Makan secara sihat... ye ker?

I am still adjusting myself with diabetic pregnancy, especially with the diets and such. Sangat sukar rupanya tu curb yourself with the extra cravings like any normal pregnant woman. Eiiii mak tak suka, tak suka! Nak2 klu gi outing, terpaksa menghadapi battle dlm hati sambil mencounting carbs and kalori. Dlm berdiet2 tu kengkadang tak buleh harap jugek... ah, aku insan yg lemah..ah hanya mampu berserah....tetiba mak teringat la pulak lagu akak Dara a.k.a Rohana J. nih.


At 5 1/2 mths nih, klu tak kerna diabetic pregnancy ni mau badan mak membeso bagai juara 2 kali ganda dari saiz ini. Tadi baru je jumpa physician yg monitor kadar gula mak nih, so far so good ler, oiiii...manalah tak so far so goodnya, taim gula terbabas tu ko buat bodo jek tak catit dlm buku catitan tu yekkk ahaksss...Pastu jumpa sekali ngan gyne...alhamdulillah, the little one so far so good juga...sex dia pun dah nampak dah...harap2 oklah sampai tiba masanya nak keluo nti, takut juga makcik ngan keadaan makcik ni kan...minta doa yg baik2 aje lah kan, amin. Oh iya, tangan ngan lengan2 mak tu tak leh wat apalah kan gebu dan 'gagah perkasa' cam tu jugak...

As a typical Malay, aku nak makan nasi jugak! Tak kira, tak kira, klu tak dapek nasi sehari rasa tak kenyang! Tp la ni, cuba makan sekali jek sari, so malam tu menyasau mikir nak makan hapa, kengkadang bihun sup, kengkadang roti-rotan whole meal...dah masuk pukul 10 ke atas dah mulalah ianya..gendang-gendut tali kecapi dah putus - LAPORRRR tapi ku tahan jebat. So lately, I got to be creative in innovating the recipe yg bukan nasi. Hermmm.. tapi belum tentu tak tinggi carbs and calonya...lantak!

One of the invented recipe yg ceduk sket idea dr blog2 hopping ni is as follows : puff from whole meal roti paratha. Hermmm...surprisingly, I just love it, esp. the filling! Filling tu ide spontan jek pun, tp I'm sure musti ada yg pernah buat ianya pun.

Resepi fillingnya itew yg mak rasa sesuai dijadikan filling chicken pie :

- some boneless chicken breast, cincang
- 3 cloves of garlic, chopped
- 1/2 big onion (bawang Holland preferably), chopped
- a bit of black pepper, tumbuk, or pepper hok ready made dlm botol tu
- 1 tbs chilli paste (optional, klu nak pedas terangkat)
- 1-2 tbs tomato sauce
- some mix herbs
- some green peas dlm tin ke, frozen ke
- 1/2 tin of spaghetti sauce of mushroom carbonara (I use Campbell's Prego Mushroom Carbonara)- yes, the white creamy one
-salt n sugar to taste

Cara2nya :
- Heat some olive oil
- add in the onion and cloves and stir until fragrant
- add in chicken, fry until it cooked (and add some water)
- add in pepper, tomato sauce, chilli paste n mix herbs
- put some salt (little bit only)n some sugar to taste
- add in the carbonara sauce and peas
- bring to the boil, simmer for few minutes until thick
Mamamia, ready to salsa!

Mak oihhh...berpeluh makcik yg mengaji sekolah agama rakyat ni nak mereka ayat omputih nih, kesian pakcik internet ni asek2 bagi line merah aje kt ayat2 tu gegege...


Jadik, pilihlah mana2 kulit pastry ready made ker, and put the filling. I use the whole meal roti prata


And terlangkup and ketip ngan garpu cenggini...sapu sedikit kuning telur diluar utk kesan kilatan terhebat, and bakarlah dlm oven pilihan masing2, heat the oven at 170-180 deg for about 20 mins.


tadaaaa...filling itew sengaja dijulurkan keluo utk kesan lebih dramatik..klu tak boh chili paste pasti kaler dia suci jek cam chicken pie filling.


And sometimes I make a toast like this with whole meal roti, sapu je creamy carbonara sauce, slice frankfutter, tabur sikit peas and drizzle ngan sos cili, jadik le ala2 mini piza kt kedai roti terpilih diMalaysia tu.
Dan kesannya? Agak tidak baik juga utk gula dlm darah...ngeeee...

Sekian. Until next taim. Have a merry weekend everibodi!

Comments

Maya Marisa said…
Yong,
wah so creative...
kalau mamak roti canai tau nie, sure dorang include kan resipi nie dlm menu dorang...
p/s: merry christmas to u too...ber'jingle bell' di mana? :P
Yong Kamariah said…
Dear Madam Maya,

sebenonya teringin je tuh...asalnya tingin nak mkn chicken pie tp tak le jumpa yg whole meat punya pastri, jadik ceduk le idea kt tenet...amboiii kelas le mamak tu nak wat roti canai cenggini eh...

*jingle bell kt Kluang Mall jek Maya!
PatinPasta said…
Puan Yong,
Alahai.. kiut nye perut orang tu kan? Hehe! Nanti baby girl ke boy Puan Yong? :D

* sodap bebenor tengok menu ciptaaan Puan Yong tuh, haish.. mula la gatal nak mencuba nih!
Yong Kamariah said…
Dear Cik Patin,

Surprise, surprise...che teka, che teka, klu betui bagi 5 kupang teheee...rasanya klu nak masuk 6-7 bln idok le lagi ianya akan kiut, ni pun dah makin beso walau koi cuba kontrol makan dowh!
p/s : musti Da lagik terel dlm hal pastry memastry nih, saya punya pakai kt kedai jek!
Salam YOng, takde lah besar sangat perut Yong tu! Masa Fasha 3 bulan preknen dah nampak macam 7 bulan boleh! Tapi tu memang kes tak ingat dunia bila makan hehe. Kesian jugak dgn YOng, makanan kena berjaga kan. Takpe suma tu utk kebaikan anda dan baby anda!! Kita rasa baby YOng kali ni baby girl. Betul tak???? Apa2pun jaga diri tu babe and HAPPY NEW YEARR to you and family. Take care !!
Yong Kamariah said…
Dear Fasha,
Sekrang ni klu nak tau size perut ini tetiba naik 2 kali ganda, dah mcm 7 bulan okesss sigh...dlm dok jaga makan pun cepat beno ia naik...
Herm...harap2lah baby girl dis taim, klu betui tekaan u bagi hadiah sekupang cheyyy. Anyway, happy new year to you n family too, have a prosperous year ahead!

Popular Posts