Friday, May 27, 2011

Masuk Jawi!

Anak teruna teman hari2 teruja nak masuk jawi. Bila tanya apa maknanya tu,dia kata potong anu, tak sesabo! Tapi off courselah dia tak paham makna the whole process tu. Buleh tanya kt Apaknya, nak masuk kt mana ni? Yelah masuk jawi, agaknya dia ingat nak masuk somewhere pastu potong anunya. Teman berdebak-berdebuk le gelora di dada. Tp Apak pun nekad semacam, book kt klinik nak sunatkan anak. SO ari ni, Jemaat, selamatlah sudah acara potong-memotongnya tu. Mlm tadi secara ad-hocnya aje buat sket doa selamat.


Sebelum pi klinik sempat menyakat adik, amik berkat ye yeop...Apak kau mmg klasik tak habih2, siap pakaikan anak baju melayu segala...


Apak kau mmg nostalgik tak habih2, sempat lagi julang-menjulang mcm acara masuk jawi kt kampung dulu2, buleh le buat kenang-kenangan sejibik gambo Apak kau masa masuk jawi dulu...


Yolah... peace yek...peace... ha sket lagik rasokan penangannyo...


Ha gitew....dah habih ubat bius mulalah melalak kesakitan...omak tak tahan dengo dah..raso menderito sekali... omak buat muko "I told you so!" kt Apak...sbb omak tak kompiden...

Anyway, the whole process berjalan lancar, kata Apaknya kt klinik dia beri kerjasama sepenuhnya, tak dek lah meraung2, omak kato yolah, sbb dia tak expect sakit lepas tu! Tp setakat ni oklah nampaknya tu lepas makan ubat tahan sakit.. mcm2 le omak dan Apak promise nak beli itu ini demi membeli jiwa anak teruno nan sorang... siaplah lepas dah baik nti...

Meanwhile....


Into the crib...omak ingat nyaris jadik tukun tiruan dah....cepatlah beso sket dek...


Setakat ni hanya lobang idung omak jo ekau amik, hok lain..ermmm.. mmg truly anak Apak! Aly surely has the loudest vocal among the babies in the whole world! Eceh, Aly lah plak, panjang beno nama ko dek, kenalah omak singkatkan...nak menyusu pun riau to the highest pitch, apalagi nak tido, dok sesaja pun riau... bak kata Mak Long asal celik mata je mulut pun bukak...sejak dua menjak ni meragam jek...soba jolah omak ni dek. sib baik le setakat ni memalam sampai ke pagi idok le menangis cam abang Ammar dulu... dia menangis sekejap2 tp omak raso mcm nak runtuh langit! sampai ada hari dah ropa mata panda dah omak ni! Tp omak redolah... it's not that bad actually...sob sob...nti ok lah tu...


Aiseyman...bilolah eden nak kuruih nihhh... on d way balik umah sendiri, habih pantang sebulan kt umah Kak Long, dah takdek org nak pamper diri dah...klu tak makan, mandi sume org jaga, baby pung org taken care kan, la ni sume le buat sendirik mak yong yek...

Oklah, sign off dulu sebelum baby Aly meriau...baby ni klu omak on tenet ke, FB ke, musti panggil omak...terkua...terkua...hehehe...malam ni Apak tak baper nak tidolah nampaknya, jaga abang Ammar, abang Ammar tido nak mengiring aje, kejap nak ke toilet lah, nak pakai baju lah...hai..anak2, soba, soba... (eh,bestnya dah boleh guna kata ganda anak-anak!)

5 comments:

syieranuar said...

haha kemain lagi si Ammar dgn songkok siap pin2 lagi.haha..baby comel la kak yong!! :)

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Hi Yong, Nostalgic betoi Hb you. Tapi seronok kan...something to be remembered, esp yang menjulung tu. And your baby girl, cute macam Mak dia, gebu gitu!!

Maya Marisa said...

Yong,
waduh waduh, beradat sungguh apak nyer...tinggal takde batang pisang jer ...hehehhe
baby nyusu badan tak yong? if yes, cepat ler kuruih tu nnti...:P

Yong Kamariah said...

Dear Syiera,
oh tq,
Uih, klu ngan Ayah dia musti lengkap customnya tu...

Dear kak Iha aka Art lover,
tq heee...Apaknya mmg gitew... ala2 menjunjung adat gitu...lelaki melayu terakhir tu!

Dear Madam Maya,
Aje memang yek gitulah ropanya...klu ada btg pisang mmg maunya kita rasa dia buatkan hor...
BF juga tp tak cukup nampaknya, so campur2 ler...

PatinPasta said...

Yong,
Dah masuk jawi ye anak teruna tu? Hehe! Memang sedondon bergaya anak teruna dengan Apaknye, macam nak gi beraya gitu :D

Aly nampak ohhh sungguh kiut gitu! Hehe! Tapi betul la, iras si Apaknye. Tapi jangan gundah gulana Yong, muka baby kan sokmo berubah

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife