Final jap and my little kitchen

Aleesya dah masuk 8 bulan tapi semalam barulah dapat gi amik jap 6 bulan. Masa 6 bulan plus gitew doc Syed plak pi Haji sebulan, pastu dah masuk 7 bulan dia plak tak sihat berselang domam. Ni alang2 sihat sebelum dpt balik tak sihat cecepat le pi amik jap. Tu pun hidung dah nampak petanda nak selsema, anak aku klu anto balik kt nursery tu idung sempat bersih dlm seminggu je pahtu meleleh balik nak buek camno... sib baik gek le dia setakat ni cam lasak sket antibodi dr abang dia dulu, klu dak sekejap sakit sekejap sakit si Ammar ni masa baby nak masuk toddler dulu. Aleesya ni demam-demam ari tu tp tak le teruk sangat. Masa preggie ke dia dulu apa benda yg aku tak amik... kalsium, iron, neurogain, multivits, dan yg penting aku amalkan makan spirulina sepanjang preggie, highly recommended by many moms, ada senior masa sekolah aku dulu sama senasib ngan aku, mellitus-diabetis preggie, alhamdulillah sume anak2 dia sihat membeso. Dia pesan soh aku makan tu sepanjang preggie dulu. Aku tatau lah camana anak aku ni nti sbb masa panjang lagi kan, tp for sure, sepanjang preggie, staff2 keliling aku bersilih ganti demam-selsema-batuk time tu tp alhamdulillah... aku tak pernah berjangkit masa aku preggie tu. So aku makan Elken spirulina tu... wallahualam..... Tapi virus/bacteria sekrang ni tak boley nak dikata, dah bermutasi macam2 gaya, sbb tu macam2 penyakit baru dtg. Jadik dulu klu ada 3 serangkai lah, 4 serangkailah, sekrang tataulah dah baper2 rangkai dahhhh... relakan ajelah menadah peha anak kena jap.

 Gambar sekadar hiasan masa Aleesya pi amik jap 2 bulan. Huihhh anak eden klu dapat terkuaaa... huih lah jang oiiiii...buleh pocah soket telinga haha...tp start amik jap 5 bulan dia dah tak nangis dahhh... syabas mere bete mere khandan mere khurur heiii,, doc pun terkojot... semalam pun ia tak menangis, dua kali doc okojot samolah ngan den.. oleh sbb aku tak bawak health book dia maka aku tanya... betul ke dose ni? kata hok 5 bulan tu kuat, ni cam sama jek...teng teng teng....ate betuilah tu mak yong oiii.... jadi semalam habislah dose pneumococcal vaccine. Perghhhh giler mahal, dekat RM300 (termasuklah doc punya konsultan, gi private tokleh nak larilahh..). Pneumococcal punya dose mmg mahai sbb optional kan (ke aku salah info). Tak pelah nak... walau pun baju ko RM7 hinggit sepasang janji mak berikan yang terbaik utk anak2 omak dlm bab2 medical ni, selagi terdaya sob sob walau poket rabak... doc kata vaccine ni, vaccine tu, relakan jelah... cucuk le anak saya tuan doc, for her future's sake katakan.....

 Then semalam kan hujan berdebak-debak... balik klinik dah pukul 8 lebih. Pakwe mak ngan Ammar kelaporangggg tak amik lunch plak tu. Bawak bertenang, bawak bertenang para pencinta nasik semua...omak masuk dapur buat sup ayam campur sampah-sarap macam2 sampai ayam pun tak kelihatang...sup ayam full with veggies katakang...panas-panas hot-hot from the stove tgh cuaca sejuk2 lepas hujan...

 then tambah dengan the legendary sambal sardin... boh le cili api bagi lagik terangkat kepanasan....fuihhhh.... apa lagi nak dikatakang.. dah, makan seketul sorang jek jgn nak ngengada mintak lelebih dah memalam ni.....tgh2 snap gambo adalah terdengar soundtrack ... woiiiii.... dah lapo ni...jadi2 lah amik gambo tu..... ~baiklah bos, hamba yang menurut perintah~
 Sebenonya ada bibik sgt2 bagus dlm bab2 menyetelkan dapur lepas kita masak2, walau si Sukar (nama timangan dia kt kg, kan ke deme tu suka pendekkan nama, pahtu aku kata jgn dong... nti jadi sulit, panggil ko Arsih je ek..), walau pun dia tak pandai mengemas tp dia rajin mencuci, sekrang tau le nasib aku, lantak le campak benda2 ikut dan jerk...

 Nak-nak ada mokna hok makin buas dan lasak nih....ko nak masuk bakul ye fifi???


 Hai... aku tak kelihatan sikit mulalah menjerit terkua2...nak dok dapur pun tak senang... nak dibiokan hati pun tak senang, kang nak manjat macam2 pahtu tergolek doggg.. ari tu dia dah start panjat tangga, sengaja aku bio nak tengok, sampai 4 anak tangga jugaklah dia dapat panjat... brrrrrrr scary giler....atau pun jadi dewan bandaraya sume benda pun nak kutip pahtu puappppp dlm mulut haipppp biasa ni..... sekrang ni ko jadi tukang mop dapur plak dik....

sekian dulu apa ko merepek hari Rabu ni.

Comments

Maya Marisa said…
Sekejap jer dah besar Miss P nie yea. Seronok tengok her progress.
Terliur nya i tengok lauk combo u Yong. Sup + sardin = best!
Yong Kamariah said…
tulah dianya Cik Puan Korporat yg ku tabik spring Maya, how time flies...catch 'em if you can... sedo2 kita nak menyambut menantu dah kan Maya... ko jgn lupa jemputkan Ai tau kehkeh...
aiyoooo sambal sardin is all time pebret kan....nyummm!!!
somuffins said…
Yong
"mere bete mere khandan mere khurur heiii..." adalah muahahahaa...

Semalam I tengok cerita 3 Idiots tu, kinda terkesima maklum filim tu dpt banyak awards (dulu tengok sikit aje sbb terzzzzz).

Sambong muahahahaaa with the rest of your crita..
Yong Kamariah said…
Dear Chombi eh, Cik Som,

Tu dialog citer diwale dulhania le jayengge tu, alah, bab bapak SRK ckp kt bapak Kajol masa nak last2 tu...citer 3 idots tu yg citer Amir Khan belakon tu ke? hahahha... dah tersalah dialog lah! maksud dia, keturunan ku adalah kebanggaan ku gitew auwwww!

Popular Posts