Wednesday, July 7, 2010

Pulanglah perantau ke desa pt 1

Amboi tajuk dah macam esok nak raya, buleh bikin marah Azlina Aziz ni. Tak sangka pula lepas balik Perak the next weeknya tu buleh balik Kuantan pulak. Gara2 pak inchik kursus/ostation 2 hari pikir2 mana lah nak lepak, yelah, takkan nak lepak 2 ari kt umah ngan Indon yg dah jadi cum jaga dah kt umah aku tu. Marabahaya tuh. So pegi le menanggak umah Kak Long kt SB. Bangun pagi Sabtu aku tgk K.Long, K.Long tgk aku, angkat kening dan kata, "apa kata kita balik umah emak"? . On aje. So all the girls + 1 debab boy hopped on the MPV dan started the journey to Kuantan. Mmg all girls kembara nih sbb bro in law ada hal. Perjalanan ambil masa 2 jam lebih jek sbb anak buah a.k.a Kak Long Kecik bawak cam tak hengat donia, astagpar jelah mak dlm ati. Aku ingat dia ni buleh lah ditabalkan sebagai perempit highway.
Citer bergambar kt bwh.


Macam biasa aksi Karam Sigh Walaweiii


Ohoho balik kampung...ohoho yg belakang dah kena bom...


Yabedabeduuuu.....dah nak sampai!!! Tepuk Ammar dgn girangnya. "Mak Ndak, jgn buat2 tido ye...duit tolnya silalah buat2 paham" , kata drebar.


Warghhh.. dah sampai kampung terchinta...wahai perantau-perantau di kota.. pulanglah ke desa bermusim buah....


Jenguk2 flora kt umah emak


Kalu wat balik Kelompo ni mahu hidup ke nih...kata penulis dgn geramnya sambil ada niat nak cilok pokok bunga emak, wehhh, mak aku sayang reta dia wehh even pokok bunga ni pun


Tengok buah kedondong emak ni tak sape pun yang heran nak makannya...tak per, nti bulan pose akan kubuat jus kedondong asam boi...sempoi...


Jenguk2 projek agriculture emak, ok, tipu, ni semua bibik Sujinah yg tanam


Erkkk...emak pun tanam anggur, agak2 bilalah nak berbuah ni omak oiii....


Petang Sabtu tu kita pegi melawat dusun Ayah Wan a.k.a bro in law kt Beserah, kot2 ada le yg sudi gugur sebiji dua...


Tengok kt kehijaun padang at ujung gambo tu, ada hati bercita2 nak settle down kt sini sambil bercucuk tanam, berkebun dgn riang ria, tapi nampaknya setakat ni berkebun kt Farmville jelah dulu mak yong oiiii... dari situ dah buleh nampak laut dah....isn't it wonderful cita2 ku itu? takper lah berangan2 dulu.


Dah dapat sejibik nih


Apa barang dpt sebijik nih? Kami nak 5....5 campur 5 tau! Kata 2 Abdul ini secara syncronisenya dlm ati. Manakala yg sorang lagi berkira2 "Ada aku kesah"???


Begini caranya nak jalan dlm kebun durian ye pakcik2, makcik2.


Hermmmm inilah hasilnya dr sebijik durian kongsi sepuloh org hakshakshaks.


Hai durian, taim aku dtg tak nak lah pulak korang gugur semua....

Bersambung di part II.

4 comments:

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

wuisssh..Yong,

kejelesan melanda diri.


konfem aku ajak abg aku balik kg nanti. mesti buah durian dah banyak ..

aku nak add ko nye fb leh? boley kita bernebor kat fv hehe..

Yong Kamariah said...

ha,elok la kau balik kampung Jah...sekrang musim buah melanda, nak masuk bln pose je musim durian melanda, gitulah dianya 2-3 thn nih...
buleh aje nak add Rina, cuma aku ni la ni kureng dah beraktif FB tatau kenapa lak..blog pun dah maleh dah nak hupdet

Aida Rezuan said...

Yong,

Bacam buleh dengo jek lagu "Balik kampung" nanyi dek orang kampung ku itu.

Seronok nye nengok durian! Tak tapau sebakul dua (dari paso malam ke) buat refill stok tempoyak ke Yong?

Eine Frau aus Botnang said...

Best gila balik kampung! Tak sabar nak balik kampung tengok Wan nenek kita Yong!! Kedondong tak tahan tu!! Kita perasan gambar YOng kali ni terang dan cantek!! Keep it up!!!

Sign Off

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Timeofmylife