Pulang perantau III

Aiyoo tak habih2 lagi stok gambo balik kampung ari tu. Ini dah kira stok buleh buat susu masam ke cheese dah ni.
Pagi2 Ahad tu (jgn recall) lepas check doyan kt kebun pegilah bawak budak2 mandi kt pantai Batu Hitam aka piknik manja2 gitu. Sungguh lah dah mcm laut dpn umah sbb memasing pakai baju lengkap terjun laut. Jangan kata budak2, aku pun terjun sama dlm air laut tu sbb tak tahan seh sbb rasanya dah bertahun2 tak mandi pantai. Ok, tipu.

Klu pak inchik ada jgn haraplah nak bawak mandi pantai, musti dia takut ada air pasanglah, hapalah, takut le anak dia apa2. Aku pun dah saspen sbb tak sampai 1/2 jam dak Ammar dlm air tu dia dah mengadu gatal2 kt badan dia. Sumpah sebelum tu aku ada nampak 2 ekor ampai2 aka jelly fish terdampar kt pantai, tapi aku kira what the heck la kan. Jadik sbb tak tau apa dah gigit badan dia Ammar pun ckp 'eh, apa nih, semut gigit nih, semut ni jahat'. Aku saspen tapi nak gelak pun ada. Mmg merah2 sket badan dia. So dia tak mau dah main air, aku pun gi sental ngan sabun dlm public toilet. Dah berbedak2 tgk dak Ammar boleh sental sebungkus nasi lemak so aku kira ok lah tu, maka aku pun terjun balik dlm laut ngeh ngeh. Dasar ayam daging cenggitulah tokleh le kena gatai air masin sket. Sib baik ok klu tak kepala aku pun memuto nak bagi alasan apa kt ayah dia. So oklah, layanlah stok gambo kt bawah nih.


"Disitulah fosil tapak sulaiman itu Kak Long jumpa!". Manakala yg lain sibuk 'menggoogle' mencarik fosil2 yg sewaktu dengannya.


'Bijik apakah ini?' Kata Ammar dengan skeptikalnya dlm hati. "Oih Ammar, butir pasir pun kau heran ker?' Kata dugong skinny yg terdampar dipantai itu.


Hah!Ahah! Kat sini banyak....sampah


Oh, dgn kedalaman 2 kaki ini tidak dapatlah saya nak buat dive jump. Biarlah saya pura2 squat down sambil berlakon tengah free stroke.


Apa barang dari mula sampai nak balik dok terdampar kt gigi air je nih? Oh, mungkin juga sukan air pesen baru.


Mak tak pernah berkenan bersalin dlm toilet awam (who does?), jadik mak rela diangkut ngan pick up bawak balik umah yg berdekatan dan have a proper persalinan. Sakit gek siot dok dlm tu pastu lalu jalan bumpy, sangat tak best!

Lepas sessi mandi manda dan bersalin (ye bukan yg itu), we got dressed wangi2 sume nak meround bandar pulak.


Adusss pekena cendol mamak yg dah membesar bersama2 aku, tak tahulah nak bagitau since tahun baper, tapi dr aku kecik cheniap lagik klu gi bandar ni ler tempat peberet famili aku buat basahkan tekak (dan mengcekik). Tapi from a generation to another aku rasalah, originality dan kesedapannya tak ISO lah, ntah nape rasa tak kick sgt since alaf baru ni. 'Adik manis, chomey lotey, apa mau makan?' Itu le intro wajib mamak tu klu dedolu singgah buat aku telek cermin 13 kali lepas balik umah.


Dan pekena pula dengan sepinggan mee goreng


Ini dia mee goreng mamak

Lepas makan2 cendul ngan mee tu kan, mak aiiii dasar tekak tak bedung, buleh lagik pi Tanjung Lumpur cari kuih2an pulak. Macamlah there is no tomorrow kan. Kt sini le klu nak carik piau punya kuih muih tradisional Teganu. Oh kenapa saya kata begitu kerana kira Kuantan ni dah kira mcm territory Teganu lagik, yg piau Pahangers kt Pekan, dan daerah cam Bentong, Mentakab dan kampung Siti Nurhaliza. Oh janganlah Wiki sbb pakai main boh je maklumat Pengajian Am ni, sbb klu Wiki mungkin anda jumpa lagi byk nama tempat2 yg pelik. :,D


Tengok tu macam2 ada, ni kira tak macam2 lah sbb byk dah habih. Kau ni pun Ammar dan-dan tu jugak buat2 menyebuk.


Masak kuih baulu/kuih bakar pun pakai sabut kelapa lagik tu.


Kuih bakar - signature makcik kuih ni.

Ok, begitulah bagaimana kita buleh spend weekend kita kt kampung dgn mcm2 aktiviti (makan2 aktiviti yg byknya) sekian, no more part 4 everybody say horey!!!!

Comments

Aida Rezuan said…
Yong,

Tak tahan gumbira bila Yong ada sebut Mentakab, kampung ku itu! (sambil kesat air mata gumbira)

Seronok ye mandi manda kat pantai? Nasib baik la tak melarat gatal kat dak Ammar tuh ye, kalo tak.. ada jugak orang tuh nak tido kat pantai. Tak mo balik :D.

Kalo kome kat Mentakab, cendok femes is Cendol Talib. Sama macam Yong la, saya pon membeso dengan cendol tuh.. sampai skang ada.
Yong Kamariah said…
oh yea lupa kampung cik Eda kt Mentakab, tp Mentakab dah membangun dah kan! mesti Eda rindu giler kt kampung laman tu yek. Org Pahang sejati duduk kt Sungai Pahang lah kan cam kt Temerloh tu, org Teganu plak dok kt pesisir pantai, tu le beza mereka.

Kt Spain kenalah buat cendol sendiri klu tingin nak makan kan Da? hehehe, maybe santanlah kena wat ngan santan segera eh..

Popular Posts