Selamat Tahun Baru & A short trip to Kluang

Bismillahirrahmanirahim.

Sebagai pembuka bicara tahun baru.

Dah nak seminggu masuk tahun baru - baru le ada chan update blog. Hope it is not too late to wish everyone "A very Happy New Year". Been bz sungguh lately. Besa arrr, baget masuk tahun baru berdedai-dedai keje dtg menyerbu. Aku macam ni ler, sihat agaknya nih. Tgk tu sampai aku dah takleh detect dah camana le rasa sihat ngan tak sihat tu, cam sama jek dah. Tapi rasa ok jek. Le maklum ler ngan keadaan perut yg makin membeso nih, makin beso dia makin in a state of berisikolah mak. Doa je lah hari2 mak ni spy semuanya selamat, amin.

So tahun baru cam biasa tiada resolution apa2, aku ttp statik di situ, come what may I'll endure. Sbbnya cam tiap2 tahun nak kurus tp tak tercapai2, nak naik pangkat tak de sape plak sior nak naikkan aku....tambah2 humang haiiii...taim buat appraisal baru2 ni MC aku tahun 2010 sahaja 17 hari dowh! Makanya kelam le sikit utk 2011 punya kemajuan tu, nak tambah anak..haaaa..yg ini nampaknya hampir membuahkan hasil, insyaAllah...so tahun ni mengharapkan yg terbaik dlm hal personal n kerjaya. Nak jadi a better mom and wife..chehchecheh. Tak nak lawan bos...chehchehcheh. Ade ker?

Anyway, cuti jingle bell ari tu I was given a choice hang nak pi Kluang ker ikut mak dan Kak Long bergenjoice di Langkawi? Pi Kluang ikut pak inchik keje, pi Langkawi ikut emak nak shopping sambil katanya nak sponsor expenses perjalanan. Oh emakku, semangat juga dia nak ke Langkawi, ada benda le tu yg dia kenan tp tak sempat nak sentap masa pi tahun lepas. Badan bukan sihat beno tu pun. Anyway, sebagai isteri yg mithali, aku terpanggil utk memilih berada disamping suamiku. Chehchehcheh. Woiii gilo apo? Langkawi tu beb!Pinggan mangkuk tu beb!. Hermmm sebenonya teman idok le solehah cenggitu sekali. Sebenonya sejak berbadan dua ni rasanya klu ikut emak dan Kak Long bergenjoice adalah amat berbahaya kpd penumpang dan bot2 kecil, aku takut depa makan macam2 dan aku ikut goyah keimanan ku...owh tidak uols! Maka jalan selamat pi Kluang. Aku pun tak pernah pi Kluang lagik. Jadi mari ikuti trip ke Kluang nan permai di bawah. I like Kluang!


My Pak Inchik (MPI) masih lagik sebuk ngan road tour pameran photo kompeninya. Dis taim around from JB depa bergerak ke Kluang. Location kt Kluang Mall, makonya makcik bersadai jelah kt KM tuh, klu buhsan makcik balik tpt penginapan. Mulalah aku rasa cuak sbb tak ikut emak. Ammar sukalah lepak kt shopping mall. Aktiviti standard mestilah ada pertandingan mewarna kanak2 cenggini.


Kt sini pun kau bukak opis Ammar, masa org mewarna ko buat separuh jalan, bila org lain dapek hadiah ekau melalak...buat malu omak yo!


1st and 2nd day dok kt Kluang Rest House. Bulehlah.


3 hari berturut3 breakfast kt Kluang Rail Coffee. 3 different cawangan for 3 days in a row. Giler happening kt sini, kopi aisnya sangatlah kaw! Roti bakar kayanya hermmm...mak teguk ayaq lioq jelah..haippp...you can have 1 bite only dowh!


Muka keterujaan nak makan roti bakar.


Chehchehcheh. Mengata emak paku yang serpih...eh apa kena-mengena plak ngan nasi lemak rendang ayam nih? Bukan pinggan kau punya pun. Oklah, adalah saham sket dlm pinggan ni. Pandai buat alasan guna nama emak yek, takut nak gi Langkawi sbb makan kunun...kt sini kemain lagik kau yek...


