah habis pantang nnti, ikut tau dia pegi KR. seronok kalau dapat pegi sana....

Yong Kamariah said...

Dear Fasha,

Glad to learn that your family has recovered from the stomach flu.
Yelah, nasib baik la mak kita tak apa2, itu yg penting, desakan hidup sekrang ni buat org hilang pertimbangan kan, sigh...
Thanks dear, masa memuda dulu metabolism rate mantops, tu yg slim melim jek ahaks, harap2 lepas bersalin tak yah nak kaw2 pantang sbb badan kita tak byk naik sepanjang pregnancy nih, le maklumle kena kontrol makan! Ok, I'll surely share detik2 'itu' di sini, and moga2 betullah baby girl heee...you also take care, muah!

Yong Kamariah said...

Dear Syiera,

Mmg takut la sekarang ni kes ragut makin menjadi2, tp last month bila baca paper yg peragut mati dlm longkang lepas dikejar mangsa rasa mcm haaaa...rasakan, kt dunia tuhan dah balas cash! syiera anak dara kena extra hati2 tau!
Amboiiii surprise apalah tu ek...buat saspen jek, ok, nti ada masa akak email ye..thanks dear!

Yong Kamariah said...

Dear Madam Maya,

Ye, sememangnya hampeh, my mom told masa dia blah tu and buat U-turn sempat sengeh kt emak kita lagik tu, 10 kali hampehhh, gereeemmm je dengonya.
Adehhh...cik abe kawe tu klu gi mana2 maunya nak pelawa kita sama, pun hampes...tp insyaAllah, mana tau ada rejeki nti buleh le kita ikut, Maya surely dah berjalan merata-rata tempat ni ek... kt Korea tu agaknya yg bestnya musti Pulau Nami ke apa tpt Winter Sonata ek...

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife