N3 makan

Ni kira n3 makan tertunggak.

Hari Jumaat malam kepala macam nak berasap pikir nak dining di mana. Maklumlah, spesel sket sempena nak meraikan harijadi En. A. Tetiba tekak rasa nak makan udang celup tepung made in Muara, Port Klang. So off we went to Muara Klang (yeah, sesat lagi utk sekian kalinya). Masa pilih2 seafood rasa macam ok je, bila dah masak dan sampai kt meja, I was like...mak aiii sape nak ngabihkan semua ini??

Ini dia yg diidam2kan, mai sepinggan.... makan sampai tak habih pung

Ha kau.. melantak ke apa 3 beranak ni, ini baru yg nampak dlm gambo ni...separuh meja lagik belum kira....sudahnya lincin segala...

Pada hari Ahad yang lalu, saya tiba-tiba teringat pada mak saya. Saya teringat masakan kegemaran mak saya, iaitu ikan singgang. Tanpa berlengah lagi saya pergi mencari ikan tongkol (kami panggil ikan Aye) di kedai basah. Lalu ditengahari itu saya memasak ikan singgang ikan aye. Perghhh terubat rindu rasanya. Begitulah karangan ringkas dari saya.


Singgang ikan aye
Bahan2 :
-ikan aya/tongkol/tuna
- Kunyit hidup sebesar ibujari ala2 ibujari Kuman atau Kutu (ibujari yg gemuk dan besar gitu)
-3 hiris lengkuas
-3-4 ulas bawang putih, dimayang
-4-5 keping asam keping
-secubit halba (optional)
-cili api (masukkan masa dah nak masak)
Celum je semua kecuali cili api dlm periuk dan renehkan. Lebih lama direneh lebih bagus sbb sume bahan akan menjadi lebih mesra.


Dan accompanying lauknya berupa sambal sotongIkan tongkol goreng dgn cili paste (cili kering, bawang putih +merah dan perah asam limau pastu goreng)Ohhh dan sudah semestinya yg ini... barulah betul2 kawww


Tiba-tiba anak lelaki saya meronta2 meminta kuih hijau. Saya pun tak tahulah apa yg got into him sejak 2 menjak ni asek2 nak kuih hijau je - kuih hijau itu merujuk kpd kuih yg kaler hijau - seri muka, ketayap, onde2, etc. Ya rabbi mana lah emak ekau ni reti buat kuih2 ni sume. Maka budak ini selalu hampa dgn jawapan emaknya. So dia akan ckp "Ummi tak pandai buat kuih, Mak Limah je pandai (makciknya)". Oh ini sungguh mencabar emaknya. Oleh kerana onde2 adalah kuih yg plg sonang nak buat maka saya pun 2 hari berturut2 le buatkan ianya.

Emak gentel onde2, Ammar campakkan dlm poyok tu ye.... huh, mmg sungguh dia mencampakkan dr jarak beberapa meter dr poyok sebagaimana aksi begini....

Lincin dlm sekelip mata sahaja...

Meanwhile, saya telah menanam azam utk tidak makan heavy malam2. Contohnya kita makan biskut cicah air teh aje. Oh, seringkali saya tertewas...


Masa on the way balik dr Setiu, kami singgah di Batu Rakit, utk beli keropok lekor yg the very fames one kt sana, iaitu d one and only kedai kopok lekor yg buat org berbaris panjang macam nak cabut undi pilihanraya atau pergi audition Akademi Fantasia, di mana lagi kalu bukan di Mengabang Lekor. Wah...namanya pun dah membayangkan jenamanya. Tempat ni dah tak jauh dr Kuala Terengganu. Cubalah, anda mesti suka! chey chey chey....cam tagline iklan la pulok...

Jadi, bila malam tu... saya akan makan...berkeping2 biskut sampai rasa kenyang...

Cicah teh panas....

Hemmm tak boleh jadi....tak mensatisfiedkan rasa lapo itu...maka saya pun ckp kt En A : Darlingggg!!!! (oh, rekaann semata2 panggilan ini)...pegilah tapau apa2, char kuetiow ke, nasi lemak ker....mai sepinggan!"

Di En.

Comments

Yong dear, apa ni buat n3 sampai buat orang gila bayang ni?? hehe Muara kat Kelang tu memang best. Ada nak dekat lebih 10 tahun tak pi situ. Masak singgang kegemaran Fasha jugak seminggu sekali Fasha mesti masak. Suka hirup kuahnya, nekmatt sangat kan. Kita tak pernah try pulak letak halba or lengkuas, wajib cuba ni.Suka letak halia bebanyak kasi buang angin. Tapi warna kuah singgang yong memang cantek, kuning bersih! PAntang ibunya dicabar tak reti buat kuih,ha amek ko buah melaka ..hahah. Kalau crita pasal makanan ni kang sampai tahun depan pun tak habis...roger and out..
Yong Kamariah said…
Heh, fasha, yg singgang kita buat tu versi Terengganu, maklum le emak kita org Terengganu sejati. Saje nak kasi kau terliur dan rindu2 kt Mesia tuh... Nti klu balik Mesia ajak hubby pi Muara Kelang tu, tapi klu buleh hindarkan mlm minggu atau mlm public holiday, orgnya perghhhh mmg pack giler2!

Popular Posts