Hermmm tokleh nak buat apa dah, asal bergambo depan makanan jek muka jadik lagu nih.
Tak sangka telur separuh/suku masak paling sedap dlm dunia ni ada kt KRC nih. Padahal selak je lemari ais kt rumah tu buleh jumpa telur gred A tanpa antibiotik lagik, kicap n pepper sekali, tp ...arghhh magic nih! 3 hari berturut2 cam mereng order telur nih.
Penulis bergambar disamping bun wholemeal tuna bakar yg sedap. Sedak boh!


For some good reason, aku tak pernah tgk citer Melayu kt wayang pun. Bajet tahun depan punya raya musti citer tu kuar tv. Bagi aku a big scale movies with a massive CGI effects baru le worth nak tgk dgn big screen. Tp dgn citer Hantu Kak Limah Balik Rumah ni mak tak tahan boh bila baca reviewnya di media. Tambahan pula MPI org Perok sejati tulen bang. Maka ajak MPI tgk movie ni mlm minggu tu kt Kluang Parade. Amboiii saspen jugak mak inchik ngan pak inchik, le maklumlah, dah nak masuk umuq 10 tahun dak Ammar nilah baru percobaan pertama bawak dia tgk wayang. Kot takut sekor2 kena rembas ngan pak guard campak keluo panggung klu dak Ammar setat mengeluarkan ciri2 autistiknya itu. Parahhhh. So amik show pukul 10.45p.m. bajet Ammar buleh tertido dlm panggung. Hampir sahaja kami liban libu hangat pijor dibuatnya bila Ammar ketawa uncontrollably tgk citer tu. Org laen dah habih gelak dia tak habih gelak lagik, pastu tanya soklan merepek2 kuat2. Nasiblah nak dkt separuh jln citer beliau tlh kiok kepingsanan tertido. Fuihhhh.

Jadik, apa pendapat mak yong ttg citer nih? Che citer...che citerrr...
Ye, mmg betul ni citer lawak. Mcm biasa citer Mamat Khalid agak merapu meraban, but, kekuatan citer2 yeop ni adalah pada lawak situasinya. Lawak parody. Lawak situasi org kampung, sgt dekat di hati. Meleleh juga ayo mata teman gelak2 tgk adegan Johan@Abi Hurairah masa tgh 'mengeram' dlm jamban. Masa tu takut hantu Kak Limah punya pasai masuk jamban kt luo rumah tu bawak radio pastu pasang kuat2. Kt luo jamban si Awie@Usin ngan si lembut bekas penari kebudayaan yg berkerusi roda@Usop tgh tunggu meneman si Abi. Sekali dah senyap dlm jamban tu, tau2 'hantu' Kak Limah dah ada dlm jamban tu jugak ateh kepala si Abi, apa lagik lintang pukang sume lari. Si Abi tak dan pakai seluo rentap tudung saji mengkuang buat skirt. Si Usop lumpoh buleh plak berlari sambil usung kerusi roda, lawak nak mampos. Utk hiburan hati yg gundah gulana, buleh lah layan, alah, dak pun tunggu le DVD pirate pasar malam opsss senang citer.


Ha.. elok le dua beranak nih, sorang dah tergian, sorang lagik terjulur2 kaki tak sampai nak tekan pedal minyak. Sempat depa ni main racing car sementara tunggu show.


Ammar posing dgn Kluang man, eh, maskot.


MPI tgh menyampaikan hadiah kpd pemenang pertandingan photo, open to public, hadiah lumayan juga tu boh.


3rd n 4th day dok kt Gunung Lambak Resort, lepas gian Ammar nak mandi. Brrrr sejuk giler ayo kt sini. Tp airnya teramatlah ceteknya.


On the way balik singgah di Muar...harusssss...nak merasa mee bandung muo yg asli yg dimasak diMuar, masak kt medan selera Kuchai Lama ke tak aci. Mmg pekat mee bandung ni tp agak manis juga kt tekak mak yong rasanya. Oleh kerana perut dah full maka satu mangkuk kongsi 3 org.


Tapi kau kalau berkongsi dgn Ammar beginilah jadiknya. Makanlah kt hang sorang2, baik omak layan lai chi kang. Omak pun gaya muka nyaris nak ke batu belah batu bertangkup dah.


Yeah...back to school pupil! A short trip and cuti was over!


Few more days to 6 mths... hello gorgeous! Chehchehcheh. I mean hok kt dlm perut tu. Aku suka giler cermin nih, asal aku bergambo kt sini je aku nampak tak baper beso, asal tak baper beso je aku bergambo kt sini...kita suka, kita suka. Padahal ari tu terserempak ngan somebody dia kata perut aku dah nampak cam 7-8 bulan. Haiyaaaa...camanalah klu dah 7-8 bulan tu yekkk...

