Monday, April 23, 2012

Re-write : Aleesya is no 1!

Owhh gitewww tajuknya, penat2 mendraft sekali sume hilang... me don't likey ipad grrrrr....hoihhh membuang maso den yo-o-o...

Anyway, my darling girl, this entry is dedicated for you, for you to cherish and remember, what a journey we have been through, having you in our life, that 1 year has past, with tears and joy, thru pain and laughter, you are now officially number O.N.E!....


 We begin with this pix... after 10 years and thought the kilang production has stopped, suddenly.... good news! that was you at 12 wks of gest. pregnancy, quite scary eh with the skull and all, ngeri mak ko time ni sbb tetiba tak nampak kaki owhhhh anakku!!! ada kaki ke tak ni doc? - you are imagining things! said she. at this point of time we nearly terminated you due to - ohhhh no point of mengenang kisah lalu, syukurrlah we made the right decision...
And that was you inside the tummy, at 5/6 mths of gp, butterfly inside my tummy fluttering from right to left, up north to south...

 At 6/7 mths gp, quite a dish ehhh... err not you but mamik haha....hermmm due to diabetic pregnancy mamik kena diet kaw kawww, slim mamik time ni, did I not? perut je membeso, how I wish I could maintain this shape, but without the belly of course...tp harapan tinggal harapan dow...

 
Hello gorgeous!  At 7/8 mths gp, hoihhh merana sampai la ni dok tang shape ni sampai sudahhhh!!!! You weren't that active like abang, mamik risau sepanjang masa coz it was a high risk pregnancy, I had to prick my fingers 5 times a day to monitor blood sugar level, jap insulin 3 times a day, met paed and physician regularly, avoided fav food all the time, hoihhh takmotakmotakmo ulang dahhh klu bulehhh....yes! kau boleh aje!

Yippppaaa!!! dah nak meletuppp!! can't wait, cannot take it anymore, you grew so fast, silent2 tapioka but filled aje dow, at 38 weeks of gp we had to take you out!  Mamik had to curb the gelora nafsu nak makan itu ini but a day before pi hospital mamik sompek ordered pizza for lunch and nasi goreng kampung for dinner, tak kira! tak kira! haku nak jugakkk!!!!
But magically, the sugar blood level tak naik pungggg time tu hadoiiii ponek den.


Moment of truth... that was you right after you came out from mamik's tummy, crying your lung outttt... hoihhh giving the not so good impression to mamik like 'hadoihhh beratlah haku ni dapat stok2 berjaga malam nih" but you didn't. alhamdulillah. Right after you were 'taken out' from my tummy, your blood sugar level dropped to 3 point something and they gave you 2 oz of milk right after, they said you were such a sucker, errr I mean milk sucker, 2 oz linchin in no time fly. Actually I wanna choose the date 28th of April since it was my birthday but doc said it was too late oledi, frustlah mamik.
21.04.11, weighing 3.2kg, C-Sec, KJMC.

Hello love! Errkkkk... doctor, are you sure this is not Sinchan???? Coz there was one Chinese lady next to our OT did the same procedure (?)...
-Kenapa, tak percayainya pun adoii??? err of course she didn't said that, but, "Didn't I tell you it's a SHE?" said she, yup, aku percaya doc, only that this a SHE looked so like dadik! 
"Tahniah, chomel sangat baby you", she said meaningfully, referred to the incident that I cried my heart out infront of her the first time I saw her for 2nd opinion, I was told by the first doc that my baby might be cacat or ada masalah jantung if I carried on with the pregnancy.. well...erghhh let's just drop that ugly momento.

 Apa benda pun tu kotak tu???

 Assalamualaikum.... that was the first word doc Fatimah Najla said when she 'took you out' from my tummy. oihhh you sure did cried at the highest pitch, as much as you could, strangely the first thing I saw was your tiny feet and I said syukurrrr alhamdulillah. That was the prettiest tiny feet I've ever seen, well ofcourse, that time the nurse showed you, the doc tgh sibuk stitching my rabak tummy, gossiping some delicious gossip with the pakar bius. And oh, luckily your dadik aka Apak wasn't fainted when doc asked him to watch you been taken out from the womb.

 Look at your proud brother. Suka gulai adik klu mamik tak nampak hoihhhh!

