Pergi scan dan test lagik

Sebetulnya aku tak gemo nak pegi scan2 nih. klu buleh aku nak yg tertera kt skrin tu sebijik seketul seorang baby. Aku rasa rupa se_________ (oh tatau penjodoh bilangannya) fetus agak aneh juga. Ye, jelas sekali seorang Mak Yong amat memerlukan transplant otak yang baru, biasakan nihhhh imagine yg bukan2, klu ada org nak jual cip otak yg murah2 yg byk sel2 positif kasik tau mari. Jadi, berbalik pada artikel ini, eceh, bunyi sgt akademik, kata an old friend of mine yg kini menetap kt US, dia kt sana (daerah Washington)doktor scan baby hanya sebanyak 2 kali throughout the pregnancy, instead kt sini yg every month discan. Oklah, whateverlah di situ. Maybe practicenya lain2.

Jadi hari ni jadilah pergi lagi ke FMGC. For the test of genetic abnormalities e.g. down, etc. Whateverlah lagi di situ. Klu ikut makcik mmg takmo pi. Tapi ikut pak inchik maleh nak argue lah. Hari ini perasanku rasa aneh sbb kami semua counting fingers and such, nampak le jari jemari dia, thumb etc. As well as dia punya Spiral bones, nasal bone, otak, jantung, bladder, kaki sume. Doktor lawa kata everything is normal. Tak terkata hati ini dah, hanya alhamdulillah sepanjang masa. Mmg betullah kata doktor kt KJMC kt sini is highly recommended sbb gajet dia agak canggih, se early 3 months nampak jelas kerangka fetus itu. Ye, secanggih gajetnya, canggih lagi bilnya dowh. Please don't be offended, saya bukannya nak menggembar gemburkan pegi yg ada canggih ke hapa, tp being in a high risk pregnancy state tak dapat tidak kenalah berkorban sedikit, i'm not as healthy as a horse, dah 36, diabetic pregnancy, semua ini dah jadik cam keperluan. Furthermore, the docs said they want me to have a happy pregnancy, so go for the test. Saya ambil keputusan utk ikut kata doc. Walau hari ini hati cam ada crack. Utk blood test, scan, diagnosis, tau bilnya baper? Lumayan (giler) jugaklah. Tak, bukan nak berlagak, tp bagi golongan marhaen macam saya ni, hujung bulan tak dpt gaji lagi mau nangis tak berlagu. Sib baik pak inchik dah gaji dan prepare awai2. Bila org kaunter serah bil makcik rasa jantung makcik skip a beat 3 saat. Pak inchik pulak cerah je mukanya menghulurkan nota-nota cinta. keluo klinik makcik kata ok, fine, this is it, lepas ni takdek dah gi sini, jumpa doc biasa je. Amboi...makcik pulak kena marah balik. Kata pak inchik, daripada pening kepala, tak tido malam, dlm keadaan gundah gulana apalah salahnya berkorban sket... yeah, ada betul gek cakap dia tu kot....jumlahnya dah buleh settle monthly payment kete makcik tu...herm, yolah tu, kita tengok malam ni sapa yg buleh tido malam (there goes my elaun bulan ni...byk kena potong nampaknya..).

Anyway, makcik pun tak nak genjoice awal2, jauh lagi perjalanan ini. Hanya mampu berdoa moga tuhan pelihara dan mudahkan perjalanan ini towards the end of the journeynya nanti. InsyaAllah.

Comments

Harapnya semua baik-baik belaka..

baby to be dan mummy baby jugaklah ya...

mak ai... sehibu lebih ke?
Yong Kamariah said…
Rina - timakasih, amin.
mak aiii - rasa nak menitik ayo mata membayonya dowh!
Aida Rezuan said…
Yong,
Alhamdulillah.. baby dan emaknye sihat. :)

Hmm.. saya setuju dengan Pak Enchik tuh. Dengan doc pon saya setuju (setuju ajek kan? :D). Biar berabes sket skang, asalkan hati tenteram. And biarlah rasa hepi time pregnant nih. Kan? :)

Take care tau! :)
Yong Kamariah said…
Amboiii cik Eda setuju aje yek...betui la tu Da...yang penting kita Happy!
Normi Ali said…
tak pe yong, 10 tahun sekali.....redho jer la...he..he..he
Yong Kamariah said…
ye lah cik normi, redho dan pasrah je lahhh...apa nak buat kan...
Maya Marisa said…
yong dearie, wish for the best and prepare for the worst. at least, we are mentally prepared. jgn lupa buat solat hajat ok. kita dah usaha, yg lain tu terpulang pada the Almighty. dont worry much tau.
p/s- duit bole cari....
Yong Kamariah said…
thank you madam MM, betul tu, prepare for the worst - jauh lagi perjalanan ni... kena doa byk2, yg lain kita serahkan pada Allah...

Popular Posts