Comments

PatinPasta said…
Yong,
Ooo.. berjalan (sambil makan) sakan ye? Hehe! Bukan takat Yong jek tergoda dengan food tuh, saya yang tumpang tengok ni pon dok terliur tau!

Yong due bulan 4 nih la ye?
Yong Kamariah said…
Dear Cik Aida,

Tu ler dianya klu dah namanya gi berjalan, nak makan sesaja, haruuuuu. Tapi koi klu dpt bejalan kt Spain harussss awok kena hidangkan koi dgn masakan2 elegan awok masa sambut New Year tuh, perghhh, sgt mengancam adrenalin!

Ha'ah, jangkanya due bulan 4, hujung bulan tp rasanya lagik awal kot.
PatinPasta said…
Yong,
No hal nye! Hehe!

Oo.. so kira dalam ujung or tengah bulan 4 la ye? Tumpang excited ni! Hehe!
* kalau bulan 5, boleh celebrate skali!
Telok Bakong said…
This comment has been removed by the author.
Telok Bakong said…
aumak nostalgia betul..9 tahun teman di Kluang..ate ijak ke kene mee racun kluang he he..gunung lambak best tu..padang hijau..

pekena kopi kat railway station di kedai lama tu lagi best klasik.
Yong Kamariah said…
Telok Bakong - Aiyooo...ada mee racun ke yeop? idok le teman mengorder meenya
3 hari tu pi test sume branch dia, termasuk hok lama kt stesen ketapi, tp kt situ nasi lemaknya hok bungkus aje, ciput2 jek
Salam YOng, tak dapat pi Langkawi, Kluang pun best apa. Takpe lepas bersalin, bila baby dah besar sikit (hhuhu lama tu..sabar na) bolehlah jalan jauh. Tak tahan kita tengok makanan kat Kopitiam iskk! Kita punya cita2 balik Msia nanti nak dapat kan DVD Hantu Mak Limah Balik Rumah tu! Tak sabar nak tengok & ketawa sampai pengsan! Thanks for the review Yong!! Take care dear!!
Yong Kamariah said…
Dear Fasha,

Nti akanku balas dendam jua jenjalan carik makan itew (insyaAllah, klu ada rejekinya nti..)
Nti klu balik Mesia pilah lepak2 kopitiam, tp kt KL ni byk Old Town White Coffee je lah kot...
p/s : Hantu Kak Limah tu citer mmg sengal, tp buleh juga bagi tutorial kt your boys ckp slanga Perak nti tehehehe! Dah dpt imagin N&D ckp "kita bako! kita bako je ghomah dier!"
Maya Marisa said…
Yong dearie,
uiihh mak buyong nie sempat lagi "jalanX2 carik makan".
u tau yong, sampai ker ari nie, maya tak pernah jejak ker kluang. kopitiam nyer pun maya merasa food "cawangan" ajer. teringin betul nak hirup kopi (and half boil eggs tu skali) and makan roti bakar kat "head-office" dorang. my ayahnda dok ler cakap sedap the f&b kat situ...(tapi time kecikX2 dulu tak de pun dia bawak kita orang :P).
talk about annual review, masa i preggie si cha cha dulu pun, MC i sampai max i pakai. nak buek camano, dah terkena "all-day-long" sickness. redha aje lah. walaubagaimanapun, ada hikmah nyer, cos the following year, Allah bagi ganjaran yg sungguh superb - baby pun dapat, bonus pun dpt, gaji extra pun dpt and at last, job title yg di idamX2kan pun dpt jugak. amiiinnnnnn.....
so in short, insyallah, EOY nnti, ada la ganjaran utk yong nnti wokeh baby!
Yong Kamariah said…
Dear Madam Maya M,

Mmg betui kata ayahnda u tu, makanan kt situ mmg sodap2 esp. signature dish dia yakni the roti-rotan bakar n coffee...nti klu sempat pi Kluang you musti try test tau!
Pasal appraisal tu, insyaAllah, org kata rezeki baby manalah tau kan...tp kt tempat kita keje ni amatlah menitikberatkan pengambilan MC - depa ni lenkali tak yah lah bagi kuota MC byk2 klu berkira sgt pasai MC! But I believe Maya punya achievement tu disbbkan your hardwork n competencies, berbaloi2 beb what you get nowadays tu!

Popular Posts