 Right after discharged, we went stright to rumah Mak Long for confinement. That was you, bathing by Mbak Ersi and Mak Long, lepas bersalin pusat ni. Mamik dah tak meragui Sinchan dah masa ni sbb tetiba kulit telah bertuko colornya...hermmm....Mak Long aka Chek Ani mandikan dlm besen jek. Ishhh Chek Ani ni....Hoihh adoihhh Mak Long, are you sure that wasn't besen potong sayur????  Mbak Ersi and Che Ani took a good care of us, siapkan mandi baby and ibunya sekali, merasalah mamik mandi serum/herba sepanjang sebulan berpantang. Makan disiapkan ikan haruan segala buburnya, euwwrkkkk, thinking of ikan haruan rasa nak pingsannnnnnn kegelian tekak hooihhh atoi....

 Kerjanya menangis, tido, susu, tu je lah, but you sure did cry a lot, tak tau menda nak, asal bukak mata kuaaa, sib baik malam blissfull tido all night long. You were not fully breast feed sbb production tak cukup, but mamik selang-seli juga until you were like 3 months.
 
 Bersiap2 nak balik umah sendiri, you were 1 mth, last day umah Mak Long.
 
 On the way home...


 


 Home sweet home babeh...dah takdek org manjakan lagik, sume mamik buat sendiri.

 On your aqiqah day, nearly 2 mths old.

 My little shaolin, at 2 mths o, mamik had to go for work, tinggalkan kt nanny Umi Ton, ni Umi Ton yg cukur, nice job eh?

 
 People keep asking, boy or girl??? ishhh debap ko dik masa ni, 3/4 mths.

 
 hey dude, of course am a girl! look at the hairband mamik tried to gegurlkan me, didn't I looked like Siti Tanjung Perak versi baby uowl?



































But you and gown and such, didn't likey.
 














 Raya time, you were 4 mths o.

 Tu dia aihhh meleleh air lioq sume, maklumlah masa mamik pegnenkan kamu mamik kan macam2 benda tingin nak makan tapi tak dapekkk nak nolong yooo... 4/5mths terel meniarap berguling sume. Tidonya macam ikan keli, meronta berguling sana-sini adoihhhh.


 Until you were 4/5 mths tido nak berbuai ajooo, buai berenti terkuaaaa..... ni dia tukang buai, suci murni je gambo ni cam 'inilah saya sambil buai adik sambil buat homework' timakasih abang Ammar....by 5 mths takmotakmotakmo buaiii lagik, and it worked, syukur alhamdulillah walaupun melalui penderitaaan menadah soket telinga kepada jeritan with the highest pitch in the world, <<<<<------ hoihhhh omak ni melebih-lebih niii... (terdengar2 ko kata cenggini bila dah beso esok nak)

 Occasionally mamik and dadik bawa you bersosial sekali sekala, bersosial dlm erti kata dictionary mamik adalah time mamik maleh masak. dgn sgt berhati2 takut kamu terkuaaaaa nak tido, tp thank god, it wasn't bad at all, good girl. time ni badan mamik semakin subur diternak lemak sana-sini.

 That was you at 5/6 mths o, giving your sweetest smile.

 owhhhh ape kehh? abang interprem, sbb nak masuk bab makan, inilah jagoannya.


 At 6 months, mula memperkenalkan kepada bijirin... yolah, bijirin dlm tin. Mamik ikut buku, pakar nutrisi kata 6 bulan baru makan, maka 6 bulan ler ko baru kenal makan, walhal tgk org makan berlecap-lecup mulut tu perasan tgh makan jugak.

 At 6/7 mths terel dah merangkak...

 6,
7,


 8, 9, 10... hoihhh boley tahan lasak nihhhhh...
7 mths nak masuk 8, can sit on you own, 9 and half bertatih, 10  mths... dah boley jalan. Sungguh adevang mung dik...
 
 dan membesar dengan penuh sihat dan keberminatan dgn just anything...

 dan kajian tempatan...




21.04.12 - YIPPPAAA!!!!!HOOORAY HUUUU!!!!! DAH 1 YEAR OLD. HAPPY BIRTHDAY SWEET, SEMOGA SENANTIASA DIPELIHARA KESIHATAN, KESELAMATAN DAN KESEJAHTERAANNYA. SEMOGA MENJADI ANAK YANG SOLEHAH YANG MENDOAKAN IBUBAPA MU KELAK. AMIN.


Before mamik sign off, this is your uncle, Ayah Cik (mamik's little bro), your auntie acik Dayang dan your cousie Mukhriz, having their jolly good time in Turkey... mamik just love this pix, so sweetttttt.....owhhhh mamik gigit lima jari dlm mulut seing they updating FB status (daily without fail!) with the beautiful pix, mamik green with jealousy, sbb we were supposed to follow the trip but due to ko punya Abang sekolah, and Apak ko tak kompiden bawak ko sbb kecik lagik-takut-terkua dlm kapatebang 13 jam plus dow... terpaksolah berputih mato!!!!!  Oklah peeps, nak sambung guling2 frust grrrrrrr!!!!!

10 comments:

somuffins said...

Yong
Firstly nak cakap ayah cik tu ensem, kuahahahaha....

2ndly sekali lagi, happy bday to Aleesya. Boleh buat my cucu nih.. heh.

Alhamdulillah segalanya selamat dan diharap sepanjang masa begitulah juga, insyallah..amin.

Baca dari top to bottom, memanjang senyom simpol, senyom kambing dan senyom kucing. Gambar pakai kebaya mendukung cik Fify, your shape cam gitarrr...

I thot apalah maksud 'dadik' rupa2nya daddy, kah3. U nih mcm2 tau..

Azni A.R. Azizan said...

Well i be more than glad to captured urs here in turkey n to be true mmg betol ckp kak(gues u in the same age as my mkndak) muffin tu..shape in kebaya time raya tu sgtlah so not u..bila mau dpt body cenggitu blk?hehehe...

Anonymous said...

Alhamdulillah! Kuor jugak walaupun versi Re-Write.

Ipad ni lah antara masalahnya. Hari tu ahkak guna Ipad comment on CikSoMuffin blog. Tu dia 3 kali dia kuor. Tak gheti ahkak. Bior aje la.

Sibongsu yang terror Ipad. Ahkak rela setia dengan laptop merah nyala tu lagi. ii idak ler teman nak guna Ipad. Ipad tak suka teman, gamaknya.

Happy Birthday gugurl!

Mencccccccccik bila ada two words verification nih

Ahkak

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm Yong..
I was waiting for that fiesta...
Anyway, syukur ke hadrat Allah yg maha kaya dpat anak gurgirl yg sihat..ya Yong. I pun tumpang seronok melihat cik Ally membesar di depan mata I, you..
Happy Birthday to Aleasya..

Muna Mahdzar-Fadaaq said...

Salam Yong
Congratulations Baby Aleesya on your very first birthday. So adorable!!
xoxo

Yong Kamariah said...

Cik Som, cakap pelan2 skit, nti adik kita tu dengar owhhh tolonglahhhh kembang vontotnya tewww!!!
p/s : gambo mcm shape gitar tu sebenonya optical illusion je, keratan rentas dr depan kalu...pitammm cam ngandung 7 bulan kuikui!!! and oh, ishhh cik Som mcm tua meno nak buat cucu! you go girl auntie Som!

Azni dearie tetiba my fav niece sekarang,
tak kesah azni, silalah mendera mata dan perasaanku, aku rela!
p/s : Ai kan bekas ratu kebaya, makan hati mak jemah nak dpt shape gitew balik dow sobsobsob....

Yong Kamariah said...

Kak Iha dearie,
alololo.. fiesta kecil-kecilan jekkk...tak termampu buek beso2ran, but alhamdulillah dengan apa adanya,
tq ye auntie - on behalf dak Aly

Dear Ahkak ,
haiilahhhh stok2 buta hurup IT cam saya ni gitew lerrrr, agak2 nya mmg ipad yg tak suka kitewww, pahtu dia punya auto correct tu menyeksa sungguh, lain yg ditaip lain yg keluo! tumporrr...
anyway, tq Auntie Ahkak - wehhhh ckp le nama manja sebeno, baru ler buleh bermanja2!

Yong Kamariah said...

Yuhuuuu Kak Muna dearie,
Tq auntie Kak Muna, alamak segan lak nak guna Auntie muda beno nampaknya auwww!!!!

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

momen betul!!

seronok baca!

;)

Yong Kamariah said...

Salam Khairul,

timakasih sudi singgah dan baca dehhhhh....

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife